• Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~MAX [46.77.124.*]
    witam.szukam kokabur z lat wczesniejszych
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Gruba [213.156.124.*]
    Wiedeńskich filharmoników polecałabym jednak zamówić z mennicy. Zresztą wszelkie monety, stan menniczy przynajmniej. Poszukać np. w Mennicy Złota.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~observer [159.205.180.*]
    PO tyle to można kupić w mennicaćh..A sprzedać w tychże mennicach po 60 plz -raczej kiepski interes..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Mirosław_En [87.207.56.*]
    Witaj, powiem szczerze że sam sprawdziłem i jest to dobra inwestycja. Szczególnie jęsli myślisz o inwestycji z konkrentym zamiarem np studia dziecka czy emerytura. Ja tym sposobem zainwestowałem na zlotatarcza.com korzystajac z programu edukacja i pewnie inwestycja sie oplaci- a jak nie to przynajmniej mam bodziec do odkladania
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~REALISTA [84.40.138.*]
    tO DROGA INWESTYCJA/ nA STARCIE STRATA OKOŁO 40 PROCENT...moŻNA NA NIEJ NIE DOCZEKAĆ JAKICHKOLWIEK ZYSKÓW...jUŻ PRĘDZEJ MOZNA ZAROBIĆ NA MONETACH KOLEKCJONERSKICH NIŻ NA BULIONÓWKACH..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: foral [82.139.186.*]
    Też jestem zwolennikiem monet kolekcjonerskich, niż bulionowych.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~InwestroKA [83.26.180.*]
    Jeśli chodzi o inwestowanie, bez jakichkolwiek emocjonalnych pobudek, rekomendowałabym sztabki. Na zlota uncja kupicie od 100gram po mniej niż 400 zł chyba.... A monety mimo, że tańsze to mniej "plastyczne".
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Admas [213.156.124.*]
    Moim zdaniem monety są dobre na początek, żeby się "wdrożyć" lub w przypadku, gdy ktoś dysponuje mniejszą gotówką. Ja wolę sztabki złota. Nawet mniejsze, ale sztabki. W Mennicy Złota wybór jest spory i ze dwa razy w roku zamawiam u nich jakąś sztabkę. Trochę zgłębiałem ten temat i w dzisiejszcych czasach jest to bardzo opłacalny interes.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Flex [37.47.8.*]
    Na początku też kupowałem 1 uncjowe monety bulionowe. Jednak 20-30% marża u dealerów zabija sens zbierania, nawet długoterminowy. Czasem uda się kupić taniej na Allegro czy Numimarkecie ale to i tak 15-20%.
    Przy sprzedaży srebra ważne jest to żeby to co zbierałeś było dobrze rozpoznawalne. Dlatego z bullionu przerzuciłem się na zbieranie srebrnych monet, które były wypuszczane w milionach egzemplarzy. Odpada wtedy praktycznie wartość numizmatyczna tych monet i liczy się tylko zawartość srebra. Np 200zł XXX PRL wybite w 17mln sztuk.
    Zaletą takich monet jest to ze można je kupić w cenie srebra plus 0-6%. Sprzedaje się je bez problemu w cenie srebra +0-3%.
    Czyli różnica w cenie kupna i sprzedaży to max 6% anie20-30% jak w przypadku monet bulionowych.
    Każdy może sobie sam sprawdzić jak się sprzedają ww i inne monety na Allegro czy Numimarkecie.
    Srebrnych monet o różnej zawartości srebra jest dużo więcej, więc jest w czym wybierać jeżeli chodzi o zbieranie
    Na Chomiku widziałem arkusz kalkulacyjny srebrne_monety.xlsx z różnymi monetami i obliczaniem aktualnej ceny srebra w monecie.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Grzegorz [85.71.216.*]
    Mam do sprzedania srebrne monety bulionowe, Wiedenskich Filharmonikow 1uncja*500 szt
    oraz Koala 1kg 14 szt., piekne wykonane.
    Cena nizsza niz w mennicach.

• Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Flex [37.47.44.*]
    Wystaw na otozloto.pl (yystawienie jest darmowe.). ewentualnie Allegro (7% prowizji) do tego ogłoszenie na OLX. Dobry opis i dobra cena i sprzedasz bez większych problemów o ile nie będziesz sprzedawał w całości. Moja rada, sprzedawaj w tubach po 20 szt. Ewentualnie zostaje wycieczka do Niemiec - tam sprzedasz bez problemów o ile się wcześniej umówisz. Spis sklepów na gold.de
    Z ciekawości. W jakiej cenie chcesz sprzedawać?