• Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Radek [89.64.45.*]
    Witam. Ja inwestuję za pomocą platformy Mintos od początku tego roku. Jak na razie żadnych problemów nie ma. Testowałem wypłacanie pieniędzy z Mintosa i po dwóch dniach pojawiły się na koncie.Jedyne co może zastanawiać to to że trzeba przesłać zdjęcie lub skan dowodu osobistego albo paszportu. Próbowałem zasłaniać PESEL i numer dowodu ale niestety wtedy nie przechodziłem weryfikacji. W tej chwili inwestuję tylko w pożyczki w PLN i z gwarancją wykupu. W większości są to pożyczki oprocentowane na 11,5 %. Na dzień dzisiejszy mam kilka pożyczek których opóźnienie w spłacie sięga już 16 - 30 dni, zobaczymy czy po opóźnieniu 60 dniowym firma odkupi ode mnie pożyczkę. Pożyczki w EUR są lepiej oprocentowane bo zazwyczaj na 13 % ale trzeba przewalutować pieniądze na platformie a za to też jest pobierana opłata. Może w najbliższym czasie skuszę się na pożyczki w EUR ale na razie zastanawiam się jak i gdzie je przewalutować żeby opłata za przewalutowanie była jak najmniejsza i był najkorzystniejszy kurs wymiany.
    Jeśli ktoś chce zacząć inwestować na Mintos proszę skorzystać z tego linku www.mintos.com/pl/ref/35U28I obydwaj/obydwoje możemy dostać od Mintos po kilkanaście EUR. Ja mam wykupione pożyczki za kilkadziesiąt tysięcy PLN.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~jacekmaj [185.119.184.*]
    Jestem na Mintos od 04. 2018 Na razie wszystkie opóźnione pożyczki zostały wykupione i za nie sa dodatkowe odsetki karne. Na wszelki wypadek monitoruję co 2 tygodnie ilość/kwotę wszystkich opóźnionych pożyczek , aby wyłapać ewentualne skoki i odpowiednio zareagować. Stopa zwrotu do dziś w EUR i PLN ponad 10 % . Wpłaciłem od razu EUR i PLN żeby nie płacić za przewalutowania - zapłaciłem raz przy kupnie EUR w walutamat.  
    Przetestowałem jeszcze w lutym 2109 większość z tego typu platform dostępnych w Europie: Grupeer, Swaper, PeerBerry, Envestio, Twino, Viainvest , Bondora, Bitbond i October. Wybrałem wg moich kryteriów : Envestio (pozyczki pod projekty typowo biznesowe), Grupeer (dość długie terminy pozyczek i duzy wybór ich rodzajów), Lenndy (podobny do Mintos i FastInvest), Perr Berry (j.w.) . Pozostałe odrzuciłem z różnych względów np. Bitbond oferuje inwestowanie na całym świecei lecz w BTC, October ma duże niższe stawki %% itd.
    Chciałbym jeszcze dodać ,że podstawą mojego portfela od listopada 2017 jest Life Settlements ( inwestycja w USD min 8% rocznie) Na ostatniej lutowej 2019 zwyżce kursu USD/PLN "zarobiłem" juz ponad 10% - gdybym chciał teraz wyjśc z tej dolarowej inwestycji.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.8.97.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Peter [89.64.63.*]
    Podstawowa RADA: jeżeli inwestujecie nie w banku (wiem 3% to śmiech :) to wybierajcie inwestycje TYLKO z zabezpieczeniem - nieruchomością, nie weksel, czy pod uroczystą przysięgę spłacenia :) Pomyśl - cokolwiek się nie stanie - masz zabezpieczenie - nieruchomość! Nad czym tu dumać? Obiecać można wiele. Jak można w ogóle brać pod uwagę inne opcje :) Są takie serwisy np. Europpa.eu ale wystarczy wpisać w Google: Inwestycje w pożyczki zabezpieczone hipotecznie.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Wojciech [88.156.128.*]
    Witam,

z Mintosem współpracuję już 7 miesięcy. Każda pożyczka została spłacona. Kilka z nich dopiero po 60 dniach przez pożyczkodawcę, ale wybierałem jedynie oferty objęte programem ochrony (żółta tarcza przy przycisku inwestycji). Radzę wybierać tylko takie, gdyż mamy pewność zwrotu zainwestowanych środków. Co więcej, najlepiej inwestować w pożyczki krótkoterminowe, chociażby dlatego, że szybko możemy napawać się widokiem zarobionych pieniędzy :) Jeśli zachęciłem to bardzo proszę o rejestrację wpisując kod promocyjny: RWI636

