Dnia 2023-08-01 o godz. 17:16 ravcio napisał(a):
> Ewakuację z PLN raczej już rozpoczęli.
> Uratowali głowę byka bankami na koniec. Ale układa się już w całość. Jedynie Jankes musi się poddać temu co konieczne.
> Dax już wie co będzie Jankes jak to Zosia mówi na razie jeszcze ściemnia. ;-)
> A wiecie na co ja czekam u Jankesa ? Nie na takie skromne -0,5 % tylko takei przyłożenie z 1,5 % któregoś dnia po naszym zamknięciu.
W pełni się z Tobą zgodzę.
Polska giełda ma szansę jedynie dlatego, że jest co do zasady BARDZO nisko wyceniana!
Jednak należy sobie zadać pytanie, dlaczego tak właśnie jest? Ano dlatego, że tutaj nie można być niczego pewnym.
Żaden poważny inwestor nie położy na stole kasy, gdy tutaj z jednej skrajności w drugą skrajność.
Gruby inwestor ocenia otoczenie polityczne i tak jak ktoś napisał, nie inwestuje się w kraju, w którym zbliżają się wybory i to takie, które najprawdopodobniej doprowadzą do zmiany władzy. WIG20 jak już nieraz pisaliśmy, to głównie spółki SP, a te co każdy inwestor wie, są mega podatne na wypowiedzi polityków, a to nie zachęca w inwestowanie w ten indeks.
Nie wiem czy dzisiaj, czy za tydzień/miesiąc/pół roku, ale tak jak Ravcio napisał, wystarczy sygnał i L-ki się będą zamykać lawinowo. Banki dostaną po łapach, czy to widać w kursach ich akcji, czy nie. Energetyki po irracjonalnych wystrzałach o 30%, mają do pozamykania olbrzymie luki, Orlen ma przed sobą batalie sądową dotyczącą niezgodnego z prawem głosowania w zakresie połączenia z PGNiG (czy ogarniacie co się może stać, jeżeli finalnie Sąd stwierdzi niezgodność z ustawą uchwały o połączeniu - z prawnego punktu widzenia, to pewniak, bo niezgodnie z prawem przerwali WZA wyłączając światła, przez co akcjonariusze nie mogli zaprotokołować swych sprzeciwów), na Dino w końcu pęknie bańka, tak jak pękła na CDP, Allegro i Pepco ze względu na problemy z inflacją i spadek konsumpcji nie pokażą lepszych wyników i na dokładkę co się stanie gdy "przez przypadek" przed wyborami dojdzie do naruszenia granicy z Białorusią? Gruby to wie! Dla mnie 1200-1400 (a może i poniżej 1000) to pewniak, czy wydaje się to obecnie niemożliwe, czy śmieszne.