• Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: doradca-praktyk [93.175.73.*]
    1. Obligacje korporacyjne dobrej firmy: "przyziemna branża", dobra kilkuletnia co najmniej historia, jasna perspektywa, dobra kadra managerska i właściciel. Oprocentowanie 7-10% rocznie.
    2. Akcje lidera branży drukarek 3D w Polsce (4 miejsce na świecie). Debiut w czerwcu 2018... lokatyinwestycyjneeu
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: adam777 [94.254.138.*]
    Myślę, że warto zgłosić się do nich http://inwestujwgruzji.pl/ Wiedzą jak dobrze zainwestować pieniądze i na tym zarobić. Mi bardzo pomogli i teraz moje pieniądze rosną. Napisz do nich oni wybiorą dla Ciebie najlepszą opcje.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Alka93 [77.252.44.*]
    Sposobów na zarobienie pieniędzy jest wiele. Jednym z nich jest zainwestowanie ich. Wtedy nasuwa się pytanie "w co zainwestować, aby na tym nie stracić", dlatego ja proponuję klasyczną inwestycję. Dobrą ofertę znalazłam na http://www.viennalife.pl/ . Jeśli jednak boisz się inwestycji to mają tutaj także bardzo ciekawą ofertę oszczędnościową.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: dudekk [176.221.114.*]
    krypto (najlepiej bitcoin), poczekaj z 2 lata, bedzie powtorka ze skoku z lat 2015-2017 (wtedy na kazde 1000pln zainwestowane w btc jak byl dolek w 2015, szlo zgarnac ok 70000pln z powrotem), niech tylko w usa i ue wejda regulacje na krypto
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.184.17.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.207.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Adel [46.240.134.*]
    Najlepszym sposobem na inwestycje pieniędzy na ten moment- DOBRĄ inwestycje są bez wątpienia kryptowaluty. Raz ich cena jest teraz niska a dwa to jest przyszłość płatności czego nie da się juz zahamować. Na kryptowalutach można zarobić na trzy sposoby. Handlując nimi i wygrywając na marzy lub wykorzystując je do płatności albo uczestnicząc w programach partnerskich i za promowanie dostać za free dana cześć coinów.
    Najlepszy program związany z kryptowalutami to moim zdaniem Program Partnerski First Movers który wprowadziła kryptowaluta SAFEX
    Z pewnością warto inwetsować w kryptowaluty które mają jakiś potencjał. A jak wiemy kryptowalut i pseudo kryptowalut mamy naprawde wiele. Dlatego trezba być bardzo ostrożnym.
    Więc co sprawia, że dana kryptowluta jest godna naszej uagi i właśnie w nią powinniśmy zainwestowac?
    przede wszystkim:
    1) Infrastruktura-  jej uzyteczność gdzie możemy płacic, gdzie możemy ja wykorzystac. Czy tworcy daja nam mozliwosci wieksze uzytkowe czy jedynie zarobienie i uzyskanie korzysci na wzroscie i spadku wrtosci.czyli co można z nią zrobić oraz w jakim celu została stworzona.
    2) Społeczności- ile osób posługuje się daną kryptowalutą. Wiadomo ze czym wiecej jest użytkownikow tym warość danej krypto wzrasta.

Twórcy SAFEX zamierzają otworzyć platformę w stylu Ebay/Allegro czy Alibaba i dać możliwość posiadaczom tej krypto na swobodny zakup i sprzedaż produktów i usług. Jeśli tak się stanie będzie to niesamowity początek czegoś naprawdę fajnego. - tu jest bardzo duża, wczesniej wspomniana, UŻYTECZNOŚĆ. 

Na tą chwile maja juz własny blockchain, bardzo bezpieczny portfel i program partnerski gdzie za polecanie można otrzymać Safex lub btc w postaci 5% prowizji od kazdego zakupu który odbedzie sie z twojego linku referencyjnego. Potem jak masz juz Safex na portfelu dostajesz darmowy zrzut na zasadzie Airdrop- safex cash. Dzięki tym czynnikom buduja coraz to wieksza SPOŁECZNOŚĆ, czyli druga wspomniana zależnosc.

