Platige zeby oplacic wyjazdy Tomka, biuro w stanach zadluzylo sie , sprzedalo swoje zasoby w innych spolkach.Oddali prawa do wiedzmina netflixowi nie wiadomo na jakich warunkach np wiecej niz jeden sezon ,platige ciagle w raportach byla na minusach ,bank grozil zamrozeniem kredytu itp. Wiec dogadali sie ze oddaja wszystkie prawa zeby tylko serial powstal ale dla nich to beda marginalne zyski tak naprawde dopiero jesli cos zarobia beda wychodzic z minusa z tej inwestycji po drugie ktos na comic con slyszal o platige o producentach z Polski?? nikogo tam z Polski nie bylo z nikim z Platige nie rozmawiali prawda jest taka ze to serial Netflixa ,platige bedzie robic jakies marne efekty np napisy koncowe. Taki kwiatek do kozucha przykra taka jest prawda .
Dzięki o dbanie o mój wizerunek. Napisałem co zrobię i tyle. Dla mnie cena jeszcze atrakcyjna. Wycena i perspektywy wyższe niż przy debiucie z cena prawie 2 razy niższa niż w dniu startu. Tak jak ktos stwierdził trochę tu już siedzę . Byłem gdy było zdecydowanie gorzej. I jeszcze jedno. Byłem na 11 bits gdy był w historycznym dołku, sprzedałem kilkaset procent drożej .... w okolicach 70 zł i jak widzicie trochę za wcześnie. Mija rada trzymać jak ktos ma , kupować jak ktos nie ma .pozdrawiam
dołączam się do rekomendacji, w tym roku poniżej 20zł nic nie kupicie, ja sam od dłuższego czasu próbuje coś dokupić taniej i nie idzie. To będzie rekordowy rok pod względem zysku netto dla PLI (do tej pory najlepszy wyniki były w 2012 roku), III kwartał powinien być na poziomie I kw 2019, a IV kwartał na poziomie II kw 2019 + dojdzie premiera Wiedzmina jako element promocyjny. Wystarczy zobaczyć jaki był kurs na koniec 2012 (35zł), po tyle samo sprzedawali akcje właściciele spółki w ostatnich dwóch latach, przy słabych wynikach. Wniosek - do 35zł nie powinno być większych oporów, przy minimalnym popycie. Potem się zobaczy co dalej ;)
rekomendacja jak najbardziej słuszna szczególnie jak się spojrzy na inne spółki z podobnej branży oczywiście pancerny akcjonariat, ot choćby taki jak w cig mile widziany ta wspomniana spółka znowu pokazała stratę i rośnie dodam, że kapitalizacja 2 razy taka jak pli... https://stooq.pl/n/?f=1311756&search=ci+games
moim zdaniem pli jest spółką lepszą od cig, dlatego, że: nie opiera swojej egzystencji na jednym produkcie, do tego takim, co musi być hitem oprócz tego, pli ma stałe i rosnące przychody każdego roku i poprawia coraz bardziej marżę z czasem wejdzie we własne ip, na którym zarobek jest wyższy wycena dużo poniżej spodziewanego potencjału ech, tylko ten akcjonariat...przydałby się pancerny jak w cig: pokazuje kolejna stratę i rośnie oczywiście pli i cig się różnią czym najbardziej? tym, że spółek robiących gry jest sporo na gpw a platige jest jedno
Wiem, że AT na NC to wróżenie z fusów, ale mimo wszystko to wydaje się ciekawe: Zwróćcie uwagę na wskaźnik C/Z: -30..... Na wykresie ktoś pomaga malować coś w podobie formacji spodka... Wg mnie mamy tu ciągle spory potencjał do dużych wzrostów, jeszcze tylko przydałoby się trochę kolejnych pozytywnych informacji fundamentalnych i sukces gotowy.
Dokładnie spodek. Ja poza fundamentami czekam na informacje o sprzedaży akcji i cenie za ten pakiet. Przy odpowiedniej wartości będzie skok z widla,i lub przynajmniej wyraźne zakotwiczenie ceny
jeśli tutaj at, to może na wskaźnikach tygodniowych? niektórzy uwielbiają np średnie kroczące... https://www.biznesradar.pl/analiza-techniczna-wskazniki/PLATIGE-IMAGE hehehe, reggaer, twoje akumuluj chyba zmieniło się na mocne kupuj
Ja też podtrzymuję swoją rekomendacje do kupna PLI :) 1. Fundamenty bardzo dobre 2. AT bardzo dobre 3. Perspektywy rozwoju bardzo dobre 4. Odpisy porobione 5. Profit? 30zł już wskoczyło, już to gdzieś pisałem do 35zł powinno dojść bez większych oporów i wszystko poniżej 35 jest w bardzo atrakcyjnej cenie
Rsi 67,49 Sts 91,12 Powoli papier zaczyna być przegrzany, więc krótkoterminowo powinniśmy zobaczyć małe cofnięcie albo konsolidację koło 30 PLN zanim znowu ruszymy na północ.
