nazwa,to szyderstwo z własnego elektoratu,ale gdy mottem przewodnim jest "ciemny lud wszystko kupi"-co się dziwisz?patrz przykłady z tego forum,to nie tylko pepe,symetrystów mamy tutaj więcej
A coś mądrzejszego umiesz napisać darku? Już 1,5 roku od zmiany władzy rok od przejęcia SSP a my dalej nic nie wiemy i dalej wszystko zganiamy na poprzedników a w 1,5 roku dużo można by było zmienić, naprawić tylko trzeba chcieć. Na tym polega twoja i twoich piesków polityka że jak Ci się zadaje trudne pytanie i krytykuje twoja partie to umiesz tylko pisać: troll, pisowiec, nieudacznik albo wyśmiewać ale zaraz będziesz pisał o tolerancjii. W rok można wiele zmienić!! Trzeba tylko chciec
Dnia 2025-02-18 o godz. 09:04 ~Pepe napisał(a): > A coś mądrzejszego umiesz napisać darku? Już 1,5 roku od zmiany władzy rok od przejęcia SSP a my dalej nic nie wiemy i dalej wszystko zganiamy na poprzedników a w 1,5 roku dużo można by było zmienić, naprawić tylko trzeba chcieć. Na tym polega twoja i twoich piesków polityka że jak Ci się zadaje trudne pytanie i krytykuje twoja partie to umiesz tylko pisać: troll, pisowiec, nieudacznik albo wyśmiewać ale zaraz będziesz pisał o tolerancjii. W rok można wiele zmienić!! Trzeba tylko chciec
8 lat burzenia wszystkiego co się da,trudno w rok odbudować,My nie jesteśmy "oczkiem" w głowie zadnej opcji,My mamy szansę coś ugrać,tylko przy okazji,że nie będą mieli innego wyjścia,na teraz faktycznie wskazuje to na 17-20,dlatego GG zamówiła wycenę by mieć argumenty,że to nadal lichwa tylko odrobinę "lepsza" niż barbarzyństwo poprzedników
Dnia 2025-02-18 o godz. 09:33 ~darek napisał(a): > Dnia 2025-02-18 o godz. 09:04 ~Pepe napisał(a): > > A coś mądrzejszego umiesz napisać darku? Już 1,5 roku od zmiany władzy rok od przejęcia SSP a my dalej nic nie wiemy i dalej wszystko zganiamy na poprzedników a w 1,5 roku dużo można by było zmienić, naprawić tylko trzeba chcieć. Na tym polega twoja i twoich piesków polityka że jak Ci się zadaje trudne pytanie i krytykuje twoja partie to umiesz tylko pisać: troll, pisowiec, nieudacznik albo wyśmiewać ale zaraz będziesz pisał o tolerancjii. W rok można wiele zmienić!! Trzeba tylko chciec > > 8 lat burzenia wszystkiego co się da,trudno w rok odbudować,My nie jesteśmy "oczkiem" w głowie zadnej opcji,My mamy szansę coś ugrać,tylko przy okazji,że nie będą mieli innego wyjścia,na teraz faktycznie wskazuje to na 17-20,dlatego GG zamówiła wycenę by mieć argumenty,że to nadal lichwa tylko odrobinę "lepsza" niż barbarzyństwo poprzedników
Może Pepe nie doświadczył pisu dlatego było Mu dobrze, Ja akurat widziałem co dzieje się w SSP po roku ZAK SA wychodzimy na prostą ale zaciskanie pasa kosztowało
Co do Energii to wystarczyło tylko zapowiedz i wprowadzenie nowej polityki dywidendowej lub zakreślić plan co dalej z Energą a tego nawet od roku nie potrafią zrobić. Nic więcej nie trzeba
Dnia 2025-02-18 o godz. 06:08 ~Pepe napisał(a): > Darek guru- za kilkanascie dni minie już rok od przejęcia Orlenu!! A temat Energi dalej niejasny i nierozwiązany. Dywidendy dalej brak choć deklaracje mogli złożyć teraz. Notowania dalej odsunięte od indeksów !!!!! Co się zmieniło oprócz pisania pochwalnych listów GG? Rok zwodzenia!!
