• Re: Info o wydobyciu... Autor: ~taurus [204.27.58.*]
    Ale z jego wypowiedzi wynika ze nie mozna wydobywac dopuki nie bedzie zakładów.Dziwna to spólka gdzie akcjonariusze robia w własne gniazdo.Ja pisze ze mozna wydobywac bo jedno drugiemu nie przeczy.Wy nadal nic nie kumacie co piszecie
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~niezrzeszony [91.192.165.*]
    Miałem się nie wtrącać:

http://www.nettg.pl/news/107754/mongolia-pierwszy-koncentrat-miedzi-z-oyu-tolgoi

http://www.mojamongolia.com/wizyta-w-oyu-tolgoi/

Inne sam znajdziesz. I znikam sami się bawcie. Chodziło mi tylko oto aby unaocznić, że interes będzie bardziej zyskowny niż pierwotnie planowano. Nie doceniłem jednak istnienia akcjonariuszy, którzy w ciągu miesiąca chcą mieć tutaj KGHM.
    I jestescie pewni ze zakłady to wymóg,ja jestem innego zdania.Kompletne bzdury.Moga pewnie byc ale nie musza.Takie moje zdanie,duzo firm wydo bywa bogactwa jak np. złoto czy inne i nie koniecznie musi dokonywac np. przetopu czy obróbki jubilerskiej
    Dałem Ci przykład złoża, gdzie złoto i srebro będzie można wydobywać "klasyczną metodą". Tam jest kilka różnych obszarów i możliwości. Skupiłem się jedynie na White Hill bo tylko tu możemy mówić o realnych terminach wydobycia. Ponadto stanowi on zalążek całego kompleksu wydobywczego o którym pisałem. W przypadku rudy miedzi sytuacja jest taka jaka jest i nic nie zmienimy nawet zgłaszając zbiorowy protest na forum. Już jakiś czas temu zaznaczyłem, że w tym przypadku będziemy mieli do czynienia z wyższą ceną sprzedaży koncentratu ze względu na zawartość cennych metali szlachetnych. Nie odsyłam Cię do opracowań akademickich czy konkretnych rozwiązań przemysłowych możesz natomiast z łatwością znaleźć odpowiednie artykuły bo Mongolia jest wciąż w oczkiem uwagi całego śwaita.
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~mongolgold [83.9.74.*]
    mialem sie nie wtracac ale czy ty zdajesz sobie sprawe ile potrzeba czasu
    aby wybudowac wdrozyc technologie i uzyskac pelna moc produkcyjna na takim zakladzie ???????? dla przykladu u nas slask dochodzi juz 25 lat do
    technologicznej oplacalnosci i dojsc nie moze zato pieknie pomnaza dlugi

nie jest to naganianie a uswiadomienie co niektorych o perspektywach czasowych
    W Polsce nawet odcinki autostrady buduje się latami. Nie ma takiego niebezpieczeństwa tego typu obiekty przemysłowe powstają sprawnie i szybko wystarczy tylko chcieć. To nie jest wymyślna technologia, DSS miał nawet trudniej (choć podobne niektóre procesy), a bez problemu działa.
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~jaza [178.36.196.*]
    Nie widzę zależności w pisaniu o rzeczowych zakładach, a spadkiem kursu. Jeżeli padnie info o terminie rozpoczęcia prac wydobywczych, czy nawet przygotowania odpowiedniej infrastruktury pod wydobycie, kurs będzie w kosmosie. Więc o co chodzi?
    Dokładnie tak. To będzie oznaczać, że faza przygotowań dobiega końca i wkrótce rozpocznie się wydobycie oraz stopniowe włączanie kolejnych sąsiadujących licencji.
    dla niego to i wiadro za malo
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~taurus [104.131.22.*]
    Wy jestescie chyba psychiczni,mozna sprzedawac surowce bez zadnej obróbki a do Chin wcale nie jest daleko i mozna od razu wydobywac.Z wami to chyba cos nie tak ze o jakichs smiesznych szczególach sie rozpisujecie dajac pozywke naganiaczom na spdki.Zobaczcie cmoki jak oni robia.Nie wdawaja sie w zadne szczególy,pisza ze to np. balon i tyle a wy im pomagacie. Oni w srodkach nie beda przebierac i utrudnia skutecznie zycie nie tylko wam ale i przez was mi,Cmoki nadal nic nie rozumią
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~mogolgold [83.9.74.*]
    chcesz powiedziec ze pisanie na bankierze ma wplyw na kurs??????????
    skad tys sie zerwal ?????

