• Re:Devilek Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    wczoraj nie sądziłem że to tak źle wygląda ale dzisiaj wiem znacznie więcej i tutaj się zgadza że efekt domina nastąpi w kwestii obniżenia tzw kredytu kupieckiego przed producentów. Poza tym wyleciało bardzo dużo ludzi w ciągu ostatniego czasu a w tej branży na wyższych stanowiskach muszą być ludzie lubiani w branży... no ale i tak powinni się otrząsnąć, to potężna firma i to ich nie zatopi tyle że może umniejszyć i szybko nie odbudują zaufania. Z jednej strony mnie to cieszy bo faktycznie data może otrzymać od producentów lepsze warunki. Skarbówka to nie przelewki, jak dojdą do jeszcze czegoś to może być jeszcze gorzej, w to że wygrają wątpię... teraz kaczory są u władzy a oni nie potrafią zrozumieć rynku, mega mnie ta sytuacja niepokoi.
  • Re:Devilek Autor: ~bialoczerwony [91.202.175.*]
    No i Action ma problem, kolego. Leży i kwiczy. Jeśli wpadli przez nieświadome działanie to ich szkoda, ale jeśli świadomie korzystali co widać jak rosły im zyski od 2010 do 2104r to trzymam kciuki za US żeby ich pogrążyli.

Teraz tak jeśli Data jest czysta to i ona i ABE pięknie skozrystają, ACT już nigdy nie wróci do dawnej świetności jeśli oczywiście przetrwa.
    Jeśli jest umoczona to będzie ciężko, ale ma wsparcie finansowe w MCI choć mimo tego kurs runie niestety i akcjonariat Daty odczuje to mocno. MCI też oberwie rykoszetem bo to 1/10 portfela.
    Tak więc, kto ufa że MCI dobrze zarządzało ryzykiem jako nadzorca Daty niech trzyma, kto ma wątpliwości niech... sam decyduje.

Ja wierzę, że Czechowicz nie za wygląd jest zapraszany do europejskiej ligi inwestorów( a puka już do światowej) tylko za know_how.

• Re:Devilek Autor: ~wykres [78.28.35.*]
    po zerowym popycie widać, ze rynek nie podziela twej ufności i wiary w datę i tomka...

zaś zachowanie kursu mci jest też wymowne i szału zakupów tam od dawna nie widać, o niby kupie nie wspominając...
    Już ci przytoczyłem przykład jak rynek podzielał opinie analityków, sprawdź rekomendacje dla ACT... Spokojnie Data obrywa rykoszetem, ale jeśli Action upadnie lub mocno osłabie będzie czym się dzielić, nawet jeśli data ciut oberwie. Mamy zamożnego udziałowca a ACT kłopoty z kredytami widzisz róznicę/ Co do MCI kurs moim zdaniem jest tam gdzie być powinien, po webcaście będziesz wiedział dlaczego hehe
    No i się powoli zaczyna:
    "- W bieżącej sytuacji rynkowej (spodziewany 35-proc. spadek przychodów w II kwartale 2016 r.)  oraz przy prowadzonych przez urząd skarbowy postępowaniach w Olszynie i w Warszawie, dług netto do EBITDA 6,2x na koniec I kwartału 2016 r.  (220 mln zł) może być kłopotliwy - przed nami przedłużenie linii kredytowych oraz wykup lub rolowanie obligacji w czerwcu 2017 r. – zwraca uwagę Adrian Skłodowski, analityk DM PKO BP. Spółka zapewne będzie ratować swój cash flow. - Spodziewamy się istotnego spadku zapasów w II kwartale, co w krótkim okresie powinno pomóc. Istotnie rośnie naszym zdaniem ryzyko dalszych postępowań skarbowych w całej branży – podkreśla ekspert."
    http://www.parkiet.com/artykul/1485266-Action--wycena-akcji-spada.html

Tylko krok dzieli ich od przepaści aby ktoś pierwszy wypowiedział umowę kredytową, albo wezwał do wykupu obligów.
  • Re:Devilek Autor: ~wykres [78.28.35.*]
    A jeśli Bieliński ma jednak rację?

Piotr Bieliński, prezes Action, wytoczył działa cięższego kalibru. Podkreślał, że Action jako jedyny spośród dystrybutorów unika czerpania zysków ze sprzedaży smartfonów w ramach tzw. "karuzelowego" łańcucha dostaw, skutkującego wyłudzeniami podatku VAT. Bieliński twierdzi, że Action jako jedyne stawia na celu rozwój dystrybucji, poprawę marż na produktach i uczciwy, organiczny rozwój. W jego opinii inni dystrybutorzy świadomie maksymalizują krótkoterminowe korzyści, zbijając tym samym poziom marż.
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.