i dlatego się wypisałem z GG, każdy wzrost to w 100% wzrost dla mnie
'Front gasnicowy zwyciezy z eurokołchozem ' /braun/ -ktos głosuje zeby on brał duzą kase z UE Wazne zeby oni nie stanowili w demokratycznym społeczenstwie wiekszosci Jezdziłem sporo po rosji a tam takich 90%
ja bym Ciebie nigdy nie przyjął,bo kto raz zdradził,zrobi to po raz kolejny,taka mentalność,ale to inicjatywa p.Trzcińskiego i on ustala zasady,w przypadku wykupu przymusowego wrócisz z podkulonym ogonkiem tylko na 70%;-)
u Nas nie ma funduszy,ulica kursu nie podniesie w dłuższym terminie bo jest obkupiona,sporo osób jest już teraz na +100% zysku,Esaliens to wie i wykorzystuje,może ktoś odpuści,może ktoś będzie musiał sprzedać i tak do ostaniej chwili czyli decyzji Orlenu,co dalej z Energą?Dlatego uważam,że ze strony Fąfary to celowa gra na czas,na wymęczenie najbardziej niecierpliwych.
to spekulacja,ale czy w związku z rozwojem magazynów energi w Enerdze taka fima,jak Northvolt nie powinna być w zainteresowaniu Energi/Orlenu? https://stooq.pl/n/?f=1663685
Żeby mieć 100% zysku to każdy musi mieć średnia 6,50, nie znam takiej osoby a jeśli są to napewno nie są pokrzywdzone jak tu większość piszę.Zastanow komu dał wyjść fafara po 15 w dół, druha rzecz jeśli wyniki są słabe to oznacza że ktoś zna te wyniki ,następne pytanie Kto?
Zawsze Energa , tylko Energa ... i długo,długo nic,DRODZY AKCJONARIUSZE,z pozdrowieniami dla tych akcjonariuszy Energi, którzy wiedzą, co w portfelu mają;-)
Darek, spółka wyjątkowa ( według Ciebie ) wśród wielu spółek na polskiej giełdzie tylko kurs nie chce rosnąć. Kto go blokuje : stary układ , nowy układ , Esaliens , Fąfara ? Bo już wiele teorii powstało odnośnie sternika. Blokuje go brak popytu , bo pomimo Twoich wycen 40-50 zl Ty tez nie kupujesz akcji Energa w super promocyjnej cenie 13,40 zl. A przecież to taka super spółka , wyjątkowa okazja inwestycyjna bo niedługo będzie te 40-50 zl lub wymiana na Orlen 1;1x . Popyt jest mizerny bo Ci na , których m.in . ja tez głosowałem 15.X przez ponad rok nie zrobili kompletne nic aby rozwiązać sprawę Energa .
pisałem to wielokrotnie,nasz potencjał inwestycyjny,Twój,mój,większości z Nas jest ograniczony,wykreślenie z indeksów będące następstwem karygodnego wezwania delistingowego pozbawiło spółkę popytu,Esalien nie jest od podbijania kursu,tylko od pilnowania by jak najtaniej kupić,dlatego “Obecni akcjonariusze oczekują od Orlenu „zaprzestania i usunięcia skutków pokrzywdzenia” zgodnie z uzasadnieniem wyroku „delistingowego”. W zależności od przyjętej strategii rozwoju spółki Energa przez Orlen akcjonariusze oczekują -obniżenia poziomu posiadania akcji Energi poniżej 90 proc., przez to zwiększenia free floatu i powrotu spółki do indeksów GPW, a także określenia długofalowej polityki dywidendowej spółki lub - ogłoszenia przez Orlen wezwania do sprzedaży akcji w godziwej cenie określonej przez biegłego. – Także, w obu przypadkach, publicznego przeproszenia drobnych akcjonariuszy Energi za powstałą sytuację przez zarząd Orlenu, Energi, Skarb Państwa oraz wpłaty kwoty 1 mln zł na rzecz fundacji lub stowarzyszeń pomagających wyjść z kryzysu bezdomności – wskazanej przez sąd lub powodów” https://przeciwnaduzyciom.pl/dzialania-fundacji-to-co-najwazniejsze-podsumowanie-roku-2024/