ps juz teraz wiem dlaczego tak produkujesz posty
    Pisze zeby zadac kłam głupkowatym naganiaczom na spadki takim jak ty.Co do surowców,kompletne głupoty,Miedz ,aluminim czy złoto nie stanowi jakiegos zespolonego stopu i mozna to meczanicznie rozdzielic i sprzedac osobno.Nie twierdze ze zakładów nie bedzie ale nie nie jest to jakis warunek wydobycia.A jesli beda zakłady do przeróbki to lepiej
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~taurus [173.255.228.*]
    Po za tym w czym problem jesli np. miedz z aluminium czy inny metal wystepuje razem.Oddziela sie wszystko od wszelkich smieci,szacuje i sprzezdaje razem przynajmniej do czasu wybudowania zakładów do oczyszcania np. miedzi
    Sami widzicie ze taki mongol juz was popiera,cieszy sie i czeka na spadki
    taaaaa i ty je wywolasz jak popuscisz
    Dokładnie, to będzie mechanicznie oddzielane od skały płonnej (flotacja) i dostarczane dopiero do huty. Urobek z White Hill zawiera od (0,65 - 1,10)% średnio 0,875% miedzi + pozostałe metale. Po wzbogaceniu koncentrat będzie zawierał ok. 25% miedzi + reszta metali (rud). Oznacza to że nie trzeba będzie wozić 3,6 + 9,4 = 13 mln ton urobku, a jedynie ok. 13 x 0,875%/25% = 406 tys. ton koncentratu (porównajcie dane z prezentacji aktywów niestety tam bez jednostki tys).
    Mozna rozdzielic i sprzedac dalej.Wy to jednak jestescie walnieci,zaraz jakis burak napisze ze do wydobycia daleka droga bo najpierw zakłady musza zbudowac,co za cmoki.Szkoda czasu
    Dobrze ze kurs jest w odpowiednim miejscu i widac ze ktos akcje skupuje bo jakby to był trend spadkowy to takie durnoty mogłyby sie przyczynic do pogłebienia spadków
    Pasowałoby w aktywach wydobywczych (str. 40) poprawić 408,2 ton koncentratu miedziowego na 408,2 tys. ton koncentratu miedziowego. Czyli 2 tys. ton więcej niż obliczyłem "na kolanie".

I już mi się nie chce biorę urlop od forum.
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~inf [141.0.8.*]
    I dobrze
    Ja mam dosc,wole sobie czytac
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~mongolgold [83.24.193.*]
    no widze ze z twoim polotem to juz dawno powinni cie zatrudnic w luxemburgu
    moze wkoncu ktos madry robilby kase dla mnie
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~taurus [208.94.247.*]
    Słuchaj no,jak cos z toba nie tak to wiesz gdzie sie zgłosic.Wymieniłes kiedys nazwe to pewnie wiesz jak trafic
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~inf [185.26.182.*]
    Moje zdanie tez jest takie ze na razie mozna sprzedawac urobek.Wzbogacanie miedzi składa sie z kilku etapów,pierwszym jest przesiewanie i po tym etapie moze na razie nastapic sprzedaz urobku do z kopaln dopuki nie wybuduja zakładu.Nic nie stoi na przeszkodzie zeby wydobywac,oczywiscie jesli wybuduja zakłady to lepiej.
    'Przedmiotem działalności Oddziału Zakład Wzbogacania Rud jest wzbogacanie urobku dostarczanego z Zakładów Górniczych, a głównym celem jest maksymalizacja uzysku metali w koncentracie"

http://www.kghm.pl/index.dhtml?category_id=266
    A tym bardziej mozna wydobywac i sprzedawac złoto
    Nie ciągnijcie mnie za język. Zobacz sobie w Khundlun Uul graniczna opłacalna zawartość złota przy eksploatacji to 0,3 g/tonę. W Projekcie White Hill mamy
    0,138 g złota / tonę w bogatszej rudzie siarczkowej (9392 tys. ton rudy siarczkowej zawiera 1,3 tony złota). W Red Hill (Khundlun Uul) zawartość średnia wynosi 1,27 g/tonę i tu eksploatacja jest opłacalna i to bardzo (porównaj z 0,3 g/tonę).

