Ewakuację z PLN raczej już rozpoczęli. Uratowali głowę byka bankami na koniec. Ale układa się już w całość. Jedynie Jankes musi się poddać temu co konieczne. Dax już wie co będzie Jankes jak to Zosia mówi na razie jeszcze ściemnia. ;-) A wiecie na co ja czekam u Jankesa ? Nie na takie skromne -0,5 % tylko takei przyłożenie z 1,5 % któregoś dnia po naszym zamknięciu.
Benitor gdybyś przypadkiem zajrzał..... Jakie miejsce na ten moment zmieniło by układ sił ? 2150 na FW jako pierwsze ostrzeżenie a potem strefa 2120-30 ostatni bastion byka ?
Dnia 2023-08-01 o godz. 17:16 ravcio napisał(a): > Ewakuację z PLN raczej już rozpoczęli. > Uratowali głowę byka bankami na koniec. Ale układa się już w całość. Jedynie Jankes musi się poddać temu co konieczne. > Dax już wie co będzie Jankes jak to Zosia mówi na razie jeszcze ściemnia. ;-) > A wiecie na co ja czekam u Jankesa ? Nie na takie skromne -0,5 % tylko takei przyłożenie z 1,5 % któregoś dnia po naszym zamknięciu.
W pełni się z Tobą zgodzę. Polska giełda ma szansę jedynie dlatego, że jest co do zasady BARDZO nisko wyceniana! Jednak należy sobie zadać pytanie, dlaczego tak właśnie jest? Ano dlatego, że tutaj nie można być niczego pewnym. Żaden poważny inwestor nie położy na stole kasy, gdy tutaj z jednej skrajności w drugą skrajność. Gruby inwestor ocenia otoczenie polityczne i tak jak ktoś napisał, nie inwestuje się w kraju, w którym zbliżają się wybory i to takie, które najprawdopodobniej doprowadzą do zmiany władzy. WIG20 jak już nieraz pisaliśmy, to głównie spółki SP, a te co każdy inwestor wie, są mega podatne na wypowiedzi polityków, a to nie zachęca w inwestowanie w ten indeks.
Nie wiem czy dzisiaj, czy za tydzień/miesiąc/pół roku, ale tak jak Ravcio napisał, wystarczy sygnał i L-ki się będą zamykać lawinowo. Banki dostaną po łapach, czy to widać w kursach ich akcji, czy nie. Energetyki po irracjonalnych wystrzałach o 30%, mają do pozamykania olbrzymie luki, Orlen ma przed sobą batalie sądową dotyczącą niezgodnego z prawem głosowania w zakresie połączenia z PGNiG (czy ogarniacie co się może stać, jeżeli finalnie Sąd stwierdzi niezgodność z ustawą uchwały o połączeniu - z prawnego punktu widzenia, to pewniak, bo niezgodnie z prawem przerwali WZA wyłączając światła, przez co akcjonariusze nie mogli zaprotokołować swych sprzeciwów), na Dino w końcu pęknie bańka, tak jak pękła na CDP, Allegro i Pepco ze względu na problemy z inflacją i spadek konsumpcji nie pokażą lepszych wyników i na dokładkę co się stanie gdy "przez przypadek" przed wyborami dojdzie do naruszenia granicy z Białorusią? Gruby to wie! Dla mnie 1200-1400 (a może i poniżej 1000) to pewniak, czy wydaje się to obecnie niemożliwe, czy śmieszne.
Jestem przekonany, że to samo byś napisał 21 lutego 2020 roku :D No a tak na serio, to i tak zobaczymy jak się zachowa w okolicach tych 2240-2280. To górna banda wieloletniej (piętnastoletniej) konsolidacji.
Jak rynek się wtedy zachowa? Na dwoje babka wróżyła.
Najważniejsze jest to, że się dzieje, bo jakby nie patrzeć, to do inwestowania na bananie, należy podchodzić z bardzo dużym dystansem.
wtedy bym napisał że 985 nigdy nie przebije a 1250 jest wsparcie :) teraz mogę optymistyczniej napisać :) 2244 jest równość jak miną to ani 2280 ani 2300 ani 2330 nie zatrzyma ...
Ale to jest temat przeznaczony kontraktom na WIG20, a nie na WIG. W jakim zatem celu mam się tutaj wypowiadać na temat WIG (który, co zresztą już napisałem dzisiaj, zrobił ABCD i teraz będzie pewnie spadać o kilkanaście tysięcy)?
