• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~qwert [95.160.158.*]
    Złożyliśmy wypowiedzenie do UFK obligacji korp. w Open Life 04.02.2021 w banku, dziś potwierdzili, że wypłata ma być na 02.03.2021.
    Co do UFK to należy jeszcze dodać karne odsetki za wcześniejsze wyjście.
    Napisaliśmy do nich z prośbą o pewne dodatkowe wyjaśnienia.
    Odpisali nam, że podatek Belki pobierany jest przy rozwiązaniu umowy, a nie przy bieżących wypłatach.
    Potwierdzili, że stopa zwrotu prezentowana w notowaniach nie zawiera w sobie różnego rodzaju opłat - zatem potwierdzają się moje obliczenia i to co kiedyś wyczytałem w jednym artykule, że co kwartał biorą 0,5% od zysku - 2% rocznie.
    Nadal jednak nie wiemy jak bezpieczeństwo tego funduszu ma się do kondycji Getin Banku. Wiemy przecież, że ten bank nie jest w zbyt dobrej kondycji. Być może jest to utrata zaufania klientów po Idea Bank, Getback oraz tych wrobionych w te 15-letnie polisolokaty Europa i Open Life - stoi za nimi ta sama osoba, o której tak ostatnio było głośno.

My już nigdy nie damy się nabrać na te UFK z tych powodów, o których już pisałem:
    - bardzo skomplikowany regulamin
    - kary za rozwiązanie umowy przed określonym terminem
    - długi czas oczekiwania na wypłatę pieniędzy po rozwiązaniu umowy
    - wysokie koszta utrzymania funduszu
    - ściemnianie na notowaniach funduszu (nie uwzględnia opłat)
    - umarzanie posiadanych ilości j.u. z każdą kwartalną wypłatą

Na plus dodam, że ten UFK bardzo dobrze poradził sobie w marcu 2020 kiedy to zwykłe fundusze obligacji (FIO) odnotowywały większe spadki, ale do końca 2020 je odrobiły.

Zwykłe FIO tak nie robią, a i łatwo policzyć co dostaniesz - mnożysz j.u. przez ich wartość minus 19% od zysku i wiesz ile dostaniesz - pomijam ruch ceny od złożenia dyspozycji wypłaty do jej realizacji)

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~inwestor [194.36.19.*]
    Dnia 2021-02-07 o godz. 09:39 ~der_letzte_Zeuge napisał(a):
    > Dnia 2021-02-06 o godz. 14:27 ~qwert napisał(a):
    > > Dlaczego umarzają cześć jednostek uczestnictwa?
    > > Tak nam odpisali (w regulamin nie wnikam, bo jak każdy regulamin UFK jest tak skomplikowany, że trzeba do tego specjalisty):
    > > "Nadmieniam, że ilość udziałów jednostkowych ulega zmniejszeniu ze względu na pobierane przez TU opłaty oraz na rzecz kwartalnych wypłat. W każdy dzień wyceny , czyli 10, 20 i ostatniego roboczego dnia miesiąca do konta dopisywany jest zysk a następnie raz na kwartał ta nadwyżka wypłacana jest w ramach kwartalnego kuponu poprzez umorzenie odpowiedniej liczby jednostek z dnia wyceny."
    > >
    > > Dziwię się tylko dlaczego przy notowaniach podają zawyżone zyski w procentach. Myślę, że to chodzi o PR. Jakoś przy zakupie tego funduszu nikt o tym nie wspominał. Myśleliśmy, że przy wycofaniu się zgarniemy to co wpłaciliśmy, minus opłata wstępna. Na pewno nie wiedzieliśmy o tym, że jak w każdym UFK są kary finansowe za wyjście no i nie wiedzieliśmy o tym za co UOKiK nałożył na nich karę - umowa jest do 85 roku życia.
    >
    > Bank proponuje mnie fundusze Skarbiec i przedstawia perspektywy zyskow. Ja twierdze, ze te wykresy na analizy-pl sa bez uwzglednienia oplat. A oplaty sa i to duze, zadnych gwarancji na nic nie ma, nawet na kapital. Nie widze forum tych co maja doswiadczenia z tymi funduszami.
    >

Trzymaj się chłopie daleko od open life to niewiarygodni doradcy. Wejdż na stronę skarbca i wybierz sobie jakiś fundusz o średnim profilu ryzyka np małych i średnich spółek trzymaj się z daleka od obligacji. Poprzez bezpośrednie wpłaty na konto funduszu unikniesz opłaty manipulacyjnej a za zarządzanie zapłacisz max 2,5 % rocznie.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: benedyktyna [109.196.61.*]
    Hej, sama się chwilę zastanawiałam nad inwestowanie w obligacje, ale to jest chyba mały zysk. Chyba, że korporacyjne... ogólnie jeśli chodz o o obligacje to jestem zielona i czytam takie przekrojowe rzeczy w stylu: linkszczególnie teraz w kontekście koronawirusa. Ja się chyba nie zdecyduję, ale może dla kogoś artykuł będzie pomocny,