• Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~franciszek [89.71.13.*]
    Spółka nisko wyceniona, i to pomimo rozwodnienia zysku 2-milionową emisją akcji. Bardzo mocny bilans, realne perspektywy rozwoju. Kupiłem sobie w środę ponad 8k.
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~Misio [91.238.216.*]
    Ja z kolei wysiadłem :-)
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~franciszek [89.71.13.*]
    I na co wsiadasz?
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~Misio [91.238.216.*]
    Problem w tym, że nie bardzo jest na co, bo albo jest drogo, albo gnioty ze słabymi wynikami :-)
    W każdym razie Danksa pilnuję, żeby w razie dobrych informacji zdążyć wskoczyć. Być może też uda się wejść taniej.
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~AT_KGHM [91.193.208.*]
    Jak myślisz Prezes. Kiedy będzie info o dywidendzie i czy w ogóle dywidenda będzie ?
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~prezes [5.172.238.*]
    Widzę że z Danksem nie jesteś na bieżąco, dywidendy raczej w tym roku nie będzie gdyż może uda im się uzyskać dofinansowanie z UE na 24 mln przy wkładzie własnym 6 mln, za ponad 2 miesiące będziemy mądrzejsi czy znacznie się podniesie wartość przedsiębiorstwa czy nie.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Informacja-nt-udzialu-Emitenta-w-Programie-BRIdge-Alfa-7392243.html
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~pyton [88.85.50.*]
    Jak oceniasz szanse realniena zdobycie dofinansowania?
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~prezes [5.172.238.*]
    51 % , nie mam pojęcia ilu chętnych jest na takie projekty, jednak kwota spora jest do wejścia i może liczba chętnych będzie ograniczona, liczę że dzięki Osińskiemu który sporo dofinansowań pozyskał może będzie łatwiej.
    Brakuje mi informacji od Truchla czy w przypadku nie otrzymania dofinansowania to będzie dywidenda lub skup, bo jakby tak było to i tak powinny być wzrosty kursu.
  • Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~dex [89.79.29.*]
    Tymczasem raport za maj pokazal dosc wyrazny spadek przychodow. Zapewne teraz mozemy spodziewac sie odplyw malych spolek ktore trafialy do DANKS za pośrednictwem odwołanego członka RN.

• Re: Danks - Raport roczny 2015 Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    W styczniu też był spadek przychodów a później luty, marzec i kwiecień prawie identyczne r/r, ja bym jeszcze alarmu nie wszczynał tym bardziej że Truchel chce rozwijać firmę poprzez automatyczne programy księgowe (z kasy pozyskanej i pozyskiwanej z EU), 24 mln dotacja na program Bridge Alfa, pozytywnie wpłynie też obniżka od stycznia 2017 CIT-u o 4% co może dać prawie 100.000 zysku netto więcej http://www.polskieradio.pl/42/1699/Artykul/1633833,CIT-dla-malych-firm-rzad-chce-go-obnizyc-do-15-procent
  • Danks - Walne i plany na przyszłość Autor: ~prezes [5.172.236.*]
    W dniu dzisiejszym pojawił się większy popyt na akcje Danksa i w mojej ocenie jest to związane z przebiegiem Walnego i informacjami tam usłyszanymi. Postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny.
    1. Skupu i dywidendy w tym roku nie będzie ze względu na planowane inwestycje - w przyszłym roku będą się starali to wynagrodzić akcjonariuszom.
    2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity.
    3. W przypadku nie uzyskania dotacji Bridge Alfa firma ma ugadane kilka przejęć firm które pozyskały lub pozyskają tez środki unijne więc na pewno kasa się nie zmarnuje :-)
    4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie.
    5. Danks chce na jesieni wprowadzić na rynek newconnect spółkę YT Investments (większościowy udział), procedura już jest chyba rozpoczęta.
    6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje.
    Jak widać powyżej w najbliższym czasie powinno sporo się dziać w firmie, dla mnie te informacje są bardzo pozytywne i jest szansa że znacznie się zwiększy wartość firmy (kapitały, przychody i oby zyski), pierwsze informacje powinniśmy już poznać w najbliższych dniach dlatego ja trzymam akcje i liczę na znacznie wyższy kurs :-)

