hukers i widzimy podobnie mam pytanie jak widzisz wig 20 w scenariuszu do gory i odwrotnie moj znasz ze wybija jeszcze powyzej 2400 ale do tego potrzeba stanow do gory jak zaczelismy grac do dolu to stany nic nie dadza a co do euro dolar mozliwe ze podbija do 1.35 okolo powodzenia
Byczek dzisiaj bardzo słaby oj słaby.EUROUSD na szczycie trendu a tu nawet na odbicie zdechłego kocura byczka nie stać - chyba dostanie wciry od niedźwiedzia :)
wiarus hukres to co u nas graja to jest gra na spadki jak widzisz slabosc zbijanie indeksu to sie nazywa zalatwianie interesu zbijanie indeksu na koniec to gra w dol raczej nie i ta slabosc dolara podejrzana ta gra ja sklanialbym sie za hukersem ze ostatnie podbicie do gory jak daleko nie wiem powodzenia
do kol. Kleszcz
Wykres obejrzałem.Moim zdaniem ,jeśli od 2450 chcesz trójkąt to to nie ma w nim jedynki i dwójki a D i E trójkąta - to bezdyskusyjne.W tym wariancie to co robimy teraz nie jest czwórką. a B po idealnej z poziomu 2134 do 2418 piątki.Doskonała proporcja szczytu tej piątki ; 3,326 podfali jeden -min.zasięg to wynik dodać do dna dwójki[ wykorzystałem tą proporcję]. Do chwili obecnej nasz wariant z jedynką [ nie ma trójkąta ] pozbawiony jest wszelkich proporcji z trójką [ lub tylko piątką ] może zaistnień z piątką. Za tym wariantem przemawia wydłużenie ew.trzeciej.proporcje wew.jedynki przy założeniu dwójka jako falka nieregularna oraz reguła zmienności [ kształt i zasięg] korekt 2 i 4.Dodatkowo na dziennym formacja nietoperz [ x- dno podfali iv , leciutkie naruszenie górnych proporcji] oraz na h1 formacja motyla bez naruszeń.Tym dwóm formacjom oraz proporcom elliotowskim najlepiej odpowiada poziom 2292-2296.Na tym poziomie będę szukał L .Przebicie ,wariant z czwórką zagrożony.Dojście w ten rejon to ideał.czwórki.
Pozdrawiam.
Oczywiscie, jesli jest trojkat, to teraz nie ma c/4, tylko C/1 (lub poczatek C/3), zaznaczylem 2 alt. zliczenia. Ale jesli zjazd z 2402 liczyc jako 3 (tak jak mowisz), to zostaje tylko pierwsza mozliwosc. W20 spadl 5-tka do 2297 to jest dobry zasieg "c", ale znow wybil sie trojka. Zerknalem z grubsza na te nietoperze i widze ze to cos okolo-eliotowe, z dodatkowymi proporcjami, nie mialem jeszcze czasu glebiej sie temu przyjrzec, ale na szybko widze ze zasieg jest tam 2275 (W20, nie FW).
Powiem ze nie rozumiem fragmentu "to co robimy teraz nie jest czwórką. a B po idealnej z poziomu 2134 do 2418 piątki.Doskonała proporcja szczytu tej piątki ; 3,326 podfali jeden ...", zasieg trojkata wyznaczylem przesuwajac jego rozpoczynajacy bok do wierzcholka. Od wierzcholka w gore poszlo 5, czyli poprawne "C" wewnatrz "B" wewnatrz "X" (korekta od kwietnia po zgz "W" od 2009), lub "C" wewnatrz "A" wewnatrz "Y" (druga czesc zgz w gore, po juz zakonczonej "X" - to tylko na sp500 widac).