Oboje na tym skorzystamy :)
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~inwestorkrk [95.155.85.*]
    Ja od jakiegoś czasu zacząłem inwestować w Future Capital, powiem szczerze że nie wiedziałem że pożyczki społecznościowe mogą przynosić tak fajne zyski. Z pewnością nie była to moja ostatnia inwestycja :)
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~sss [195.8.97.*]
    Wbrew doniesieniom medialnym, Prezes Zarządu nie ukrywał się, utrzymywał stały kontakt telefoniczny oraz e-mail z funkcjonariuszami policji.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: inwestorkuba [188.252.69.*]
     Spróbuj równiez europpa.eu - inwestycje w pozyczki zabezpieczone hipotecznie. Portal gwarantuje w każdym przypadku zwrot zainwestowanego kapitału ( jeżeli przy inwestycji masz ikone tarczy ) oraz należnych odsetek wraz z zakończeniem akcji windykacyjnej, bez względu na jej rezultat. W przypadku płatności przeterminowanych, Inwestor otrzymuje maksymalną stawkę dopuszczalną prawem - 14%. Powodzenia.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Krysia88 [205.201.55.*]
    Inwestuję na Mintosie od ponad pół roku. Zdecydowałam się na inwestycje w EUR oraz PLN. W innych walutach bywa wyższe oprocentowanie, ale prowizja przewalutowania nie jest mała, a i kursy tych walut nie są super stabilne. To ile zarobimy zależy od zainwestowanej kwoty, ale średnio można przyjąć 11% w skali roku.
    Przelane na konto Mintosa pieniądze można wypłacić. Aby tego dokonać należy zweryfikować swoje konto poprzez przesłanie skanu dowodu potwierdzającego naszą tożsamość. Zdjęcie plus imię i nazwisko, data urodzenia oraz data ważności dokumentu. Zasłoniłam pozostałe dane tj. numer dowodu osobistego oraz PESEL, a ta zdjęciu dodałam znak wodny. Przyjęli taką formę :)
    Polecam inwestować tylko w pożyczki z gwarancją wykupu. W najgorszym wypadku, gdy pożyczkobiorca nie spłaca pożyczki, zamrozimy pieniądze na dodatkowe 60 dni, ale wrócą do nas z właściwymi odsetkami plus odsetki za zwłokę. Także nic nie tracimy :)
    Aby zyskać dodatkowe procenty z inwestycji polecam skorzystać z następującego kodu: JP5S9I . Należy go podać przy rejestracji konta lub rejestrować się z tego linka: www.mintos.com/pl/ref/JP5S9I .

Pozdrawiam i życzę owocnego inwestowania! :)
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: inwestorkuba [188.146.206.*]
    A poznałaś Europpa? W tym momencie mają 2 inwestycje - z gwarancją.

Udziały w zyskach można zdobyć dzięki Zaliczce Dla Sprzedających Nieruchomość - produkt DFI FILAR

Portal jest o tyle fajny że ma przy niektórzy inwestycjach program bonusowy dla tych, którzy wpłacają powyżej 10 tyś. zł.

I tak w przypadku inwestycji, na którą można wpłacać do 20 kwietnia.

+ 2% dla wpłat pow. 10 000 zł, 
    + 3% dla wpłat pow. 20 000 zł.

Inwestor zarabia od dnia wpłaty środków do dnia ich zwrotu, maksymalnie do 23 sierpnia ( w przypadku pierwszej inwestycji ) i do 01 października 2019 r. ( w przypadku drugiej ). Co do tego terminu DFI FILAR gwarantuje spłatę kapitału wraz z odsetkami.

Zachęcam do zapoznania się ze stroną europpa.eu.

Pozdrawiam!!

• Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~ffff [195.8.97.*]
    Mnie też mentosy smakujo.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~ddd [195.8.97.*]
    widze to czarno
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Martin [155.133.84.*]
    Inwestuję od ponad roku, wczucam co miesiąc kilkaset złotych aby zwiększać swój portfel. Na ten rok mam planowany zwrot ponad 1000 zł. Inwestuje,i tak polecam, jedynie z gwarancją wykupu - praktycznie zerowa szansa na stratę, a pożyczki bez tej gwarancji mają tylko niewiele większą stopę zwrotu.

