Dnia 2016-03-08 o godz. 14:39 ~jak40 napisał(a): > jesli jest tak jak pisze ostry to by oznaczały ruch ponad 2000 a to według mnie malo prawdopodobne
gruby jest na L, to oczywiste i moim zdaniem na następną serię będzie też rolował się na L. Dlatego stawiam na rozliczenie poniżej 2000 ale na pewno powyżej 1900.
Nie jestem pewien czy nie ma kasy.... przed chwila sypnelo trzema sporymi paczkami na Orlenie za 15 mln lacznie i ktoś to wzial bez mrugniecia okiem...
Zostałem ... bez mydła. Zamknąłem pozycje...strata 140pkt na kontrakcie, nawet nie chce pisać ile ich miałem. Teraz jak już nie mam pozycji, to czas zacząć spadać...w życiu mam jeszcze kilka innych małych problemów. Prawo serii zadziałało idealnie, jak ma się coś spi.......ć to wszystko razem. Jeśli prawo spi.......ej serii wciąż trwa, to niedźwiedzie bądźcie spokojne, zaraz walnie w dół. Chyba, że w chwili zamknięcia pozycji zamknąłem pechowy rozdział życia. pozamykane na 1885 EKSTRA Pozdrawiam
Dnia 2016-03-08 o godz. 15:13 ~bat napisał(a): > Zostałem ... bez mydła. Zamknąłem pozycje...strata 140pkt na kontrakcie, nawet nie chce pisać ile ich miałem. > Teraz jak już nie mam pozycji, to czas zacząć spadać...w życiu mam jeszcze kilka innych małych problemów. > Prawo serii zadziałało idealnie, jak ma się coś spi.......ć to wszystko razem. > Jeśli prawo spi.......ej serii wciąż trwa, to niedźwiedzie bądźcie spokojne, zaraz walnie w dół. > Chyba, że w chwili zamknięcia pozycji zamknąłem pechowy rozdział życia. pozamykane na 1885 > EKSTRA > Pozdrawiam >
Współczuję Ci bat , wiem jak ciężko jest na duszy w takich chwilach, mam nadzieję ,że tak jak sam napisałeś zamykając kontrakty jednocześnie zamknąłeś zły rozdział życia. Giełda jest bezduszna , to jest bezwzględna walka o kasę, która często rujnuje zdrowie. Pamiętaj w życiu człowieka liczy się miłość i szczęście swoje i bliskich i tego Ci życzę , niekoniecznie trzeba mieć wielkie pieniądze.
Dnia 2016-03-08 o godz. 15:04 ~ttyy napisał(a): > jesli ma lki to by tlumaczylo dlaczego trzyma tak rynek wysoko kilkoma spolkami i upchya te swoje eleczki
no "tak wysoko" to lekka przesada. Jesteśmy kilkanaście procent nad ponadpięcioletnim minimum.
Dzień, dobry Pani Zosiu :-) Wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet życzę! Chciałem zapytać czy trzyma Pani eSki czy realizujemy przy domknięciu luki?
Nie wiem , czy nie wiesz .. czy wolisz nie wiedzieć .. ?! Mielismy tu niedawno dosć długa dyskusje o animatorach i w tedy wkleiłam rózne dane . GPW podaje tez szczegółowe dane na temat uczestników rynku .. .. podawałam tu kiedys link do raportu w formacie PDF ale nie pamietam , gdzie tego szukac .. a dla siebie nie mam potrzeby Poklikaj na stronach GPW - z pewnością odnajdziesz .
