Forum Złoto +Dodaj wątek

Re: Srebrne monety bulionowe

Na początku też kupowałem 1 uncjowe monety bulionowe. Jednak 20-30% marża u dealerów zabija sens zbierania, nawet długoterminowy. Czasem uda się kupić taniej na Allegro czy Numimarkecie ale to i tak 15-20%.
Przy sprzedaży srebra ważne jest to żeby to co zbierałeś było dobrze rozpoznawalne. Dlatego z bullionu przerzuciłem się na zbieranie srebrnych monet, które były wypuszczane w milionach egzemplarzy. Odpada wtedy praktycznie wartość numizmatyczna tych monet i liczy się tylko zawartość srebra. Np 200zł XXX PRL wybite w 17mln sztuk.
Zaletą takich monet jest to ze można je kupić w cenie srebra plus 0-6%. Sprzedaje się je bez problemu w cenie srebra +0-3%.
Czyli różnica w cenie kupna i sprzedaży to max 6% anie20-30% jak w przypadku monet bulionowych.
Każdy może sobie sam sprawdzić jak się sprzedają ww i inne monety na Allegro czy Numimarkecie.
Srebrnych monet o różnej zawartości srebra jest dużo więcej, więc jest w czym wybierać jeżeli chodzi o zbieranie
Na Chomiku widziałem arkusz kalkulacyjny srebrne_monety.xlsx z różnymi monetami i obliczaniem aktualnej ceny srebra w monecie.