Ogolnie slabosc szulerni kluje w oczy, DAX i sp500 znow zblizyly sie do oporow a w naszym warzywniaku kiepsko, jak grubas nie popusci to z tego w nawet ramach c/5 nie bedzie wybicia ponad 2402 (przy zalozeniu ze DAX, sp500 zatrzymaja sie tam gdzie mysle)...
jesli by do tego dolozyc troche psychologi to moze byc tak:
chlopcy na wig zbijaja kurs poki usa wysoko,
usa zaczyna spadac ale wig juz sporo nizej
gracz boi sie wziac krotkich zeby czasem wig nie skorekcil w gore
o ile pamietam to tak wlasnie bylo latem 2011
zdaje sie ze po rolowaniu w czerwcu otworzyli ze 40pkt nizej i juz na nowej seri byl strach wziac S bo jakos tak niski kurs a stany w czerwcu byly w dolku i grozilo im odbicie w gore
zrobili wtedy takiego strraszaka zeby nikt czasem nie wzial S na wiga
a Ci ktorzy brali s przed rolowaniem to dostali ujemny spread na rolowaniu i grozilo im ze wig skorekci w gore a ujemny spread zostanie a spread 40pkt to bardzo duzo
ja oceniam ten okres jako:
nikomu nie dali zarobic na S
sami sie nazarli
trudna gra jak to na wigu
kleszcz chyba pisal ze ten spadek na wigu od 2 tygodni licza jako falke 4 i ze ma byc odbicie falka 5
a jak nie bedzie?
kleszcz pisze o czwartej fali ale jak wybije nizej piatki nie zobaczymy ja obstaje ze podejdziemy warunek stany nie moga spadac musza podbijac delikatnie przez tydzien zobaczymy jak nie bedziemy S brali w dol i tyle choc prosto to S wziasc sciskaja niezaleznie jak stany graja pokazuja trzymaj S nie ma co sie bac za czytelne jak dla mnie powodzenia
Ale mielenie przy minimach korekty mimo,że dax dj i "EURUSD" wysoko. Ale co do EURUSD i naszych kontraktów to oba indeksy sa dokładnie pomiędzy 23 a 38zniesienia fibo od szczytów z kwietnia i maja tamtego roku - czyli gitara dostrojona i wydaje się,ze powinni teraz grać jak eurusd zagra.
Dnia 2012-02-24 o godz. 09:36 ~WIARUS napisał(a):
> Ale mielenie przy minimach korekty mimo,że dax dj i
> "EURUSD" wysoko. Ale co do EURUSD i
> naszych kontraktów to oba indeksy sa dokładnie pomiędzy 23
> a 38zniesienia fibo od szczytów z kwietnia i maja tamtego
> roku - czyli gitara dostrojona i wydaje się,ze powinni
> teraz grać jak eurusd zagra.
Poz.
Miało być - pomiędzy 23 a 38 licząc od szczytów do dołków z ubiegłego roku ale wiadomo o co chodzi.
Technika na tygodniu mówi,że eurusd wyjedzie w okolice 1,4.Wynika to z pokracznego ORGR jaki się utworzył z zasięgiem właśnie pod 1,4 ale i też w tym przedziale cenowym przebiega górna linia trendu spadkowego rysując kreske po szczytach z maja i września 2011r.
zgadzam sie wiarus
to ze bedzie wyzej wynika ze swieczki na tygodniu , taka swieczke trzeba poprawic
1,35 pasuje
moze nawet wiecej zajada
tu mozna zagrac na krotko ale jak nie jestes pewien swego ze od tego punktu bedzie juz spadac w srednim terminie to zagraj szybko i zamknij pozycje
chodzi o to ze tam musza chocby na moment skorekcic , bierzesz S i od razu ustawiasz maly take profit, automat ci zamyka pozycje
w takich sytuacjach nie mozna byc chciwym , maly zysk ma wystarczyc
problem z ludzmi jest taki ze jak zobacza maly zysk to trzymaja dalej pozycje, rynkek zawraca maja juz 0, trzymaja dalej , rynke idzie dalej i robi im strate , zostaja graczami srednioterminowymi
tak ze jest pieniadz do zabrania z tego rynku ale trzeba byc szybkim
ropa 125usd
benowi zaczyna sie trzasc kolano
super mario jest rozdrazniowy
5 lat mija i jestesmy w punkcie wyjscia
bravo chlopcy
przejdziecie do histori
Wykres obejrzałem.Moim zdaniem ,jeśli od 2450 chcesz trójkąt to to nie ma w nim jedynki i dwójki a D i E trójkąta - to bezdyskusyjne.W tym wariancie to co robimy teraz nie jest czwórką. a B po idealnej z poziomu 2134 do 2418 piątki.Doskonała proporcja szczytu tej piątki ; 3,326 podfali jeden -min.zasięg to wynik dodać do dna dwójki[ wykorzystałem tą proporcję]. Do chwili obecnej nasz wariant z jedynką [ nie ma trójkąta ] pozbawiony jest wszelkich proporcji z trójką [ lub tylko piątką ] może zaistnień z piątką. Za tym wariantem przemawia wydłużenie ew.trzeciej.proporcje wew.jedynki przy założeniu dwójka jako falka nieregularna oraz reguła zmienności [ kształt i zasięg] korekt 2 i 4.Dodatkowo na dziennym formacja nietoperz [ x- dno podfali iv , leciutkie naruszenie górnych proporcji] oraz na h1 formacja motyla bez naruszeń.Tym dwóm formacjom oraz proporcom elliotowskim najlepiej odpowiada poziom 2292-2296.Na tym poziomie będę szukał L .Przebicie ,wariant z czwórką zagrożony.Dojście w ten rejon to ideał.czwórki.
