Aby otrzymać dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej z Urzędu Pracy (tak przynajmniej jest w Gdańsku),treba spełnić następujące kryteria:
1.być osobą bezrobotną zarejestrowaną w Urzędzie Pracy od przynajmniej trzech miesięcy
2.pobrać wniosek z Urzędu Pracy (wszystkie informacje uzyskuje się w Urzędzie)
W Gdańsku można starać się o dotację do 11 tys. złotych. Jest to pożyczka bezzwrotna pod warunkiem,że firma utrzyma się przez rok. W przeciwnym wypadku dotację trzeba zwrócić, nie wiem dokładnie na jakich zasadach. Wiem, że oprócz dotacji dla osób bezrobotnych, są również dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej dla osób pracujących. Zajmują się nimi firmy,ale nie wiem dokładnie jakie to firmy. Czy ktoś posiada takie informacje, albo wie jak takie informacje zdobyć?
Szanowni Państwo.
Czciałbym otworzyć restauracje, potrzebuje na to około 300tyś zł.
Czy jest możliwość otrzymania takich pieniędzy na rozwuj mojej firmy (gastronomi)?
Jeżeli tak to od czego mam zacząć? Czy długo czeka się na takie wsparcia finansowe?
Jestem osobą bezrobotną i chciałbym otworzyc sklep z obuwiem.Urzad pracy daje dotacje ,ale w małej kwocie i to nie wystarczy na otwarcie większości kierunków działalności.A zatem gdzie mogę otrzymac leprza pomoc finansową
Jestem osobą bezrobotną i chciałbym otworzyc sklep z obuwiem.Urzad pracy daje dotacje ,ale w małej kwocie i to nie wystarczy na otwarcie większości kierunków działalności.A zatem gdzie mogę otrzymac leprza pomoc finansową
Jesteśmy maturzystami w Słupeckim liceum ekonomicznym(wielkopolska) po skończeniu szkoły razem z kolegą chcemy założyć własną działalność gospodarczą - PUB. Nie mamy wystarczających funduszy na jej rozpoczęcie... Jak możemy uzyskać dotacje, na jakich ona byłaby warunkach oraz jakie dokumenty musimy złożyć. Drugim naszym pytaniem jest jaka jest szansa na uzyskanie takiej dotacji..... Z góry dziękujemy za odpowiedź.
Witam mam proźbę jeżeli posiada pan informacje na temat dotacji z UE dla osp to proszę o podzielenie się nimi poniewż chcemy rozwinąć swoją jednostkę a to jest doskonała okazj. proszę o odpowiedż moj adres koko254@vp.pl.
Bardzo proszę o wyczerpujące info. w sprawie pozyskania dotacji z Unii ,chciała bym otworzyć działalność gospodarczą.( jestem osobą bezrobotną) Proszę o konkretne informację gdzie i do jakich instytucji mam się udać ,i jakie warunki powinienem spełnić .Proszę także na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę i jakich błędów nie popełnić , patrząc na Państwa doświadczenia w tym procesie .
Chciałbym otworzyć małą restauracje w turystycznej miejscowości. Nie jestem nigdzie zatrudniony. Jakie sa mozliwości dofinansowania przez władze lokalne i czy istnieją mozliwości dostania dotacji z Unni
Witam
Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą, moje pytanie brzmi jak pozyskać dofinansowanie z UE aby uniknąć wpadki finansowej, z jakich programów skorzystać???
Sukam porady jak założyć wlasną firmę transportową i handel samochodami dostawczymi i ciężarowymi z Holandii.
Mam tam przyjaciół i polecaja mi bym zalożył działalność gospodarczą na terenie Polski prz współudziale ich kapitału.
Czy do tej współpracy trzeba założyć spółkę?
czy prowadząc działalność w kraju moę świadczyć usługi na rzecz jednego podmiotu w granicach unii,bez koniecznośi zakladania spółki lub rejestracji własnej działalności poza granicami w tym przypadku w Holandii.
czy wymagana jest licencja na transport w przypadku handlu autami ciężarowymi z Holandii.
A może jest jeszcze coś o czym tu nie wspomniałem bo zwyczajnie nikt w urzedach na terenie mojej gminy nic na ten temat nie może mi powiedziec i doradzić.
Praszę pomóżcie w tej sprawie!!
Marek.
Mam 20 lat , jestem osoba bezrobotną i nie odbywałem jeszcze zasadniczej służby wojskowej, a chciałbym otworzyć Sklep a obok niego Pub-Kawiarenke.Natomiast nie posiadam zadnych środków finansowych na jego otwarcie.Czy jest jakiś sposób na zdobycie środków finansowych???