Projekt wydaje się bardzo obiecujący a ta krypto narazie ma bardzo niska cenę wiec jest naprawdę godna uwagi.  Oficjalna strona to safex.io maja tez polska oficjalna stronę na fb link       polecam sprawdzic ja mam juz spora prowizje a nie musiałem wcale jakos bardzo promować.
    1) rejestrujesz się na link  , dostajesz swoj link referencyjny ZAPISUJESZ GO KONIECZNIE oraz klucz prywatny ktory TEZ ZAPISUJESZ -bardzo wazne nie mozna go zgubic bo nie dostaniemy sie do naszych prowizji.
    2) polecamy dalej, informujemy przyjaciól, przekazujemy nasz link przez ktory mozna zakupic Safex coin
    3)Dostajemy 5% prowizji z kazdego zakupu ktory odbył sie przez nasz link. ( prowizja wyplacana jest w safex lub bitcoin -w zaleznosci co wybierzemy). 
    linki pomocnicze jakie zanlazlem na youtube: 
    link
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~er [195.8.97.*]
    Mało mnie to obchodzi.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.57.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~ciekawaa [185.246.208.*]
    A czy ktoś na tym forum zainwestował w pożyczki społecznościowe? Jestem zainteresowana portalem Europpa pozwalającym na zarabianie w ten sposób do 17% w skali roku. Chciałabym moje 10 000 zł zainwestować poprzez dywersyfikację środków w kilka pożyczek jednocześnie. Oczywiście na początek weszłabym jedynie w te, które mają największe prawdopodobieństwo spłaty. Co o tym sądzicie? 
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~mądralla [94.40.46.*]
    W nieruchomość na pewno też się opłaci inwestować. Ja przykładowo swoją wystawiłam tutaj link ponieważ chce zamienić swoje mieszkanie na coś większego. A potem planuje wynajmować pokoje w nim.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: gbjp [188.146.15.*]
    Czekanie na up&down to zabawa bez sensu. Kanadyjski fundusz robi arbitraż między giełdami na złocie, walutach, kontaktach i krypto. Powierzasz im pieniądze w depozyt minimum 16 dni i co dziennie odbierasz 1,5% zysku - można? jasne że można - opisałem to na forbitco.pl - wejdź, skorzystaj i zgarnij 25$ za rejestracje w jednym z programów z mojego linku, który jest na stronie.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: senpai [159.205.136.*]
    Możliwości inwestowania jest cała masa. Pytanie jakie sobie warto zadać to czy myślimy o tym wszystkim w perspektywie długoterminowej? Każdy chciałbym mieć profit jak najszybciej się tylko da jednak w rzeczywistości trzeba uzbroić się w cierpliwość. Firmy oferujące jakieś niesamowicie dobre warunki odnośnie % zwrotu można od razu sobie darować. Chyba nie trzeba przypominać jak to wyglądało z największa piramidą finansową w historii naszego kraju. O wiele lepiej jest zainwestować posiadane pieniądze w prowadzenie własnej firmy. Zawsze jest to forma bycia niezależnym. Na początku może przydać się taka opcja jak outsourcing - link jeśli mówimy o naszej kadrze.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Bronco [5.173.57.*]
    Obligacje PBS0523 można jeszcze kupić tanio 51-52% nominału, wcześniejsze serie już są dużo wyżej
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: mateuszmarciniak [198.16.66.*]
    Pieniądze można zainwestować w wiele rzeczy, czasami też niekoniecznie mądrze jeśli to będzie nowy samochód lub coś luksusowego. W sytuacji gdy mamy dużo wolnych funduszy na koncie warto zastanowić się nad otworzeniem własnego biznesu. Jest cała masa ludzi pracujących na etacie za na prawdę dobre pieniądze, nie wiedzących jak je pomnożyć. Tak tracą jedynie na wartości przez inflację. Dla przykładu mam znajomego który kupił kontener chłodniczy taki jakie używa się chociażby na statkach ( zdjęcia poglądowe tutaj - link ). Wykorzystał je do przewożenia wymagających towarów dla innej firmy z którą podpisał umowę. W ten sposób może liczyć na kilka dodatkowych tysięcy w skali miesiąca, a sama inwestycja zwróciłą się szybko.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~78 [89.73.137.*]
    Ciekawe, czy ktoś się nabrał, obligacje wyzerowane, kasa przepadła nieodwracalnie.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: mariuszwojt [178.62.85.*]
    Inwestowanie pieniędzy to bardzo szerokie zagadnienie. Prowadząc własną działalność nie będziemy mieć z tym większego problemu bo jeśli chcemy poszerzać swoja ofertę na rynki międzynarodowe to mamy wiele możliwości. Właśnie to jest moment w którym wielu przedsiębiorców nie może się na nic konkretnego zdecydować. Krótkowzroczność to chyba jeden z głównych problemów. Trzeba patrzeć na inwestycje w kategoriach długofalowych bo inaczej nie ruszymy się z miejsca. Na początek nie zaszkodzi przeszkolenia swojej kadry w kontekście operowania językami obcymi. W sieci znajdziemy kursy językowe dla firm warszawa ( przykładowo link ) oferujące kompleksowe rozwiązania. Poprawi to w ogólnym rozrachunku nie tylko finanse firmy ale też zbuduje więź na linii pracodawca-pracownik.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: mateuszmaterla [46.101.22.*]
    Prowadząc biznes w dzisiejszych czasach trzeba jak najbardziej szukać możliwości jego rozwoju. Można to zrobić na wiele sposobó: inwestując w nowoczesne technologie wytwarzania w zależności od profilu działalności czy optymalizację działania samej firmy. Jedną z najczęściej pomijanych kwestii jest zarządzanie kadrą pracowniczą. Jest to o tyle nieefektywne ponieważ brakuje w rękach managerów odpowiednich narzędzi. Niestety czasy w jakich korzystało się z arkuszy wypełnianych w popularnych pakietach biurowych minęły. Najwyższy czas postawić na automatyzację tego procesu przy jak największej mobilności. Takie możliwości daje profesjonalne oprogramowanie link oferując w zamian oszczędność czasu przy tym czasochłonnym zajęciu.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: zosia23 [83.28.223.*]
    Hej :)
    Myślę, że w obecnej sytuacji trzeba poważnie zastanowić się zanim zainwestujemy w coś duże pieniądze. Ja, jako przedsiębiorca, chyba wstrzymałabym się teraz z większymi inwestycjami, a zajęłabym się innymi tematami, np jak przygotować pracowników na powrót do biura.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Erix [83.22.3.*]
    Ktoś z was kopie? Zastanawiam się, czy opłaca się jeszcze BTC?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: bartwoj1984 [37.120.156.*]
    Nawet inwestycja 1000 zł przyniesie Ci korzyść, dużo jest możliwości: akcje, kupno złota itd
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.81.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Erix [83.22.0.*]
    Czy BTC się jeszcze opłaca po pandemii?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~lika9 [89.64.38.*]
    najlepiej w coś w co się opłaca, forex, krypto, czy surowce. w systemie XTB jest sporo możliwości i dla zaawansowanych i dla początkujących
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.77.50.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Libera [88.156.138.*]
    Zapraszam do rozmowy PHI s.a centrala w Poznaniu anna.libera@phisa.pl
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: dawjan [83.30.40.*]
    Jeśli szuka Pan formy lokowania kapitału, która zdywersyfikuje portfel inwestycyjny i do tego jest bezpieczna - polecam zaznajomić się z tematem rynku USA Life Settlements. Jest to produkt inwestycyjny w stanach funkcjonujący od lat 80-tych ubiegłego wieku (więc w pełni uregulowany prawnie). Niemcy, Austriacy i Szwajcarzy inwestują w takie polisy od 16 lat, podczas gdy w Polsce mało kto słyszał cokolwiek na ten temat. Jeśli chciałaby Pani poznać zasady tej inwestycji - polecam zajrzeć na stronę www.binfo.pl