Pozdrawiam.
DRUGI LIS???
LIS NA DOLKU ZAKLINAL SPADKI, JANOSIK NA GORCE WZROSTY
prechtner ze 2 miesiace temu dal prezentacje (jest na youtube) gdzie pokazal ze do sierpnia 2011 indeksy gieldowe odrobily ponad 60% spadkow bessy (bessa od 2007 do 2009) i ze teraz juz bedzie korekta tych wzrostow w fali C i idziemy na dno, dj na 1000pkt
na ropie pokazywal to samo, mowil ze odrobila 78% spadkow czy jakos tak i ze teraz juz bedzie spadac
nawet gdyby od dzisiaj nadeszly te spadki to nic nie zmieni faktu ze indeksy wrocily a poziomy z lata 2011, ropa tez
wiec sami ocencie jego prognozy
ja cenie AT , mozna duzo wyczytac z kresek
ale panowie facet ktory promuje eliota daje prognozy i tak sie myli ?
teraz bedzie naginal fakty i mowil o podwojnych szczytach ktore oczywiscie przewidzial wczesniej,
gdybym gral pod to co on prognozuje od 2010 roku to bym zbankrutowal
jak w kazdej teori gry , pewne elementy eliota sa przydatne ale ograc rynku cala ta teoria sie nie da
No chłopaki co jest z wami. Nie czytacie rynku? Pokupowali akcję i siedzą cicho, będzie szło do góry to się pojawią. Gdyby miało spadać to lepiej siedzieć cicho żeby siary nie było. hihihihi szamani
do Kleszcz
Miałem na myśli,jeśli chcesz trójkąt to wariant z czwórką odpada .
Do chwili obecnej realizuje się wg.mnie scenariusz z czwórką.Zejście było w punkt [ fw20 2295,7]. obszar ew.podfali iv.
Jeszcze trochę danych i będzie można zmierzyć się z zasięgiem.
Pozdrawiam.
Obecny ruch na północ dobrze wygląda.Trzyma zasady,są proporcje w podfalach, jest zmienność ,jak na razie brak proporcji między falami,liczę w tym układzie na ostatnią proporcję[ zasięg v podfali ] w pierwszym ruchu od 2295,7.Ale jeszcze nic nie jest przesądzone,jest tylko prawdopodobieństwo - jak zwykle nie ma grala.
Pozdrawiam.
ps.jestem rdzeniem na L ,[ STOPY ] ,w korektach uczestniczę.
Pozdrawiam
JANOSIK - Faktycznie na FW20 dotknelo 2295 idealnie, na W20 bylo 2288 to blizej 100% A. Faktycznie z 2295 wyleciala 5-tka. Natomiast jeden problem - "c" konczace 4 powinno byc 5-tka, a zeszlo jakies 7, co mozna policzyc np jako 5 (C/3/1) + korekta nieregularna (ABC C/3/2). Dlatego wciaz sprawa otwarta czy rozwinie sie to w "5".
Na hg.f wg mnie dzisiaj mogla skonczyc sie ta mityczna fala 5, ktora jednoczesnie w tej sytuacji jest failure i przez to zrobi sie tam RGR. Powiem, ze wykres hg.f mi sie juz od pewnego czasu najbardziej podoba pod wzgledem czytelnosci. sp500 raczej mocno odbil sie od oporu, i chyba spadl 5-tka (na moje oko). DAX spadl na razie trojka z oporu po czyms co wyglada jak ED. W tym sensie nie ma miejsca na wzrosty u nas, liczac na 5 liczylem ze pojdziemy za zagranica, no ale to jest szulernia, cuda moga sie dziac.