ALE ... skoro się domagasz - podaje za DM BOŚ :
" Luty 2015 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów kontraktami terminowymi w 2014 roku. Luty 2014 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów instrumentami pochodnymi w roku 2013. Luty 2013 - Nagroda Giełdy Papierów Wartościowych dla DM BOŚ za najwyższy udział animatora w wolumenie obrotów instrumentami pochodnymi w roku 2012. Luty 2012 - Nagroda Prezesa GPW S.A. za największy udział w obrotach na kontraktach terminowych oraz współpracę animatora z giełdą na tym rynku." itd .. rok po roku Link do strony : http://bossa.pl/dmbos/osiagniecia/
Czy na tej konkretnie tego nie wiem , bo .. .. nie chce mi sie studiowac rapotów tego banku , ale ogólnie maja problemy finansowe od pewnego czasu , musza podwyższyć kapitał więc można uznać ze jako bank ... do orłów tego segmentu nie nalezą .. no wiec tym gorzej , że tak bardzo wpływaja na GPW zwłaszca na kontrakty
powinna być jeszcze nagroda dla "mistrza giełdy", na przykład: "w tym roku nagrodę mistrza giełdy otrzymuje pan Marek ... (zbieżność imion przypadkowa :) ) - rozwodnił akcje spółki w której jest głównym udziałowcem o 20%, zrobił 2 emisje, wraz z grupą znajomych objął za złotówkę akcje, które na rynku kosztowały 20 złotych" i dalej kwiaty, fanfary. "Z tego miejsca chciałbym podziękować KNF, gdyby nie wy, nie byłoby mnie tutaj"
Napisała Pani że są największym animatorem na GPW. Są najwiekszym na kontraktach. Jeżeli dla Pani kontrakty to cała GPW to tak jest. W przeciwnym wypadku trudno się z tym zgdzić.
"GPW podaje tez szczegółowe dane na temat uczestników rynku .." Prosze je podać. Nie przypominam sobie, żeby GPW kiedykolwiek opublikowała informacje, jaki procent obortu stanowi obrót danego animatora a to można uznać za szczegółowe dane. Natomiast udział członków giełdy to z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnościa nie jest udział animatorów.
Info ze strony BOŚ znane i nic nie wnoszące co do wielkości obrotu przez BOŚ.
To wątek o kontraktach , więc powinno byc zrozumiałe , że najbardziej interesuja mnie animatorzy kontraktów . Wiem swoje - na kontraktach gram ... .. de facto z ....... animatorami BOŚ
Lista animatorów : https://www.gpw.pl/animatorzy_rynku
Jesli kogos intersuja szczegółowe dane - musi sobie poszukac . Np udział uczestnikó w rynku za luty 2016 : https://www.gpw.pl/udzial_czlonkow_gieldy_w_obrotach#tab_bm_fut
Znalazłam aktualny PDF : https://static.gpw.pl/pub/files/PDF/RI/2015_P2_Udzialy_20160222.pdf
Animatorzy - o ile sie nie myle należą do grupy krajowych instytucjonalnych ale ... trzeba byłoby te dane szczegółowo przeanalizowac
Nie wiem .. mysle , że poziomu 70-72 bedą bronic do czasu ECB , FED i wyników ale .. dużo zależy od otoczenia .. jak miedź poleci gwałtownie w dół .. .. to i KGHM .. bo jak wiemy swoje wyniki będzie miał słabe ( odpis )
72 nie ma co bronic, faktycznie element do obrony to poziom 77-69 tam moga cos pokazac, ebc dopiero w czwartek takze 2 dni,a moze juz dzis sprzedaja fakty
chiny tez dzis doloza, koniec tych sztucznych wzrostow, czytalem artykul ze przed zjazdem rozne spolki byly przymuszane do skupowania papieru, taka plotka, a w kazdej plotce jest zarno prawdy czyz nie?
zasadniczo jeżeli piszesz że my , leszcze gramy przeciw animkom z BOS-ia to biorąc pod uwagę że zdecydowana większość leszczy przegrywa to muszą być do przodu a nie stratni.
Kilka lat temu 66% DM, które udzieliło odpowiedzi na pytanie, czy są stratni czy zyskowni na działaności polegającej na pełnieniu roli animatora rynku, 100% odpowiedziało, że osiągnęło zysk.