• Danks - Walne i plany na przyszłość Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Takiego infa się zupełnie nie spodziewałem :-)!!!
    Świetna informacja, gdyby yt inwestment odzyskało wierzytelność to Danks wykazałby 10 mln ekstra zysku.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Istotna-informacja-7423113.html
  • Danks - Walne i plany na przyszłość Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Trzeba przyznać że na 0,85 jest spora zapora ale spokojnie to jest dopiero pierwsze dobre info a jeszcze powinny być 3 dobre to poziom ten będzie wspomnieniem , ja liczę że o 1 zł bedzie wyżej :-)
  • Re: Danks - Walne i plany na przyszłość Autor: ~Adi1 [31.174.119.*]
    Zerowy popyt zaraz powrót na 0.8 albo niżej
  • Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Na ostatnim Walnym (tydzień demu) z ust Prezesa padły informacje które powinny zasadniczo w najbliższym czasie wpłynąć na wyniki Danksa , postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny.
    1. Skupu i dywidendy w tym roku nie będzie ze względu na planowane inwestycje - w przyszłym roku będą się starali to wynagrodzić akcjonariuszom.
    2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity.
    3. W przypadku nie uzyskania dotacji Bridge Alfa firma ma ugadane kilka przejęć firm które pozyskały lub pozyskają tez środki unijne więc na pewno kasa się nie zmarnuje :-)
    4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie.
    5. Danks chce na jesieni wprowadzić na rynek newconnect spółkę YT Investments (45 % udział), procedura już jest chyba rozpoczęta.
    6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje.

Dzisiaj dodatkowo poznaliśmy bardzo ciekawą informację o której nic wcześniej nie wiedziałem i są duże szanse iż dodatkowo może Danks zarobić 16,7 mln jeśli spółka zależna wygra w sądzie sprawę przeciwko dłużnikowi, nie wiem czy wygrają czy nie ale sam pomysł wejścia w biznes wierzytelności jest ciekawy, dodać trzeba iż nowy członek Rady Nadzorczej Tomasz Fijalkowski jest syndykiem i liczę że dzięki tej współpracy Danks osiągnie dodatkowe zyski. https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Istotna-informacja-7423113.html

Dla mnie najważniejsze jest że Danks zarabia konkretne i duże pieniądze na swojej głównej działalności, jest bardzo tanio wyceniany bo c/z 4,40, posiada ponad 6 mln gotówki i jest firmą dzielącą się zyskami w akcjonariuszami (ten rok to wyjątek), a potencjał wzrostu wg biznesradar.pl to 242% - nie jest to wydmuszka jak present2, novina, presto czy spółki ze stajni Patrowicza.

