Dodać że nowa emisja jest aportowa i uzależniona od wyceny biegłego sądowego czyli może okazać się że nie 300 tyś. akcji a tylko np 200 tys. Dodatkowo akcje takie nie mogą być na okaziciela przez następne 1,5 roku czyli nie trafią na NewConnect. Poznieważa nie ma uchwał na temat ich wprowadzenia nie wiadomo czy w ogóle wejdą do obrotu. A co do akcji pracowniczych i menadżerskich - one tez nie są w obrocie i na razie cisz aby miały trafić do obrotu więc w obrocie tylko 400 tyś. Pytanie co zamierza opal i jaką ma strategię ???
jezeli pojawią się pozytywne infa ze spółki to i inwestory sie przekonaja , ze warto wejść to odjazd murowany, a z taką iloscią akcji to Twoje 28.5 całkiem realne
fajki czy winka to dobry przykład
co ty , opal wierzy w to co robi i dalej kupuje , przecież zagoni za chwilę po 30 zyla
60 grochów to wciąż kosmiczna cena , jak im wypali to cua w co szczerze wątpię to realnie będą warci 2-3 grochy , wtedy można inwestować
poczekajmy do rozliczenia dotacji
Dnia 2012-01-04 o godz. 17:39 ~Tusky napisał(a):
> co ty , opal wierzy w to co robi i dalej kupuje , przecież
> zagoni za chwilę po 30 zyla
60 grochów to wciąż kosmiczna
> cena , jak im wypali to cua w co szczerze wątpię to realnie
> będą warci 2-3 grochy , wtedy można inwestować
poczekajmy
> do rozliczenia dotacji
A kolega co tak często nicka zmienia raz jest wss , innym razem Tusky ?
Problemy z pamięcią ?
Ja też bym się wstydził pisać takich kosmicznych tekstów pod jednym nickiem ..
do opala
chyba raczej schizofrenie niż amnezję :)
nie mam nic wspólnego tym z w-coś tam ( przepraszam nie pamiętam nazwy) ale masz trochę więcej możliwości bo albo korzystamy wspólnie z darmowego netu albo nasz dostawca netu używa tego sameg ip ?
faktycznie łączy nas nieufność do tej spółki ,osobiście nie wierzę w rozwój tej firmy ,
mają fundusze do wydania , wymyślili sobie projekt myśląc że mając klientów mogą sprzedawać im kolejne usługi . te 1000 klientów to mocno naciągana jak sądzę liczba , tak jak i w przypadku poruszonego wątku tonernet.pl . ile w to wrzucono pieniędzy nie mam pojęcia ale z opisu na stronie firmy to dobrze prosperująca domena , w rzeczywistości nie wiadomo nawet co to było ??? w efekcie tonernet.pl nie istnieje na rynku.
sektor IT , związany z wydrukami jest dość specyficzny i faktycznie ilość urządzeń drukujących się kurczy co wymusza na dystrybutorach poszerzanie swojej oferty handlowej o inne produkty. sektor który ta firma wybrała sobie do rozwoju jest już opanowany przez dużych graczy będących na rynku już kilka lat , firmy te znają rynek i potencjalnych klientów którym firma xsystem zamierza sprzedać swój nowy produkt.
gdyby rozwój tej firmy nastawiony był na "drobnicę" .... ale nie jest.
prezes Weremiuk przy debiucie przedstawił firmę jako wiodącego dystrybutora w makroregionie sprzętu cyfrowego dla poligrafii , na ich stronie w aktualnościach chwalą się sprzedażą dwóch maszyn !!!!
dlatego dla mnie wiarygodność firmy jest słaba , ma kredyty i pda kosztuje 0,60 zł
dlatego napisałem że jak cua wypali to będą warci 2-3 grosze , bo bez dotacji pewnie już by ich nie było.
Opal już ktoś cię pytał o to ale nie odpowiedziałeś po co ci tyle tego w tak wysokiej cenie ? myślałeś że sam nakręcisz sprężynę ? nie chcę cię obrażać , pytam z czystej ciekawości bo każdy z nas umoczył i każda lekcja jest cenna .pozdrawiam
Dnia 2012-01-05 o godz. 18:16 ~Tusky napisał(a):
> do opala
chyba raczej schizofrenie niż amnezję :)
nie mam
> nic wspólnego tym z w-coś tam ( przepraszam nie pamiętam
> nazwy) ale masz trochę więcej możliwości bo albo
> korzystamy wspólnie z darmowego netu albo nasz dostawca
> netu używa tego sameg ip ?
faktycznie łączy nas nieufność
> do tej spółki ,osobiście nie wierzę w rozwój tej firmy ,
> mają fundusze do wydania , wymyślili sobie projekt myśląc
> że mając klientów mogą sprzedawać im kolejne usługi . te
> 1000 klientów to mocno naciągana jak sądzę liczba , tak jak
> i w przypadku poruszonego wątku tonernet.pl . ile w to
> wrzucono pieniędzy nie mam pojęcia ale z opisu na stronie
> firmy to dobrze prosperująca domena , w rzeczywistości nie
> wiadomo nawet co to było ??? w efekcie tonernet.pl nie
> istnieje na rynku.
