• Re: skup Autor: pandora [78.8.89.*]
    a ja cały czas bez kasy....

no i nie mogę dokupić Orphee

zła jestem trochę tylko nie wiem na kogo????

a co tam pójdę z konwencją "to wina Tuska......, znaczy Tuory" moje psioczenie mu już ani nie pomoże,ani nie zaszkodzi

niech Analityk jeszcze trochę poczeka z tym obniżaniem kursu, choć do końca tygodnia to może się załapie...
  • Re: skup Autor: ~zibivip [31.172.188.*]
    Pandora a kiedy Ci zeszły akcje z konta? Pytam bo ja także czekam na kasę bo 1,2 to już interesująca cena dla mnie.
    dyspozycję składałam w czwartek, akcje zeszły we wtorek, mam nadzieje że jutro kasa wpłynie, konto mam w Citi

dla mnie atrakcyjna to jest cena 1,60, bo jak już kupię to na dłużej

najśmieszniejsze jest, że na moim koncie leżało sobie od baaardzo dawna trochę akcji Orphee kupowanych po 8-9 zł, dzięki ostatniemu szaleństwu zakupowemu to średnia cena zakupu zmalała mi w okolice 3 zł, zastanawiam się jaki zapłacę podatek za akcje w skupie i czy jak teraz kupię po 1,40 i sprzedam po 2 to kiedy dojdę do momentu oddania haraczu dla Belki

zastanawialiście sie nad własnym podatkiem??? ja jestem mocny leszcz jeśli chodzi o giełdę i nie mam żadnego doświadczenia w podatkach giełdowych
  • Re: skup Autor: ~herh [85.202.153.*]
    Odnośnie podatku wysłałem zapytanie do mojego maklera.
    Czy ta sprzedaż w skupie będzie rozliczona w zestawieniu rocznym, które dostaje od DM czy mam sam to rozliczyć.

Idąc analogicznie do mojej sytuacji to kasę powinnaś mieć jutro popołudniu.

P.S pod co chcesz kupić teraz akcje orphee ? chyba tylko pod niską wycenę samej spółki... bo ja innego powodu nie mogę się doszukać :/

pod walne odwołujące Tuorów ze spółki, ale jako "oficjalny troll Tuory" nie mogę tego głośno mówić :) :) :)

dziwi mnie że jeszcze Total nie złożył własnego wniosku o zwołanie NWZA, za chwilę okaże się że wniosek który złożył Cormay stracił ważność, bo Cormay sprzedał akcje

ja inwestuje w Orphee długoterminowo, to dobra spółka i ma coraz lepsze wyniki, konflikt się kiedyś jakoś skończy

o ile nikt jej nie okradnie to będzie dobrą inwestycją długoterminową

każdy kto uważa że Cormay jest przyszościową spółką, powinien rozumieć że o sukcesie Cormay zdecyduje sprawność Orphee i jej marka

jestem przekonana że jej kurs jest sterowany ręcznie, jak temu kto steruje zmienią się motywacje, to kurs pojedzie do góry

nie jestem graczem giełdowym tylko inwestorem długoterminowym, więc dla mnie zaniżona wycena samej spółki jest dobrym powodem
    To ja także oczekuję kasy jutro i jak ktoś już pisał na forum trzeba czekać i pod koniec sesji kupować bo wtedy wyrzucają jak najniżej.Myślę że to okazja po tej cenie.A zaniżana jest aby średnia z pół roku była jak najniższa. Później w parę sesji odbije podobnie jak Cormay.
    Zibivip do czego jest komuś potrzebna niska średnia za pół roku???
    Płocica zapowiadał że Cormay chce wchłonąć Orphee a że nie maja kasy to jak wyemitują nowe akcje to za akcje Orphee dadzą akcje Comaya ustalą parytet np. 2 akcje Cormay za 1 Orphee i obliczą średni kurs obu spółek z pół roku Ja innego wyjaśnienia nie mam dlaczego Cormay bez kasy tak rośnie a Orphhe spada.
    nie jestem specjalistą, ale rozumiem że miałoby to nastąpić w postaci łączenia się spółek poprzez likwidację jednej tzn. Orphee

aby to przeprowadzić potrzebna jest uchwała walnego

czytałam statut Orphee i tam ważniejsze decyzje w tym likwidacja spółki podejmowane są 2/3 głosów

a z art 25 wynika, że likwidacja jest prowadzona wg szwajcarskiego prawa zobowiązań, więc tylko jeden diabeł wie co to oznacza dla akcjonariuszy