Nie napalam sie jeszcze na zwale, ale poczatek wyglada tym razem smakowicie. Ze zliczenia na miedzi by wynikalo (trojkat B http://img51.imageshack.us/img51/8517/20120229.png), ze powinna teraz zejsc w dol gleboka fala C z X (tj ~1075 na sp500), a nie plytka B z Y. Ponownie - zobaczymy, ratio byk|niedzwiedz wciaz zbyt niedzwiedzie, musi sie to odwrocic, no i czy fundamentalnie, w obliczu ltro, jest to mozliwe?
PS - ja (jeszcze) nie gram na kontraktach, W20 obserwuje tylko ogolnie zeby wiedziec kiedy uciec z akcji. Ale na FW20 bylbym teraz raczej w strone S, ze stopem, hehe, ale to sie moze zmienic do zamkniecia sesji usa, prawdopodobienstwo, tylko...
Coś nasza giełdunia nie bardzo ma ochotę na wzrosty mimo LTRO 530mld eur. i mimo,ze dax i eurousd na szczytach trendu a my jesteśmy pod nimi w głębokiej dziurze.Ale szulernia.
do Kleszcz
Ruch od 2295,7 do 2353,6 jak dla mnie ma cechy piątki [ zmienność korekt +proporcje].
Zupełnie realnie ruch z 2353,6 na południe jako dwójka może być fraktalem dwójki stopień niżej.Były sygnały w tempo na krótkie S.Obstawiam zejście do max.0,886.i utworzenie się formacji harmonicznej mniejszej będącej realizacją formacji większej.Dopiero zanegowanie 2295,7 upoważnia do nazwania GPW szulernią.Do tego czasu mistrz Gruby rozgrywa jak należy z aptekarską dokładnością i nie pierwszy raz.
Pozdrawiam.
To jest 5-tka, nie kwestionowalem tego. Mialem na mysli ze nie jest w pelni jasne czy to jest 1 z 5 w gore czy np C z 2, obydwie moga byc 5-tkami. Caly scenariusz spadkowy opieram na tym ze sp500 nie moze przejsc 1377 (1378 teraz), jesli to zrobia to autentycznie kapituluje, bo nie wiem jakie sa wyzsze targety. Ktos mowil 1410 (jakis krab), gdzies widzialem 1381. Ale dla mnie nastepny przystanek to 1494-1510, to jest za wysoko zeby isc tam po prostej, wtedy tez mozna fale "B" spucic w kibelku.
Przyznaje ze nie widze na razie powodu do zwaly, ltro sie udalo, itp, no grecja zbankrutuje, ale niekoniecznie juz teraz w marcu, i niekoniecznie ktos sie tym przejmie... Spadek na sp500 i DAX ostatecznie tylko 3 - a bylo tak pieknie... Zeby nie bylo - wciaz mysle ze to jest terminalne i stoje z boku.
pzdr.
A jeszcze odnosnie prechtnera - co sie go tak wszyscy czepiaja? Facet ma niedzwiedzi bias, to widac, i jest dosc zacietrzewiony. Wg mnie, gdyby sie sztywno trzymal regul, to by nie doszedl do wniosku ze juz teraz armageddon. To latwo powiedziec po fakcie - wiem. Ale po przebiciu pewnych poziomow ta jego teoria stawala sie coraz mniej prawdopodobna, chodzi o adaptacje. Mimo wszystko, slyszalem ze prechner poprawnie zlapal dno w pazdzierniku, nie wiem, bo nie sledze. Ale na stronie ktora przegladam dno bylo zlapane idealnie + wniosek ze jazda w gore bedzie bardzo silna (nie, nie az tak).
hukers - co fundamentalnie mowiac, sie stanie? LTRO2 bylo, rekordowe wziecie, gora pieniedzy, itp, dalej w gore, czy w dol, w znaczeniu co jest bardziej mozliwe i do jakich poziomow.