link

• Danks czy tą firmę będzie przejmował Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Pisałem że Danks zamierza przejąć biuro księgowe z większymi przychodami ale niższymi marżami, czy to będzie to biuro http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/news/info/835222,ebc-solicitors-sa-plany-emitenta-wobec-stratego-doradztwo-ksiegowe-s-a-;jsessionid=lTnPn6bWKXxr8frlYsu3QSZo.undefined , http://www.strategodk.pl/ . Przypomnę że w tym biurze zarządza Adam Osiński mocno powiązany z Danksem. Oj, będzie się działo w najbliższym czasie - trzymać akcje i nie sprzedawać :-)
  • Danks - coraz bliżej 24 mln bezzwrotnej dotacji !!! Autor: ~prezes [5.172.237.*]
    Już tylko kroczek do uzyskania 24 mln dotacji, pierwszy etap wniosek przeszedł :-)
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Pozytywna-ocena-formalna-wniosku-7427481.html
  • Danks - piękny raport miesięczny ! Autor: ~prezes [37.248.157.*]
    No i mamy konkretny raport miesięczny, w całym 2 kwartale przychody większe o 100.000 zł czyli i zyski powinny być lepsze, a jeżeli faktycznie spółkę zależną yt investment chcą w 2 półroczu wprowadzić na giełdę to pewnie wyniki są podrasowane i to powinno się dodatkowo przełożyć na świetne wyniki Danksa. Wszystko wskazuje że gorący sierpień będzie dla akcjonariuszy Danksa :-)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.8.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.8.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Danks - piękny raport miesięczny ! Autor: ~wojtek [93.175.118.*]
    100 tys miesięcznie to się przekłada na dużo większe przychody w ciągu roku  )))))))))))))))  będzie dobrze ))))))  skoro na dzisiaj oceniają że sytuacja w gospodarce jest słaba a to się przekłada na sytuacje w danksie a jednocześnie zwiększają około 46 %przychód to co będzie jak zaczną realizować przychody w nowej perspektywie ,,,,,,,,,,,,,,czułem że trzeba dokupić  ,,,,,pozdrawiam
  • Re: Danks - piękny raport miesięczny ! Autor: ~thanks [81.190.228.*]
    Mogliby tylko trochę się przyłożyć do tych raportów a nie tylko kopiuj-wklej. Poza lepszymi wynikami w pozycji przychodów co muszą zmieniać, reszta się w ogromnej części powtarza a 80% treści raportu to pisanie o zagrożeniach i dekoniunkturze w biznesie. Jakby mieli zwijać interes, bo są złe nastroje w branży. A najlepszy jest ten fragment:::
    ""Napływ zapytań w grudniu od całkowicie nowych klientów, odnośnie zakładania nowych
    podmiotów, do prowadzenia ksiąg rachunkowych dla nowej działalności gospodarczej również
    spadł, co od razu przełożyło się na zmniejszenie nowych zleceń dla Spółki na świadczenia usług""
  • Re: Danks - piękny raport miesięczny ! Autor: ~prezes [37.248.157.*]
    Fakt że raporty mają nędzne i podają stare informacje ale szczerze mówiąc ja nawet ich dokładnie nie czytam, mnie interesują tylko przychody bo to jest podstawa ich biznesu, szczegółowo zawsze czytam raporty kwartalne. Co do przychodów to 100.000 zł wyższe są w całym kwartale a nie miesiącu, to dobrze, bo o tyle były niższe w 1 kw i się wyrównało a już myślałem że to stała tendencja. Bardzo optymistycznie to wszystko wygląda
  • Re: Danks - piękny raport miesięczny ! Autor: ~wojtek [93.175.118.*]
    ale przy takich przychodach jak w czerwcu wyniki będą dużo lepsze jak w zeszłym roku ,,,,,,,,,może nie dużo ale około 15 % wyższe z działalności podstawowej + nadzieja na te zadania które sobie założyli
  • Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! Autor: ~prezes [5.172.238.*]
    Na ostatnim Walnym z ust Prezesa padły informacje które powinny zasadniczo w najbliższym czasie wpłynąć na wyniki Danksa , postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny - część informacji zaczyna się już sprawdzać !!!
    2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity - dotacja przeszła do drugiego etapu.
    4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji wg Truchla) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie - EBC Solicitors (powiązany osobowo z Danksem) podał informację że prowadzi rozmowy sprzedaży swojego biura księgowego Stratego - Doradztwo Księgowe SA - zakładam że o to biuro chodzi
    5. Danks chce na jesieni wprowadzić na rynek newconnect spółkę YT Investments (45 % udział), procedura już jest chyba rozpoczęta.
    6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje. - wczoraj świetny raport za czerwiec z przychodami 46% większymi r/r co sprawia że wyniki za 2 kw powinny być znacznie lepsze
    7. Dodatkowo poznaliśmy bardzo ciekawą informację o której nic wcześniej nie wiedziałem i są duże szanse iż dodatkowo może Danks zarobić 16,7 mln jeśli spółka zależna wygra w sądzie sprawę przeciwko dłużnikowi, nie wiem czy wygrają czy nie ale sam pomysł wejścia w biznes wierzytelności jest ciekawy, dodać trzeba iż nowy członek Rady Nadzorczej Tomasz Fijalkowski jest syndykiem i liczę że dzięki tej współpracy Danks osiągnie dodatkowe zyski. https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Istotna-informacja-7423113.html

