Na PC też, właśnie obejrzałem filmik na YouTubie z zakończenia. Był znaczek steam przy prośbie o recenzje. W związku z powyższym wydaje mi się że trzeba mocno zweryfikować założenia sprzedażowe :)
Jak paczam na steam, to zdecydowaną wiekszosc opinii dają gracze, ktorzy wystawili juz w swoim zyciu sporo opinii. Zatem domniemuję, ze raczej wystawiają opinie, bo chca byc aktywnymi uczestnikami spolecznosci steam, niz dlatego, ze ich Medium o to „prosi”:)
The Medium ma 3500 opinii po prawie miesiącu od premiery. Blair Witch miał tyle po prawie 11 miesiącach biorąc w tym czasie udział w 7 wyprzedażach w tym dwóch z 50% obniżką
Liczby widać ale nie wiadomo jak to się przekłada na sprzedaż, w końcu jak można mieć w gamepasie za 1$ to wiadomo że większość osób z tego skorzysta (dla niewtajemniczonych gamepass działa zarówno na PC jak i xboxa). Pytanie teraz jest jaką Babieno zawarł umowę z Microsoftem . Czy dostaliśmy kasę ogólnie za gamepassa czy dodatkowo otrzymujemy jeszcze kasę co miesiąc. Microsoft obecnie otrzymuje z gamepassa 2mld $ wiec zapłata 7,5 mln$ za grę nie jest jakimkolwiek wydatkiem, z drugiej strony nie po to produkuje się grę aby tylko zwróciła koszty. Trudno powiedzieć kiedy wyjdzie na ps, wiec bardziej koncentrowałby się na dobrej umówię z Microsoftemz prezes już wcześniej podkreślał, że maja kasę na kolejne duże produkcje wiec będzie dobrze
Chyba nigdzie nie napisałem ze liczby ze steama maja coś wspólnego, jest natomiast związek ze jak możesz mieć coś niemal za darmo to nie kupisz na steam.
liczba komentarzy na steam mówi że ludzie jednak kupują, przypominam że gamepass nie umożliwia komentowania gier na steam ani brania udziału w statystykach steam'a
No tak ale jak jakiś kolega powiedział po zakończeniu gry twórcy proszą o recenzje wiec ciężko przeliczyć jaki to ma wpływ na przelicznik. Na Xbox sam tego doświadczyłem.
a słyszałeś o osiągnięciach steam? https://steamcommunity.com/stats/1293160/achievements jedno z nich "Czasem nie da się uratować wszystkich" jest przyznawane za ukończenie gry i zdobyło je tylko 32% graczy to znaczy że 68% procent nawet nie widziało prośby o dodanie opinii, w mojej ocenie prośba o opinie po ukończeniu gry (a nie np. po godzinie jak to bywa w przypadku gier na smartfony) ma niewielki wpływ na ostateczną ilość ocen
Na mnie ta prośbą o pomoc zadziałała i dodałem opinie, na wiele osób zadziałała. Nawet na xbox widać efekty, gra ma więcej ocen niż wiele gier o większej spoleczości :)
Dnia 2021-02-25 o godz. 17:33 ~Acomitam napisał(a): > Na mnie ta prośbą o pomoc zadziałała i dodałem opinie, na wiele osób zadziałała. Nawet na xbox widać efekty, gra ma więcej ocen niż wiele gier o większej spoleczości :)
jeden Acomitam to żaden wskaźnik, z łaski swojej wejdź w osiągnięcia na swoim xbox i sprawdź ile procent graczy odblokowało osiągnięcie które podałem wyżej, według trueachievements jest to 28% ale oni statystyki wyciągają tylko z jakiegoś ułamka wszystkich graczy https://www.trueachievements.com/a318303/cant-always-save-everyone-achievement
podtrzymuje to co napisałem wcześniej, wpływ na ilość ocen jest niewielki bo większość posiadaczy nawet tego komunikatu nie widziała
Patrząc na średnie tempo przyrostu opinii na steamie (okolo 40 dziennie w ciagu ostatnich 15dni), to na drugą miesięcznicę wydania Medium ilosc ocen powinna się zrownac z BW
The Medium ma 3700 opinii po 5 tygodniach od premiery. Blair Witch miał tyle po ponad roku biorąc w tym czasie udział w 7 wyprzedażach w tym dwóch z 50% obniżką
Społeczność the Medium jest już o 30% większa od Blair Witch i liczy ponad 33k. Jeśli prawdą okaże się że Bloober robi Silent Hill to jego spoleczność 33k może osiągnąć w dniu pojawienia się na Wishliście
The Medium ma 4000 opinii po 7 tygodniach od premiery. Blair Witch ma obecnie 4500 po ponad półtora roku biorąc w tym czasie udział w 12 wyprzedażach w tym jednej z 75% obniżką
The Medium ma 4400 opinii po prawie 3 miesiącach od premiery biorąc w tym czasie udział w jednej 20% promocji. Blair Witch ma obecnie nieco ponad 4500 po ponad półtora roku biorąc w tym czasie udział w 12 wyprzedażach w tym jednej z 75% obniżką. Wygląda na to że po pełnych 3 miesiącach od debiutu the Medium będzie miało już więcej opinii niż Blair Witch.
The Medium ma ponad 4500 opinii po prawie 3 miesiącach od premiery biorąc w tym czasie udział w jednej 20% promocji. Blair Witch ma obecnie nieco ponad 4500 po ponad 20 miesiacach biorąc w tym czasie udział w 12 wyprzedażach w tym jednej z 75% obniżką. Wygląda na to że po pełnych 3 miesiącach od debiutu the Medium będzie miało już więcej opinii niż Blair Witch.
Do tej pory każdy egzemplarz The Medium był sprzedany w cenie wyższej niż nawet pełna cena Blair Witch
Wygląda na to że jak cena The Medium spadnie do 100-120pln to wtedy ruszy dopiero prawdziwa fala zakupu The Medium
The Medium ma dużo lepsze oceny niż Blair Witch a znaczna część negatywnych ocen The Medium dotyczy relacji ceny do długości rozgrywki.
Dnia 2021-04-24 o godz. 16:54 ~Pozdr napisał(a): > Medium to jedno, ale tu jest jeszcze Observer SR do przecenienia i myśle, że na halloween pojawia się przeceny i tez dobrze się sprzeda.
Observerredux to sprzedaje się głównie na konsolach i tak np na psnprofiles jest już 7,5 razy tyle ownersów co w dniu publikowania raportu o zwrocie kosztów ObserverRedux.
Pierwsze opinie są naprawdę bardzo dobre - to znakomity fundament pod grę z długim ogonem sprzedażowym do jakich z pewnością należy odświeżony “Observer”. Początkowa sprzedaż jest również bardzo dobra, z olbrzymią przewagą konsol w stosunku do platformy PC
Poniżej link do wątku w którym widać jak rośnie liczba ownersów na psnprofiles
Obecnie aby przybyło 100 opinii trzeba sprzedać dużo więcej gier niż podczas premiery gdyż w miarę upływu czasu gracze coraz mniej chętnie wystawiają opinie
The Medium ma 5800opini i w ciągu 11 miesiącach sprzedaży największa promocja wynosiła 25% co i tak czyniło cenę gry powyżej 130pln. Blair Witch ma po ponad 2 latach 4800 a nawet w pelnej cenie kosztuje poniżej 110pln ale można było już kupić ponizej 30pln
Czyli sprzedaz the Medium za 12mcy moze byc okolo 250k sztuk na samym steam, co po prowizjach dla steam moze dac szacowany przeze mnie przychod netto (bez vat) jakies 17-19mln zl