Każdy czeka na jakieś info, news o Wiedzminie, jakaś nową umowę. Ważne że kurs się utrzymuje i ludzie widzą potencjał w tej spółce. Akcji mało, FF jeszcze mniejszy. W mojej ocenie, każdy pozytywny news będzie kierował spółkę wyżej. Mają dużo roboty, niech robią swoje. Robią rzeczy niesamowite, niech tylko ogarną się ze stabilnością i pieniążkami, a efekty będą.
Mała korekta, małe obroty, takie "nudy" są potrzebne. Czekamy na jakieś info albo na wyniki q3, ale zanim to, to pomału się zbliżymy do 35zl. Póki co wszystko zgodnie z planem
reagger, pokora i cierpliwość wskazana... to, dopiero preludium do tego co może być, oczywiście przy sprzyjających okolicznościach poza tym, auto czy hulajnoga? na giełdzie rządzi instynkt stadny, często jak jest bardzo tanio, to inwestorzy boją się kupować, bo może być taniej przypomnę jedną z zasad: czy, ważne za ile się kupuje? czy, ważne kiedy się kupuje? pewnie odpowiedzi będą różne, ale ważniejsze wydaje się kiedy? często warto kupić drożej, ale jak wyjaśnia się pewne kwestie i określone trendy będą ustalone tutaj, na pli wygląda na to, że i trend biznesowy i giełdowy zmieniły się na wzrostowe nie wiem, czy spotkaliście się z sytuacją, kiedy wszyscy mogą być zarobieni? teoretycznie jest to możliwe ....gdyby nie przeszkadzały: brak konsekwencji i emocje hehe, kto o zdrowych zmysłach wytrzymałby np cdr z 25 zł do 250 zł?!! ale, bez emocji i konsekwentnie? czemu nie? np wyjazd na 3 lata na bezludną wyspę, bez internetu? sytuacja z cdr pokazuje, że jeśli nie wszyscy, to zdecydowana większość mogła zarobić...
Niektórzy wytrzymują i od 7 PLN na CDR :P Chociaż do tych o zdrowych zmysłach nie należę ;) Ale żeby nie było tak różowo, to ta cierpliwość na PLI spowodowała, że zrobiłem piękne kółko na PLI przy podbitce po ogłoszeniu planów co do serialu...szkoda, że kółko było nie w tą stronę. Na szczęście znowu jest na plus, tylko mogło być więcej, jakbym sprzedał zamiast kisić tego ogóra. A tak, to pozostaje kisić i nadal wierzyć, że kiedyś z tego coś większego uda się zrobić. Podobnie mam na Farm-51. Niby wszystko wygląda wzorcowo i perspektywicznie, a ogór jak był, tak i jest nadal ;)
Nawet mi nie przypominaj, miałem akcje CDR po 5zł (wtedy Optimus S.A.), sprzedałem po 7... Nie wiem co kieruje ludźmi, którzy teraz sprzedają PLI, mogę jeszcze zrozumieć, że ktoś chcę zrelizować zysk i odkupić taniej, ale tutaj jest to bardzo ryzykowne. Perspektywy są bardzo dobre, wiadomo, że póki co porównanie do CDR jest mocno na wyrost, ale kto wie co będzie za parę lat...
Też sobie tak tłumaczę, że na PLI ma wszystko by kiedyś odpalić. Tylko cholera od kilku lat PLI wygląda z pozoru jak piękne, zdrowe, suchutkie drewienko, a w rzeczywistości mieliśmy do tej pory zbutwiały pniak ;) Oby w końcu wyschło to dziadostwo i dało się tym zdrowo podjarać ;)
Ja sobie za to cenię względną kulturę osobistą na forum bankiera tej spółki. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jak pojawią się jakieś infa, albo będzie bliżej premiery wiedźmina, to szambo wyleje i tutaj...
