Niestety na taki zarzut to oni są zbyt cwani. Nie może być mowy o objęciu akcji w zamian za aport, gdyż Spółka (Bioton) najpierw nabyła udziały w Bioleku i w Biosenso a nastepnie wydała swoje akcje w zamian za wierzytelności sprzedających udziały tych spółek.
No jasne, ale jest pojęcie 'sensu ekonomicznego transakcji'. NIe wiem, nie jestem prawnikiem ale moze cos da sie zrobic.
Dla przykładu, wydaje mi się ze "Dodatkowa emisja" - patrz link poniżej jest niezgodna z KSH.
Skoro cena jest 96mln zł to powinni wyemitować max. 96mln zł/20gr = 480mln akcji.
a o ile kojarze wyemitowano łacznie 1,250mln akcji serii AB.
Co oznacza ze spółka powinna dostać 1250mln x 0.2zł = 250mln zł co najmniej (tak mówi KSH który nie pozwala na emisje poniżej wartości nominalej) a dostała akcje BIOLEK za 96mln.
I o to powinniście skarżyc się do KSH KNF CBA itd.
Zgodnie z zawartą Umową Strony uzgodniły cenę sprzedaży Udziałów na 96.504.490,00PLN ("Cena Sprzedaży") i, podobnie jak w przypadku Umów I i II, przewidziały płatność w drodze potrącenia ceny emisyjnej akcji Spółki, które zostaną objęte przez Sprzedawcę, w liczbie równej ilorazowi Ceny Sprzedaży oraz ceny emisyjnej jednej akcji Spółki, która została przez strony ustalona w wysokości równej wartości nominalnej akcji Spółki tj. 0,20 PLN za jedną akcję ("Emisja Akcji Spółki"). Zważywszy, że cena rynkowa jednej akcji Spółki na dzień podpisania Umowy jest niższa niż wartość nominalna akcji Spółki, Spółka będzie zobowiązana do wyemitowania na rzecz Sprzedawcy dodatkowych akcji w liczbie stanowiącej różnicę pomiędzy Ceną Sprzedaży i wartością rynkową akcji wyemitowanych w dniu Emisji Akcji Spółki ("Dodatkowa Emisja Akcji Spółki"), przy czym łączna wartość rynkowa akcji wyemitowanych w ramach Emisji Akcji Spółki oraz Dodatkowej Emisji Akcji Spółki na dzień poprzedzający dzień Emisji Akcji Spółki będzie równa Cenie Sprzedaży.
Moim zdaniem Bioton zręcznie obszedł obowiązujący przepis w zakresie zakazu emisji akcji poniżej ich wartości nominalnej stosując znany ogółowi wybieg, który i Pan powyżej opisywał. Sprawa ta jest wszystkim zainteresowanym dobrze znana i wobec braku oficjalnych sprzeciwów choćby z ramienia KNF brak jest formalnych podstaw aby w tym zakresie zarzucić Biotonowi złamanie obowiązującego prawa. Bioton je sprytnie "obszedł" a nie złamał. Wykazał jego słabość i bezsilność a swoją bezczelność. To zaś nie jest karalne.
Moim zdaniem istotą przekrętu jest coś innego.
Zarządzający spółką z pełną świadomością kupili "Biolek" i "Biosenso" za cenę, która nie uzasadnia celowość tych zakupów, gdyż moim zdaniem "kupujący" już w momencie dokonywania tych transakcji zdawali sobie sprawę, że nigdy nie osiągną przychodów i zysków, które uzasadniałyby ich zawarcie. Z pełną świadomością działali więc na szkodę Biotonu i wszystkich jego akcjonariuszy z wyjątkiem siebie. Kwotą, jaka w ten sposób została wyprowadzona z Biotonu, mogą się podzielić z byłymi właścicielami tych "spółeczek", którzy de facto mogą być osobami podstawionymi tylko dla zrealizowania tej "operacji".
Wartość Biotonu w ten sposób jest nadmuchiwana jak przysłowiowy balon, który istnieje tylko dzięki przetrzymywaniu kilku miliardów akcji w kieszeniach tysięcy drobnych akcjonariuszy liczących na cuda i niwelację ich strat spowodowanych wcześniejszym zainwestowaniem w tę spółkę. Kurs niżej niż obecnie raczej długotrwale nie spadnie, gdyż uniemożliwiłoby to istnieniu jakichkolwiek obrotów akcjami Bio na giełdzie i manipulowaniu jego kursem.
