• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Ostatnio często zmieniam pozycję i L też grywam więc nie mam sentymentu. Jak dla mnie sytuacja remisowa z delikatnym wskazaniem że te 2-3 pkt. oddane na FIX mogą odzyskać na otwarciu bo Dax się wyrywa a co dalej zobaczymy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: wilk_z_banana [5.173.113.*]
    Jak zamknę swoje L to też zacznę aktywniej grać. Bo z siedzenia na pozycji mały zysk.
    Dax się chyba od rzeczywistości odkleił ;-) Ale dobrze że tak szarpnął to będzie miał z czego się cofać.
    To się zaczyna nudne robić znów chcą sterczeć pół dnia na 1910 na FW oraz odbić się od 1900 na kasowym ? A LOP coraz niższy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: 7777777777777 [83.30.167.*]
    Dax nas wybije :)
    Taka nasz niezależność znów DAX decyduje o tym gdzie jesteśmy. Jak się nie cofnie to chyba wypadało by testować coś wyżej. Choć raczej nie widać u nas na to siły i ochoty a wygląda że szybciej byśmy na cofkę DAXa zareagowali. Stawiam że DAX nie utrzyma tego wyskoku a cofając się nas pociągnie.
    7777 mają idealną sytuację 1920 testować i wybijać 1900 na kasowym więc czemu nie próbują ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: gar-fild [188.147.96.*]
    Piobor jak powiedział tak zrobił i co łyso Wam !!?? ;)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: piobor [79.185.45.*]
    Sorki chłopaki, wkurzają mnie S, bo wszystko psują i niszczą jakąkolwiek próbę wzrostu u nas. Ale chyba się doczekałem kapitulacji Miśka - w końcu :-) Wilku też. Ładujcie S teraz warto :-)
    @gar-fild o co Ci chodzi ?
    Nic taki uśmiech. Wkurzył się i wziął od rana za zakupy. Tworzycie teorie dobre duchy wiedzą jakie a każdy uczestnik rynku ma wpływ na kurs są więksi i mniejsi jednak powiedzmy, że to demokracja jeżeli jesteś profesjonalistą to wiesz co robisz kupujesz sprzedajesz i jaką to ma wartość wg Ciebie (dostępnym Tobie systemom analizie fund/fin). Jak idziesz do sklepu i napiszą kajzerka promo po 10zł to chcesz kupuj jak jesteś klientem mediamarkt albo załóż sobie "bułkarnie". Nawet ten grubas jak to mówicie nie może samowolnie kreować rynku bo nie będzie miał klientów a płynność gwarantuje animator (musi utrzymywać zlecenia w arkuszu)
    Choć Piobor ma rację amerykański rynek a nawet europejski ma inną mentalność a także inną siłę podyktowaną także militarnie bezpieczniejszy kapitał. Podobno Azjatycki jest kompletnie różny - nie próbowałem.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~jak41 [91.231.60.*]
    Mam powazny dylemat czy dzisiaj nie powtórza wczorajszego numeru, zostałem z L kami branymi wczoraj naotwarciu liczyłem na podbitke a tu klops, dzisiaj ladnie jada od rana ale co dalej?
    Powiem tak rozumiem banana który był nisko na wsparciu dostał impuls i rośnie. Daxa też jakoś rozumiem poszedł własną drogą. Ale Jankeskie FW ustawiać tak wysoko bez ich obecności i bez jakiegoś info co mogło to zmienić nie rozumiem. Jankes nie lubi takich otwarć wysokich ustawić im tak wysoko FW to proszenie się o kłopoty i cofnięcie które pociągnie otoczenie. Gdyby coś się wydarzyło to byłby powód a tu mają tak wysoko wystartować i to poprawić w górę jak wczoraj byli tacy słabi ?
    Jeszcze jedno banki dostały według mnie mocny raport Mbanku i im się nie dziwie że rosną ale i tak większość siły WIG20 to kopiowanie zachowania DAXa. Obrót na kasowym mały. LOP spada choć dziś to przynajmniej można uznać że wystraszone Ski uciekają i wychodząc bez względu na cenę sponsorują cześć wzrostu.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: piobor [79.185.45.*]
    A jak Jankes chciałby 4.300 zaatakować? To ładnie zaczął :-) Uciekam już stąd. Do juterka!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~benitor [178.235.187.*]
    Dnia 2023-02-09 o godz. 12:00 ~jak41 napisał(a):
    > Mam powazny dylemat czy dzisiaj nie powtórza wczorajszego numeru, zostałem z L kami branymi wczoraj naotwarciu liczyłem na podbitke a tu klops, dzisiaj ladnie jada od rana ale co dalej?

