Sdc koledze Markowi zapewnie chodziło o wpływ wydarzeń w Australii na cenę stali a nie o sprzedaż stali do Australii nie róbmy tu szopek fakt faktem ze ceny złomu jak i stali pną się nieustannie do góry ... Moim zdaniem cena zakupu hut i Zlomrexu Metal ma tu drugorzędne znaczenie czy ta będzie 703 czy 663 mil pierwszorzedne znaczenie będzie miał fakt czy bedą zyski z tych spółek bo jak hossa na zlomie i stali będzie trwała to ja jestem spokojny o Zyski a jak bedą zyski to i kurs Congora będzie inny a o to nam chyb wszystkim chodzi by zarabiać a nie tkwić w pacie bo my drobni inwestorzy możemy na takim pacie tylko stracić
Człowieku jesteś jak ta hiena. czepileś się chlopa , bo byl po paru glębszych i będziesz na tym "jechał" aż do walnego , aby zmniejszyć jego wiarygodność? po paru głębszych człowiek potrafi tak wyczulić percepcje, że nie masz pojęcia, burze mózgów najlepiej wychodza po kilku kielichach, i nie czepiej sie słowa"naj....ny", bo to tylko slowo, a jakby był na....any to pewnikiem nie napisal by ani słowa. Realia zmieniasz jak Ci wygodnie, ebidta czy netto never mind, ważne zeby liczba była niższa. Czepiać się moge Twoich wypocin do rana chłopie, a co najważniejsze... na trzeźwo takie bzdury piszesz. Hmm.. nie ważne? Zacznij myśleć realnie, a nie indywidualnie. Straciłeś? Pogódź się z tym, a nie szukaj zemsty. Raz z wycena przesadzili? Może tak, a może nie, nadszedł kryzys i tak jest jak jest. I jak jest teraz Twoja wiarygodność? Cienki lód prawda?
kolego sdc jestem trzeźwy ale jak trzeba do ciebie łopatologicznie to zapytam sie inaczej ,o co ci chodzi chcesz cały świat przekonać że cognor to bankrut ,i twój pogląd już znamy ,Ja nie piszę na wątku polrestu bo mam takie zdanie o nim jak ty o cognorze
wiec ja ci chce lopatoligicznie odpowiedziec ze chce wszystkich przekonac ze to zlomrex jest na krawedzi, a nie cognor bankrutem, widziales kiedys bankruta z 300 baniami w kasie? bo ja nie, czytaj uwaznie co pisze
za to zlomrex na sile chce sie dobrac do tych pieniedzy, jak juz pisalem najprostrzym i co wazniejsze jedynym zgodnym szybkim przejeciem kasy byloby ogloszenie wezwania przez np. mechela na akcje cognora po cenie to co w kasie plus resztka majatku przez ilosc akcji minus oczywiscie niewielkie koszty takiego dealu, odpowiada na niego zlomrex i dostaje czysta zywa gotowka odpowiadajaca udzialowi zlomrexu w cognorze, inni jesli chca odpowiadaja na wezwanie jesli nie to trzymaja, cena taka ksztaltowalaby sie na poziomie nieco ponad 4,5pln/szt, sytuacja nie do zaskarzenia, no ale pan sztuczkowski nie chce sie dzielic z innymi, czytaj mniejszosciowymi tym co cognor ma w kasie, chociaz jest to majatek nasz wspolny niezaleznie od udzialu, po takiej transakcji zlomrex ma mnostwo kasy na rozkrecenie dzialanosci w hutach, (plany sa swietne przeciez) odcinanie dywidendy z zyskow, a miedzy czsie splacac dlugi wraz z odsetkami, proste jak drut
Adamus napisał :" Moim zdaniem cena zakupu hut i Zlomrexu Metal ma tu drugorzędne znaczenie czy ta będzie 703 czy 663 mil "
Tylko dla ciebie naiwniaku, bo dla Złomrexu już nie, bo o zmianie transakcji nie chce nawet dyskutować.
Z drugiej strony nie dziwię się, że dla ciebie cena nie ma znaczenia, bo ty nie jesteś właścicielem tych hut, ale ciekawy jestem jakie byłoby twoje stanowisko w tej sprawie jakbyś był ich właścicielem ?