Witam mam pytanie chcialbym otworzyc firme transportowa chcialbym zakupic ciagnik siodlowy z naczepa uzywany czy mozna zkozystac z srodkow z uni europejskiej bezwzrotnie i na jakich warunkach
Witam
Chcę otworzyć firmę transportową w planie mam zakup 2 używane ciągniki siodłowe od dilera z gwarancją interesuje mnie jakie środki lub dotacje z UE lub innych funduszy mogę otrzymać. Firma zarejestrowana będzie na terenie wiejskim gmina ok. 15 tys ludności.
Marek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam
> Chcę otworzyć firmę transportową w planie mam
> zakup 1 używany ciągnik siodłowy
> . Firma
> zarejestrowana będzie na terenie wiejskim gmina
> ok. 5 tys ludności.
>Chce się dowiedzieć jakie warunki musze spełnić aby taką firmę założyć
Seba Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam
> Chcę otworzyć firmę transportową w planie mam
> zakup 2 używane ciągniki siodłowe od dilera z
> gwarancją interesuje mnie jakie środki lub dotacje
> z UE lub innych funduszy mogę otrzymać. Firma
> zarejestrowana będzie na terenie MIEJSKIM MIASTO MA 40 TYS. MIEWSZKANCÓW
>
Witam wszyskich
Mam pewnie taki sam problem jak wy wszyscy
chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą na własny koszt
bedezie to transport i chciałbym sie dowiedzieć gdzie moge sie starać o jakie kolwiek dofinansowanie
Z gury dziękuje
>
Cześć. Chcę otworzyć swoją działalnośc gospodarczą np. sklep. Moje pytanie brzmi ile mogę dostać pożyczki bezzwrotnej z unii i na jakich warunkach. I jeszcze jedno pytanie co wprzypadku nie powodzenia z interesem???
Chciałabym uzyskać dotacje z Unii Europejskiej aby otworzyć swój mały grill bar ze zdrową domową żywnością.Bardzo proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. z poważaniem Angelika Falba
Chciałabym zaloźyć własną firmę i na rozpoczęcie działalności i zakup potrzebnego sprzętu i oprogramowania potrzebne mi jest ok. 50 tys zł. Czy jest możliwość uzyskania takich pieniędzy z Uni Europejskiej?
Witam.Mam nastepujace pytanie.Czy mozna otrzymac dotacje z Unii Europejskiej na otwarcie gabinetu stomatologicznego w malym miescie?Uprzejmie prosze o ewentualne podanie adresu strony internetowej gdzie znajde potrzebne informacje.Dziekuje.
Witam.Mam nastepujace pytanie.Czy mozna otrzymac dotacje z Unii Europejskiej na otwarcie gabinetu stomatologicznego w malym miescie?Uprzejmie prosze o ewentualne podanie adresu strony internetowej gdzie znajde potrzebne informacje.Dziekuje.
prowadzę działalnośc pt laboratorium. świadczę usługi w zakresie wykonywania badań mikrobiologiczno chemicznych wody do picia ina potrz. gosp.wód mineralnych,napojów.chciałabym unowocześnić wyposażenie, rozszerzyć zakres wykonywanych badań.czy jest możliwość otrzymania dofinansowania. gdzie mam się zwrócić ,jestem z woj .zachodniopomorskiego
Witam. Chciałabym otworzyć sklep. Czy jest możliwość otrzymania dotacji z Unii Europejskiej, jeżeli nie jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy?? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Dzien dobry.Mam nastepujace pytanie.Jestem osoba pracujaca do 31.07.06r.Od01.07.06r mam podpisana umowe dzierzawy Studia fryzierskiego i zgloszona dzialalnoc gospodarcza.Potrzebuje srodkow na zakup sprzetu ,kosmetykow.Czy moge dostac dotacje z Uni Europejskiej.Gdzie moglabym uzyskac informacje na ten temat , czy wogole jest szansa na uzyskanie jakiej kolwiek pomocy finasowej.
Witam !!
Chce wybudować dom. I teraz moje pytanie jest takie: czy moge wziąść kredyt mieszkaniowy np. we Francji gdzie oprocentowanie takiego kredytu jest o wiele niższe niż w Polsce?? Jeśli tak to jak mam to załatwić
Witam
Jestem zatrudniony w prywatnej firmie.Kilka dni temu ukończyłem studia wyższe.Chciałbym dodatkowo założyć i prowadzić swoją działalnośc gospodarczą na własny rachunek - sklep.
