• Re: Na "Chińczyka " Autor: mielonka [77.65.25.*]
    Zawsze zastanawia mnie dlaczego tak wielką wagę przywiązujesz do danych z Chin, a nigdy nie czytałem abyś pisała o danych z np. z Niemiec, których sytuacja gospodarcza ma wielokrotnie większy wpływ na Polskę niż Chiny. Inna kwestia to wiarygodność tych danych, nie chodzi mi tylko o to, że prawdopodobnie fałszowane są teraz, ale od dłuższego czasu, zatem zawyżanie/zaniżanie tych danych może być istotnym narzędziem w prowadzonej przez Chiny polityce walutowej.

Co do Twojego zeszłotygodniowego alertu o Aliorze - mam tam konto, ale prowadzę je tylko na wypadek jakbym na głównym miał jakieś kontrakty i by była jakaś awaria, żeby wirtualnie zamknąć pozycję. Poza tym ostrzeżenie chyba ostatecznie nie dotyczyło samej działalności Alior Banku.
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    Mielonka ,
    bo Chiny to obecnie największa gospodarka świata , wyprzedziły USA
    dane mają wpływ na kursy surowców ... zwłaszcza miedzi .. wiadomo.
    Oczywiście , że dane są mało wiarygodne .. z tendencją do ubarwiania
    więc jeśli pokazują słabe .. to można domniemywać , że tak naprawdę
    .. są bardzo słabe..

Kiedy zaczynałam przygodę z giełdą , irytowało mnie
    dlaczego cały świat idzie za indeksami USA .. często bez żadnego związku
    teraz już nie zaprzątam sobie tym mojej główki ...
    .. po prostu WIEM ( z doświadczenia ) , że dla rynków 
    są kraje i dane globalnie bardziej i mniej ważne .. a Chiny są ważne .

Nie twierdzę , że dane z Chin mocno wstrząsną rynkami
    bo to zależy czy będą zaskakujące i na ile .. ale z pewnością
    będzie to jakieś wielkanocne JAJKO - NIESPODZIANKA

Co do Alior Banku .. własnie pomyślałam sobie rano , 
    w związku ze sprawą Bumechu , że to ciekawe iż KNF
    po kilku latach publikuje jakieś ostrzeżenie dotyczące de facto historii
    a tu mamy czasem takie cudne fixy , że naprawdę mocno zalatuje kasynem ..
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: jarekck [178.159.175.*]
    A u nas "chińczyki " trzymają się mocno. KGHM ma moc nieważne ile kosztuje surowiec
  • Miśki Autor: jarekck [178.159.175.*]
    Manipulacja, uwaga.niussss
    Kaczyński zawiesił Misiewicza... chyba chodzi o funkcję  :)
    Czzyli może chcą powstrzymać spadki
  • KGHM Autor: jarekck [178.159.175.*]
    A u nas "chińczyki " trzymają się mocno. KGHM ma moc nieważne ile kosztuje surowiec
  • Re: KGHM Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    to tak jak p. Misiewicz ..
    .. nic go nie ruszy ...
  • Re: KGHM Autor: r0bby [78.9.154.*]
    Szczerze mówiąc zawieszenie Misiewicza może mieć znacznie większe znaczenie niż, proszę wybaczyć, jakieś tam Chiny. Monolit pęka ;)
  • Re: KGHM Autor: mielonka [77.65.25.*]
    nie twierdzę, że Chiny nie są ważne, tylko, że Niemcy są ważniejsze dla nas - są 3 największym eksporterem na świecie i 1 naszym partnerem handlowym, a alertów o danych z tego kraju próżno szukać w Twoich postach... Czy gdyby dane z Niemiec były do niczego Twoje podejście byłoby takie samo?
    Mielonka ,
    oczywiście , że dane z Niemiec są ważne , ale są raczej stabilne
    skoro o Niemcach mowa - serio biorę pod uwagę , że właśnie Deutsche Bank
    zainicjuje kolejny krach a w każdym razie będzie jednym z jego ważniejszych elementów .
    Dla nas Niemcy oczywiście są jednym z ważniejszych krajów z uwagi na powiązania gospodarcze .
    Mam duży dystans do USA ...
    ale .... nawet DAX pójdzie za USA ... takie są realia

PS
    Faktem jest , że w Polsce przypadek p. Misiewicza
    prawdopodobnie odbije się większym echem niż dane z Chin...
    co to się porobiło ..... nie wiem czy się bać czy śmiać ..

