W stosunku do konsensusu: przychody -2,1%, EBITDA -4,3%, EBIT -4,5%, Zysk netto +4,5%, Marże: EBIDTA +8,2%, EBIT +6,2%, Netto 5,8% czyli sprzedali mniej ale z lepszą marżą niż się spodziewano. Jutro na starcie zwała. W kolejnych dniach będą skupować powoli ci, którzy wiedzą o co chodzi. Ale tak wolno jak się da.
Miały być słabe wyniki a są dobre. Baza 2015 była na bardzo wysokim poziomie. Spółka bardzo dobrze radzi sobie przy niskich cenach stopów więc ich wzrost będzie dawał ekstra marżę. Aluminium powoli odbija co dobrze prognozuje. IV kw pod każdym względem powinien być lepszy od III dzięki nowemu zakładowi na Węgrzech. Nie ma powodów do spadków a wręcz przeciwnie. Jeżeli tylko ogólne nastawienie do akcji zmieni się na bardziej pozytywne to AML powinno rosnąć i to znacznie szybciej niż WIG.
Zwała miała być i się odbyła. Słabszych wyników q/q należało sie spodziewać i nie jest to jakaś niespodzianka. W raporcie jasno było napisane że fabryka na Węgrzech nie miała żadnego wpływu na wyniki ..ale od IVq już będzie miała wpływ. Liczyłem na spadki w okolice 58 spadło jeszcze niżej bo fundy pewnie ruszyły SL. Ja wykorzystałem to do zakupów i pewnie nie byłem jedyna osobą. Teraz będzie już lepiej choć wspinanie będzie sie odbywało powoli i mozolnie ;). Mysle że dzisiejsze zamkniecie odbędzie sie już w okolicach 59,5-60. Jęsli na rynkach światowych nie dojdzie do ogólnej zwały to być może w okolicach maja 2017 można liczyć na kurs 7x,xx. Pozdrawiam ;)