To fakt, na forum PLI można jeszcze poczytać coś sensownego. Na forum CDR albo np. FARM-51 to już praktycznie samo szambo, spam i posty opłacanych trolli (w jedną, czy w drugą stronę). Poniekąd pozostaje sobie życzyć, żeby tutaj kiedyś dotarło to samo, bo to będzie oznaczać, że spółka zrobi się popularna. Przewrotnie mówiąc, trolle to dobry drogowskaz :)
ponad rok temu ówczesny cfo, zapytany przeze mnie na telekonie o plany przejścia na parkiet podstawowy, odpowiedział, że on nie rekomenduje takiego kroku, dopiero za jakiś czas, jak się skończy restrukturyzacja i wtedy zobaczymy w jakim punkcie jest platige? zazwyczaj przy zmianie rynku, robi się niewielka emisję lub dotychczasowi właściciele odsprzedają część swojego stanu posiadania np jakiemuś funduszowi ale, takiemu należy się pochwalić i zyskami i dobrymi perspektywami, aby cena za akcje wydawała się atrakcyjna a więc, podsumowując: restrukturyzacja zakończona, zyski się pojawiły, spółka została poukładana wiadomo, że rynek podstawowy ma większą skalę oddziaływania na inwestorów, obecnie nie spekuluję, że się taki krok wydarzy, ale obecny prezes wydaje się wiedzieć, że wzrost kursu czyni spółkę bardziej wiarygodna i pomaga jej też wizerunkowo, co przekłada się na core biznes pli nie jest spółką dywidendową, może kiedyś? ale, na razie to spółka wzrostowa i akcjonariusze cieszą się z rosnących notowań, co oczywiście następuje poprzez budowanie wartości grupy dziś, w ciszy można zaparkować obiecujące akcje i czekać na jakieś spektakularne wydarzenie, może takim być za jakiś czas zmiana rynku, ff jest dość ograniczony co, nastąpiło by dalej? hehe, to już należy do wyobraźni każdego z nas... cdr, to wycena 24 mld, duża premia...c/z ponad 220! czyli zyski ok 100 mln rocznie, wiem, wiem, cyberpunk wszystko zmieni, ale... na dziś takie pli ok 260 razy mniejsze od cdr, ale zróbmy małą estymację, czy akcje dziś są tanie, czy drogie, a może takie sobie? ----->>>> kapitalizacja 94 mln przy cenie akcji 31 zł, 2 kwartały dały 3,5 mln zysku, więc jakby spółka w kolejnych dwóch nic nie zarobiła, to już dziś dawałoby nam c/z 26! czy to dużo? czy warto założyć dalszą poprawę i kolejne zyski w następnych kwartałach? chyba tak, a więc płacąc premię za przyszłe zdarzenia można sobie wewnętrznie wycenić akcje: oczywiście zachodzi pytanie jakie c/z przyjęlibyśmy jako docelowe dla pli? c/z 20? ok: kapitalizacja 180 mln, cena akcji 60 zł, zysk roczny 9 mln, czy to jakiś kosmos? nie, taka estymacja może być realna, czemu nie? w cdr, nikogo 220 c/z nie odstrasza i kupujący uważają, że cana akcji jest atrakcyjna to, takie moje przemyślenia odnośnie przyszłości, w końcu optymistą ponoć żyje się przyjemniej i dłużej
ps> reagger rekomendował akumulować ok, inni kupować też ok, ja rekomendowałby na koniec: chociaż 2 razy zastanowić się jak się zachce sprzedać swój stan posiadania
Bardzo podoba mi się Twój wpis, jednak ... mówisz, że perspektywa dla PLI to zmiana rynku a wtedy jak zauważyłeś, następuje emisja lub wyprzedaż akcji przez większościowych akcjonariuszy. W takich przypadkach najczęsciej kurs akcji spada .... W takim razie czy komuś z niewielkim kapitałem warto wchodzić w tym momencie ? czy czekać na te ewentualne emisje / wyprzedaż. Liczę na uczciwą odpowiedź :) Drobny inwestor ze średnioterminowymi strategiami.