Zosia, z której strony by nie patrzeć, masz swoje 5 minut :)
    Niestety tak wypada , że do świąt już nie gram ..
    .. tylko trzymam starą Rudą eskę ..
    więc .. dużego pożytku nie będę miała 
    nawet gdyby mocno spadło ..

• Re: KGHM Autor: mielonka [77.65.25.*]
    jak go pan prezes utrąci będzie mi go trochę żal... Jak dla mnie do spółki z panią Profesor Pawłowicz stanowili wizerunkową twarz "dobrej zmiany" :)
    Nie przesadzaj. Jeszcze jest tam wielu skutecznie pracujących na właściwy wizerunek.
  • Re: KGHM Autor: zosia3005 [77.254.125.*]
    Byłoby śmiesznie gdyby jutro rano miedź była poniżej 250
    a we wtorek .. poniżej 230 .....
    .. będę trzymała za to kciuki ... :-))
  • Re: KGHM Autor: jarekck [178.159.175.*]
    a nasz  KGHM zrobi 133 tak dla jaj..... wielkanocnych
  • Re: KGHM Autor: zosia3005 [77.254.125.*]
    co kto lubi ...

PS
    miedź już jest prawie na minus 2 %
  • Re: KGHM Autor: pkc [83.23.251.*]
    grubo zaKODowany, heh nie wiedziałem że jeszcze istnieją takie osobniki
  • WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: zosia3005 [77.254.125.*]
    Nie wiem jak mi się jutro dzień ułoży , więc na wszelki wypadek
    już dzisiaj życzę wszystkim spokojnych , miłych Świąt ,
    wesołego zajączka i baranka .... i dyngusa - ale z tą wodą bez przesady !

Wesołych Świąt !
    Pozdrawiam

• Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: sakitoru [89.64.34.*]
    Zosiu naprawdę trzymaj mocno.... btw. ta eska po świętach jeszcze mniej Ci sie przyda... No i tak a gdzie tam do 107 Zosiu gdzie bralaś pierwszy szczebelek es... chyba inflacja anuluje ten poziom w ogóle.

No nic zobaczymy co jutro ale narazie to coraz mniej cegiełek po stronie zasiskających kciuki i marzących o 1900 aby wyjsc na zero., LOP nadal dokłada swoje.

Mam nadzieje że jutro jeszcze zamknę z zyskiem moje es i otworzę L. Dużo będzie zalezec od otwarcia.
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Nie dla wszystkich będzie jutro wesoło.
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: jarekck [178.159.175.*]
    Zawsze jest ktoś nie zadowolony, ale dramatu to chyba nie będzie
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: .jason [178.219.132.*]
    następnym razem napisz : za dowolony - też będzie oryginalnie
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: jarekck [178.159.175.*]
    Mój błąd ok ...sprawdziłem w goglach :)
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: mlodyleszcz [164.61.210.*]
    Dnia 2017-04-12 o godz. 18:41 sakitoru napisał(a):
    > Zosiu naprawdę trzymaj mocno.... btw. ta eska po świętach jeszcze mniej Ci sie przyda... No i tak a gdzie tam do 107 Zosiu gdzie bralaś pierwszy szczebelek es... chyba inflacja anuluje ten poziom w ogóle.
    >
    > No nic zobaczymy co jutro ale narazie to coraz mniej cegiełek po stronie zasiskających kciuki i marzących o 1900 aby wyjsc na zero., LOP nadal dokłada swoje.
    >
    > Mam nadzieje że jutro jeszcze zamknę z zyskiem moje es i otworzę L. Dużo będzie zalezec od otwarcia.

@sakitoru daruj sobie nawracanie Zoski, szkoda twojego wszystkiego...rownie dobrze mozesz isc tlumaczyc tym spod krzyza , ze to nie byl zamach...