Rozumiem ze ty jesteś właścicielem Congora :) twoje szczekanie i tak nic nie zmieni na giełdzie liczą się zyski i tylko zyski możesz znalezsc mnóstwo przykładów spółek które maja majątek a notują straty i ich wyceny są poniżej wartości księgowych tak jak Congora obecnie dla mnie to nie ma zupełnie znaczenia czy Congor kupi huty za 700 czy 670 mil bo jeśli bedą zyski choćby w połowie takie jak podał zarząd w prognozie to cena akcji będzie kilkaset % wyżej niż obecnie a jeśli prognozy zostaną zrealizowane to będziesz miał chłopie Congora za kilkanaście złoty za pere kwartalow czy ci sie to podoba czy nie
ty adamus, ty nic nie rozumiesz gosciu cognor nie ma wlasciciela, cognor ma wspolwlascicieli miedzy innymi mnie, a ich zasranym obowiazkiem jest dbac o swoj majatek, z tych dwoch spolek tylko zlomrex ma jednego wlasciciela, popatrz jak sie skonczylo zarzadzanie przez sztuczkowskiego, zlomrex nie ma kasy kolego, szuka jej na sile i probuje wyciagnac swoje brudne lapki po jak narazie niedostepna gotowke cognora, moim obowiazkiem jest to zeby wspolwlasciciel naszej wspolnej firmy czyli cognora, majacy co prawda najwiekszy udzial nie oszukal mnie, tylko tyle mnie interesuje
Adamus chyba nie wierzysz sam co piszesz.
Zapytam cię dlaczego Złomrex uparcie podtrzymuje ofertę sprzedaży swoich aktywów i to w momencie jak Cognor ma gotowkę, a sam nie chce dalej prowadzić tego biznesu skoro jest tak świetlana przyszłość ?
Myślisz, że robi to z miłości, bądź charytatywnie ? Otóż nie, chce duże pieniądze pozbywając się biznesu, który prowadził wiele lat i niejednokrotnie miał z nim problemy. Osobiście ciekaw jestem, czy te huty nie są już zdezelowanym złomem wymagającym kosztownej modernizacji. Stare huty są jak stare samochody, ciągle trzeba je remontować a i tak nigdy nie będą jak nowe tzn. na czasie.
W nowych hutach wprowadza się nowe technologie, które są ekologicznymi, mniej energochłonnymi itd.
Te "stare huty" wypracowywaly w 2007 130 mil zł zysku netto kolego także opieraj się na faktach nie swoich glupkowatych domysłach i zrozumcie jedno koledzy tu nikt niczego się nie pozbywa tu nadal Zlomrex będzie głównym akcjonariuszem Nowego Congora wiec co to za argumenty powtarzam poraz kolejny do Nowego Congora trafia główne aktywa Zlomrexu główne aktywa p.Sztuczkowskiego i on będzie miał największy interes w tym żeby załatwić sprawę obligacji i on będzie miał największy interes w tym by Nowy Congor był zyskówny i wysoko wyceniany na GPW a teraz żegnam kolegów a jeśli macie jakieś osobiste urazy do spółki czy głównego akcjonariusza to już wasz problem
SDC i Zloty Strzal to leszcze ktore sprzedlay po 2,40 i teraz szczekaja bo wiedza ze juz tam nie spadnie to byla tylko i wylacznie reakcja na brak zgody a teraz bedzie nowe walne i bedzie zgoda gdyz nawet te osoby ktore wtedy glosowaly przeciw teraz beda glosowac Za.A wy tu sobie szczekajcie...Ps.Adamus,Hanka i inni nie gadajcie z nimi z takim nie warto rozmawiac
Panowie każdy może mieć swój pogląd. Głównym winowajcą jest ....sztuczka którego ludzie od długiego czasu zaniżają kurs i dla tego takie rozgoryczenie indywidualnych inwestorów.......brak dokładnych informacji np. kupno akcji po 3,6 i 3,8 przez nn fundusze.....brak wyliczeń co do wartości przejmowanego majątku od Złoma (już przejmowaliśmy majątek wart prawie 1 mld zeta a okazało się że wart 200 mln)...takich przykładów można mnożyć. Więc nie dziwcie się ludzie, że nadal nie mamy pewności że sztuczka robi następny przekręt a musi wiedzieć że spółka Cognor jest spółką publiczną notowaną na giełdzie i ma wielu współwłaścicieli czyli nas inwestorów (akcje posiadam od 2 lat i trzymam (nie jestem graczem DT)..pozdrawiam wszystkich posiadaczy...