Dla mnie najważniejsze jest że Danks zarabia konkretne i duże pieniądze na swojej głównej działalności, jest bardzo tanio wyceniany bo c/z 4,90, posiada ponad 6 mln gotówki (myślę że już 7 mln jest) i jest firmą dzielącą się zyskami w akcjonariuszami (ten rok to wyjątek), a potencjał wzrostu wg biznesradar.pl to 152% - nie jest to wydmuszka jak present2, novina, presto czy spółki ze stajni Patrowicza. Wg biznesradar.pl i attrader.pl mamy trend wzrostowy :-)
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Obroty powoli spadają i kurs na razie utknął w okolicach 1,10, potrzeba impulsu w postaci dobrych komunikatów ze spółki aby wybić się z długiego boczniaka ponad 1,20, wyniki będą dobre więc trochę pomogą ale czy wystarczy na wybicie to nie wiem.
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! Autor: ~WOJTEK [5.60.149.*]
    SPÓŁKA SIĘ SAMA OBRONI ,,,,,,,,,NIKT NIE CHCE ODDAWAĆ BO JAK INFO OGŁOSZĄ TO JUŻ BĘDZIE ZA PÓŻNO NA ZBIERANIE ,,,TERAZ JEST CZAS ŻEBY SPOKOJNIE KUPIC OCZYWIŚCIE JEŻELI KTOŚ WIERZY W TEN PAPIER ))))))))))))))))))) JA MAM NADZIEJE NA ROZWÓJ I SPEŁNIENIE OBIETNIC ,,,,,,,,,,,A JAK SIE NIE UDA TO NA WYPŁATĘ SPORĄ ))))))))))DYWIDENDY
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~prezes [31.0.127.*]
    No i mamy wyniki, wyniki są przewidywalne czyli bardzo dobre chociaż niższe o 75.000 a jest to wynik o wiele wyższej amortyzacji r/r (o 120.000zł) czyli koszty tylko księgowego, Prezes Truchel spłacił 80.000 za skupione akcje i zostało mu do spłaty 406.449zł i razem z rekordowym stanem gotówki w kasie 6,943 mln można mówić że jest 7.400.000 gotówki w kasie (truchel wcześniej czy później spłaci), piękny bilans bo aż 8,4 mln aktywów obrotowych przy zobowiązaniach 1,7 mln oznacza bardzo zdrową firmę, bardzo dobre przepływy operacyjne, mamy także zapowiedź upublicznienia spółki zależnej na newconnect.
    Jestem zadowolony bo przy słabych wynikach które pokazują firmy, przynajmniej Danks nie zawodzi i jak wypali mu to o co się stara to będzie baaaardzo dobrze.
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~Adrian78 [188.146.5.*]
    Wyniki sie bronią ci co liczyli podkupić taniej muszą się liczyć z większymi poziomami.
    Drugie półrocze może być bardzo ciekawe
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~prezes [37.248.158.*]
    Dokładnie, o to chodzi właśnie w inwestowaniu, spółka ze stabilnymi przychodami i zyskami (1,5-2 mln zysku), bardzo nisko wyceniana (c/z 6 a odejmując amortyzację to c/z 5) , z szansami na skokowe zwiększenie biznesu to z takich "perełek" powinien składać się portfel inwestora :-)
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~ale [81.190.229.*]
    Ale jednak zyski spadły dość wyraźnie, do tego słaby lipiec. Oby tendencja się utrzymała.
    Dotacje i ewentualne 16 mln odzyskanych wierzytelności to temat dla marzycieli.
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~ale [81.190.229.*]
    Ale jednak zyski spadły dość wyraźnie, do tego słaby lipiec. Oby tendencja się NIE utrzymała.
    Dotacje i ewentualne 16 mln odzyskanych wierzytelności to temat dla marzycieli.
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~prezes [37.248.158.*]
    Tak , zyski spadły a jaki powód ?
    Zwiększona amortyzacja (czyli koszt czysto księgowy, nie gotówkowy, poniesionej wcześniej inwestycji z dotacją unijną), amortyzacja za 6 m-cy to 361.000 przy 119.000 rok wcześniej, czyli 242.000 jest więcej papierowego kosztu i gdyby nie ona zysk netto byłby podobny jak w ubiegłym roku.
    A spadek przychodów w lipcu 37% ? To nie jest mało przy tej skali działalności.
    Widzę że jesteś ciężki przypadek dlatego odpisuję ostatni raz,
    Przychody
    kwiecień - spadek o 1,8%
    maj - spadek o aż o 15%
    czerwiec - wzrost o 46%
    Jak widzisz przychody trzeba rozpatrywać w skali kwartału nie miesiąca, są gorsze i lepsze miesiące (część przychodów mogą celowo przenosić) dlatego spadek w jednym miesiącu nic nie znaczy (może być tylko ostrzeżeniem).
    I tak też przychody za lipiec traktuję - jako ostrzeżenie.
    A Ty naprawdę wierzysz w te dotacje o wartości większej 6 razy niż roczne przychody (dla spółki bliżej nie znanej) i wierzytelność 4 razy większą niż przychody (ze spółki bliżej nie znanej)?
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~ninjapoland [80.55.53.*]
    odpowiedź do nick "ale" - nie ma co należy wywalić papier i mieć z głowy po co tracić czas. zwracam tylko uwagę, żę wycena to 10 mln zł gotówka 7  i należności to następne 1 = 8 mln zł