WESOŁEGO ALLELUJA :)
    młody chyba nie trafiłeś z porównaniem. Saki należy chyba do sekty smoleńskiej - przynajmniej tak wywnioskowałem z kilku jego postów.
    PS : Saki jeśli się mylę to przepraszam
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: ostry- [83.30.9.*]
    na razie to ja nie jestem zadowolony.
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: malarz30 [83.238.28.*]
    Radosnych, zdrowych i spokojnych Świat Wielkanocnych dla wszystkich Forumowiczów !
    Smacznego jajka i mokrego Dyngusa !
    chyba będziemy powoli zaczynać
    Tak będziesz zaczynać dopłacać do depo, wiem ze jestem złośliwy, ale robienie ulicy w..... uważam za większą podłość niż moje złośliwości a TWA S robi to notorycznie twierdząc że zarabianie na S w trendzie wzrostowym jest tak samo prawdopodobne jak zgodnie z trendem,

Pisałem że układ 1:2 fal 2:4 jest nie do wy...... i w sumie na to wyszło. natomiast zbyt dużo graczy to widziało i rozbili układ o circka 15pkt

Sam G.... na tym es zarobiłem chociaż 2 razy w obecnej konsolidacji przy czym 2 trzymałem ponad tydzień aby wziąć 20pkt..... jaki to ma sens?

Obecnie siedzę już na L na fajnej spółce.....
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.34.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: jarekck [94.254.143.*]
    Na jakiej? Jeśli nie taljemnica
  • Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: zosia3005 [78.10.148.*]
    Miły Zajączek znów przyniósł dobre S na Święta ..
    .. grzech nie wziąć ...

Wesołego Alleluja :-))
  • WESOŁEGO ALLELUJA ! dla GPW i polskiego wesołego Chińczyka Autor: emeryt_giełdowy [83.20.88.*]
    "A teraz garść faktów. Z ustaleń KNF wynika, że 21 marca 2017 r. o godz. 10.30 ktoś nadał w warszawskim urzędzie pocztowym, przy ul. Pereca, zawiadomienie do Bumechu o zakupie pakietu 5,54 proc. akcji tej spółki. Z pisma wynikało, że chiński inwestor zwiększył zaangażowanie w kapitale katowickiego dostawcy maszyn i usług górniczych do 9,77 proc. Na dokumencie widniał podpis prezesa China Coal - Li Yanjianga. KNF sprawdził jednak, że w oficjalnych dokumentach chińskiej spółki podpis prezesa wygląda zupełnie inaczej. Na kopercie jako nadawcę podano warszawską kancelarię prawną.
    - Kancelaria prawna, której nazwa jako nadawcy znajduje się na przedmiotowej kopercie oświadczyła, że nie uczestniczyła w przekazaniu emitentowi rzekomego zawiadomienia spółki China Coal – informuje KNF.
    Pismo wpłynęło do Bumechu 22 marca. Raport giełdowy w tej sprawie został opublikowany tego samego dnia o godz. 12.15. Co ciekawe, pomiędzy godziną 11.23 a 11.44 kurs Bumechu dynamicznie podskoczył z 0,81 zł do 0,91 zł  - co oznacza wzrost o 12 proc. - przy istotnie zwiększonych obrotach."

i dalej
    link 

Gratuluję "poczucia humoru" Zarządowi , który zapewne w ramach zwiększenia WIARYGODNOŚCI giełdy chce zobaczyć wesołego polskiego Chińczyka na parkiecie GPW, w celu omówienia sytuacji Bumech S.A. w kontekście ostatnich wydarzeń na rynku kapitałowym. Ciekawe czy prokuratura do czasu NWZ wyrobi się z ustaleniem kto był tym wesołym Chińczykiem.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/BUMECH-S-A-Projekty-uchwal-NWZ-zwolanego-na-dzien-23-maja-2017-r-7511044.html 

"Zarząd BUMECH S.A. (Spółka) podaje do publicznej wiadomości treść projektów uchwał będących przedmiotem obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia, które odbędzie się w dniu 23 maja 2017 roku w Warszawie w siedzibie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. przy ul. Książęcej 4 o godzinie 13:00:"

Energetyka zasadniczo.... i tak cała zgodnie z wigiem20 najsłabiej się zachowuje tauron i chyba nawet był "pominięty" dnia 30 listopada. Zasadniczo nie m to większego znaczenia, celem było znalezienie synchronizacji układów falowych spółki i indeksu, strzał idealny.

• Re: WESOŁEGO ALLELUJA ! Autor: ravcio [212.160.230.*]
    No to koledzy i koleżanki wesołych świąt życzę i odpoczynku o Giełdy i myślenia o Kasie i dużo % ale na stole ;-) 
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.