Ten artykuł nie jest zbyt skomplikowany (z forum), a jednocześnie prezentuje oryginalne skalę światową rozwiązania polskich uczonych:

http://forumakad.pl/archiwum/2004/10/17-bn-miedz_musi_wyplynac.htm
    Nikt cie nie ciągnie za jezyk,sam zaczynasz temat i piszesz głupoty.Oczywiscie ze mozna wydobywac nawet jutro,mozna sprzedawac przesiany urobek i tyle w temacie
    Przesiany urobek jest poddawany dalszej obróbce,nikt nie ma zamiaru z toba dyskutowac
    A tym bardziej juz teraz mozna wydobywac i sprzedawac np. złoto
    Przeciez w smaej mongoli moga byc firmy które kupią urobek,Tu moze byc jeszcze róznie.A co jak sie okaze ze na początku urobek bedzie kupował np . Rio Tinto albo nawet zostanie inwestorem w MSX.Zostali juz przeciez inwestorem austriackiej firmy ,nie pamietam nazwy która miała złoza w Mongoli.Tu scenariusze moga byc jeszcze zadziwijace
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~nowy [79.190.255.*]
    Bardzo rzadko zabieram głos na forum, towja wiedza i znajomość technologi , świadczy o rzetelnym podejściu do inwestowania w tą firmę, jestem cały za, jest tylko jeden mały problem, spółka musi uregulować zapłatę za pozostałą część konceji, a ponadto ponieść nakłady na prace projektowe ( łącznie z wpłyme na środowisko, nie wiemy czy nie ma tam odpowiednika greenpeace, uzyskać stosowne pozwolenia, wybudować zakład wraz z infrastrukturą, energetyka, woda- prąd może być z agregatów, albo na tak duży zakład potrzebne będzie doprowadzenie lini zasilającej, część socjana ) przy odpowiednej kasie i dobrym i sprawnym wykonawcy to faktycznie kwestia 1-2 kwartałów, ale musimy wziąść pod uwagę warunki atmosferyczne, jeżeli prace projektowe są w toku, a tego niewiemy to być może na wiosnę dokumentacja byłąby kompletna i można ruszyć z bata - ale, ale na to potrzeba kasy- może z Londynu, zakup koncesji wraz z audytem przedłużył się od planowanego o 6 m-cy, Londyn miał być pod koniec 3 kw 2014r jak dodamy 6 m-cy to mamy koniec 1 kw br.
    Na podsumowanie to co oczywiste, na giełdzie kupuje się przyszłość, w momencie podania informacji o finasowaniu, Londynie, czy zatwierdzeniu projektu do wydopycia kopalin- cena obecna będzie " legendą " , co niektórzy bedą czekać na dewidendę- no może 1% z tego forum doczeka , nie zapominajmy o obowiązkowym współudziałowscu należacym do rządu Mongolii, ale to powinno działać jako gwarant i ułatwienie procedur.
    Czas pokaże.
    Ps odnośnie KGHM , zwracałem się wielokrotnie do RI MSXa o zajęcie stanowiska co do aktualnego kursu, informacji o postepie prac za m-c październik , listopad, - o możliwy alians z KGHM w obróbe tego złoża, ale odpowiedź zawsze była ta sama, równy dostep do informacji, nikt z zobowiązanych akcjonariuszy nie zmienił stanu posiadania akcji, ajak będzie jakieś znaczące info to spółka poda to do publicznej informacji.
    Ja oceniam , że będzie super jak prace wydobywcze ruszą w tym roku, wtedy faktycznie cena mogłaby oscylować w granicach ceny emisyjnej, zresztą emisja w londynie po cenie emisyjnej 12,5 podczas gdy kurs akcji na GPW jest taki jaki jest może być trachę " skomplikowana - mając możliwość kupowania na giełdzie w Polsce lub GB co byś wybrał, wiadomo że za dużo niekupi ale do 500 000 akcji można kupić bez zgłaszania przekroczenia progu, co nie zmienia faktu , że jakieś ploskie fudy mogą się zainteresować msx,

Dzięki i pozdrawiam
    Co do sposobu spłaty należności za przejęte aktywa mam oczywiście swoje typy ale przypuszczenia pozostawię sobie. Jeżeli chodzi o same prace to podawany w dokumentach kapitał początkowy inwestycji 20 mln$ (White Hill) wydaje się duży i taki byłby gdyby miał obciążyć jedynie MSX. Obecność w akcjonariacie p. Jędrzejewskiego powiązanego z Kopex-em i Elektrimu daje podstawy sądzić, że wspólnicy solidarnie poniosą koszty inwestycji co już nie wygląda tak strasznie. Ponadto spółka przejęła udziały w istniejących podmiotach więc możliwe, że jakieś przygotowania zostały poczynione choć nie mam wiedzy na temat stopnia ich zaawansowania. Największą zagadka i koszt kryje się w projekcie Bayakhangor o którym poza zdawkowymi informacjami o potencjalnych złożach nie wiemy nic bliższego. Potencjalnie możliwości są duże choćby ze względu na jego wielkość 14400 km2 (4,% powierzchni Polski).
  • Re: Info o wydobyciu... Autor: ~PATROWICZ [78.154.65.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    jestesmy w dobrych rekach
[x]
MSXRESOUR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.