80 % gotówki jest w wycenie spółki. życzę powiedzenia znaleźć podobny podmiot.
    Właśnie to mnie niepokoi. Jeśli dealer sprzedaje Ci auto za pół ceny to warto uważniej obejrzeć pojazd.
    Też bym chciał żeby danks rósł w siłę, ale wolałbym jakby się rozwijali poprzez przejęcia, wzrost przychodów i zysków, a nie jakieś start-upy ze studentami w tle, gdzie 6 mln którymi się tak cieszycie może zostać przejedzone. W USA skuteczność inwestowania w startupy to zaledwie 4%.
    Ale żeby nie było tylko "ale" - kibicuję Danksowi szczególnie jeśli chodzi o zapowiedź akwizycji.
    @ ale - szansa na dotacje jest 30% gdyż na ncbir.pl taka jest pula środków w stosunku do kwoty złożonych wniosków firm które przeszły pierwszy etap, o dotacje myślę że walczy około 50% spółek nowootwartych pod konkretne dotacje, przypominam że Danks współpracuje z Osińskiem z EBC Solicitors (obecnie już nieoficjalnie) który głównie się tym zajmuje i zarządza dwoma inkubatorami.
    Wg mojej wiedzy to mają oni sporo kolejnych wniosków o dotacje przygotowanych w przypadku porażki w Bridge alfa i jestem przekonany że kilka im wypali

Co do wierzytelności to szacuję na 50% powodzenie, nie wiemy dokładnie jak wygląda ta sprawa, jednak wydaje się że nie wywalaliby kasę na sprawę z góry przegraną

Tak jak Ty uważam że najlepiej jakby dążyli w kierunku przejęcia biur księgowych i dzięki redukcji kosztów dublujących się generować coraz większe zyski, wspominają o takim przejęciu i może zaczną w tym kierunku iść.

• Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~prezes [66.102.9.*]
    Na stockwatch.pl pojawiła się analiza , jest ok choć z pewnymi wnioskami można się nie zgodzić, jak będą chętni to najwyżej wkleję http://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-2387p6_DANKS.aspx
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~Pnn [84.10.27.*]
    Chętnie.Wklejaj
  • Re: Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! WYNIKI Autor: ~thanks [81.190.228.*]
    Jak najbardziej. Ciekawe co tam piszą
  • Danks - przypomnę pod co tu inwestujemy !!! analiza Autor: ~prezes [31.0.124.*]
    Analiza ze stockwatch.pl bez wykresów

Danks wygląda na spółkę tanią, ale jak to często w życiu bywa, są ku temu pewne przesłanki.