Masz jeszcze inny pomysł,co jeszcze można zrobić w zaistniałej przeciągającej się sytuacji,pisz do szefostwa GG
Darek, 1/ mam dużo ( jak na moje możliwości finansowe) akcji Energa ale gdybym wierzył w 40-50 zl znalazłbym kolejne środki aby jeszcze dokupić , jak najwięcej. Przecież to kolejne łatwo powiększone pieniądze 2/ gdybym wierzył w 40-50 zl ,nie namawiałbym tak jak Ty "ani jednej akcji w rynek" . Wprost przeciwnie niech inni wystawiają na sprzedaż , kupie kolejne akcje po 13, 12, czy 11 zl a sprzedam po 40-50 zl. 3/ gdybym wiedział ze będzie 40-50 zl nie siedziałbym na bankierze od rana , bo po co - i tak sprzedam po 40-50 zl bez względu na to co inni piszą 4/ podsumowując , o wiele za dużo naganiania na te akcje z Twojej strony bo najczęściej ci co naganiają nie robią tego w interesie innych Do GG chciałem przystąpić około 1,5 roku temu . Pisałem i przez stronę i na ich maile . Nikt kompletnie mi nie odpisał
Dnia 2025-02-18 o godz. 12:57 ~en22 napisał(a): > Darek, > 1/ mam dużo ( jak na moje możliwości finansowe) akcji Energa ale gdybym wierzył w 40-50 zl znalazłbym kolejne środki aby jeszcze dokupić , jak najwięcej. Przecież to kolejne łatwo powiększone pieniądze -ja,inwestuje tylko własną gotówkęi w bankach szukać jej nie zamierzam,aż takiej potrzeby zostania milionerem nie mam > 2/ gdybym wierzył w 40-50 zl ,nie namawiałbym tak jak Ty "ani jednej akcji w rynek" . Wprost przeciwnie niech inni wystawiają na sprzedaż , kupie kolejne akcje po 13, 12, czy 11 zl a sprzedam po 40-50 zl. -logika,"psa ogrodnika",nie moja > 3/ gdybym wiedział ze będzie 40-50 zl nie siedziałbym na bankierze od rana , bo po co - i tak sprzedam po 40-50 zl bez względu na to co inni piszą-kwestia wolnego czasu,ja mam go dużo > 4/ podsumowując , o wiele za dużo naganiania na te akcje z Twojej strony bo najczęściej ci co naganiają nie robią tego w interesie innych-informowanie o spółce jej perspektywach,to nie naganianie,każdy ma własny rozum,nie zgadzasz się z wyliczeniami,podaj dlaczego,gdzie jest błąd itd > Do GG chciałem przystąpić około 1,5 roku temu . Pisałem i przez stronę i na ich maile . Nikt kompletnie mi nie odpisał -pytanie nie do mnie
GG dużo krzyczy ale akcji ma mało. Esaliens zbiera i zaraz będzie mieć więcej. Jak dobrze pogrzebiesz to znajdziesz powiązania osób z Orlenu z Esaliens
Piszesz że nie ma Nas w indeksach bo pis- tak nie ma ale nawet ten temat gdyby orlen chciał coś zrobić to wysyła na rynek sygnał o sprzedaży pakietu akcji ABB aby zejść poniżej 90% do instutucji i funduszy. Temat w miesiąc ogarnięty i zrobione a mamy już rok.