Pani Zofio. Niepotrzebnie podaje Pani odnośniki do stron. Tam Pani nie znajdzie szczegółowych informacji, chyba że te ogólniki uznaje Pani za szczegółowe. Podpowiem tylko, że trudno będzie - o ile jest to w ogóle możliwe - odnaleźć rzeczywiście szczegółowe dane w oólnodostępnych informacjach. Jednym z wyjątków jest artykuł sprzed kilku lat w ogólnodostępnym piśmie i to w zasadzie wszystko.
Nie podają wielu danych , które dawniej były dostępne np. koncentracji kontraktów czy krótkiej sprzedaży .. nie liczę wiec na to , że podadza dane , które masz na mysli bo je pamiętam , wymieniali nawet animatorów z imienia i nazwiska.
Nie zmienia to postaci rzeczy .. .. oni BARDZO wpływaja na handel
https://www.gpw.pl/udzial_czlonkow_gieldy_w_obrotach?ph_tresc_glowna_order=gbma_akcses&ph_tresc_glowna_order_type=DESC&ph_tresc_glowna_date_from=2016-02-29&ph_tresc_glowna_date_to=2016-02-29#tab_bm_akc Tu są bardzo fajnie przedstawione dane... Można też na przykład wyczytać, że 3 w obrotach na kasowym wood w lutym obrócił jedynie 100 kontraktów, a merrill (druga siła na kasowym z 10% udziałem w obrocie) - UWAGA zero, zero kontraktów !!! Gdzie wasz grubas?
szkoda, że nigdy wcześniej nie dotarłem do tych danych, albo były one inaczej przedstawiane? Przecież to zupełnie rozwala tezę rozgrywania akcji pod kontrakty... Jeszcze rozumiem, gdyby za grudzień coś się działo, ale nie, nawet przy wymianie serii grubasy mieli kontrakty głęboko w d...
Zosiu - wszystkiego najlepszego z Okazji Dnia Kobiet ! Twój kwiatek ma już 3 rozwinięte pączki - ale tymczasowo nie będę wklejał jego zdjęcia , by nie rozbudzić zbyt silnego uczucia głodu u kolegi Mielonka...po skarpetkach takie kwiatki wchodziłyby mu jak wyśmienity deser!
p.s. a wołowinkę z byczka to wolisz powoli dusić , gotować czy smażyć ? :-)
To jest udział DM czyli czlonkow giełdy, a nie Asset Managementow czy Hedge Fundow. To kompletnie nieistotne dane.
JPM AM czy GS AM przecież musi mieć ZERO, bo nie ma w Polsce domu maklerskiego? Może czegos nie rozumiem, ale dla mnie to wyłącznie statystyki które domy maklerskie uczestniczą w obrocie, nie jakie podmioty tam zajmują pozycje.
"To jest udział DM czyli czlonkow giełdy, a nie Asset Managementow czy Hedge Fundow. To kompletnie nieistotne dane." To jest - jak pamiętam - nieporozumienie. Udział członków to całość obrotów jakie zostały zrealizowane poprzez dany DM, a nie tylko i wyłącznie DM.
"JPM AM czy GS AM przecież musi mieć ZERO, bo nie ma w Polsce domu maklerskiego?"
Nie, nie musi. Po to jest członkiem zdalnym. Co nie znaczy, że nie korzysta z usług loklanych DM.
mielonka - nie było Cię tu jeszcze z nami kiedy GPW podawała dane o koncentracji każdego dnia.
na każdej serii był jeden podmiot który miał 30-40% rynku + kilka które miały 3-5% , a okresowo jeszcze jeden który miał 10-15% . podmiot który miał zawsze 30-40% koni nazwaliśmy wtedy Grubym.