Od września 2018 w Polsce działa pierwsza firma która promuje ten alternatywny produkt inwestycyjny i jako oficjalni przedstawiciele firmy Fidelity of Georgetown umożliwili naszym rodakom bezpieczne lokowanie kapitału w ten produkt. Osobiście zarządzam nieruchomościami pod wynajem, jestem posiadaczem 2 polis z rynku LS i od niedawna także drugim oficjalnym przedstawicielem FoG na Polskę. W przypadku jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu biuro@lifesettlements.pl .
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: mariuszmk [198.16.66.*]
    Niestety jeśli chodzi o różnego rodzaju lokaty to wiele tutaj nie ugramy. Posiadając odpowiedni kapitał najlepiej będzie zainwestować w jakieś mieszkanie. Pojawia się w tym momencie pytanie czy będzie to coś z rynku wtórnego czy może mieszkania kraków nowe . W pierwszym przypadku może być różnie, w dużej mierze będzie to zależało od tego daty wybudowania i stanu technicznego. Kupowanie miekszania stricte pod remont nie ma zupełnie sensu. Z drugiej strony znajdziemy takie inwestycje jak - link do których nie trzeba dokładać żadnych pieniędzy na naprawy czy remonty. Oczywiście to byłoby najkorzystniejsze wyjście z sytuacji w perspektywie długoterminowej.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~kici [93.209.80.*]
    wluz do skarpety (musi byc wyprana!).
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: zielony340 [37.47.78.*]
    Słyszał ktoś o akcji https://canapharm.pl/zainwestuj/, gdzie możecie pozyskać 7,1 % rocznie z tej inwestycji w konopie? Niedawno próbowałem ich produktów, znam je również z automatów, które mają w sklepach i galeriach. Jako pierwsi w Polsce wprowadzili automaty z produktami konopnymi, wytwarzają wysokiej jakości konopne preparaty. 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.125.227.*]
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Zamilst [185.97.16.*]
    A w jaki sposob zainwestować większe pieniadze? Jak można ochronić je przed inflacja, która w Polsce jest dość spora? Zastanawiam się nad farma wiatrową:
    https://ekohub.pl/energia-wiatrowa 