ale,że napiszesz swoje pretensje na forum to nic się nie zmieni,pisz do Orlenu,tylko bądż odrobinę obiektywny w ocenie obecnej ekipy vs poprzednia,równie dobrze zlecona wycena Energi może służyć sprzedaży części pakietu Energi,więc nie rok obsuwy,tylko miesiąc zakładając,że wycenę dostali do połowy stycznia
Pewnie prezes Orlenu boi się coś zrobić bez wyceny, -Orlen swoją zleconą wycenę Energi już ma,jeżeli opiewa(a powinna) na kwotę która wynika z prostego porównania z IPO to prezes ma zagwozdkę co z tym zrobić,jak Obajek płacil 8,35 zł,przecież to otworzy drogę do lawiny pozwów m.in o nieuzasadnioną pomoc publiczną,dlatego uważam,że parytet, nie gotówka byłby lepszym wyjściem,notowania jednak sugerują wezwanie dobrowolne po cenie kurs+(10-20%),wykup przymusowy,póżniej,kto chce więcej,to do sądu.Która opcja zwycięzy?-zobaczymy
jeśli GG ma zapis o 20 % za sukces fee to różnica o którą będą z Orlenem walczyć w sądzie to o swoją prowizję tak naprawdę i ole orlen wyjdzie z jakąś propozycją - bo mogą stwierdzić że z uwagi na zawiłość zostawią sprawę tak jak jest aż wartość energetyki będzie uzasadniała ewentualne płatności powyżej dzisiejszej wyceny z rynku każdą decyzje będą sobie mogi odpowiednio zaargumentować --- na moje zapytanie nadal nikt z relacji orlenu nie odpisał
A wysłałeś zwykłego e-maila czy formalnie pismo z imieniem nazwiskiem i adresem korespondencyjnym? Maila to sobie może każdy wysłać i podpisać się jako jakiś Wacek albo Erneścik, akcjonariusz
jak już to,Orlen pożyczył 3 mld Enerdze na cele ogólnokorporacyjne,z czego 900 mln w/g stanu na III kw 24'pozostawało do wykorzystania,a pożyczył bo poprzednicy nie zabezpieczyli w funduszu wypłaty różnicy ceny odpowiednich wpływów,przez co fundusz/SP wisiał Enerdze 2mld rekompensat,pozostałe kredyty to kredyty inwestycyjne na określone inwestycje.Ten niby "bankrut w pandemii" zarobił od tego czasu więcej niż "łowca okazji"Obajtek zapłacił,ciekawe,że tak tanio kupował tylko od "kolegi" Sasina,bo PP czy kiosków ruchu już tak"okazyjnie"nie udało się kupić,wprost przeciwnie te zakupy przynosząOrlenowi straty w przeciwieństwie do Energi
Niestety en22 masz rację. Rok bez wizji, bez konkretów, bez zapowiedzi, bez lepszego kontaktu z akcjonariuszami, rok bez dywidendy i bez zapowiedzi co z tą dywidenda w przyszłych latach, rok bez jasnej deklaracji co z Energą - rok stracony.
Jak tak bedziesz szczekała przypomne tobie ze jest połowa m-ca tp pod koniec ochrypniesz i pan nie da ci wylizać michy - my tu jestesmy dla kasy a notowania są ok Cała energetyka rosnie i jest teraz dobry powod do zakupu taniej Energii Widac jak bardzo sie spauperyzowaleś
Dnia 2025-02-18 o godz. 15:04 ~tor napisał(a): > Jak tak bedziesz szczekała przypomne tobie ze jest połowa m-ca tp pod koniec ochrypniesz i pan nie da ci wylizać michy - my tu jestesmy dla kasy a notowania są ok Cała energetyka rosnie i jest teraz dobry powod do zakupu taniej Energii Widac jak bardzo sie spauperyzowaleś
darek -Jest tak prosty że nie rozumie tego że żaden sąd ani GG oraz on sam nie zmusi do niczego zarządu i RN . Możecie te swoje wycen wysłać na marsa lub księżyc bo są prawnie nic nie warte . Pomarzyć koleś to ty sobie możesz :)))))))))
to prawda,tak mnie wychowano, staram sie być jak najbardziej "prosty",a odnośnie dugiej części Twojego wpisu-zobaczymy,już wkrótce zobaczymy kto ma rację?śmieje się ten,kto się śmieje ostatni
Dopiero jak ustaną obroty a jak na mało plynną spolke są spore, bedzie mozna powiedziec ze zblizamy sie do rozwiazania Chyba kazdy widzi ze to są tranzkcje dogadane-kazdego dnia podobna ilosc akcji zmienia wlasciciela o podobnej godz.zaczyna sie ruch Niestety muszą one znalezć nowy punkt przyciagania bo tutaj kazdy chce zarobić
