Czy może mi ktoś wyjaśnić bo nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym scalaniem akcji. PPG to mój początek zabawy z giełdą. Nagle na moim rachunku zrobiło się tylko 63 akcje ww. spółki Co się stało z pozostałą resztą ?a miałem tego ponad 3000 szt. (wściekły) czy mam rozumieć że reszta poszła w pi...... A już mdlałem widząc dzisiejszy kurs :(, a zalogowaniu na rachunek taka muka.
Tak jak pisałem jakiś czas temu... przy braku próby wyjścia ponad odpowiednik 17 groszy tuż po resplicie (czyli aktualnego 8,50) należało się spodziewać spadków aż do 5 zł. Nie musi być w punkt, ale jesteśmy już blisko... Czarny scenariusz się sprawdził. Mam sporo akcji ze średnią 10,52 zł (z prowizją)... W bardzo złym momencie zacząłem kupować i uśredniać dosyć wysoko i się troszku pogmatwało... Nie jest dobrze, ale mam przekonanie, że to się tak nie skończy... Mam zamiar dokupić trochę akcji z tych okolić 5-6 zł, ale nie wiem czy będzie na to sposobność, bo mam kasę w innych akcjach, gdzie nie ma dobrego momentu do wyjścia z tych inwestycji. Jest bardzo mało informacji ze spółki i trudno przewidzieć co pojawi się w raporcie 15 maja. Lepiej, że to był ten punkt zwrotny + jakieś info ciekawe, bo prawie by się to zbiegało ze spodziewanym przeze mnie odbiciem od 5 zł. Szczerze mówiąc jestem trochę zaniepokojony, choć suche liczby i analiza nie potwierdzają słuszności obserwowanych spadków i w którymś momencie to powinno się odbić. Jednak już widać, że ewentualny zwrot z tej inwestycji nie będzie zbyt szybki i sporo nerwów jeszcze można zjeść... Lepiej, żeby w tym roku ruszyli z rosyjskim projektem i zabrali się za Poznań, bo moja cierpliwość ma swoje granice, a nie chciałbym takiej straty przyjmować na klatę....
Nie widac poprawy ... zamkniecie ponizej poziomu 5 nie wrozy nic dobrego. Siedze ze średnią 10zl czas najwyższy zacisnac zęby i uciekać. Seitaro a jakie ruchy ?
Głupio będzie mi wyłożyć się na jednej spółce... ale na razie widzę spadki, lecz nie do końca racjonalne ich powody... może jutro coś się wyjaśni...
Wczoraj dobrałem po 5,25 i obniżyłem sobie średnią - jeszcze nie liczyłem o ile, ale tak na oko coś w okolicy 9,2-9,3 zł (z 10,52). Mam nadzieję, że nie pogrążam się coraz bardziej... Zejście poniżej 5 zł nie wróży nic dobrego, nie będę nikogo przekonywał, że to czy tamto... sam obecnie mam wątpliwości co tu się wyrabia, kto tym kręci i czy w ogóle mówimy o jakims uczciwym inwestowaniu w przypadku tego całego PPG. Jednak odrzucam na razie czarne scenariusze wałków, i patrząc na liczby nie sprzedaję, a wczoraj dobrałem jeszcze.
Nie będę ukrywał, że obecne spadki na PPG zniwelowały mój zaj... hmm przywoity zysk, przynajmniej procentowy z ostatniego roku, a to było jakieś 50-60% mimo paru niewielkich błędów... ale i tak najwiekszym było niezrealizowanie pokaźnego zysku na PPG kiedy trzykrotnie była do tego okazja (te trzy szczyty przed ostatnim zjazdem). A potem na koniec ostatnie uśrednianie przy takim spadku i dalej oczy przecieram co tu się dzieje... zamrozone sporo kasy w coś co jest zupełnie niefektywne przez jakieś rozgrywki nie wiadomo dokładnie czyje... wczoraj było widać, że ktos kkupował po te 5,25... dzisiaj się znów osuneło.. wolumeny malutkie... ale spadki piorunujące.... nie wiem co będzie jutro. Obawiam się najgorszego, ale liczę, że to szaleństwo zostanie niebawem ukrócone... 5 zł to punkt odbicia z technicznej strony i pozostaje poczekac do jutra lub do piątku... Jak na razie traciłem zysk.... bardziej zaboli jak zacznie topniec wkład...
a ja dziś kupiłem trochę i widzę że:
- jest to inwestycja długoterminowa (przez brak "grania" na tej spółce)
- jest to inwestycja dobra (interesy rosyjskie raczej są zabezpieczone przez właścicieli rosyjskich), a polskie nieruchomości mają wzięcie. Średnią po dziś mam 4,98, teraz poczekam i będę uśredniał niżej lub wyżej ;)
To jest wszystko fajnie. Powiem Ci, że rok temu wyglądało to równie obiecująco kiedy braliśmy wyżej. Średnią masz ładną na ten moment, ale co do tego "braku grania na tej spółce" to się nie zgodzę.... ktoś tu miesza i wiedzą to Ci którzy są dłużej, a ja od marca zeszłego roku.
Ale jest taka kwestia... czy inwestor który nabył akcje po cenie 0,25 zł pchnął je na początku 2014 czy dalej trzyma ? Czy będą kolejne emisje ? za tydzień ma być na walnym kwestia pokrycia straty z 2013 roku (jednostkowej, bo tak to zysk był 40 baniek na przeszacowaniach - pytanie na ile to wiarygodne). Żeby się skończyło zamieszanie rosyjsko-ukraińskie to by było już lepiej. Do tego pasuje jakiegoś animatora poszukać panowie z zarządu PPG i wrócić na ciągłe notowania...