Zauważmy, że "gra" ta trwa od co najmniej 3 lat i może nadal być kontynuowana bez widocznych ograniczeń ze strony obowiązującego i niedoskonałego prawa. Krauze i jego grupa współpracowników może nadal przez lata bezkarnie "pasożytować" na Biotonie "pożerając" miesięcznie z niego kwoty w przedziałach dziesiątków milionów zł. Żyć nie umierać. To swoistego rodzaju perpetuum mobile oparte na oszustwach.
Radzilbym skontaktowac sie z tym prawnikiem.Jak dla mnie jest wyrazna sugestia ze rejestracja tych akcji przy fortelu ' a'la Bioton' nie jest oczywista i zalezy od oceny sadu.
Jak sad poczuje ze jest presja opinii to az taki slepy nie jest i skonczy sie zabawa raz a dobrze!
Również wysłałem pismo do KNF wraz z prośbą o przekazanie skargi również innym kompetentnym w tej sprawie instytucjom.
Rozmawiałem tez w zeszłym tygodniu z SII. Są otwarci na działanie. Prośba tylko o zmobilizowanie ich do udziału już w nadchodzącym WZA.
Konsultacje telefoniczne z działem interwencji Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych możliwe są wyłącznie: od wtorku do piątku w godzinach 13:00-14:30 pod nr telefonu: +48 (0) 71 332 95 60.
KNF chce poprawy na parkietach.
Urząd zamierza z większą intensywnością korzystać z dostępnych środków, by dyscyplinować spółki niewywiązujące się z obowiązków informacyjnych. W toku jest sześć postępowań administracyjnych, w przypadku siedmiu emitentów prowadzone są zaawansowane analizy, które mogą skutkować wszczęciem postępowań.
Więcej - http://www.parkiet.com/artykul/9,1311713-KNF-chce-poprawy-na-parkietach.html
Jakoś cicho ?
Czy uważacie ,że samo napisanie skargi już załatwia sprawę ?
Czy ktoś z was zadzwonił do KNF i zapytał się na jakim etapie jest jego zgłoszenie? Czy biernie czeka aż .....? No właśnie na co ?
Nikt sam do was nie zadzwoni ani nie napisze !!!!
Jeżeli chcecie wiedzieć coś więcej to:
Nr sprawy oraz oraz nazwisko osoby zajmującej się zgłoszeniem można uzyskać w KNF w Departamencie Ochrony Klienta - tel. 22 262 40 54.
" Do zwycięstwa zła wystarczy, aby porządni ludzie zachowali się biernie "
prawnik napisał:
< Artykuł z Forbes - "Nabycie Bioleku to dla Biotonu inwestycja o charakterze strategicznym. Stworzy to dzięki niej drugą - obok insulin - linię biznesową dla Biotonu, która w krótkim czasie będzie bardzo pozytywnie wpływać na wyniki Biotonu.....,także
"rysiu " nie wprowadzaj paniki.Trzeba odczekać dać szanse na powodzenie inwestycji a jeśli popadasz w depresje , panikę i masz w dodatku stracić zdrowie to sprzedaj akcje biotonu i kup innej firmy...Trzeba spokojne poczekać na efekty - Pozdrawiam wytrwały akcjonariusz!!! >
No a ja myślełem, że naiwnych "inwestrów" na Biotonie już nie ma. A tu proszę bardzo! To co kolega prawnik pisze, nie jest nawet pozbawione sensu. Ale jakiś rok temu a nie teraz. Wtedy to Ziegert zapeniał wszystkich, że Biolek to złoty interes i ma to do siebie, że w krótkim czasie ogromnie dużo gotówki, która będzie użyta do dalszego wdrażania analogów. Biznes weterynaryjny, nie jest obwarowany żadnymi skomplikowanymi przepisami a przeogromny rynek chiński, tylko czeka na preparaty Bioleku. Pieniądze po prostu leżą na ziemi, trzeba się tylko schylić i je podnieść. A tymczasem w ostatnim artykule na ten temt, dowiadujemy się że: < Na razie jednak Biolek jest nierentowny. W ubiegłym roku miał zaledwie 82 tys. zł przychodów ze sprzedaży i zanotował 2,4 mln zł straty netto. To trudny biznes, który na początku wymaga dużych nakładów inwestycyjnych. > Jeśli to koledze prawnikowi nie dało do myślenia, to co powie na to, że kolejny "złoty interes" Biotonu - Biosenso, posiada 5000 zł kapitału zakładowego, Zatrudnia 3 osoby w tym prezesa, niejakiego pana Kiciaka. Tego samego, co z Bioleku. Cena Biosenso (30 mln zł + premie), zajmującego się produkcją preparatów weterynaryjnych wykorzystywanych w chowie ryb i krewetek. Ponadto firma została założona zaledwie rok temu, a Bioton nie podał jej wyników finansowych ani sposobu wyceny. Nie wiadomo też, kiedy jej produkty trafią do sprzedaży. Mało??? Otóż byłem w siedzibie tej szacownej spółki WARSZAWA BOHATERÓW WRZEŚNIA 3 wisi tam kłódka a siedziba przypomina mieszkanie prywatne! Może kolega prawnik tak dalece nie szanuje siebie samego i swoich pieniędzy, że jest mu wszystko jedno. Na takich CIERPLIWYCH "inwestorów" właśnie liczy Krauze.