Postaw kroczącego stopa =10-12pkt i przejdź się na spacer :)
    zdecydowanie dobry pomysł jak ma rosnąć to stabilnie bez zerwań w dół :)
    jankes jeszcze szczytu nie osiągnął brakuje dwóch fal w górę przynajmniej
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: samarytanin1y [31.135.199.*]
    To Ty już nie czekasz na 1820. Aktualnie na L?
    ja nie pisałem że musi dojść do 1820 tylko że trend wzrostowy trwa dopóki nie padnie ok 1820 osobiście preferuję scenariusz wzrostowy do 2100 z korektami i dopiero cofniecie z okolic 2130 zdecyduje czy rynek w hossie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ravcio [46.204.45.*]
    Samarytanin teraz zobaczyłem że chyba mnie pytałeś. Mam momenty z L ale raczej na S i dziś S miałem jak pytałeś i mam.
    No i bardzo dobrze bo tak jak przeczuwałem i pisałem jutro a najdalej w poniedziałek wyznaczamy nowe minima. Edek runął, gold runął, s&p runął... i to nie koniec
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~Wilk_z_banana [5.173.96.*]
    Zgodzę się tylko ustawa KPO przeszła i czeka na podpis prezydenta więc wydaje się uzyskanie funduszy realne i to kolejny pozytywny sygnał chodź ciężko mi wyobrazić sobie że w osamotnieniu będziemy zielona wyspą
    Ty serio wierzysz w tą kasę? Nawet jak dudek podpisze to tam mnóstwo nieścisłości a gdzie reszta warunków? Oni tej kasy ani nie chcą ani nie potrzebują. Nawet jeśli się uda jakimś cudem to będzie to 5 minut euforii bo kasę, która będzie okrojona o kary, wypłacona najwcześniej w 4ym kwartale, wypłacą tylko na programy, które jeszcze nie uciekły... Ja obstawiam szanse na kpo na 10%. Jak wypłacą to uwierzę teraz to sobie mogą nawet nową biblię w sejmie uchwalić i to nadal będzie robienie czubków z ludzi
    Ja nie wiem czy Pis chce tą kasę dostać bo jak będzie dopiero pod koniec roku a przegrają wybory to głosów już za jej rozdawanie nie zdążą kupić a zrobią wtedy prezent opozycji.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~Wilk_z_banana [5.173.96.*]
    Początek pewnie na czerwono ale pilnujcie S bo popołudniu pachnie zielenią większość indeksów puklo w dno i sie odbija
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~marzal [178.218.226.*]
    Taaaa, zapewne przy piątku będzie szał zakupowy..
    Benitor jaki Ty tam krótki trend widzisz ? I kiedy w L wszedłeś i po jakim impulsie bo zakładam że je masz :-)
    77777 nie twierdze że Jankes ma nie rosnąć ale chodzi mi o coś innego. Ile w roku jest sesji że Jankeskie kontrakty przed ich otwarciem są na - 1 % lub + 1 % ? Rzadko są takie dni i zazwyczaj był wtedy jakiś impuls do tego i wtedy to zrozumiałe ale co się wydarzyło od wczoraj od zamknięcia rynku u Jankesa aby uzasadnić taką zwyżkę bo ja takiego wydarzenia nie widzę.
    Wg mnie najdalej w poniedziałek wyznaczymy nowe minima na fw20. Aczkokwiek może już jutro..
    słowa Powella o dezinflacji i nieuchronność at ale nad 4200 już będzie blisko ABC i kolejne 1,2,3,4,5 w dół
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Może to jest obrona Jankesów przed wypadnięciem z kanału wzrostowego trwającego od 19 stycznia, od poziomu 3885 (SP500), bo wczoraj długo tam walczyli. Sytuacja jest dobrze widoczna na interwale 15min.