Mam inne zdanie... Wystarczy spojrzeć na wolumeny transakcji. Wystarczy zajrzeć do majątku PPG i zobowiązań. Wystarczy przyjrzeć się kosztom i temu co wpłynęło na taki, a nie inny wynik finansowy.
Tzn kurs może dojść do 3 zł. Nie wiem skąd bierzecie tą cenę, dlaczego 3 zł a nie 2... albo 4. Pewnie maczacie w tym wszystkim palce. Ale ja na razie poobserwuję i ewentualnie dokupię coś jeszcze. Może być po 3 zł. Nic innego mi nie pozostaje patrząc na sytuację PPG i odnosząc ją do ceny rynkowej. Obecnie PPG jest warte 4x tyle. Po odjęciu nawet zadłużenia 3x tyle. Niech robią stratę po 10 baniek nawet co kwartał to, żeby dojść do aktualnej wyceny giełdowej po odjęciu zadłużenia to jeszcze 3-4 lata by tak musiało kiepsko iść. Ale przypominam, że na poziomie skonsolidowanym są zyski. Przeszacowania ? Na pewno grunt z pozwoleniami jest warty więcej więc coś w tym jest choć można się spierać o skalę.
Spółka jest na razie lipna, ale tragedii tu nie widzę... Poza tym, że wszyscy uciekają :P
Ja nie jestem ciotą :D Cieplutko w kroku to mogę mieć w innych sytuacjach. Nie sprzedaję dlatego, że inni to robią :D Jak inni sprzedają to ja kupuję. Na razie nie widzę powodu do sprzedawania.
Forumowy trollu, naśmiewanie się z czyichś strat to żałosna sprawa... Jutro to możesz być Ty. Gardzę takimi ludźmi :D Zza monitora do nieznajomych łatwo pisać... Ze strat swoich kolegów/znajomych w realu też w twarz się śmiejesz ? Myślę, że nie zadawali by się z Tobą ani sekundy... Dlatego to takie żałosne, by zza monitora komuś jechać... to nie jest chat na grze komputerowej tylko forum giełdowe, tutaj są dorośli ludzie na poziomie więc pomyliłeś chyba adresy na pasku przeglądarki....
Na razie nic o tym nie wiadomo... Nawet spółka nie myśli na razie (przynajmniej nie pojawiaja się komunikaty o tym świadczące) żeby coś w tej kwestii zrobić. Wystarczy spojrzeć na Bioton jak kurs wystrzelił po powrocie na ciągłe - również po scaleniu. Liczę na podobny skok PPG a 2014 rok będzie emocjonujący...
Może 21 maja pojawi się jakaś wzmianka na ten temat... Dlatego troszku się zastanawiam czy nie dobrać jeszcze jutro... Teoretycznie do końca czerwca powinna zostac przeanalizowana sytuacja z rosyjska inwestycją. Pytanie kiedy jakies info... i czy będzie wiarygodne... Oby tylko nie kolejne przesuniecią w czasie.
seitaro graczu od siedmiu boleści twoje wypociny na tym forum już nie jednego puściły w maliny. dokupuj i kupuj i pocieszaj się, bo tylko to ci pozostało, a może pochwalisz się wynikami w twojej długoletniej przygodzie z GPW?
Raczej odwrotnie kolezko. Ale nie gadam z trollami :-) popelniam błedy jak kazdy i nie boje sie do tego przyznac. Najgorsi to sa Ci 'nieomylni'... co do moich wynijow z krotkiej przygody na GPW to pisalem o nich wiele razy... nie warto do tego wracac... moge tylko powtorzyc ze potezna strata na ppg ktora mam obecnie na 50% wartosci portfela to zaledwie zniwelowala zysk z ostatniego roku. Tzntam mam jeszcze niewielka strate na JWC ale to pojdzie w gore za tydzien lub dwa... natomiast to co zyskalem na polnordzie to moj najwiekszy sukces. A gram dopiero od marca 2013 na rynku akcji a od listopada 2012 na walutach. Dopiero sie ucze. I na takich bledach jak to PPG tez...
Kwestia rosyjska to temat chyba na końcówkę roku, obecnie Poznań i Warszawa raczej. Co do notowań, to jutro jak nie zaśpię to ustawię się na tych magicznych dla niektórych 3 zł ;) A prawdopodbnie wychodzi jakiś mały TFI (lub OFE). Identyczna sytuacja była na PGM w lipcu/sierpniu 2012, kupowałem po 0,1 i 0,11, kilka dni było nawet po 0,09, a później jak Pionier wyszedł to szybko było 150% w górę i później dalej w górę. Dziś ponad 0,30.
Arkusz zleceń S na PPG do 10 zł to 8479 akcji+w ukuryciu coś, czyli jak wyjdzie jakiś funduszyk, to droga otwarta. Niestety tak jest, że nie swoje pieniądze się łatwo traci, ostatnio patrzyłem na sprawozdania OFE i z litości nie wspomnę nazwy, ale jeden z OFE (pomijam ING) ma akcje PXM nabyte za grubo ponad 40 000 000. Dziś warte 960,000. Prawie 40 mln z kont ubyło, nie zmieniali pozycji. To wszytsko tak to your consideration...
Co do powrotu do ciągłych, to sama spółka nie ma nic do gadania, zostanie przeniesiona niejako "automatycznie" podczas najbliższej rewizji kwartalnej indeksów. Następują te rewizje i wygasają kontrakty w 3 piątek czerwca, czyli 20.06 i to będzie ostatni dzień na 2 fixingach. 23.06 PPG wraca do notowań ciągłych.