Odsyłam do całego artykułu: http://www.parkiet.com/artykul/9,1310957.html?p=2
Polecam jeszcze: http://blog.parkiet.com/jedlak/2011/12/15/zonglowanie-kapitalami-czyli-cwiczenie-z-biotonu-i-nie-tylko/
Proszę dokładnie i wnikliwie przestudiować ten krótki artykuł, zamieszczony na łamach Parkietu, ponad półtora roku temu. Co prawda stawiane Panu Ziegertowi pytania, mają w dużej mierze charakter kół ratunkowych, aby mógł się wykazać (trochę jak w TV Trwam), ale czy nie warto do tego wrócić w celu weryfikacji? Ciekaw jestem, co teraz do powiedzenia miałby Pan Prezes? Jedno można przyznać, z Biolekiem jeszcze się starał żeby to jakoś polukrować, żeby to jakoś wyglądało. Z Bezswnso, nikt już nawet nie zadaje sobie takiego trudu!
Do Kusego:
Właśnie o stawianie takich pytań na jutrzejszym NWZA Biotonu zachęcałem uczestników - przedstawicieli "drobnicy", w tym SII. Cierpliwie czekam na wyniki tego Zgromadzenia.
Pamiętajcie, żeby głosować przeciw uchwale, jeśli uważacie że jest zła i zażądać zaprotokołowania sprzeciwu. Wtedy i tylko wtedy będziecie mogli ją zaskarżyć do sądu.
Autor | ~vic [83.16.86.*] 2013-04-09 08:06
Zobacz wątki dotyczące Bioton
Zobacz profil Bioton
Każdy kto się zarejestrował na WZA 3.04 ma prawo wziąć w nim udział, nawet jak do tej pory nie uczestniczył w tym WZA.
Może to zrobić osobiście w dniu 17.04 kiedy WZA będzie wznowione lub udzielić pełnomocnictwa SII , które reprezentuje akcjonariuszy mniejszościowych.
Co do pism wysłanych czy też tych które zamierzacie wysłać do KNF to trzeba póżniej do nich zadzwonić i dowiedzieć się jak wygląda sprawa waszej skargi.
A nr sprawy oraz informacje o tym co dzieje się z waszą skargą możecie uzyskać w KNF w Departamencie Ochrony Klienta - tel. 22 262 40 54.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Przed chwilą tam zadzwoniłem jak sugerowałeś powyżej drogi "vic"-u i dowiedziałem się, że moja skarga z dnia 17.01.2013 ma w KNF nr ............/6/2013 i jest prowadzona przez Panią Ewę Kęsik, z którą jestem umówiony na osobistą rozmowę w przyszły wtorek. O wynikach tej rozmowy poinformuję zainteresowanych na tym blogu, gdyż jak mniemam sprawa ta dotyczy wielu z nas.
solorz i krause przeciągają WZA a później i tak uchwala tą emisję
część darmowych akcji dostanie delas holding inaczej byc nie powinno albo zapłaci po 1 gr
albo dostanie w darowiźnie od rycha swińskiego oszusta
na spółkach rudego jest jeden kierunek 0,01,nieustające emisje bez pp,handlujące słupy,wszyscy to wiedzą ale knf nie wie( bioton,petrolinwest,polnord wystrzegać się jak ognia)
zbiorowy pozew przeciwko Zarządowi i Radzie Nadzorczej na kilkaset milionów strat 400
w wyniku złych decyzji ( żeby nie powiedzieć celowych złych decyzji)