jeszcze nic sie nie stalo
lekko zeszli w dol w usa, dax
po takich kontrolowanych i dlugich wzrostach nie bedzie latwo rynek zwalic, jak tylko troche zejda to beda odbijac , taki rynek zawraca sie na kilka razy
jesli chodzi o ltro to ja myslalem ze poczarują ze dwa dni czyli tak do konca tygodnia a potem dopiero korekta
troche sie zdziilem ze tego samego dnia ktorego oglaszaja ile to kasy banki wziely i ten dzien skonczyl sie slabo no ale tak jak juz napisalem , nic sie jeszcze nie stalo, w usa troche ychlodzili wzrosty ale na nasdaq wciaz mozliwa formacja hiperboli na malym interale
podobno z tego 0,5 biliona okolo 0,31 to dodruk , reszta to rolowanie
swiat potrzebuje okolo 1 bilion usd rocznie zeby hossa mogla trwac, tak ze 300mld to bedzie na 3 miesiace gry
sektor produkcyjny naprawde dobrze sobie radzil , ja tak mysle ze w koncu popyt zwolni bo naprawde ida caly czas na wysokich obrotach
aktualnie rynek jest b.wykupiony, techniczna korekta sie nalezy zeby za pieniadze tych co maja L nabrac energi do dalszych wzrostow
ja widze ze produkcja bedzie do jakiegos 16 tygodnia tego roku na przyzwoitym poziomnie
pamietajcie ze 11 marca grecja roluje, i kazy kto mial greckie smieci ktore zostana wtedy oficjalnie umorzone musi je odpisac w straty
tak ze w okolicy tej daty to nie bedzie nic dobrego na rynku
no bo jak nie wtedy to kiedy?
Co Myślicie o bazie - zeszli już do 5pk. Niby jak by chcieli ciagnąć w dół to powinni zrobić ujemną i tak jak by się do tego szykowali.Nikt się chyba nie spodziewa teraz większego zjazdu bo ameryka wysoko i każdy wie,że nie tak łatwo trend zmienić więc na przekór wiekszości mogą to wykorzystać.
Ruch od 2295,7 do 2353,6 jak dla mnie ma cechy piątki [ zmienność korekt +proporcje].
Zupełnie realnie ruch z 2353,6 na południe jako dwójka może być fraktalem dwójki stopień niżej.Były sygnały w tempo na krótkie S.Obstawiam zejście do max.0,886.i utworzenie się formacji harmonicznej mniejszej będącej realizacją formacji większej.Dopiero zanegowanie 2295,7 upoważnia do nazwania GPW szulernią.Do tego czasu mistrz Gruby rozgrywa jak należy z aptekarską dokładnością i nie pierwszy raz.
Pozdrawiam.
widze ze wiekszosc obstawia w dol dziwna ta slabosc u nas sadza ze stac ich na jeszcze jeden ruch do gory moze to byc na rozliczenie aby nabrac pozycji musza rozgrzac rynek
jak euro podbije do 1,36 a dolca walna do 2.90 3.00 to jest to mozliwe jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pozycje hukers pisze ze powoli rynki slabna w europie a stany maj to w d....i tak jak pisal ciezko tych idiotow odwrocic i ma racje ale to w jaki sposob graja do gory pokazuje ich slabosc bez korekt tylko w biegu graja jakby swiat mial jutro sie skonczyc u nas pokazuja uklepywanie dna a lopow tez troszke zamkneli 9tys choc dalej spora ilosc powodzenia
rentownosc wloskich obligacji znacznie spadla
wloskie baki dostaly plynnosc
unikredyt sie wylizal
pekao jest jego wlasnoscia
na misiecznym pekao wyglada prowzrsotowo
na dziennym ma opor na glowa ale musialby go przebic, dzis ladna biala swieczka bez knota
stad mysle ze pekao poinnno rosnac
nie widza mie sie spadki na wykresie miesiecznym zwlaszcza kiedy wlochy uratowane
co wy na to?