Większość w złotówkach - jest aktualnie dużo ofert na 12%, więc jest to konkurencyjne do EUR. Ofert też nie brakuje, zarówno ratalnych pożyczek jak i payday (krótkookresowych).
    Jakieś 30% mam aktualnie w EUR - tutaj żeby wyjśc na plus trzeba uwzględnić więcej zmiennych - kurs wymiany na EUR i później powrotny na PLN do wypłacenia. Dodatkowo Mintos pobiera 0,5% za przewalutowanie w każdą ze stron. Z drugiej strony w EUR można wyszukać pożyczki ze zwrotem ponad 13%, więc przy właściwym inwestowaniu można zarobić więcej niż w złotówkach.

Jako osoba siedząca w biznesie pożyczowym od kilku lat dawna stwierdzam, że inwestowanie na Mintos jest bezpieczne. Nie ryzykowałbym z "dzikimi" rynkami jakie się pojawiają - Azja czy Afryka - ale europejskie firmy radzą sobie dobrze i nie ma obaw aby ktokolwiek miał upaść. A dzięki temu nie ma szansy na stratę środków.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany inwestowaniem to wrzucam swój link referencyjny do rejestracji - Ty i ja otrzymamy dzięki temu dodatkowe środki na stałe. Dodatkowo mogę pomóc z początkami inwestowania i doradzić od czego najlepiej zaczać i jak zmaksymalizowac nasz zwrot z promocji :)
    www.mintos.com/en/ref/2J6BDU
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~biznesowy [37.47.153.*]
    Można jeszcze zainwestować w pożyczki społecznościowe w Europpa. Platforma ma mocne zabezpieczenia i bardzo dokładnie sprawdza potencjalnego kredytobiorcę. Z tego, co wiem, kosztami nie obciążą mnie, jako inwestora, więc to na pewno na plus. Jakie macie zyski z innych stron? Bo ta zapewnia od 13% do 17%, w zależności od opłacalności inwestycji. Zastanawiam się nad nimi. 
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Wiesław [37.47.62.*]
    Dnia 2018-03-05 o godz. 13:36 ~Zbyszek napisał(a):
    > Witam,
    >
    > jako, ze nie mam zamiaru sie bawic w gielde, forexy i inne opcje, a szukam czego korzystniejszego jak lokaty - trafilem na pozyczki spolecznosciowe. Oferuja one wiekszy procent z inwestycji, a dzieki rozproszeniu, pewnie jest mniejsza szansa na niesplacalnosc.
    >
    > W oko wpadl mi Mintos. Maja oni gwarancje splaty pozyczki, jesli ktos sie ociaga powyzej 30 dni. U nas nic takiego z gwarancja odkupu (wraz z odsetkami), nie znalazlem. Tak wiec teoretycznie nie mozna zbyt wiele stracic. Wspolparcuja z wieloma chwilowkami, w Polsce i za granica.
    >
    > Pytanie:
    > - bawil sie ktos z Was w to (chce zainwestowac 100 tys PLN) ?
    > - dobre, zle doswiadczenia ?
    > - serwisy w Polsce czy za granica ? Jakie ?
    > - jesli tak, to jaki system inwestycji, preferencje itp. Na co zwracac uwage ?
    > - inne propozycje inwestycji, jesli nie ww, tak aby zarobic min 10 % rocznie , w miare bezpiecznie.
    >
    > Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.
    > Zbyszek
    >

Ja od 10-ciu dni inwestuję w Fast Invest, otrzymałem już trzy raty. Jestem zaniepokojony tym, że raty są niższe od deklarowanych na stronie " Harmonogram rat ", oczywiście biorąc pod uwagę mój procentowy wkład w pożyczkę. Próbowałem to wyjaśnić kontaktując się z Fast Invest mailowo, dostałem odpowiedź przetłumaczoną za pomocą automatycznego tłumacza. Tłumaczenie jest tak ogólne, choć ja podałem szczegóły transakcji i tak źle przetłumaczone, że nic z tego nie można zrozumieć. Może ktoś kto inwestuje w Fast Invest wyjaśni mi dlaczego raty są niższe od deklarowanych na stronie "Harmonogram rat.
  • a ja nie inwestuje Autor: ~andrzeMA [91.198.177.*]
    i nikt mnie do tego nie zmusi
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Kinga [83.4.241.*]
    Ja ze swojej strony polecam serwis www.rfl.com.pl. Z moich obserwacji wynika, że średnio raz w miesiącu jest 1-2dniowa promocja, przy okazji której zysk jest zwiększony o kolejne 3-4% ( w stosunku do tego co normalnie jest widoczne w serwisie).Jeśli mam inwestować, to własnie wtedy. Osobiście nie zaryzykowałam zakupu pożyczki bez wykupienia gwarancji zwrotu kapitału w przypadku pojawienia się . Zysk jest ciut mniejszy, ale przynajmniej śpię spokojnie. Po wpłynięciu kilku rat reinwestuję środki w kolejnej pożyczce (zwykle zbiega się to z cykliczną promocją).