Po kilku latach podawania informacji o koncentracji na FW20 GPW przestała to robić właściwie z dnia na dzień. Czy dlatego że Gruby zniknął z rynku ? Raczej nie - odejście tak dużego gracza musiałoby wpłynąć chociażby na LOP. Nic takiego się nie stało. A warto przypomnieć w jakich okolicznościach GPW zaczęła podawać informację o koncentracji. Zaczęło się od tego
Komunikat KNF „Komunikat KNF z dnia 16 grudnia 2008 roku w sprawie rozliczenia kontraktów terminowych na WIG20 na sesji giełdowej w dniu 19 grudnia br. Urząd KNF przypomina uczestnikom rynku, że na sesji giełdowej w dniu 19 grudnia br. wygasa kolejna seria kontraktów terminowych na WIG20. Według stanu na koniec sesji w dniu 15 grudnia br. na rynku kontraktów terminowych FW20Z08 mieliśmy do czynienia z liczbą 90.141 otwartych pozycji. Po stronie krótkich pozycji można zauważyć dużą koncentrację - pozycje należące do jednego inwestora (zagranicznej instytucji finansowej) stanowiły 39, 53% wszystkich otwartych pozycji.Zarówno przyjęte przez inwestorów instytucjonalnych strategie inwestycyjne, jak i zaobserwowany poziom koncentracji krótkich pozycji, mogą generować ryzyko pojawienia się dużej podaży akcji spółek należących do WIG20 w ostatniej godzinie notowań, która jest podstawą do wyznaczenia ostatecznego kursu rozliczeniowego kontraktów terminowych. Obecnie na polskim rynku giełdowym obserwujemy stosunkowo niską płynność na rynku akcji oraz wysoką, w porównaniu z rynkiem kasowym, wartość obrotów kontraktami terminowymi na WIG20. Ze względu na praktyczny brak krótkiej sprzedaży nie jest możliwy arbitraż polegający na jednoczesnym zajęciu długiej pozycji na kontraktach terminowych na WIG20 i krótkiej pozycji na rynku kasowym. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) we współpracy z Urzędem KNF podejmuje działania mające na celu zminimalizowanie potencjalnego negatywnego wpływu tej sytuacji na stabilność i przejrzystość obrotu giełdowego."
W tym jednym przypadłu mozliwe, że tak. Natomiast przypisywanie inf. o koncentracji do jednego podmiotu (rozumienego jako gracza a nie brokera) było nie do zweryfikowania.
portfel - zajęte pozycje w instrumentach pochodnych zarejestrowanych na kontach podmiotowych, w zakresie których status uczestnika rozliczającego posiada ten sam uczestnik w tym samym rodzaju działalności, oznaczone tym samym numerem klasyfikacyjnym klienta (NKK) i tym samym kodem portfela; link
Jak prime broker ma kilku klienktów i na swoim NIK/NKK to jak jest uwzględniany? Z tego co wiem jako jeden podmiot, a KDPW nie ma pojęcia jak ta pozycja jest rozłożona na poszczególne podmioty. Więc?
@obserwator Dziękuję za życzenia - nie zauważyłam wcześniej Twojego wpisu . Teraz odpowiedź na pytanie co robimy ... jest już po fakcie, ale jak wiesz , jestem zwolenniczka księgowania zysków , więc ... ... większość zamknieta ... czeka na odswieżenie już na nowej serii a 3 szt zostały , aby nie było mi zal , gdyby rano była looka na 70 zł bo .. dla S na KGHM widze znacznie większy potencjał spadku wstępnie celuję w oklice 62-60 a jak się dobrze poskłada .. .. to nawet 52-55 ... czas pokaże Ale to musi byc zamykane i odnawiane .. bo droga bedzie chyba wyboista ... Pozdrawiam
Niestety .. nie mam pojęcia jak wypadnie zamkniecie serii . Z zasady nie gram przed posiedzeniem FED i przed wymianą serii, a tym razem bedziemy miec te 2 wydarzenia niemal równoczesnie .. więc FW20 .. nie gram do rozliczenia .
Na temat KGHM mam dość ugruntowany pogląd , więc zacznę budować drabinkę S na nowej serii , ale ... mało pozycji a szczebelki szeroko , co 1-2 zł ... żeby sie nie stresowac .