Ale to tylko moja sugestia.
    Na "słowa Powella o dezinflacji" to już chyba kolejny ruch robią góra dół i ostatecznej interpretacji nie mają.  
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: benitor [178.235.187.*]
    Dnia 2023-02-09 o godz. 12:13 ravcio napisał(a):
    > Benitor jaki Ty tam krótki trend widzisz ? I kiedy w L wszedłeś i po jakim impulsie bo zakładam że je masz :-)

Ravcio
    Od połowy stycznia drobimy w miejscu.
    Ciężko myśli się o L, po trzymiesięcznych wzrostach, ale nie ma wyjścia - to na razie najprawdopodobniejszy scenariusz.
    Dzisiaj (ponad 1920) wyłamany trójkącik na 1D. Na razie to pierwsza jaskółka. Druga pojawi się ponad 1940. A po przebiciu 1980 to już będzie trzecia falka wzrostowa (pewnie ostatnia, przed porządną korektą). Ta trzecia falka to raczej sięgnie wyżej niż 2100. Min 2150 - max 2300.
    Niestety jest też scenariusz spadkowy (jak zawsze). Problem ze wzrostem możemy mieć dlatego, że w czasie gdy FW konsolidowały (lekko spadkowa flaga od 11.01) to w tym czasie bazowe szły w górę. Mogą wyczerpać paliwo, a wtedy nie wyobrażam sobie kilkuset punktowego wzrostu na FW (najwyżej doczłapiemy do 2020-50).
    Scenariusz spadkowy uruchomi się poniżej 1870.

Już mnie drzaźni ta konsolka - od połowy stycznia kręcę się jak .... w przeręblu. Nawet mam lekki minus.

Tak jestem na L, ale to dłuższa historia. Wszedłem wczoraj na samym maksie. Problem w tym, że obronę postawiłem błędnie (odrzuciło mi zlecenie) a tego nie zauważyłem. Nie śledziłem potem notowań i wieczorem się wściekłem. Jednak dzisiejsze otwarcie skłoniło mnie do przytrzymania pozycji. Na razie jest ok. SL=1911.
    Gdyby nie wczorajszy błąd, to dzisiaj bym odnawiał L=1921.
    Dzięki Benitor Ty to zawsze fajnie opiszesz. Tak daleko aż nie sięgam wizjami ale choć widzę coś tam rozumiem z AT bo tak mi się wydawało że 1920 to poziom klucz. Kolejny raz te same poziomy grane i strefa 1910-20 rozstrzyga.
    Jankes jak odwinie wczorajszy numer to jeszcze znów może zamieszać w końcówce i w sumie zastanawiam się czy banan by wtedy 1920 utrzymał. Wydaje mi się że nie bo wszystko idzie na małym obrocie i jak poszedł by impuls z zewnątrz doszedł obrót to mogą poziomy z dołu zasypać. Teraz to raczej jadą na strachu i zniechęceniu S. Podciągają trochę potem lecą SL na S stawiają duże zlecenia z dołu i nikt nie ma odwago tego przetestować na ile chcą bronić. Jedynie kierownik może to zmienić lub mocna cofka bazowych.
    https://www.tradingview.com/x/2XdFNZA2/

jak 4170 wybiją to będzie potwierdzenie bazowego scenariusza z brakującymi 3,4,5 podfalą kończącą ABC
    W końcu coś drgnęło...
    Dla zainteresowanych Prezes NBP ma przemawiac.
    https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/aktualnosci/wiadomosci_2023/qa-20230209.html
    Cos mi się wydaje, że nasi spece obierają odpowiedni kierunke. Daję maks 3 dni na to by to wszystko runęło - indeksy, edek, gold...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~Wilk_z_banana [5.173.121.*]
    Na moje oko bazowe będą czekać teraz na wschodzące szczerze myślałem że korekta dojdzie w okolice 1840 ale nie poszli więc 2050 w zasięgu chodź wolałbym spadek do 1700 bo bym zatankowal się ful 50/50 kontrakty akcje jak by się chciało osowac to akcje na depo sprzedawał bym, a tak się czaje bo mam z tyłu głowy że te spadki u nas są brutalne i z nienacka
    no wykoncza mnie psychicznie jak znowu zejda na 1900 to odpuszczam L ki w sumie mozna to bylo przewidziec ze sie cofna liczac na cofke USA na otwarciu ale co teraz?
    9.02.2023, Warszawa (PAP) - RPP sprowadzi inflację do celu w maksymalnym tempie, które nie zaburzy ładu społecznego - powiedział na konferencji prasowej prezes NBP Adam Glapiński.