Jeśli miałabym podsumować to co dla mnie było istotne przy wyborze platformy inwestycyjnej to w skrócie wyglądałoby to tak:
    1) robiłam rozeznanie w różnych platformach, czytałam opinie na forach,wpisy na blogach, śledziłam losy Kokosu i Pro-Zysku,
    2) sceptycznie podchodzę do zapowiedzi zysku na poziomie 20-25% - dla mnie to nierealne, albo przynajmniej średnio uczciwe względem osób, które zaciągają pożyczki z tak kolosalnym oprocentowaniem,
    3) nie zdecydowałabym się na korzystanie z platformy zagranicznej (może i złudnie, ale mam przekonanie, że w razie problemów łatwiej dochodzić swoich praw na rodzimym gruncie),
    4) przed zainwestowaniem czytam regulaminy i zawsze podejmuję próby kontaktu z biurem obsługi klienta lub supportem, jeśli moje pytanie jest zignorowane - nie inwestuję,
    5) stawiam na to, żeby rozliczenie podatku było możliwe drogą elektroniczną - na ganianie po urzędach lub pocztach nie mam czasu,
    6) zawsze inwestuję z gwarancją/ochroną środków.

Tyle na szybko ode mnie.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~danielo [195.252.61.*]
    witam obecnie na mintosie mam ponad 150tys zl i jestem zadowolony z zyskow choc majac duzo zawsze chce sie wiecej wrzucam mojego ref linka i zapraszam do mega bonusow www.mintos.com/pl/l/ref/Y305E1
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~Mario [37.248.253.*]
    Hej, każdy pisze, że te pożyczki takie bezpieczne ze spłatą i w ogóle super. Co jednak w przypadku kiedy Mintos/europpa.eu czy inny taki upada/sypie się; jak szybko można zabrać stamtąd swoje pieniądze. Macie Państwo jakiś plan czy tylko taki jak ludzie co inwestowali w upadłe piramidy finansowe i teraz płaczą nad utraconymi oszczędnościami?

• Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: marekkrol1985 [62.80.191.*]
    Portzebuje pożyczki na naprawę samochodu a do wypłaty jeszcze daleko
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~jacmaj [185.119.184.*]
    Jeszcze o pożyczkach społecznościowych. Kolejne doświadczenia. Ze spłatami na razie o.k.Oprócz jednej pożyczki z Litwy na Mintos (factoring) niespłaconej od ponad 100 dni. Nie wiem czy zadziała tzw. "gwarancja" Wątpię. Suma niewielka w stosunku do całego obrotu na Mintos (25 Euro). Inne fintechy wymienione w poprzednim wpisie bez długów.
    Od początku października 2019 sprawdzam "bezwładność" systemu przy wycofywaniu sie z inwestycji. Po 6 tygodniach mogłem z Mintosa wycofać ok 80 % środków w PLN i lekko ponad 50% w Euro. W tym celu wstrzymałem reinwestowanie. W Fast Invest podobnie.
    W poprzednim wpisie wspomniałem o mojej inwestycji w Life Settlements z listopada 2017. Inwestycja w USD zakończyła się 4 listopada 2019 i przyniosła roczną stopę zwrotu 17,5% !!! . Nie spodziewałem się tak szybkiego jej zakończenia. Prognoza medyczna ubezpieczonego mówiła o 42 miesiącach co przy z góry wiadomej stopie zwrotu 35% dawało oczekiwaną roczną stopę zwrotu na poziomie 10%. Ale tak to jest z tymi polisami. Jak mawia mój szwajcarski mentor: "W tym biznesie Opatrzność odgrywa najważniejszą rolę"

