A więc Panowie sytuacja arcy ciekawa. U nas trójkącik zwyżkujący bym widział z zakresem wybicia 2015 indeks, a na DAX trójkącik zniżkujący z zasięgiem 14,5k. Czyżby nastąpiło oderwanie od DAXa?
Zzz20 .... Jeśli uważasz że kierownik handluje z Leszczem zamiast pakietówek i tak zamyka pozycję na starej serii to tak na logikę.... Grubas zamyka pozycję i tym podciąga rynek .... to co ona zamyka bo mi wychodzi że S ;-) A jeśli ma S to jak zostanie mu część która już na rozliczenie w piątek zostawi to będzie chciał jak najkorzystniej ją na koniec zamknąć. I co wtedy zrobi ? Spuści starą serię w otchłań ;-)
Dnia 2023-09-13 o godz. 11:01 ravcio napisał(a): > Zzz20 .... Jeśli uważasz że kierownik handluje z Leszczem zamiast pakietówek i tak zamyka pozycję na starej serii to tak na logikę.... > Grubas zamyka pozycję i tym podciąga rynek .... to co ona zamyka bo mi wychodzi że S ;-) A jeśli ma S to jak zostanie mu część która już na rozliczenie w piątek zostawi to będzie chciał jak najkorzystniej ją na koniec zamknąć. I co wtedy zrobi ? Spuści starą serię w otchłań ;-)
No jak na wzrostach LOP rośnie praktycznie od zera na nowej serii to chyba nie sprzedaje tylko mocno kupuje. Po drugie na starej serii zarobił krocie - 300-400 pkt. Tylko to dowieźć do piątku pozostaje :)))))
S na wygranej pozycji, nawet baza na to wskazuje.Shorty mają blisko 50 pkt w zapasie na wyskok. No i chyba widać co zrobią z L - ja już BP-achhhhh. Wyleczony z L na razie do kolejnej szansy :-) Hihihihi
Dnia 2023-09-13 o godz. 13:19 piobor napisał(a): > S na wygranej pozycji, nawet baza na to wskazuje.Shorty mają blisko 50 pkt w zapasie na wyskok. No i chyba widać co zrobią z L - ja już BP-achhhhh. Wyleczony z L na razie do kolejnej szansy :-) Hihihihi
Wczoraj ktoś model wyceny koni przedstawił. Arbitraż to nie zarabianie na szortach a wycena jest i baza jest z racji obligów w okolicach 7-8%
Najlepszy w te klocki nie jestem ale ta logika ma wady: -seria otwierała się na poziomach jakich się otwierała. -LOP to nie "kupowanie kontraktów" a wystawianie gwarancji nabycia bądź odkupienia instrumentu bazowego po określonej cenie opiewa na obywie strony transakcji. (ale tak rozliczany jest każdego dnia - w przeciwienstwie do opcji)
Historycznie (statystycznie) to przeważnie jest tak, że po zmianie kurs nowej serii "ciągnie" jeszcze kilka - kilkanaście sesji w kierunku w jakim się zamknęła poprzedzająca seria.
To jak już wyliczyłeś to nie wychodzi 50 pkt tylko ok 30 jak słusznie zauważyłeś, a ok 15 to ten optymizm, który z optymizmem nie ma nic wspólnego. Można odczytywać to tak, że więcej jest powiezionych na L i to oni rolując podnieśli fut ze wzoru o te właśnie 15pkt.
Dodatkowo można założyć, że S-ki już się pozamykały na serii U i 3 wiedźmy będą bez jakiegoś WOW się odbędą na indeksie. Rynek zrzucili co mieli. Teraz biorąc S na nowej serii są blisko 50pkt do przodu i do poziomu 2030-2040 grzecznie sobie czekać. Ale kto ich tam wie.