Z uwagi na to, ze coraz częściej pojawiają się głosy świadczące o tym, ze Polska bedzie musiała odejść od węgla.

Czy ktoś może interesował się tematyką i napisze jaka jest obecnie stopa zwrotu?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: stachsgh [37.248.215.*]
    Na pewno nie giełda, bo tutaj trzeba być ciągle on line.
    Ja bym poszedł w dzieła sztuki lub young timery - młode zabytki motoryzacji. Tu jjest dobre pole do popisu, ale trzeba się znać.
    Inni lokują w surowce typu kawa, herbata, cukier. Ale z tym ostatnim może być ryzykownie.
    https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~kaniak [95.160.156.*]
    A myślałeś o pożyczkach społecznościowych? Np. Twino - zobacz recenzję i opis jak to działa.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Turniko [185.97.16.*]
    Srebro i złoto w formie fizycznej.
    Nieruchomości - zapytaj o nie tych z Kresów, gdzie mają swoje domy po dziadkach 
    Jeśli już to grunt, aczkokwiek w ciągu następnych 10 lat możesz zarobić 50 czy 100% albo tyleż stracić. Obecne nieruchomości to bańka.
    Wszelakie papieru, certyfikaty itd - najwyżej będziesz miał się czym podetrzeć. Zapytaj ludzi - których dzieci, wnuki i prawnuki do dziś posiadają stosowne dokumenty - kiedy RP odda im kasę za zarekwirowane wozy, konie, nieruchomości we wrześniu 1939. Tyle im z papierów. Albo zapytaj emerytów gdzie mają swoją złota jesień z Funduszy Emerytalnych  emeryci mają przecież dokumenty w szafach.

Jeśli nieruchomości to duże miasta jak Kraków https://ap7.pl/pl/nieruchomosci/oferty/domy/sprzedaz/krakow/1 - na stronie można sobie przejrzeć domy.
    Najlepiej to podzielić i zainwestować w 4-5 różnych opcji. Trochę złota. Trochę srebra. Trochę kryptowalut. Mała działka - nawet dalej od miast.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: steven2000 [193.106.130.*]
    Hej, ja postawiłem na oszczędzanie i wybrałem taki sposób - wydaje mi się że to dobra inwestycja w przyszłość https://www.prudential.pl/kapital-na-przyszlosc
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Jana [91.192.199.*]
    Jeżeli mogę poradzić (a przekonałam się sama na sobie) to inwestycja w nieruchomości sprawdza się najlepiej. A juz super rozwiązaniem jest inwestycja w aparthotele. NIe trzeba martwić sie o wyposażenie lokalu, jego wynajem. A jak okolica jest ładna i atrakcyjna to turyści przyjadą na pewno. Ja się tym razem decyduje na wisełkę spa w Wiśle. Nawet podam adres www.wiselkaspa.pl

• Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Ryszard [91.192.199.*]
    Dobrze Pani pisze. My znad morza przyjeżdżamy tam na wakacje też. Czyli cały rok apartament będzie dla nas zarabiał, a raz do roku mamy wczasy za free w tej cudnej okolicy. Wisełka Spa Apartamenty, muszę to przyznać urzekła nas standardem i super obsługą. Lokata kapitału i miejsce na odpoczynek w jednym miejscu. Pozdrawiam
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Bartass [31.0.42.*]
    Ostatnio zacząłem inwestowac w zloto i srebro z mennicaskarbowa mam jakąś kase na zbyciu wiec kupuje sztabki zlota i srebra. Pewnie spokojnie na tym zarobie, to trzeba czasu
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~lenonon [5.173.242.*]
    Na ile czasu chcesz zainwestować? Bo to też dosyć istotna kwestia. Ja polecam złoto, jeśli chcesz na dłużej inwestycje. Mennica skarbowa ma dobre ceny jeśli chodzi o złoto i srebro. Giełda jeśli nie znasz się zbyt dobrze i nie zależy Ci na jakiś bardzo dużych zyskach w krotkim czasie, to nie jest dobrym pomysłem.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~john [31.16.248.*]
    dzieki temu forum, wiem juz w co nie inwestować...jedna wielka reklama i ściema..juz wiadomo co nie idzie, ze nawet na forum bankiera muszą reklamować..dzieki wam wszystkim
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: marekwojt [198.16.66.*]
    Trudno nie zgodzić się z tym co piszecie. Inwestowanie pieniędzy to bardzo szerokie pojęcie. W pierwszej kolejności musimy zadać sobie pytanie: ile jesteśmy w stanie przeznaczyć na ten cel? Ryzyko zawsze istnieje jednak możemy je zmniejszać praktycznie do zera, wybierając sprawdzone rozwiązania. W ostatnich latach jest nim inwestycja w nieruchomości, o jakiej możemy poczytać szerzej na wielu portalach branżowych. Możemy zostać przykładowo operatorem hotelowym wykupując apartament w kołobrzegu - https://hotelbalticwave.pl/ Wystarczy spojrzeć na to jak duży ruch jest w takiej lokalizacji by zdać sobie sprawę z jednego, to świetna inwestycja w kategoriach długoterminowych. To właśnie myślenie w tej kategorii da nam najpewniejszy zysk w przyszłości.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Nastar [91.185.185.*]
    W dobie niepewnosci oraz lockdownach dobrze beda sobie radzily spolki spozywcze, bo lockdown czy nie to jesc trzeba. Ponadto sprzyja im hossa na softcommo oraz problemy z pogoda/urodzajem i z logistyka w odleglych czesciach swiata a do tego sa okazyjnie wyceniane (np. wg. C/Z, C/FZ, EV/EBITDA). Najbardziej licze na: AGROLIGA HORTICO IMCOMPANY TARCZYNSKI KERNEL ASTARTA. Wiele z nich placi dywidendy, te z NC (AGL i HOR) maja plany przenosin na GPW, kilka (AST i KER) oglosilo skup akcji wlasnych. Bo w sumie w co innego inwestować przy tak niskim oprocentowaniu lokat https://www.tanie-konto.pl/ranking-lokat/ ?
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Seweryn [89.161.76.*]
    Może warto w takim razie ulokować część kapitału w metale szlachetne które w długiej perspektywie przechowują wartość i ładnie rosną. Dlatego polecam zastanowić się nad monetami bulionowymi złotymi i srebrnymi jednouncjowymi. Ceny i dostępność są dobre w mennicy skarbowej także polecam sprawdzić ;)
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Mariusz75 [50.7.93.*]

Bardzo dobre pytanie na które jest wiele odpowiedzi. Zdaniem ekspertów to najkorzystniejsze w dłuższej perspektywie jest prowadzenie własnego biznesu. Możliwości mamy wiele, zaczynając od internetu jako naszej platformy sprzedażowej, a kończąc na lokalnej działalności. Bez znacznia na to co wybierzemy, musimy zawsze pamiętać o swojej mobilności. Szukanie oszczędności w aspekcie zakupu samochodu nigdy nie wyjdzie nam na dobre. Dlatego tak popularne są dzisiejszych czasach opcje finansowania zakupu, przykład - https://www.dacia.pl/wirtualny-salon.html Swoją drogą to modele marki Dacia są jednymi z lepiej ocenianych przez portale motoryzacyjne więc to jak najbardziej inwestycja na długie lata.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: sabineyamamoto [122.173.139.*]
    Będzie to zależało od tego, ile ryzyka jesteś gotów podjąć.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: georgerussell [107.174.148.*]
    Wymagane są badania, zanim się na to zdecydujesz. Ile możesz sobie pozwolić i zaryzykować.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Kamek [31.0.68.*]
    Ostatnio kupowałem sztabki złote w mennicy skarbowej. Chyba mają najlepszą cenę jeśli chodzi o inwestycyjne złoto, no i zdecydowanie mega krótki czas realizacji
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: geraldotremblay [191.101.110.*]
    Inwestowanie pieniędzy może być bardzo intensywną decyzją do podjęcia. Naprawdę polecam zdobycie wiedzy na temat handlu na rynku Forex i inwestowania w waluty cyfrowe.
  • Re: jak zainwestować pieniądze? Autor: ~Lenekk [91.145.156.*]
    Przede wszystkim bezpiecznie jednak jesli chodzi o wybor dobrego i bezpiecznego miejsca gdzie mozesz kupic metale szlachetne jak zlote i srebrne monety bulionowe oraz sztabki to polecam mennica skarbowa w mojej opinii najlepsze i bepieczne miejsce