sektor IT , związany z wydrukami jest
> dość specyficzny i faktycznie ilość urządzeń drukujących
> się kurczy co wymusza na dystrybutorach poszerzanie swojej
> oferty handlowej o inne produkty. sektor który ta firma
> wybrała sobie do rozwoju jest już opanowany przez dużych
> graczy będących na rynku już kilka lat , firmy te znają
> rynek i potencjalnych klientów którym firma xsystem
> zamierza sprzedać swój nowy produkt.
gdyby rozwój tej firmy
> nastawiony był na "drobnicę" .... ale nie
> jest.
prezes Weremiuk przy debiucie przedstawił firmę
> jako wiodącego dystrybutora w makroregionie sprzętu
> cyfrowego dla poligrafii , na ich stronie w
> aktualnościach chwalą się sprzedażą dwóch maszyn !!!!
> dlatego dla mnie wiarygodność firmy jest słaba , ma
> kredyty i pda kosztuje 0,60 zł
dlatego napisałem że jak
> cua wypali to będą warci 2-3 grosze , bo bez dotacji
> pewnie już by ich nie było.
Opal już ktoś cię pytał o to
> ale nie odpowiedziałeś po co ci tyle tego w tak wysokiej
> cenie ? myślałeś że sam nakręcisz sprężynę ? nie chcę cię
> obrażać , pytam z czystej ciekawości bo każdy z nas umoczył
> i każda lekcja jest cenna .pozdrawiam
Patrzymy na tą spółkę z dwóch różnych punktów widzenia . Ty oceniasz jej perspektywy rozwojowe , wyceniasz ile może być warta itp. Otóż mam świadomość tego , że jest to spółka handlowo- usługowa i uzyskiwane marże nie są zawrotne i nie liczę na skokową poprawę wyników finansowych choć jakoś sobie radzi na tle innych spółeczek na NC .
Ja patrzę na spółkę z perspektywy nazwijmy to typowego "spekulanta".Obserwuję ją od dnia debiutu . Cztery pierwsze sesje dały mi do myślenia . Podobne schematy , podobne zachowania , trochę eufori na początku notowania pda , potem zjazd i komentarze , że już nie długo odpał , przyszło zniechęcenie niecierpliwi oddają za grosze , obroty mizerne , na lekkich podbitakach walka aby sprzedać 'śmiecia "karnecik zleceń S prawie puściutki .. I co dalej ??
Komentarz sobie dopisz ..
moja ocena tej spółki jest tak niska ponieważ uważam że dzięki dotacją uciekli katu z pod topora. znaleźli się na NC dlatego by przetrwać , a nie po to by się rozwijać
kolejna dotacja przedłuża im życie o kilka miesięcy i tylko to jest pewne!!!
zawsze mogę się mylić
Dnia 2012-01-05 o godz. 18:34 ~Tusky napisał(a):
> moja ocena tej spółki jest tak niska ponieważ uważam że
> dzięki dotacją uciekli katu z pod topora. znaleźli się na
> NC dlatego by przetrwać , a nie po to by się rozwijać
> kolejna dotacja przedłuża im życie o kilka miesięcy i
> tylko to jest pewne!!!
zawsze mogę się mylić
Jeżeli twierdzisz , że w spółce nie dzieje się dobrze , ja na ich miejscu wystąpiłbym z wnioskiem o przekształcenie akcji imiennych na okaziciela i dopuszczenie ich do obrotu giełdowego aby się ich pozbyć . Wywindować cenę akcji do góry a potem upychać , mało to mamy specjalistów od takich scenariuszy na NC ...
A dlaczego tego nie robią ???
Tusky - skąd znamy takie teksty tyle może nie mając złotówki ani jednej akcji wypisujesz farmazony na forach będąc bezdomnym dzieckiem ulicy zżeranym przez frustrację i nie możesz zrozumieć dlaczego żebrząc z koszykiem pod marketem nikt nie jest łaskaw odstąpić Ci złotówki.
Jeśli się mylę i nie jesteś dzieckiem ulicy to w poniedziałek czekam z ukrytym po 0,61 i możesz sprzedać każda ilość akcji (Nie ważne czy 10 czy 100 tyś. akcji jeśli masz choć jedną i stać Cię na to bo po poście wyceniam Cię na mniej niż 0000000000000000000) .
Pokaz w poniedziałek poparcie dla swojego posta a ja czekam z marnym zakupem 500 akcji na twoje tysiące . Nie zasypiesz 0,61 bo wyżej srasz niż..............................