jeśli nawet to miałoby kiedyś nastąpić to na pewno nie w ciągu pół roku

połączenie Orphee z Cormay jest bardzo mało realne, a jeśli kiedyś nastąpi to nie szybko, nie wyobrażam sobie że Tuorowie czegoś takiego nie zaskarżą
    poczytałam sobie trochę o łączeniu spółek, o konsekwencjach księgowych i podatkowych np. o rozliczeniu VAT oraz o przejmowaniu stosunku pracy i rozliczeniach z ZUS - o tu to się dopiero pracownicy Orphee ucieszą

nie znalazłam tego teraz, ale pamiętam że kiedyś czytałam o tym w jaki sposób można założyć spółkę w szwajcarii, to jest dopiero droga przez mękę i należało by docenić Tuorów że im się udało

jeżeli Cormay poprzez przejęcie majątku i zobowiązań chciałby dalej działać w szwajcarii to w jakiej formie prawnej???

nawet jak dziś Płocica ma taki pomysł, to po wejściu do spółki ten pomysł mu upadnie, bo będzie więcej przeciw niż za, jak już odzyska kontrolę to po co mu likwidować spółkę

będzie chciał dofinansować Cormay to zrobi to w inny sposób

Orphee jest bezpieczną inwestycją, Total ma 35% w Orphee, jeśli nam się nie opłaca łączyć, to jemu też chyba nie, co miałby z tego biznesowo

dla mnie niska cena Orphee na giełdzie jest tylko i wyłącznie psychologiczna

chcieliście zarobić na skupie u Tuory???? nie zarobicie!!! Tuora nie daje zarobić drobnym akcjonariuszom, to jest wizerunek, który musi zostać zachowany, akcjonariusze zarobią jak do władzy przyjdzie Total, "dobry prezes, akcje w górę" wystarczy poczytać wpisy pijarowców od Zelmera

mnie tam wszystko jedno, kasa wpłynie dokupię pakiecik, czy mam na coś wpływ?????, ja mała szprotka, popłynę za wielorybem

• Re: skup Autor: ~herh [85.202.153.*]
    Dnia 2015-03-18 o godz. 21:16 pandora napisał(a):
    > nie jestem specjalistą, ale rozumiem że miałoby to nastąpić w postaci łączenia się spółek poprzez likwidację jednej tzn. Orphee
    >
    > aby to przeprowadzić potrzebna jest uchwała walnego
    >
    > czytałam statut Orphee i tam ważniejsze decyzje w tym likwidacja spółki podejmowane są 2/3 głosów
    >
    > a z art 25 wynika, że likwidacja jest prowadzona wg szwajcarskiego prawa zobowiązań, więc tylko jeden diabeł wie co to oznacza dla akcjonariuszy
    >
    > jeśli nawet to miałoby kiedyś nastąpić to na pewno nie w ciągu pół roku
    >
    > połączenie Orphee z Cormay jest bardzo mało realne, a jeśli kiedyś nastąpi to nie szybko, nie wyobrażam sobie że Tuorowie czegoś takiego nie zaskarżą

Płocica mówił, że trzymanie dwóch spółek na giełdzie jest za drogie ( czy na NC czy na GPW ).
    Więc to co pisze zibvip jest realne.
    Nie chodzi o likwidacje spółki tylko przejęcie ją po całości i wchłonięcie.

To można uzyskać poprzez np. wezwanie ze średniej ceny.... albo jeszcze innymi sposobami :)

Jak odwołaja TT to nie będzie miał nic do powiedzenia.

P.S TT cisnął jakiś czas temu za wprowadzenie ORP na GPW. Myślicie, że ten temat dalej bedzie jego celem? czy po skupie odpuścił ?
  • Re: skup Autor: ~foka [95.40.218.*]
    a scenariusz = to ORP przejmuje CRM , na rynku zostaje lepsza marka
  • Re: skup Autor: ~123 [89.228.155.*]
    To szok co ja widz,e z kursem....kilka dni nie byłem obecny, wolny od notowań ale teraz co obserwuję to WIELKI SKANDAL.
    Jak to możliwe, że dopuszczono to takiej sytuacji, komu zależy na upodleniu kursu.
    Brak jest słów na takie sprawy jakie maja miejsce na GPW.
    W bezczelny sposób Płocica zbył akcje Totalowi i reszcie Ipomea bez Uchwały NWZA
    Kurs ciągnięty jest na coraz niższe stopnie a przecież to wartość majątku i kasy ORPHEE jest znacznie wartościowsza od Cormaya o co tu chodzi?.
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.