Pozdrawiam
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~jacmaj [185.119.184.*]
    Jeszcze o pożyczkach społecznościowych. Kolejne doświadczenia. Ze spłatami na razie o.k.Oprócz jednej pożyczki z Litwy na Mintos (factoring) niespłaconej od ponad 100 dni. Nie wiem czy zadziała tzw. "gwarancja" Wątpię. Suma niewielka w stosunku do całego obrotu na Mintos (25 Euro). Inne fintechy wymienione w poprzednim wpisie bez długów.
    Od początku października 2019 sprawdzam "bezwładność" systemu przy wycofywaniu sie z inwestycji. Po 6 tygodniach mogłem z Mintosa wycofać ok 80 % środków w PLN i lekko ponad 50% w Euro. W tym celu wstrzymałem reinwestowanie. W Fast Invest podobnie.
    W poprzednim wpisie wspomniałem o mojej inwestycji w Life Settlements z listopada 2017. Inwestycja w USD zakończyła się 4 listopada 2019 i przyniosła roczną stopę zwrotu 17,5% !!! . Nie spodziewałem się tak szybkiego jej zakończenia. Prognoza medyczna ubezpieczonego mówiła o 42 miesiącach co przy z góry wiadomej stopie zwrotu 35% dawało oczekiwaną roczną stopę zwrotu na poziomie 10% (czyli prawie tyle samo co z pożyczek społecznościowych , ale przy dużo mniejszym ryzyku i w USD) Ale tak to jest z tymi polisami. Jak mawia mój szwajcarski mentor: "W tym biznesie Opatrzność odgrywa najważniejszą rolę"

• Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: kamilakowalczyk [62.80.191.*]
    Ja też mogę polecić stronę Finrada, jest tam porównywarka szybkich pożyczek i wszystko jest napisane jakie koszty na jaki okres itp. Można też złożyć wniosek.
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~0n39 [91.231.100.*]
    Mintos - firma godna uwagi. Starają się być transparentni, udostępniają szereg raportów o sobie i ratingów firm pożyczkowych.
    Prowadzą fajnego bloga pozwalającego orientować się w rynku pożyczkowym.
    Ważny jest także kontakt z zespołem firmy. Raczej nie ma w tym zakresie problemu. Co najważniejsze - zarówno interfejs w j. polskim, możliwość inwestowania w PLN'ach, ale też kontakt z pracownikami Mintos odbywa się po Polsku.
    Najważniejsza z punktu wiedzenia inwestorów jest jednak gwarancja wykupu. Oznacza ona, że nawet w razie niespłacania poszczególnych pożyczek przez pożyczkobiorców po 60 dnia uruchamia się z automatu procedura wykupu pożyczki. Tym samym odzyskujemy zainwestowane środki oraz odsetki. Gwarancja wykupu nie oznacza jednak bezwzględnego zabezpieczenia. Jak w każdej inwestycji istnieje pewien poziom ryzyka.

Dla osób zainteresowanych rejestracja w platformie polecam skopiowanie i wklejenie podczas procesu rejestracji kodu który podaję - 189ODN

Skorzystanie z kodu pozwoli zdobyć dodatkowy bonus nowozarejestrowanej osobie, która zdecyduje się zainwestować środki

• Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: 33karol33 [93.105.177.*]
    Inwestuję trochę ponad rok, tylko na Mintos
    Jestem zadowolony - na plusie ok. 11%, szybkie wypłaty, duża transparencja. Zdarzają się im wtopy i drobne błędy, ale to normalka.
    Natomiast mam kilka zasad, którymi się kieruję:
    - inwestuje tylko w tych pożyczkodawców, którzy mają rating >60 na stronie explorep2p.com i to uratowało mnie przed niejedną utratą pieniędzy
    - dywersyfikacja pożyczkodawców
    - inwestuje tylko tyle pieniędzy ile mogę stracić
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.23.144.*]
  • Re: Mintos, Bondora, pożyczki społecznościowe -p2p - dobre to ? Autor: ~mat [89.64.48.*]
    Mintos ma jedną wadę w postaci rozliczenia podatku we własnym zakresie.Chociaż i na to znalazł się sposób w postaci strony Wirepit :
    https://wirepit.hostingasp.pl

strona skraca do minimum rozliczenia podatków generowane przez Mintos, wyliczając przy tym podatek do zapłaty także przy inwestycji w kilku walutach.
  • finrada.pl Autor: ~Tomasz [89.163.251.*]
    serwis finrada.pl posiada własne niezależne oceny oparte na opiniach prawdziwych klientów co pozwala opierać się na prawdziwą informację, super!