Góra, spójrz na wykres:
https://www.bankier.pl/forum/forum_o_alda,6,21,10000001174.html
Czy to nie zapowiada wybicia? Kupiłeś już trochę AEDES? Ja zapakowałem się jak głupi... ;)
Zdecydowanie nie aż tyle, ale sporo. (5% to około 300tys sztuk). Wcale nie liczę że za miesiąc będę zarobiony na AEDES, może to potrwać dłużej, kto wie czy ALDA nie da wcześniej zrobić. ;)
Zobacz Góra, na ALDZIE 1% to 11tys sztuk ze średnią 1zł to 11000zł. na AEDES 1% to 56tys sztuk ze średnią powiedzmy 0,55gro to juz 34 tys. Czyli zna ALDZIE aby mieć 5% wystarczy zainwestować jakieś 55tys zł a na AEDES około 168tys. ALDA jest znacznie lżejsza i bardziej podatna na mega odpały.
Dnia 2013-02-21 o godz. 08:37 ~GÓRA napisał(a):
> zapytam czy ktoś z was ma pakiet 50k
autor Mariusz Patrowicz 2013.02.23 14:09
Zdaniem Forbesa wystarczy jedna porządna hossa i Mariusz Patrowicz znajdzie się w gronie 100 najbogatszych Polaków. Mariusz Patrowicz najbogatszy Polak 2012,bcc,fon,atlantis,elkop,urlopy.pl,resbud,ifcapital,Tusk
Dnia 2013-02-27 o godz. 09:11 ~Usunąć napisał(a):
> Dnia 2013-02-21 o godz. 08:37 ~GÓRA napisał(a):
>
> zapytam czy ktoś z was ma pakiet 50k
autor Mariusz
> Patrowicz 2013.02.23 14:09
Zdaniem Forbesa wystarczy jedna
> porządna hossa i Mariusz Patrowicz znajdzie się w gronie
> 100 najbogatszych Polaków. Mariusz Patrowicz najbogatszy
> Polak
> 2012,bcc,fon,atlantis,elkop,urlopy.pl,resbud,ifcapital,Tusk
Pozwól, że zapytam: jaki masz wklejając te głupoty?
Słyszeliście już o projekcie "Prawdziwa giełda inwestorów indywidualnych" realizowanym na ibne.pl ? Powstaje tam baza inwestorów indywidualnych do której można dołączyć niezależnie od wielkości portfela i otrzymywać wcześniej informacje o ciekawych projektach inwestycyjnych i spółkach zmierzających na giełdę.
Twórcy projektu mają nadzieję, że projekt będzie w stanie przyczynić się do zmiany opinii na temat rynku NewConnect poprzez inny sposób prowadzenia procesu inwestycyjnego już od etapu oferty prywatnej lub pre-IPO. Twórcy wskazują na ideę giełdy, która najlepiej realizuje się przy dużym udziale inwestorów indywidualnych już w momencie debiutu. Rozdrobnienie akcjonariatu na etapie pierwszej oferty pozwala uniknąć późniejszych nadużyć. W związku z tym projekt jest kierowany do wszystkich inwestorów indywidualnych niezależnie od wartości portfela.
Zachęcam wszystkich, aby przyłączyć się do projektu i przekazać informacje swoim znajomym. Im będzie nas więcej tym większa szansa, że już wkrótce na giełdzie zobaczymy spółki wolne od patologii i przekrętów - gdzie inwestorzy indywidualni są równoprawnym właścicielem od samego początku.
Wiesz z forum, że mam ALDA, AEDES i kończę sprzedawać BlackPointa i wczoraj "kontaktowo" kupiłem trochę SPC.
Od 3 dni nie daje mi spokoju ten papier... a właściwie te 2,48%FF. Spółka ma dwóch właścicieli, którzy olewają kurs i drobnych, ponieważ zarabiają na tym, że regularnie wypłacają dywidendy (97,52% trafia do nich). Tak sobie myślę, gdyby skupić 1% spółki to 2/5 FF. 1% spółki to 1 milion akcji a to w obecnej cenie kosztuje 160tys zł. To trochę zbyt ryzykowny interes abym sam wyłożył tyle kasy, ale gdy ryzyko rozłoży sie na kilka osób...;)
Ty już masz tyle ALDY, że więcej nie możesz kupować (przynajmniej na własne konto) a trzeba dywersyfikować inwestycję. Góra pomyśl. Nie namawiam na zakup, ponieważ to nie jest stabilna ALDA a ryzykowna spółka, ale namawiam na przeanalizowanie i ewentualną dyskusją. Może czegoś nie zauważyłem w SPC? Może Ty, abo inni koledzy z forum znajdziecie ukrytą pułapkę? Przecież nie ja pierwszy zwróciłem uwagę na maleńki FF SPC i dotychczas nikt nie wykorzystał tego, Dlaczego?
Jakie ryzyko ja widzę?
Moim zdaniem największe ryzyko jest takie, że kiedyś, któryś z 2 głównych zechce sprzedać trochę papieru a to zdecydowanie wpłynie na kurs i tacy drobni jak my nie wchłoniemy papieru i będzie dramat.
(nie piszę na forum SPC, ponieważ tam siedzą głównie ludzie zaangażowani w papier lub ci co dopiero chcą go kupić, jedni i drudzy są nieobiektywni)
Już 3 dni zastanawiam się co się tam dzieje, że kurs od roku nie idzie do góry, ani do dołu ale od dawna buja się o grosze. Brałem pod uwagę dystrybucje i skup, ale chyba najbardziej prawdopodobne jest to, że siedzi tam kilku drobnych, którzy mają łącznie kilkaset tysięcy papierów i bujają kursem zarabiając w ten sposób.
Na chilę obecną nie dysponuję gotówką ale jak pozyskam dam znać spółka szoruje po dnie ciekawa mało akcji jednek się obawiam jak zacznie się coś dziać zarząd zacznie sypać a ma co i wtedy jest sraka nie ma ryzyka nie ma zysku czujesz blusa to łykaj powodzenia
kolego Zenith TM jestem początkującym inwestorem giełdowym i mam pytanko :) na jakiej stronie sprawdzasz arkusze zleceń?
Będę wdzięczny za odpowiedz...
Pozdrawiam akcjonariat ;)