Z jednej strony spółka dość regularnie dzieliła się do tej pory dywidendą, ale w tym roku z takiego luksusu nie będzie, a cały zysk został przeznaczony na kapitał zapasowy. Dodatkowo mieliśmy spore rozwodnienie – emisję 2 mln akcji. Rok wcześniej (w czerwcu) spółka zbyła 1,362 mln akcji własnych pochodzących z wcześniejszego skupu. W efekcie na przestrzeni roku efektywna liczba akcji biorących udział w dywidendzie zwiększyła się o prawie 50 proc. (Cena emisyjna nowych papierów też jest pewnego rodzaju hamulcem dla obecnego kursu – 62 grosze).

Bilans Danksa wygląda na bardzo mocny. Na 13 mln zł sumy, aż 7 mln zł stanowi gotówka. Kapitał własny to ponad 11 mln zł, więc spóła w zasadzie nie jest zadłużona, a co więcej praktycznie nie posiada zobowiązań odsetkowych.
    Dokładnie widać to w strukturze zobowiązań krótkoterminowych (wykres poniżej), gdzie największe salda mają zobowiązania inne oraz rozliczenia międzyokresowe, którymi są prawdopodobnie nierozliczone środki z dotacji (Tak przynajmniej było na koniec roku). Warto też zwrócić uwagę na należności:
    W II kw. 2015 mocno poszła w górę kwota należności od jednostek powiązanych (prawdopodobnie chodzi o należność ze sprzedaży akcji), ale sukcesywnie spada. Sam stan należności od spółek niepowiązanych jest niestety bardzo wysoki – 800-900 tys. zł przy sprzedaży na poziomie około 1 mln zł kwartalnie. Prawie 3 miesięczny termin płatności nie wydaje się w branży usług księgowych w zasadzie możliwy. Można by sądzić, że spółka ma problemy z windykacją należności, ale według raportu rocznego należności przeterminowane wynoszą okrągłe zero. Dlaczego tak wolno rotują niestety spółka nie wyjaśnia.

Od strony rachunku wyników w oczy rzuca się brak wzrostu biznesu.
    W drugim kwartale co prawda mamy wzrost, ale za całe półrocze jest praktycznie płasko. Co więcej, w ujęciu półrocznym koszty rosną szybciej od przychodów przez co zysk ze sprzedaży skurczył się z 943 do 753 tys. zł. Widać jednak pewną zmianę. Mamy większe obciążenia z amortyzacji (+240 tys.) i spadek kosztów usług obcych (110 tys.) zł. Spółka najprawdopodobniej część procesów zautomatyzowała a na program optymalizacji pozyskała dotację którą widać w pozostałej działalności operacyjnej. W efekcie po rozliczeniu amortyzacji z dotacją mamy także płaski wynik operacyjny. Innymi słowy na razie automatyzacja większej wartości nie zbudowała.

Na poziomie wyniku netto spółka wynik w tym półroczu jest słabszy niż przed rokiem o ok. 250 tys. zł. Z jednej strony to efekt braku dodatkowego niepowtarzalnego zysku ze sprzedaży akcji powyżej wartości bilansowej (170 tys. zł) z drugiej słabnącej kondycji jednostki współkontrolowanej wycenianej metodą praw własności. Przed rokiem (mowa o całym półroczu) YT dał do wyniku Danksa 220 tys. zł, a teraz jedynie 137 tys. Sam drugi kwartał wypadł o 75 tys. niżej, ale biorąc jednorazowy zysk w 2q15 mamy wzrost o ok. 100 tys. zł.
    Od strony wynikowej spółce poza brakiem wzrostu nie można w zasadzie nic zarzucić. Działalność podstawowa wygląda na powtarzalną bez większych zdarzeń jednorazowych. Martwić może spadek wyników spółki powiązanej. A skoro o niej mowa, to trzeba wspomnieć o nabytej wierzytelności. Kwota prowizji z udanej windykacji jest dość wysoka, a według deklaracji spółki majątek dłużnika pokrywa kwotę zobowiązania. Problem w tym, że YT ma już pierwszą porażkę w tej sprawie dotyczącą braku zabezpieczenia na nieruchomościach (sąd apelacyjny uwzględnił skargę dłużnika, natomiast druga skarga czeka na rozpatrzenie). Potencjalnie jest tutaj upsiade na sporą kwotę.