Dnia 2023-09-13 o godz. 16:41 zzz20 napisał(a): > Po punkciku i z rosnącym LOP - nadal w górę ;))))) > Tak zrobili właśnie kilkaset punktów w górę na poprzedniej serii :))))
Witam, zmiany cen na giełdzie a na stacji, to dwie odrębne rzeczy -czasowo.Może Orlen ma zapas starego wti i z tego teraz korzysta/ sprzedaje stąd ta cena :))) u mnie pb - 6,16, on -6,26 :) W końcu orlen jest "niby" państwowy , czyli Nasz to "z jakiej paki" mają Nas łupić? Jestem ciekawy czy sytuacja się zmieni jak zmieni się rząd? Jak obstawiacie? Jesli się zmieni, ceny ostro w górę , na stacjach oczywiście... ale ja się nie znam i to tylko moje skromne zdanie..
Ravcio, a tekst typu "po wyborach to benzyna może być nawet po 7 pln" pamiętasz? A bez względu kto na stołku to i tak Nas łupi i tak, państwo, generalnie żyje z podatków, no chyba, że znajdą złoty pociąg, albo nasz sąsiad powie, w sumie to dwóch powinno... : okej, oddamy wam to co złupiliśmy podczas i po wojnie, wtedy będziemy bogaci, ale na to się nie zanosi :))
Pamiętam. Chodzi mi o to że nie ma co się przejmować Orlenem że za tanio sprzedaje, ma z czego dołożyć a jak nie to zysk i tak ta czy inna władza z Orlenu wyciągnie i przeje.
Punkcik do punkcika i można powoli odetchnąć co będzie w piątek :))))) Za to tę nową serię trzeba oglądać raczej pod kątem tego, że najgorsze dane już były, a do grudnia przełom i megapremie dla zarządów
Widzę że się nie pomyliłem mówiąc kilka dni temu że okolice 1950 zadawalają na rolowanie a 15 pkt w jedna od nich czy w drugą niewiele zmienia i dziś pewnie jeszcze do 1950 wrócą ewentualnie nie wyjdą wyżej niż 1965. Już nie dużo zostało na starej serii do zrolowania. Ciekawe czy choć będzie jakiś ruch do jutra czy dalej stanie w miejscu i może dopiero coś w ostatniej godzinie choć raczej w to wątpie.
Zastanawia mnie PLN.... Odbicie się należało i wczoraj było. Tylko nie wiem czy to było naturalne zdrowe odbicie czy może jednak interwencja NBP. Zobaczymy co dalej.
No i jak to widzicie na nowej serii? Wzrosty, czy spadki? Dla mnie sprawa coraz bardziej oczywista, aczkolwiek pewności z grubasem nigdy nie można mieć.
Co do cen paliw, to przez półtora roku zarabiali miliardy, więc teraz mogą je oddać, co mega pomoże całemu krajowi. Z punktu widzenia ekonomii w jej najprostszej postaci - co ma bardziej pozytywne znaczenie, tanie paliwo dla każdego, czy dywidenda/podatek do SP i rozdanie w programie społecznym? Odpowiedź jest oczywista, wiadomo co bardziej pomoże gospodarce. No i mocno przydusi inflację.
Jak tydzień temu pisałem, że Glapa po raz pierwszy mówił dobrze, to mnie tutaj gromiono :) Jednak nagle, po kilku dniach, coraz więcej ekonomistów z różnych instytucji zaczyna otwierać oczy i widzi, że inflacja rzeczywiście może w przyszłym roku spaść, do 5-6%, a to trzykrotnie mniej od 18%! No i skoro tak spadnie, to rzeczywiście należy pobudzić gospodarkę, bo bez pobudzenia recesja murowana.
Wracamy do wzrostów. Po raz drugi napiszę - wiem szok; ale coraz bardziej przemawia do mnie TKM. Na trzecie powtórzenie, poczekam kilka tygodni, wtedy będziemy już więcej wiedzieć.
Mam wrażenie (może chwilowe i mylne) że siła nowej serii w porównaniu do stare słabnie. Tzn. bardziej wyrywna jest stara do wzrostu a nowa już nie tak bardzo i chyba spread będzie się zmniejszał.
Nie powinno się na to patrzeć z punktu widzenia większego LOPu? Na "nowej" serii jest większy, więc moim zdaniem to teraz "główna" seria i "stara" seria powinna do niej się dostosować, a nie odwrót. Z kolei w praktyce, to i tak będzie rozjazd między seriami i powinno tylko nas interesować to, jak jutro zamknie się "nowa".