Chciałem sie dowiedziec na jakich warunkach i czy mogę sie ubiegać o jakieś srodki z Unii lub o jakaś korzystna pozyczke na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
zibi-------------------------------------------------------
> Witam
> Jestem zatrudniony w państwowej firmie. Chciałbym dodatkowo
> założyć i prowadzić swoją działalnośc gospodarczą
> na własny rachunek - usługi remontowe > Chciałem sie dowiedziec na
jakich warunkach i czy
> mogę sie ubiegać o jakieś srodki z Unii lub o
> jakaś korzystna pozyczke na rozpoczęcie
> działalności gospodarczej.
witam
chcialabym zalozyc salon fryzjerski-solarium,jaka kwota wchodzi dofinansowania jak moje wydatki beda wynosic 50 tyś.chcialabym zatrudnic na poczatek okolo 3 osoby.gdzie mam zlozyc podanie i czy jak dostane dofinansowanie z UNI EUROPEJSKIEJ to czy bede mogla reszte, wziasc kredyt z URZEDU PRACY?
PROSZE O RADE I POMOC
DZIEKUJE I POZDRAWIAM
Chcę otworzyć swoją działalnośc gospodarczą np. sklep.Mam dzialke w swietnym miejscu i chce wybudowac sklep Moje pytanie brzmi ile mogę dostać pożyczki bezzwrotnej lub zwrotnej z unii i na jakich warunkach. I jeszcze jedno pytanie co wprzypadku nie powodzenia z interesem??? Czy są jakieś dotacje z urzdu pracy bo jestem bezrobotna, jakie kryteria mam spelnic
Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją działalność?
Mam Pytanie!Obecnie jestem w Irlandi i chciałam zapytac o dotacje dla młodych małżeństw a mianowicie chodzi o kupno mieszkania w Polsce ile wynosi taka dotacja i czy wogole istnieje cos takiego,gdzie najlepiej wziąć kredyt w jakim banku??Ile powinnam miec na pierwsza wpłate raty..Jak to wygląda,bardzo prosze pomóżcie.. Z gory bardzo dziekuje.
Mam pomysł na firmę, nawet zafundowałam sobie odpowiednie kierunkowe szkolenie, z przyczyn zakładu pracy koncze zatrudnienie wiec udalam sie do PUP w moim miescie. Pani z okienka z wlasciwa sobie zjadliwoscia stwierdzila ze nie ma dotacji i nie bedzie. Na moje nalegania "bo slyszalam w TV ze mazowieckie dostalo nowe fundusze dla UP" odeszla na chwile a za moment powtórzyła "nie ma i koniec"
To straszne co wyprawiają Ci urzednicy, nie wiem czy to jest niedouczenie czy brak dobrej woli. Nie chce stac po zasilek, chce pracowac, zatrudniac innych.
Może ktoś wie coś o bezzwrotnych dotacjach z PUP w mazowieckim, gdzie odgórnie można się dowiedziec.
witam mam pytanie, chciałbym założyć działalność gospodarcza a konkretnie otwożyć dyskoteke i potrzebował bym funduszy ok.400tys zł. czy jest możliwość otrzymania funduszy i gdzie sie takie coś załatwia?
Prosze o pomoc jeżeli ktoś wie.
ja z ta dyska mam taki sam problem tez bym bardzo chcial otworzyc cos takiego wiekszego ale koszta w pojedynke nie ma szans a dyska no nawet niezly pomysl na przyszlosc ja juz myslalem ze wyjade za granice by tam zarobic na troche sprzetu ale narazie musze skonczyc bude pozdrawiam
chcialbym otworzyc hotel w znanej miejscowosci turystycznej,czy jest mozliwosc otrzymania dotacji na ten cel i jakie warunki trzeba spelnic zeby sie ubiegac o dotacje?
Dzień dobry!
Mam następujące pytanie. Dysponuję działką budowlaną i gotowym projektem ( oraz wszelkie zgody:,pozw. na budowę itd.) na budowę obiektu usługowo mieszkalnego (2 mieszkania,10 lokali)w centru 70.000 miasta. Załorzeniem jest aby była to kamienica czynszowa. Czy istnieje jaka kolwiek szansa na dotację z uni? Może zmiana kwalifikacji budynku? Może otworzyć w nim własną działalność? Pozdrawia.
Witam :
Jestem studentem i chcę założyć firmę przewozową. Słyszałem, że jako student zakładający pierwszą swoją firmę mogę ubiegać się o dotacje z uni.
Czy to jest prawda ? Gdzie ewentualnie mogę znaleźć informację na ten temat