"Jako NBP sprowadzimy inflację do właściwego wymiaru, czyli celu inflacyjnego. Zrobimy to we właściwym tempie, w maksymalnym tempie, które nie zaburzy ładu społecznego i spokojnego życia polskich rodzin" - powiedział Glapiński. (PAP Biznes)

Widać że nie jestem ekonomistą bo nie rozumiem takich tekstów. A jakieś konkrety poziomy i kiedy ?
    to mitomam, pieprzy trzy po trzy
    Obecnie wg mnie jest minimalny wymiar kary 1881 - na krótko lub 1862 do 1849(raczej mało prawdopodobne) po tym spadku wzrost trzyfalowy z zasięgiem max na do 1925, absolutne minimum na chwilę obecną wyceniam na 1811 jednak silnie będzie bronione 1840. układ jest w toku więc o2050 na razie nawet bym nie marzył a jak już wyjdziemy to ponad 2050 więc to takie marnotrawstwo zamykać. Mogę się mylić - to wstępne szacunki z zasięgu fal.
    ps. Zawsz patrzę na indeks dla mnie nie ma ogona merdającego psem. (koń może co najwyżej wyprzedzać oczywistość)
    A nie mówiłem, że runie...
    Skoro zacząłem się już produkować to od razu zaznaczę, że spadek LOP to też może być podyktowany zmniejszonym zainteresowaniem naszym rynkiem ze względu na przewidywaną konsolidację po prostu W20 to nie jest cały świat i zamiast kisić się na minimalnej zmienności nie jeden trader z większymi możliwościami woli coś o większej zmienności- większym potencjale zysku.
    Brać tego do siebie nikt nie musi każdy ma swoje postrzeganie rynku.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 6 Autor: ~Wilk_z_banana [5.173.121.*]
    To prawda że to banan i szkoda tu czasu a taka sytuacja jak obecna to z moich doświadczeń na bananie kończyła się w 90% fala spadków tylko teraz się łudzę że będzie inaczej ale z pozycją bym nie zostawał tylko dt
    Zawsze najczęściej. i te zawsze najczęściej pomimo, że nie raz sobie tłumaczymy, że tym razem będzie inaczej i tak się sprawdza. Jednak to tak na prawdę zależy od układu obecnie miałeś pierwszy silny i prosty ruch wzrostowy od 13setek pisałem że przy 2470 nie ruszymy nigdzie bez większej korekty teraz była i jakkolwiek wzrost może być napędzany nie tylko prosperity ale też i inflacją. Ktoś to już pisał (ja to tutaj czytałem na pocz covidu), że najlepsze są spółki o niskim zadłużeni i dużej wartości środków trwałych bo to rośnie na dobrą sprawę wraz z inflacją.
    Ruch wzrostowy był i korekta musi być ale to wcale nie oznacza że wszystko się zawali. Dlatego, jasne jest osąd rynku, ale weryfikuję to na wskaźnikach (ja nie specjalnie przywiązuję wagę do lopu obrotu - robię to w takim sensie: świadczy to o zainteresowaniu rynkiem chęci zaangażowania kapitału napływu świeżej krwi i jeżeli tak pokrywa się to w mojej ocenie z ważnymi oporami/wsparciami AT którą znam-praktykuję to super)
    Finansista/ekonomista ze mnie żaden i nie praktykuję codziennej wyceny spółek w oparciu o informacje które dzisiaj podał choćby fakt albo inna zacna gazeta. Dominuje kierunek później trend a one są wyznaczone przez ogólny stan gospodarki/firmy i to się z dnia na dzień nie zmienia. Albo jest wzrost gospodarczy/rozwój jakiejś branży albo nie i basta. Surowce też poruszają się w jednym kierunku.

tak jak pisalem dzisiaj porzuciłem oboz byczka zero zarobku choc mozna bylo skasowac zysk 24pkt i teraz S99 sie wybudzi ale boje sie ze mogo sie krezic wkolo 1900 20pkt ponizej 20 pkt powyzej
[x]
FW20 -0,10% 2 936,00 2025-10-21 17:04:55
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.