Sam biznes (wraz z podmiotem powiązanym) generuje rocznie około 1,8-2 mln zł, co daje wycenę rentą wieczystą ze stopą dyskontową na poziomie 10 proc. około 18-20 mln zł. Do tego należałoby doliczyć saldo środków pieniężnych w kwocie prawie 7 mln zł. Rynek jednak wycenia spółkę tylko na kwotę 10,5 mln zł. Pewne dyskonto jest uzasadnione choćby przez zamiar przeznaczenia 6 mln gotówki na fundusz B+R. To znaczne środki, a efekt samych działań B+R jak to zwykle ma bardzo niepewny wynik. Konserwatywnie rzecz ujmując powinniśmy spisać owe 6 mln na straty. Problem w tym, że takie inwestycje kompletnie nie wpisują się w działalność spółki i to się może nie podobać. Można także zakładać, że kolejne wypracowane operacyjnie nadwyżki pójdą niekoniecznie na dywidendę. Brak przewidywalności w tym aspekcie może skutecznie zniechęcać do zakupu akcji Danksa pomimo, że jego podstawowy biznes wydaje się być wyceniany ze znacznym dyskontem.
  • Danks - Bridge Alfa Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Jest informacja że wyniki konkursu Bridge Alfa będą podane do publicznej wiadomości do końca października. Ciekawe czy wnioskodawcy będą o tym wcześniej wiedzieć ?
    http://m.ncbr.gov.pl/fundusze-europejskie/poir/konkursy/konkurs11312016/aktualnosci/art,4552,informacja-dotyczaca-terminu-podania-wynikow-oceny-merytorycznej-projektow-zlozonych-w-ramach-poddzialania-1-3-1-wsparcie-projek.html
  • Re: Danks - Bridge Alfa Autor: ~wojtek [93.175.118.*]
    czyli trzeba dokupić ,,,,,,,,,,,,jak dostaną to pójdzie do góry ,,,,,,,,a jak nie dostaną to wypłaca dywidendę  i ok )))))))))))))  wilk syty i kasa w kieszeni
  • Re: Danks -pytanie Autor: ~mira [78.8.216.*]
    Witam, czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, kiedy ma być informacja o dofinansowaniu? Czy to się może ciągnąć jeszcze do wyników lub dłużej? Stale jest przekładana i straciłam rachubę. Pozdrawiam
  • Re: Danks - odpowiedź Autor: ~prezes [5.172.232.*]
    Dwie pozycje wyżej miałaś informacje o terminie podania wyników Bridge Alfa

Jest informacja że wyniki konkursu Bridge Alfa będą podane do publicznej wiadomości do końca października. Ciekawe czy wnioskodawcy będą o tym wcześniej wiedzieć ?
    http://m.ncbr.gov.pl/fundusze-europejskie/poir/konkursy/konkurs11312016/aktualnosci/art,4552,informacja-dotyczaca-terminu-podania-wynikow-oceny-merytorycznej-projektow-zlozonych-w-ramach-poddzialania-1-3-1-wsparcie-projek.html
  • Danks - co dalej ? Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    A miało być tak pięknie co widać poniżej