Witam!
I wspierając wypowiedź przedmówcy-Autor: ~karol
-jesteśmy udziałowcami Cognora,nie Złomexu(choć Cognor jest "częścią"Złomexu który, dziwnym nie jest, chcąc ratować swą sytuację chce pozyskać środki )w interesie naszym jest aby to Cognor przynosił profity z których i my ,udziałowcy Cognora powinniśmy "coś" pozyskać,czy to z dywidendy czy z wahań kursu....Niemniej inwestując w dany walor liczymy na potencjalny"deal" ...
Oczywiście ,w tym momencie można "rozwodzić się"na temat inwestowania czy to poprzez dyskusję czy poprzez....hm...modne na forum Cognora ubliżania....
Nie zmienia to faktu że posiadając akcje Cognora ,jestem jej współwłaścicielem,nie Złomexu( i nie jest istotnym ile ich posiadamy,czy tysiąc czy 20 tys.) ale jako współwłaściciel powinno mi zależeć
na dobrej kondycji firmy,bo logicznym jest że jej odzwierciedleniem jest cena akcji jak i jej atrakcyjność.
A na dzisiaj ...robi się coraz większy "zamęt" co nie służy nikomu z posiadających Cognora (myślę tu o nas "drobnych"gdzie w zasadzie mamy znikomy wpływ na politykę firmy jak i jej kondycję,wszak o to powinien dbać zarząd który w zasadzie powinien działać wspierając nasze interesy,czyli współudziałowców jacy by oni nie byli)
I odzwierciedla się to na kursie....
"-jesteśmy udziałowcami Cognora,nie Złomexu(choć Cognor jest "częścią"Złomexu który, dziwnym nie jest, chcąc ratować swą sytuację chce pozyskać środki )"
Prawda jest taka, że bedąc udziałowcami Cognora jesteśmy również udzialowcami Zlomrexu, a wszystko zależy od tego jaki (te 64% Cognora) ma wpływ na wartość Złomrexu. Jeśli duży to mamy wspólny interes. A jeśli chodzi o "chce pozyskać środki" to przecież Złomrex tego nie ukrywa, że wyniki aktualne mogły by być lepsze gdyby posiadali wyższe środki obrotowe. Wysilcie się i poszukajcie komentarzy zarządu dot. wyników.
Tu nie ma żadnych tajemnic, podchodów itp. Wraca stalowa hossa, skorzystajmy z niej... RAZEM! Nikt mi nic nie płaci, nie pracuję dla Złomrexu, Sztuczki. Tego typu spekulacje sobie darujcie jestem zwyklym leszczykiem jak to piszecie do wyruchania, dawcą kapitału itp.. Dobranoc.
Do wszystkich, którym wydaje się, że objęcie aktywów Złomrexu jest właściwą drogą dalszej działalności Cognora :
Odpowiedzcie mi na pytanie już przeze mnie postawione na forum - "dlaczego Złomrex uparcie podtrzymuje ofertę sprzedaży swoich aktywów i to akurat teraz w momencie jak Cognor ma gotowkę, a sam nie chce dalej prowadzić tego biznesu skoro jest tak świetlana przyszłość ?"
Odpowiadam:
Ponieważ obligatariusze by tak chcieli. Oprócz obligacji maja akcje Cognora i może jeszcze więcej ich będą mieli? To jedna z hipotez, a moge ich kilka przytoczyć, ale mi sie nie chce. I jestem malo wiarygodnym piździkrólikiem. A kto mnie przeczyta pośmieje się chwilę i przytoczy w kilku postach jako straszak pod walne.