Ale poczekamy do poniedziałku na ile Cie stać
Opal podoba mi się Twoje podejście i mam nadzieję że Tysk pomoże w poniedziałek dogonić mi Twój pakiecik. Chyba ze Tysk to żul spod marketu który ma radochę ze znalazł na parkingu supermarketu nie do żutą gumę w której może odnaleźć jeszcze jakiś smak.
Bzyk co porabiasz o tej porze na forum ?
Mam nadzieje , że wiesz na co się decydujesz , ta "wyniszczająca zagrywka "może jeszcze potrwać .Jest jeszcze trochę drobnicy na papierku ..
Opal masz przyzwoity pakiecik i po tej cenie nie oddasz. Znam innych którzy tez maja pakieciki czyli w pozostałych rekach zostało w mojej ocenie jakieś 100-150 tys. akcji. Skoro to taki śmieć to zamiast zabijać się przy sprzedażny ko 70 groszy niech oddadzą po 61 groszy i będzie spokój. Ja skupiłem spory pakiecik trochę powyżej złotówki i w tej cenie chętnie wezmę (ostatnie newsy spółki podobają mi się i dobrze o niej świadczą).
Wiec jeśli są zawiedzeni którzy chcą oddać niech oddają w poniedziałek po 61 groszy i idą z kasą w inne spółki, które rosną i dadzą przyzwoicie zarobić. I nie liczę ze ta spółka zaliczy wkrótce windę w górę. Ja wchodzę w spółki na 1-3 lat z założeniem w efekcie mam mieć średnioroczną stopę zwrotu 50%.
I proponuje w poniedziałek cenę 61 groszy. We wtorek może będzie już tylko 50 groszy. Więc zmęczonych tym śmieciem zapraszam w poniedziałek do wywałki po 61 groszy.
I aby nie było że podkręcam. Ja z natury jestem oszczędny i płacę za coś tyle ile uważam że należy zapłacić . Przykładowo - lubię absoluta bo po nim nie ma kaca. Więc czekam aż market zrobi promocję tak jak przed świętami po 49,90 za litr i biorę wtedy parę kartonów na zapas na pół roku. Bo obniżka 20% daje po zdyskontowaniu spożycia w czasie przez pół roku 50% stopę zwrotu w skali roku od normalnej ceny 60 zł.
Tak samo z akcjami - jak jest promocja biorę hurtowo. Jak postawie zlecenie kupie po 61 gr. 50 czy 100 tyś. to zaraz KNF będzie to analizował.
A tak a nóż Tysk jednak został źle oceniony, jest wkurzonym inwestorem który ma 50 czy 100 tyś. akcji i chce z nich wyjść a rynek nie pozwala. Więc składam jemu i innym ofertę na poniedziałek po 61 groszy.
Mogli oddać przed świętami i wejść np JWC i być już ponad 30% do przodu. Rozumiem ich wkurwienie i brak cierpliwości.
Dlatego chętnie odkupię tego śmiecia. przed świętami skupowałem innego śmiecia - EAP. Aktualnie rozważałem IPC, LUG lub XSM - padło na XSM (IPC ma lepsze parametry ale zbyt wystawione na ryzyko kursowe i zyski w każdej chwili mogą się zmienić w straty, wiec przy moim horyzoncie inwestycji zbyt duże ryzyko, a LUG nie wiem czy będzie wstanie powtórzyć wynik patrząc na dane historyczne i znacznie gorsze parametry choć ciekawa branża).
Dnia 2012-01-10 o godz. 15:33 ~zawer napisał(a):
> Opal najpierw robisz ludziom wodę z mózgu mówiąc o 30
> PLN-ach a potem się pytasz dlaczego nie wywalają po 60
> groni..:)
Moje potężne zlecenie nadal w arkuszu po 30 zł.. Chcesz przez to powiedzieć , że 30 zł. możliwe ??
Dnia 2012-01-11 o godz. 20:31 ~franek1983 napisał(a):
> opal
dokupilem dzis 4501 do rownej kwoty
mam ladny
> okragly pakiecik
wiecej nie dokupie czekam na te twoje 30
> zl
na miesiac wyjezdzam
pilnuj spolki
pozdro
Franek jesteś niepoważny , dokupiłeś pakiecik i wystawiłeś go dziś po 2 zł.
A piszesz ,że czekasz na 30 zł..
Tanio ,tanio sprzedajesz się ...Przemyśl swoje postępowanie..
Dnia 2012-01-12 o godz. 15:49 ~franek1983 napisał(a):
> opal ale Ty bystry jestes (nic sie przed Toba nie
> ukryje')
juz poprawiam zlecenie
dam po 33,33 zl
> moze byc nie za tanio?
Doszły mnie słuchy , że niedzwiedź na spółeczce już się zaczyna powoli przeciągać i istnieje duże prawdopodobieństwo , że się przebudzi ...Nie dziwię mu się bo co ta za zima ...