Ja sobie patrzę na cenę z jaka spółka wchodziła na nc i pamietam co wtedy robili i patrzę na cenę teraz i widzę co robią a dodatkowo nie rozwadniali kapitału. Tak opłaca się wchodzić
W średnim terminie nie masz co się przejmować przejściem na GPW, to jest odległa perspektywa. Poza tym przy dobrych wynikach kilka kwartałów z rzędu to byłaby bardzo dobra wiadomość, emisję mogą się źle kojarzyć jak spółka ratuje się w ten sposób przed zadłużeniem, nie każda emisja to zło. Właściciele mają jeszcze w rękawie 80k akcji serii E i pewnie czekają z tym na jakieś Fundy albo właśnie przejście na rynek główny
@Thio, @inni forumowicze: o ewentualnym przejściu na główny pisałem w kontekście, tego , że ktoś z forumowiczów poruszył zagadnienie o niemożliwości takiego ruchu na pli jak na cdr moim zdaniem, może i to nierealne, ale co na bananie można przewidzieć? czy, taki ruch z okolic dyszki na obecne 250 zł ktoś był w stanie przewidzieć kilka lat temu?! kilka szczegółów: ipo pli w 2011 po 17 z haczykiem, debiut 14.12.2011 po 21 zł, w krótkim czasie kurs doszedł do okolic 40 zeta! https://biznes.interia.pl/news/akcje-platige-image-urosly-podczas-debiutu-na-newconnect,1734461,4632 jaką wtedy była firma, robiąca głównie reklamy? a, jaką jest dziś, z silną pozycją w tzw ciężkiej animacji i apetytem na mocne wejście w świat filmowych vfx? odpowiedzcie sami owszem, było sporo syfku, ale to wina słabego zarządzania właścicielskiego oraz podjęcia kroków o zbyt artystycznym swoim ip np: nadwyżki finansowe pakowane były w adola, a trwało to ponad 5 lat... sukces wizerunkowy o zasięgu światowym, niestety koszty były wysokie ale, to już historia, dziś to spółka poukładana z kosztami stałymi w ryzach, dobrym zarządem i zdywersyfikowanymi rosnącymi r/r przychodami a, więc można liczyć na więcej jednak: wiadomo, że ofe mają zakaz inwestowania na nc, w akcjonariacie mamy zdaje się tfi opera przejście na główny, na pewno zwiększyłoby zainteresowanie spółką, nawet wśród ofe, oczywiście można się przenieść bez żadnej emisji, koszty przeprowadzki to kilkaset tysi, dziś wydaje się to dość niezasadne, ale kiedyś? właściciele nie lubią rozwadniania akcji, 3 lata temu umorzyli ok 37 tys akcji otrzymanych od juice, kiedy ich drogi się rozeszły: https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Rejestracja-umorzenia-udzialow-w-Juice-sp-z-o-o-7532932.html od tego czasu odbudowują sprzedaż, ówcześnie konsolidowaną z juice 2 letni trend spadkowy został zakończony, hehhe: oczekiwania niektórych graczy były wybujałe i wiązały się z prawami autorskimi,, niektórzy myśleli o milionach dolarów, jakie spółka otrzyma od netflixa może dobrze, że tak się nie stało, to by rozleniwiło spółkę, a tak w konfrontacji z silnym światowym gigantem, przyparci do muru: albo serial i my, albo figa z makiem? zgodzili się na rolę koproducenta, co i tak pozwoliło im nieźle zarobić i co ważne - nie jednorazowo! akcje kiedyś bujały się ponad 80 zł, zawiedzenie sypali, efekt domina spowodował przereagowanie i mieliśmy bolesny spadek ale, może gdyby nie ta cała sytuacja, spółka by się tak pięknie nie zrestrukturyzowała? artystyczne ego na razie oddało pole kalkulacji exela i serwisowi, marża potrafi grubo przekraczać 30 %, a o unikalności tej spółki świadczy ile w stanie są zapłacić zleceniodawcy! minuta cinematiku zrobionego przez pli kosztuje ok miliona złotych, tyle co ...wypasiony autobus, prawda, że nieźle? w dodatku, cała branża ma się nieźle i zdecydowanie rośnie, gracze uzależniają się od wszelkiego typu gier i czekają na nowe ciekawy, na co zwraca uwagę prezes, to nowy segment rynku: parki rozrywki i tutaj pli też ma zamówienia, a ostatnio coś robi nawet na olimpiadę w tokio obecnie, liczę na spokojny trend wzrostowy poparty sytuacja fundamentalną, przyszłość biznesowa wygląda naprawdę ciekawie notowania na głównym mogłyby trend przyspieszyć, a to wytrwałym inwestorom, którzy dziś dają kredyt zaufania spółce, dać by mogło okazję do godziwego zysku? cdr, to oczywiście wzór i rekordzista, ale nie bądźmy chytrzy, 10 razy zarobić? hehehe, i tak to nie wchodzi w grę przy naszej konstrukcji psychicznej, ale 2- 3 razy, czemu nie? na koniec: pli powinno za jakiś czas, jak zgromadzi troszkę gotówki, wrócić do swojego ip, w sposób merytoryczny, bo jednak wnioski wyciągnęli, że nie są dotowaną państwową spółką, tylko publiczną, notowana na giełdzie i oprócz marki powinni jednak zarabiać a, że marka powinna zobowiązywać, to zaczął się właśnie fany rozdział w dziejach tej spółki ps> moje marzenia, przemyślenia, troszkę liczb i konkretów i spekulacji w stylu: dokończyć twardowskiego, albo zabrać się za ...thorgala!