Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto?

Złożyliśmy wypowiedzenie do UFK obligacji korp. w Open Life 04.02.2021 w banku, dziś potwierdzili, że wypłata ma być na 02.03.2021.
Co do UFK to należy jeszcze dodać karne odsetki za wcześniejsze wyjście.
Napisaliśmy do nich z prośbą o pewne dodatkowe wyjaśnienia.
Odpisali nam, że podatek Belki pobierany jest przy rozwiązaniu umowy, a nie przy bieżących wypłatach.
Potwierdzili, że stopa zwrotu prezentowana w notowaniach nie zawiera w sobie różnego rodzaju opłat - zatem potwierdzają się moje obliczenia i to co kiedyś wyczytałem w jednym artykule, że co kwartał biorą 0,5% od zysku - 2% rocznie.
Nadal jednak nie wiemy jak bezpieczeństwo tego funduszu ma się do kondycji Getin Banku. Wiemy przecież, że ten bank nie jest w zbyt dobrej kondycji. Być może jest to utrata zaufania klientów po Idea Bank, Getback oraz tych wrobionych w te 15-letnie polisolokaty Europa i Open Life - stoi za nimi ta sama osoba, o której tak ostatnio było głośno.

My już nigdy nie damy się nabrać na te UFK z tych powodów, o których już pisałem:
- bardzo skomplikowany regulamin
- kary za rozwiązanie umowy przed określonym terminem
- długi czas oczekiwania na wypłatę pieniędzy po rozwiązaniu umowy
- wysokie koszta utrzymania funduszu
- ściemnianie na notowaniach funduszu (nie uwzględnia opłat)
- umarzanie posiadanych ilości j.u. z każdą kwartalną wypłatą

Na plus dodam, że ten UFK bardzo dobrze poradził sobie w marcu 2020 kiedy to zwykłe fundusze obligacji (FIO) odnotowywały większe spadki, ale do końca 2020 je odrobiły.

Zwykłe FIO tak nie robią, a i łatwo policzyć co dostaniesz - mnożysz j.u. przez ich wartość minus 19% od zysku i wiesz ile dostaniesz - pomijam ruch ceny od złożenia dyspozycji wypłaty do jej realizacji)