Interesuje mnie tylko kurs akcji, jest walne kurs do góry nie ma walnego kurs w dół. Osobiście chcę walnego, ponieważ spółka może pójść do góry lub zjechać do 2,3 zł.
Koniunktura na rynku stali będzie w najbliższym czasie wspaniała, co może dać Cognorowi z hutami lub bez potencjał.
Kto sprzedał akcje i teraz narzeka, że to będzie zjeżdżało w dół to niech czeka spokojnie przy kursie 1,5zł i odbiera.
Czekamy do walnego może coś się zmieni w przeciągu tych 3 tygodni.
Dziękuję, dobranoc.
Zimowa hossa na rynku złomu - szykuje się rekord świata
Pią 10:32 | Komunikaty prasowe
Eksperci przewidują, że w 2011 roku padnie kolejny rekord świata - miliard ton wyprodukowanej stali. Najwięcej zyskają na tym firmy handlujące złomem. ? Kilka ostatnich miesięcy, to prawdziwie złoty okres dla dużych skupów złomu ? mówi Przemysław Oleś z Olmetu, jednego z największych dostawców złomu do polskich hut.
Obecnie polska gospodarka zużywa około 12 mln ton stali rocznie. Eksperci szacują, że najpóźniej do 2012 roku wielkość ta wzrośnie do ok. 16 mln ton. ? Zapotrzebowanie na stal zwiększa się m.in. z powodu wielkich przedsięwzięć infrastrukturalnych związanych z pobieraniem unijnych środków i przygotowaniami do Euro 2012 ? mówi Przemysław Oleś z Olmetu.
Złom stalowy, obok rudy i dodatków stopowych, jest podstawowym składnikiem materiału wsadowego w hutach. Udział poszczególnych materiałów we wsadzie zależy od typu procesu stalowniczego. Stalownie elektryczne bazują na złomie, natomiast stalownie konwertorowe wykorzystują w większym stopniu surówkę produkowaną z rudy żelaza. Przy wysokiej cenie zakupu rudy, część hut zmniejsza jej zużycie na rzecz złomu, co powoduje większe zapotrzebowanie na ten surowiec.
Zimowa spirala cenowa
Okres zimy to czas, kiedy pozyskiwanie złomu jest bardzo ograniczone. Głównie z powodu warunków atmosferycznych. Paradoksalnie jednak zima nakręca spiralę cenową i właśnie wtedy złomowy interes ma się najlepiej. ? Obecnie średnia cena złomu jest wyższa o ponad 200zł/Mg w porównaniu do jej poziomu sprzed kilku miesięcy ? mówi Bartłomiej Gruszczyński, dyrektor handlowy Olmetu. ? Zapasy złomu w hutach po trzecim kwartale 2009 roku nie były na tyle duże, by móc spokojnie zagwarantować ciągłość produkcji w okresie zimy przy założeniu obecnych nakładów produkcyjnych. Dodatkowo huty chcąc uniknąć zakupu dużych ilości złomu w okresie najwyższych cen (styczeń/luty), już w listopadzie zaczęły zabezpieczać się przed tak drogimi zakupami, intensywnie zwiększając zapasy surowca w magazynach. Obecnie tendencje cenowe na styczeń 2011 przewidują kolejne podwyżki cen na poziomie 30-35 Euro/Mg ? dodaje Gruszczyński.
Wzrost popytu na złom wraz ze wzrostem jego ceny umożliwiają firmom złomowym ? szczególnie tym, które zgromadziły duże zapasy złomu w okresie zastoju na rynku ? uzyskanie przewagi handlowej na rynku za sprawą wyższych marż. Co więcej, rosnące zapotrzebowanie na złom ze strony odbiorców tureckich i azjatyckich, generuje bardzo duży popyt na ten surowiec na krajowym rynku. ? Chiny produkują rocznie największą ilość stali na świecie. Prawdopodobnie w tym roku podaż chińskich wyrobów stalowych przekroczy próg 500 milionów ton ? mówi Przemysław Oleś, pełnomocnik Olmetu.