Na ostatnim Walnym z ust Prezesa padły informacje które powinny zasadniczo w najbliższym czasie wpłynąć na wyniki Danksa , postanowiłem podać te informacje na forum abyśmy/ście mieli równe szanse z tymi co byli na Walnym - ja nie byłem na Walnym ale przekazuje informację od osoby która była i ufam że są zgodne z prawdą a szansę ich realizacji pozostawiam Wam samym do oceny - część informacji zaczyna się już sprawdzać !!!
    2. Dotację na 24 mln Truchel liczy że zdobędą (70% pewności), do połowy lipca będzie informacja czy przeszli do 2 etapu. Gdy firma Atmar Sp. z o.o. która złożyła wniosek o dotację ją otrzyma, zostanie przejęta przez Danks (100% kapitału) i zarządzana przez Danks. Środki z dotacji będą przeznaczone na otwierania start upów np. biotechnologia i podobne branże przy czynnym udziale studentów z politechniki czy uniwersytetu. Na przejęcie takich start upów są już chętne chyba 2 fundusze Private Equity - dotacja przeszła do drugiego etapu.
    4. Danks chce przejąć biuro księgowe i jest już po wstępnych rozmowach, przejmowane biuro ma większe przychody niż Danks ale uzyskuje niższe marże - nie jest jeszcze ustalony sposób przejęcia - może wymiana akcji (bez nowej emisji wg Truchla) albo pożyczka głównego akcjonariusza na przejęcie - EBC Solicitors (powiązany osobowo z Danksem) podał informację że prowadzi rozmowy sprzedaży swojego biura księgowego Stratego - Doradztwo Księgowe SA - zakładam że o to biuro chodzi
    6. Wg Truchla spadek przychodów w maju nie jest niepokojący gdyż rok wcześniej był jakiś większy jednorazowy przychód, wyniki za 2 kw będą bardzo dobre - zakładam że YT Inwestment pokaże bardzo dobre wyniki żeby przyciągnąć inwestorów na emitowane akcje. - wczoraj świetny raport za czerwiec z przychodami 46% większymi r/r co sprawia że wyniki za 2 kw powinny być znacznie lepsze
    7. Dodatkowo poznaliśmy bardzo ciekawą informację o której nic wcześniej nie wiedziałem i są duże szanse iż dodatkowo może Danks zarobić 16,7 mln jeśli spółka zależna wygra w sądzie sprawę przeciwko dłużnikowi, nie wiem czy wygrają czy nie ale sam pomysł wejścia w biznes wierzytelności jest ciekawy, dodać trzeba iż nowy członek Rady Nadzorczej Tomasz Fijalkowski jest syndykiem i liczę że dzięki tej współpracy Danks osiągnie dodatkowe zyski. https://www.bankier.pl/wiadomosc/DANKS-Istotna-informacja-7423113.html

Było dużo szans na pchnięcie Danksa mocno w górę ale coraz więcej odpada szans jakie się nadarzyły, został w zasadzie tylko 7 punkt w który akurat ja najmniej liczyłem a 5 pkt się przedłuża i jak dla mniej mniej istotny. Nie ukrywam iż jestem zawiedziony iż nie będzie przejęć biur księgowych (potwierdziło się że mogło chodzić o Stratego) oraz braku dotacji z Bridge Alfa (brak w raporcie informacji). Przychody w 3 kw będą o 107.000 niższe niż rok temu, zysk netto pewnie trochę też ze względu na amortyzację rozliczanej dotacji (to tylko koszt księgowy przypominam), szacuję że zarobią 1,6 mln w tym roku oraz z 0,5 mln będzie amortyzacji czyli wg mojej metodologii (zysk netto + amortyzacja-capex) c/z 4,5 (może 5). Optymistyczne jest to że gotówki powinno być z 8 mln na koniec roku (może więcej jak Truchel zwróci kasę) przy braku żadnych kredytów. W mojej ocenie w związku z brakiem żadnych dużych inwestycji w tym roku Zarząd powinien w przyszłym roku rozważyć dużą dywidendę, minimum 20 groszy na akcję , zarobek z dwóch lat będzie ponad 30 groszy więc należy nam się te 20 groszy jak psu kość.

Kto zainwestował pod moje informacje i jest stratny to przepraszam, była szansa się że jak część się zrealizuje to będzie dobrze, nie przewidziałem że nic im nie wypali. Oczywiście nie można skreślać inwestycji w Danks gdyż jest bardzo tani, dobrze zarządzany, z dużą ilością gotówki. Ja daję szansę i czekam do raportu rocznego wraz z propozycjami podziału zysku

• Re: Danks - co dalej ? Autor: ~nde [77.253.224.*]
    Nie ma co przepraszać bo każdy inwestuje na własną odpowiedzialność. Część sprzedała w okolicach złotówki i z pewnością zarobiła także nie ma źle. Natomiast sama spółka nie jest wydmuszką z trupami w szafie, żadne bankructwo jej nie grozi. Tak czy owak dzięki prezes.
[x]
DANKS 0,67% 0,75 2025-09-05 10:48:21
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.