Dnia 2023-08-01 o godz. 17:20 ravcio napisał(a): > Benitor gdybyś przypadkiem zajrzał..... Jakie miejsce na ten moment zmieniło by układ sił ? 2150 na FW jako pierwsze ostrzeżenie a potem strefa 2120-30 ostatni bastion byka ?
Dosyć podobnie to widzę. Na dzisiaj - pierwsze ostrzeżenie 2160 (2150 to raczej poziom psychologiczny, ale też może działać); 2130 - porażka byka (2120 to jakby potwierdzenie); Ale zmiana marcowego trendu, to dopiero 2070.
Dnia 2023-08-02 o godz. 08:03 benitor napisał(a): > Dnia 2023-08-01 o godz. 17:20 ravcio napisał(a): > > Benitor gdybyś przypadkiem zajrzał..... Jakie miejsce na ten moment zmieniło by układ sił ? 2150 na FW jako pierwsze ostrzeżenie a potem strefa 2120-30 ostatni bastion byka ? > > Dosyć podobnie to widzę. > Na dzisiaj - pierwsze ostrzeżenie 2160 (2150 to raczej poziom psychologiczny, ale też może działać); > 2130 - porażka byka (2120 to jakby potwierdzenie); > Ale zmiana marcowego trendu, to dopiero 2070. >
Mam identyczne spostrzeżenia.
Apropo przebudzenia niedźwiedzia - Azja na -2% Ciekawe jak się dzisiaj LOP będzie zachowywać.
Fitch - znalazł się odważny by powiedzieć że król jest nagi ? Długo czekali. Odwrócić taki trend u Jankesa jest ciężko ale jeśli nie taka iskra to co ?
Na dziennym formacja spadkowa się wykreśliła wczoraj. Pisałem wczoraj, że DAX normalny indeks i 16100 już mamy. Cel u nas może być 2010 FW, ale to nic nie znaczy. Jeśli tam dojdą to już można L brać :-) Pozdro
Dnia 2023-08-02 o godz. 09:10 masturbant napisał(a): > 1800 do rozliczenia
Jest spore wsparcie na 1840-1860. Jeżeli to wsparcie pęknie, to powrót do bessy i 1200-1400. Niektórzy wciąż nie wierzą, ale jak napisał ravcio "król jest nagi" i FED musi coś z tym zrobić, no chyba że USA chcą większego konfliktu od tego, który ma miejsce za naszą wschodnią granicą. Obserwując to wszystko, to wcale nie będę zdziwiony. Konflikt zbrojny, zawsze "czyści" długi publiczne.
Oj L myślałem na odbicie wziąć a na długo to na nowej serii teraz Niedźwiedzka dopiero wstał musi co najmniej miesiąc pobroic plus wysoki lop może być zaskoczenie.
Ja powiem tak. Zeszli na emocjach odbili kilka pkt. na emocjach. Teraz stabilizacja a potem dopiero będzie widać co dalej. Czy poprawka w dół czy próba wyciągania. Stawiam na poprawka w dół ale jak na dziś tyle też by wystarczyło gdyby zostali pod 2150 i poczekali na reakcję Jankesa. Dlatego pisałem Wilkowi że niech spokojnie poczeka z L aż emocje opadną.
Dla mnie sprawa jest prosta. Ostatnie miesiące zainwestowano kupę kasy w wyciąg. LOP też kosmiczny. Nie po to aby zarobić 50 czy 100pkt. Nadejdą ostre ruchy.
77777 dzięki za hasło. Chwilowo na to nie liczę ale jak DAX poprawi może po otwarciu Jankesa to nasze dołki jeszcze dziś mogą być atakowane. Mi chwilowo by wystarczyło u nas utrzymanie rynku pod 2150 i spokojne się tu umocnienie przez misia by nie pozwolił na szybką kontrę.
Panie M, no właśnie ktoś zainwestował dużą kasę, to nie po to by miś się cieszył. Jeszcze nie teraz :-) ale 2110 możliwe, tu trzeb być czujnym bo licho nie śpi tzn. miś ;-)
Dlaczego misia odrazu nazywać tym złym lichem skoro ona taki spokojny, grzeczny tyle trzepania futra zebrał. Nie to co byk który biegł jak oszalały, wszystkich tratował i myślał że nic go nie zatrzyma nawet na chwilę.
według mnie 2120-30 to mocna strefa. Na takim spadku trudno do niej startować. Ala jak padnie trwale 16000 na DAX u nas odbicie nie będzie nadchodzić to ludzie zaczną wiarę w nie tracić. Wtedy może być możliwy atak na 2130.