Obliczona kwota 167,4 mln zł stanowi wartość majątku spółki wg ostatniego dostępnego raportu tzn. na dzień 30 września 2014 r. Ponadto zawarte są w niej kwoty wynikające z zapłaty za aktywa wydobywcze CD oraz obligacje (dokładnie połowa) Tarantogi. Doliczono je przyjmując, że uchylenie się od skutków umowy było skuteczne. W przypadku upadłości likwidacyjnej kwota ta po odjęciu kosztów sądowych przynależna jest akcjonariuszom. Teraz możecie debatować na ile w obecnej sytuacji jest ona zawyżona lub zaniżona oraz czy będzie możliwość szybkiego odzyskania środków od Tarantogi i CD. Na pierwsze z tych pytań da odpowiedź sąd, gdyż we wniosku o upadłość spółka musiała przedstawić aktualne dane dotyczące jej finansów, do których ja i nikt z Was nie ma dostępu.
piszesz że wszystko jest ok jakies mln które należą sie spółce ale chyaba sam nie wierzysz w to że coś ściągniesz chociaż złotóke z luksemburskiego krzaka tym bardziej jeżeli okaże się że było to ustawione z nimi ?
skoro takie świetne perwspektywy to dlaczego kurs 0,30 ? przed scaleniem 0,01 ? uważasz że jeżeli spółka byłaby coś warta to akcje chodziłyby w tych cenach ?
proponuje ci w ponidziałek bierz pkc skoro uważasz że akcje spółki są więcej warte chyab czytamy różne raporty w przeciwieństwie do ciebie widze że ostatni raport to kreatywna księgowość oderwana o rzeczywistości rpzeszacowanie majątku w oparciu o umowy z tarantogą której zarząd na to wygląda że wogóle nie sprawdził tylko robił biznes za 500 mln w ciemno
- Nasze plany związane z działalnością w sektorze poszukiwawczo-wydobywczym nie są zagrożone. Nic mi nie wiadomo na temat zamiarów nowego akcjonariusza, które by nie wpisywały się w dotychczasową strategię spółki - mówi prezes Mostostalu Wielkosław Staniszewski.
staniszewski nawet nie raczył sprawdzić wiarygodności spółki robiąc biznes na 500mln z tarantogą co mogło skutkowac błędnądecyzją w ocenie sytuacji całej inwestycji czym to świadczy ?
Tajemniczy m.in. dlatego, że – jak pisał „Puls Biznesu" – luksemburska Komisja Nadzoru Sektora Finansowego twierdzi, że „Tarantoga Capital nie podlega luksemburskiemu prawu, nie jest też zarejestrowana w Luksemburskim Rejestrze Handlu, w którym wszystkie firmy powstałe w Luksemburgu muszą być zarejestrowane"
kolego re,zycie tu spędzisz na tym forum,nie szkoda ci czasu?,Jak cos piszesz to podawaj linki a nie piszesz ze cos tam kiedys słyszałes albo nie.Ktos ci chyba płaci bo innego wytłumaczenia nie ma.Sąd podjął decyzje?nie.Ale oczywiscie ty wszystko wiesz najlepiej
Piszesz tu bezczelnie o jakichs długach o których wiesz tylko ty i które sobie uroiłes.Podaj linki do tych rewelacj a jesli nie to nie wprowadzaj w błąd
1. Nie jestem Pan. Na forum istnieje ogólnie przyjęta formuła zwracania się per Ty. 2. Nie wiem jakimi pobudkami kierują się obaj panowie. W Przypadku Elektrimu trzeba pamiętać, że zgodnie z ich ostatnim raportem na akcjach MSX ustanowiono zastaw skarbowy.
czytałem raport elektrimu za 2014 rok ,ale nie znalazłem jakiej kwoty dotyczy zastaw na tych akcjach, bo to dałoby obraz wartości akcji według elka i skarbu państwa
Już Ci się wszystko pokręciło. W grudniu kupowałem po 1,30 - 1,35 zł. W styczniu sprzedawałem po 2 zł, odkupowałem po 1,70. Nie nadajesz się do tej roboty tu trzeba mieć pamięć, a nie tylko krzyczeć.
PS Pominę Twoje "doradztwo" w zakresie kupna i sprzedaży w tamtym okresie.
pańczyk staniszewski i wielki przekręt mongolski knf tez pomógł wprowadzając ludzi w błąd i zawieszając notowania główni akcjnariusze też stracili twarz ale dla nich chyba bez różnicy spółka bez majątku bez kasy i z oszustami tylko sąd i prokuratura
He he he. Zwłaszcza ta o obniżeniu kapitału zakładowego z jednoczesnym jego podwyższeniem poprzez emisję z wyłączeniem prawa poboru obecnych akcjonariuszy po to aby Tarantoga mogła objąć tanio akcje z kolejnej emisji. Tu ja miałem rację jak się okazuje mimo iż nie jestem z Tworek jak twierdziłeś.
PS Rozumiem jak trudno odnieść się do podanej i merytorycznie uzasadnionej liczby. Zawsze warto wtedy spróbować argumentacji ad personam.
Nie rozumiem po co te całe nerwy? Czy ktoś z was wie czym tam firma się w tej chwili zajmuje? Ile osób zatrudnia? Czy wogóle ma jakiś majątek? Co nam po jakimś raporcie z 2014 roku jak on tez mógł byc zafałszowany. Jedyne co powodowało wzrost kursu to marzenia o Mongolii. Jak juz od kilku tygodni wiadomo Mongolii nie będzie i mało tego firma zgłosiła upadłość. Rady nadzorczej nie ma. Po co to trzymać? Nie znam ani jednego powodu, zeby trzymać te akcje. Kazdy wie, ze w momencie upadłości akcjonariusze i tak juz nic nie dostaną...
Sprzedajcie co macie i kupcie obojętnie jaka spółkę i lepiej na tym wyjdziecie niż trzymać dalej MSX. Mało tego KNF w każdej chwili może znowu zawiesić notowania.
i jak tam niezrzeszony jaka warotść akcji na chwile obecną ? dalej twierdzisz że nie doszło do oszustwa ze strony zarządzających ? kasa nie do odzyskania a pańczyk i staniszewski jużdawno powinni się tłumaczyć w prokuraturze a knf dalej jest w kontacie ze spółką ?
Zaryzykuję. Skoro jeszcze interesują się nią naganiający to się nie martwię. Dopiero forum spółki bez odpowiedzniej oprawy wskazuje na bliski jej koniec. Ale tego Tobie nie muszą tłumaczyć.