dax na moiesiacu juz doszedl do szczytu z lutego, tak myslalem ze go beda poprawiac
cos mi sie zdaje ze ltro2 jest po to zeby przebic 7000
na malym interale robia cos w rodzaju hiperboli, na dziennym widac ze robia trzeci szczyt , kazdy coraz wyzej, takie cos jak rgr sie szykuje i teraz maluja prawe R ale cos mi sie zdaje ze wybija je i pojda wyzej
i cale to rgr to konsola przed wybiciem 7000, z marszu nie mogli pokonac, musieli poczarowac w miejscu
wzrosty sie koncza dlugim slupkiem na tygodniu a takiego jeszcze nie bylo
zwlaszcza takie wzrosty gdzie kase leja wiadrami
Ja rgr-a na dax nie widze, choc chcialbym. 7000 zrobia wg mnie jak maslo, jesli przebija przez 6980, w co wciaz dla zasady watpie, jak ten prechtner. Co do peo, moze tam byc wzrost na moje niewprawne oko, dobrze jeszcze gdyby 157.5 przebili, skoro mowisz ze fundamenty to wspieraja to jestem sklonny troche tego kupic z ciasnym stopem, na preapokaliptyczny rajd (patrze na dzienny).
http://www.bloomberg.com/news/2012-03-01/israel-to-begin-investing-reserves-in-u-s-equities-today-1-.html - jak takie cos interpretowac, po co takie cos oglaszac w mediach? Czy to nie naganianie ludzi, zeby grubasy mogly sie wyprzedac.
kleszcz madrze pisze po co wiescic wszystkim grubasy chca sypac do hukersa co do pekao niestety ale mam inne zdanie wedlug ciebie mocne ale jak popatrzysz od dolka cudow nie ma pograli pol roku ladnie i praktycznie stoi na tym samym poziomie ja obstawiam ze podjada ale zadnej hossy dolec slaby zamykaja lopy na podjezdzie euro do dolara rozjechali dolar do zlotowki i tu jest ciezko co do slupkow tygodniowych u nas zrobili to swietnie na tygodiowym wig 20 piatka przebila pietnastke ludzie sie rzucili bo na tygodniowym ladnie zaczyna wygladac i dostali lopow ponad 20 tys teraz stoja na piatce na dniu wychlodzeni ale na tygodniu juz wyglada to inaczej zajac pozycje krotka graniczy z cudem a L az sie prosi zajac graja tak jakby chcieli zejsc do 2200 mysle ze zejda ale icze ze wczesniej wyjda ponad 2400 a pozniej rozwala to w dol po eufori wszystko juz oglosili najlepszego w co beda grac moze cos wymysla np drukujemy do wiwatu zobaczymy trzeba sie przygladac powodzenia
to juz ostatnie podrygi na zachodzie , w marcu szczyt i potem korekta
nic nie robie
czekam cierpliwie
wziolem duzo S na obligacje niemieckie i amerykanskie
skracam i akcje i obligacje
razem je pompowali i razem polegna
eur/usd to pisalem ze powinnno spadac
jak bedzie rosnac to znaczy ze jestem glupi i nic nie wiem o waluytach
chociaz zawsze twierdze ze waluty to smierc
na pekao nie posatwie zlamanego grosza
nie wiem po co to napisalem , chyba z nudow
nie moj styl stawiac duzo lasy na jednego konia
pko i peo moga podciagnac
pkn bez szans przy cenie ropy
kghm wiadomo podatek
czyli polowa wig5 ma szanse na wzrost , druga nie ma
huker pisales ze euro do dolara bedzie sie oslabiac to masz kierunek co bedzie sie dzialo nie sa w stanie bez eura do gory grac a wiec wedlug twojego spojrzenia tylko S ja poczekam jeszcze troche ja uwazalbym z tego co piszesz grasz na stanach to pojebusy to co teraz zagrali i co robia do gory skonczy sie krachem na stanach pytanie brzmi kiedy jak sp500 przebije 1380 beda dalej ciagnac musza juz zawraca z tego miejsca powodzenia