Zysk z odzysku
Główny Urząd Statystyczny szacuje, że zbieracze złomu dostarczają rocznie do punktów skupu ok. 5 mln ton materiału. Jednak złom pochodzący od klientów detalicznych to zaledwie ułamek towaru zalegającego na placach składowych. ?Na nasz skup trafia również duża ilość złomu z zakładów przemysłowych i rozbiórek konstrukcji stalowych. Dostawcą sporej części złomu są spółki PKP, z którymi współpracujemy w zakresie likwidacji nieczynnych nawierzchni torowych oraz wagonów i lokomotyw ? mówi Przemysław Oleś.
Zobacz komentarze (2)
Skomentuj
Więcej w temacie:
hossa (29)
surowce (750)
News
Wiadomości dniaZaskakujący kurs złotówki. Czy jest jeszcze ratunek?"Przyjąć urzędnika - żaden problem. Zwolnić - praktycznie niemożliwe"ZUS lepszy od funduszy?Złoty w opałach? Na ratunek prezes NBPPolaków odpowiedź na kryzys: 300 tys. aut; zamiast biedy luksusowe samochodyGigant ujawnia plany: 420 mln zł na ropę i gazJeśli WOŚP Ci nie wystarcza, zapłać kartąWięcej wiadomości
WiadomościSportBiznes
Wszystkie serwisy Napisz do nas Onet.pl Lajt
Copyright 1996 - 2011 Grupa Onet.pl SA
Minie zima - minie zimowa hossa na rynku złomu.
Poza tym skąd wiadomo, czy istniejącą hossę potrafi wykorzystać Złomrex, skoro Cognor też nie był w stanie wykorzystać lepszej koniunktury w handlu stalą i poniósł jedynie straty, gdy tymczasem inni konkurenci uzyskali znaczne zyski.
Miał kurs rosnąć do 4 zł i ...co ?
Jest zimowa hossa na złom i...co ?
Prezes miał kupować na słupy i ..co ?
Jest prognoza ukazująca świetlaną przyszlość i ogromne zyski i ...co ?
Jest zapowiedź nowego walnego i ...co ?
JEST KRYZYS I ...BRAK ODBICIA !!!!
twoje oceny mi sa nie potrzebne kolego, zobacz na innych moich postach co mozna zrobic z taaaaaka kasa, albo zapytaj ludzi w twojej okolicy ktorzy prowadza firmy co zrobilyby z gotoweczka
Po raz wtóry okazało się, że miałem rację co do opinii o naszym kraju i tym co dzieje się w cognorze.
Dyrektor kantuje swoją spółkę, dorabia na boku, manipuluje, okrada swojego pracodawcę i nas akcjonariuszy. Jak taka spólka ma pokazywać dobre wyniki, jeśli w jej szeregach można znależć złodzieji.
Tylko nieostrożni kupowali u nich stal, jeśli ona była droższa niż u innych.
Nic dziwnego, że musieli zwinąć interes.
Teraz już wiem dlaczego inni w ostatnim okresie czasu uzyskiwali już dobre wyniki, gdy tymczasem cognor same straty.
Jak się przyjrzeć tej spólce to same machloje, nawet polityka informacyjna wydaje się, że temu służy.
złoty co Ty taki pesymista takie "machloje " są w każdej firmie tych porządnych firmach też pewnie połowa dyr technicznych szefów marketingu,zakupów i td bieże pod stołem uwierz w to
Jeśli tak jest jak piszesz, a wydaje mi się że masz sporo racji to tym bardziej moje twierdzenie POLSKA TO DZIKI KRAJ ma rację bytu.
Dziwię się tylko co niektórym, że im dobrze w takim kraju żyć, nawet jak są akcjonariuszami jakiejś spółki i są okradani też akceptują tę sytuację.
Albo nie rozumieją sytuacji, albo ich świadomość jeszcze nie dojrzała, że na ich udziałach ktoś kręci lody, jednocześnie robiąc z nich biedaków.
Perspektywy dla COGNORA na świetlaną przyszłość a dla drobnych akcjonariuszy na duże zyski są mniej więcej takie jak dla PIS-u, że wygra wybory w 2011r. a Kaczyński znów zostanie premierem.