Rynek reaguje z 6 miesięcznym wyprzedzeniem . Tutaj nadal marazm . Oni nic nie chcą zrobić bo i po co jak mają pełną władzę . Co najwyżej raz do roku ktoś sobie na walnym po pomstuje :)))
Dnia 2025-02-18 o godz. 17:42 ~Yoyo napisał(a): > Rynek reaguje z 6 miesięcznym wyprzedzeniem . Tutaj nadal marazm . Oni nic nie chcą zrobić bo i po co jak mają pełną władzę . Co najwyżej raz do roku ktoś sobie na walnym po pomstuje :)))
Wystarczy,że są wpływowi ludzie z Gdańska i szepnął Premierowi co nieco o perle Pomorza
no właśnie,dlaczego śląsk jest uprzemysłowiony? bo tam był/jest surowiec dla elektrowni,teraz surowiec dla elektrowni,będzie na pomorzu,a kopalnie bedą wygaszane,więc nowy nowoczesny biznes wybierze Pomorze jako swoja lokalizacje,Pomorze dobrze skomunikowane ze światem i tanim pradem,to teren dystrybucji Energi,dlatego tylu "wujków dobra rada"na forum sugeruje,że nie warto trzymać akcji Energi,nie warto,nic się nie wydarzy,Orlen nic nie powie,ogólnie nie warto, jest tyle innych lepszych spółek i takie tam bzdety
Czytając wpisy widzę konflikty racji, opinii, poglądów na tematy coraz bardziej oddalone od spraw związanych ze spółką jej wynikami ,perspektywami rozwoju itd .Dzisiaj postaram się wrócić do meritum sporu ceny wezwania przy próbie przejęcia spółki
Za poniższy przepis plus dla PIS choć to kropla w morzu
Art. 79d. Uwzględnienie powództwa o zapłatę wyższej ceny w wezwaniu niż ustalona przez wzywającego 1. W przypadku uwzględnienia prawomocnym wyrokiem sądu powództwa o zapłatę wyższej ceny w wezwaniu niż ustalona przez wzywającego wzywający jest obowiązany do zapłaty różnicy ceny osobom, które zbyły akcje w wezwaniu, niezależnie od tego, czy to one wytoczyły powództwo, w terminie miesiąca od dnia uprawomocnienia się wyroku.
Więc ustawodawca sam przyznaje że pomimo ustalenia ceny w wezwaniu na podstawie kryteriów które ten sam ustawodawca ustalił to tak ustalona cena wezwania może powodować wyzysk akcjonariuszy i należy wtedy na podstawie wyroku dopłacić .Kto ma dopłacać to już spór prawny czy ustawodawca za złe przepisy czy wzywający .Ustawodawca twierdzi że to nie jego wina bo przepisy mówią o minimalnej cenie i nie zabraniają płacić więcej .Wzywający mówi że sprzedajecie w wezwaniu dobrowolnie i w 1 wezwaniu to prawda ale już w 2 wezwaniu mamy ala szantaż wycofaniem spółki z GPW /wezwanie delisting /wielu nieprofesjonalnych inwestorów miało wybór sprzedać w wezwaniu lub zostać z akcjami poza GPW / na allegro nie można tego sprzedawać dają kary / wzywający wykorzystał położenie drugiej strony .Dlaczego przy sprzedaży spółek wybiera się IPO gdyby takie spółki przykład ostatnio Żabka sprzedawano bez notowań to by ludzie kupowali.Dodatkowo wykazując okazyjny zysk wzywający przyznaje się że jego propozycja cenowa nie była uczciwa dla pozostałych akcjonariuszy ,a
Zgodnie z unijną dyrektywą przy każdej probie przejęcia spółki w ramach ochrony akcjonariuszy mniejszościowych cena oferowana przez przejmującego nie może być mniejsza niż kwota uczciwa ,sprawiedliwa zwana ceną godziwą czy zamiennie wartością godziwą Nie wiem czy zauważyliście dlatego bardzo często używa się pojęcia cena godziwa ,czy zamiennika wartość godziwa ....jako przykład często pojawiają się komunikaty w którym jeden czy kilku dużych akcjonariuszy często funduszy informuje spółkę która to upublicznia w Espi lub same dają komunikat w depeszy PAP , ....cytat z jednego z takich komunikatów ...My fundusze takie i takie uważamy że zarówno cena zaproponowana na początku w wezwaniu na akcje Develii, jak i podwyższona cena nie odpowiada wartości godziwej ....
PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ, uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 44 ust. 1, cytaty Niezbędne jest zabezpieczenie interesów posiadaczy papierów wartościowych spółek podlegających prawu Państwa Członkowskiego, gdy spółki te są przedmiotem oferty przejęcia lub zmian kontroli i przynajmniej część ich papierów wartościowych jest dopuszczona do obrotu na rynku regulowanym w Państwie Członkowskim
Aby regulacja przejęć była skuteczna, powinna ona być elastyczna i przystosowana do uwzględniania nowych okoliczności w miarę ich powstawania i dlatego powinna dopuszczać możliwość wyjątków i odstępstw. Jednakże w stosowaniu wszelkich przepisów lub ustanowionych wyjątków albo przy przyznawaniu jakichkolwiek odstępstw organy nadzoru powinny przestrzegać pewnych zasad ogólnych to jest Państwa Członkowskie powinny podjąć niezbędne kroki dla ochrony posiadaczy papierów wartościowych, w szczególności tych z pakietem mniejszościowym, w razie przejęcia kontroli nad ich spółkami. Państwa Członkowskie powinny zapewnić taką ochronę poprzez zobowiązanie osoby, która przejęła kontrolę nad spółką, do złożenia oferty wszystkim posiadaczom papierów wartościowych spółki na wszystkie ich papiery po godziwej cenie, zgodnie ze wspólną definicją Państwa Członkowskie:zapewniają, że minimalne wymagania wymienione w niniejszej dyrektywie są przestrzegane; dodatkowo mogą w stosunku do ofert przejęcia ustanowić dodatkowe warunki i przepisy surowsze niż te, zawarte w niniejszej dyrektywie.
Czyli mamy nawet definicję ceny godziwej hipotetyczną transakcje sprzedaży spółki miedzy niepowiązanymi stronami ale to jest tak jak z definicją demokracji .Teraz zaczynają się problemy bo należy definicję ceny godziwej zamienić na kwotę x zł która jest ceną godziwą .dlatego dla ułatwienia sobie życia wymyślono jako kryterium ceny godziwej z zastosowaniem średnich notowań i jest wymieniony w dyrektywie ale jako jedna z możliwości /można wybrać kilka i najwyższa ustalona cena z tych kryteriów jest ceną wezwania/ Pod warunkiem że są przestrzegane zasady ogólne ustanowione w art. 3 ust. 1, Państwa Członkowskie mogą upoważnić swoje organy nadzoru do ustalenia ceny wezwania zgodnie z kryteriami, które są jasno ustalone na przykład średnią wartość rynkową w określonym okresie, wartość likwidacyjną przedsiębiorstwa lub inne obiektywne kryteria wyceny powszechnie używane w analizie finansowej.
Dodatkowo państwa członkowskie mają uprawnienia w zakresie wprowadzania dodatkowych środków, które wykraczają poza wymogi dyrektywy, o ile realizuje się ogólne cele dyrektywy
Niniejsza dyrektywa zezwala aby rozstrzyganie sporów i podejmowanie decyzji w sprawie nieprawidłowości zaistniałych w toku oferty, i takie spory były są i miejmy nadzieję że już ich nie będzie bo zostaną zmienione przepisy ustalające cenę wezwania
Państwa członkowskie różnie rozwiązały ten problem na podstawie sporu KERNEL spółka podlega pod przepisy LUKSEMBURG ale w niektórych innych państwach też tak jest że cenę przymusowego wykupu ustala biegły na podstawie ogólnie dostępnych metod wyceny i notowania nic do tego nie mają / wycena może być mniejsza lub większa niż średni kurs / Problem że taki spór będzie trwał z 10 lat znając realia ...Więc cały czas zalecam negocjacje / medialnie będzie niezręcznie odmówić. Pytanie czy czekać na to co zaproponuje Orlen i dopiero wtedy zapraszać na negocjacje czy już teraz zapraszać na negocjacje Osobiście uważam że już teraz zapraszać i będzie to korzystne dla Orlenu jeśli w grze będzie wariant dalsze notowania GPW /moje ponadprzeciętne zyski dalej w grze/ ...zawiesić notowania i negocjować szukając najkorzystniejszego kompromisu
art 79 3a oraz 79 d,to pułapka na mniejszościowych akcjonariuszy,nie ich ochrona jak w swojej propanandzie twierdzili populiści,więc za co dajesz im(+),że zastawili bardzo grożną pułapkę na drobnych?