hukers ja nie doradzam co zajac tu sytuacja jest ciezka bo jest rozliczenie dlatego obstawianie ze stany spadna powoli sie nie liczy na tym etapie a za tydzien sadza ze zadne zagraja swoj scenariusz napisze tak co do lopu na gorce stojac na 20 punktach nabrali ponad 20 tys lopow i co sie stalo spadek ale zdechly bo kretynskie stany nie leca w dol to zaczeli na poziomie 2300 2315 zamykac i wyzej rowniez i jak dobrze czytam powinien byc podjazd ale mam mieszane uczucie bo jak pisales przyrost lopow jest najwiekszy w histori naszej gieldy to swiadczy o bardzo duzym ruchu jezeli urosl na gorce i zaczyna sie powolne zalamywanie rynku mowie na naszej gieldzie to wszelkie wskazniki nie maja znaczenia czyli niski stochastik itd tak sie gra aby nikt im krotkich nie bral dolec slaby tez podpowiada ze powinni ta gielde u nas jeszcze szarpnac mozna tez zalozyc ze zrobili polke i zamkneli slabych krotkich i poleca w dol na bez frajerow przeciez chodzi o to aby jak najmniej na tym zarabialo tak czy nie to nie jest skarbonka ze ci da jak rozbijesz moj scenariusz jest taki podciagna miedzy 2430 2480 nabiora na nowej seri S te rozlicza wysoka i bedzie zwrot w dol rozwala 2200 i bedzie po grze chodzi o to jak dostac S na nowej seri nalezy rozgrzac rynek jezeli chca S a ja obstawiam ze tak powodzenia
powtarzam jeszcze raz
liczenie na to ze bedzie korelacja eur/usd z wigiem wielu zgubila
dlatego ze czesto tej korelacji nie ma bo rynek walutowy skupia sie czesto na czym innym niz indeks akcyjny
jak widze ze drukuja eur to na chlopski rozum powinno sie oslabiac do wszystkich innych walut w tym do usd
uwazam ze nie da sie oszukac rynku grajac pod prad, nie w srednim terminie
jezeli eurusd zacznie rosnac dalej to znaczy ze rynek zamiast skupic sie na dodruku skupil sie na ciueciach budzetowych europy,
waluta pansta ktory stosuje restrykcyjna polityke budzetowa musi sie umacniac do innej gdzie panstwo ma rozpasanie deficytem jak usa
kiedy do grudnia eurusd spadal to spadal bo kapital uciekal z europy, potem w grudniu stwierdzil ze jest bezpieczniej i trzeba wrocic , ale teraz poszedl dodruk i uciekaja z eur bo widze ze przesadzili z tym szmaceniem
jak tylko gospodarka europy zwolni, czytaj zwolni gospodarka niemiec to eur powinno zaczac sie umacniac a jak w tym samym czasie fed druknie to eur wyrwie futryne
hukers ty sie nie zgadzasz i ok ja nie wmawiam ci ze tak jest ja lacze rozne czynniki a ten uwazam za wazny na rope rowniez patrze bo pewne sorowce pokazuja co sie bedzie dzialo w dluzszej perspektywie jak obstawiasz ze zachod wrocil to nie powinno sie zajmowac S ja nie widze obrotow jak na zachod mysle ze nasi zrobili podjazd z 2100 do 2400 a zachod im wali S i czeka spokojnie kiedys stany sie zalamia u nas wyglada jakby nie mogli z tego wyjsc o ile nie zdziwiaja czyli wnioskuje ze ty obstawiasz waluty do gory i gielda do gory na tygodniowce dolca ustawiaja do gory ale to dluga droga napisz jak to widzisz w wersji ostatecznej
Te trzy wierchy na DAXIE są bardzo wymowne.Żaden z nich nie przebił kreski o której pisaliśmy ostatnio a dywergencje na wskaźnikach są coraz wyraźniesze.
No pieknie peo sie zachowalo... Ale wykres wciaz mowi ze 170 moga wyciagnac, wybicie do 157.7 to uprawdopodobnilo, piatkowy zjazd okreslam jako 2z3 i troche tego jednak kupilem.
JANOSIK - zauwazylem ze w ruchu 2418->2334 4 nachodzi na 1, wlasciwie to wystarcza by uciac dyskusje czy to 5 czy 3, mogles od razu to wytknac. Wyglada ze z pktu widzenia zimnej teorii mozesz miec racje i szykuje sie u nas 3z3z5. Ale nie na 100%, bo spad c wciaz jest niepoprawny jako 7-ka, jesli byc do bolu zimnym to trzeba to policzyc jako c skonczone na 2298 (+ trojka X do 2353), lub calosc od 2418 jako exp.triangle [ABC i D w rozwoju =3/4 motyla od 2353?]
Zakladajac ze masz racje (akurat bym tego chcial) jak to pogodzic z sp500? Masz tam jakis bliski opor poza 1378? Czy bedziemy rosnac gdy sp500 bedzie mielic/dystrybuowac w okolicach obecnego poziomu, juz tak bywalo... W piatek W20 byl silniejszy niz sp500 (dzieki cudofixowi by Grubas).