Dnia 2025-11-12 o godz. 22:16 ~Antoni napisał(a): > wg rejestru w KNF w poniedziałek dwa fundy sporo zwiększyły pozycję. Ciekawe jak to będzie widoczne w Ortex.
## Wtórnie widoczne, bo dopiero chwilę po oficjalnym raporcie w KNF, ale jeśli pytasz o liczby, to MW dołożył +91,62 tys i ma 1,3 mln , a Q +84,57 tys , ogółem ma 486,28 tys. Łącznie to zwiększenie 07/11 w KNF wyniosło 176,19 tys.
~ka, dzięki. Ale aż tak tępy nie jestem i sam sobie to umiem policzyć :-). Chodziło mi o to, że w Ortex UTIL juz był 100%, a teraz te dwa fundy zwiększyły krótką o 176 tys. Więc ciekawy jestem, czy zwiekszyła się ilość akcji dostępnych do pożyczenia i wzrosła ilość pozyczonych akcji czy inne fundy zredukowały krótką a ilość pożyczonych została bez zmian.
Dnia 2025-11-13 o godz. 13:07 ~Antoni napisał(a): > ~ka, dzięki. Ale aż tak tępy nie jestem i sam sobie to umiem policzyć :-). Chodziło mi o to, że w Ortex UTIL juz był 100%, a teraz te dwa fundy zwiększyły krótką o 176 tys. Więc ciekawy jestem, czy zwiekszyła się ilość akcji dostępnych do pożyczenia i wzrosła ilość pozyczonych akcji czy inne fundy zredukowały krótką a ilość pożyczonych została bez zmian.
## Dalej trzymamy util 100%. Reszta danych później, bo chyba gołębie z danymi im jeszcze dzisiaj nie doleciały.
> Dalej trzymamy util 100%. Reszta danych później, bo chyba gołębie z danymi im jeszcze dzisiaj nie doleciały. > ### Doleciały !!! Ale mają problem jak to przedstawić, bo niektóre pożyczone akcje są przedmiotem podwójnej lub potrójnej krótkiej sprzedaży. :-))))
Dnia 2025-11-13 o godz. 13:26 ~Delaware napisał(a): > > Dalej trzymamy util 100%. Reszta danych później, bo chyba gołębie z danymi im jeszcze dzisiaj nie doleciały. > > > ### > Doleciały !!! Ale mają problem jak to przedstawić, bo niektóre pożyczone akcje są przedmiotem podwójnej lub potrójnej krótkiej sprzedaży. :-)))) > > ~Ka, powodzenia w liczeniu ! >
### No powiem Ci…matematyczne gołąbki tam dzisiaj widzę :-D . Trzynastego wszystko zdarzyć się może… ;-) Spadek pozycji ogółem o 20 tys przy braku oddanych, ale za to przy dopożyczonych 18 tys :) Zobaczę później czy i jak to skorygują.
Przynajmniej już poprawili ten wczorajszy wskaźnik short score, który nie wiedzieć czemu nagle zapikował o 20 punktów w dół, gdzie ewidentnie powinien wczoraj wzrastać. We wczorajszej dacie jest już poprawiony na 86,69/100, wzrost z 86,63/100
Short ogółem 11,864 mln spadek z 11,882 mln CTB 4,64%, wzrost z 4,43% UTIL 100 % 22,3 % z FF
Dnia 2025-11-13 o godz. 13:41 ~ka napisał(a): > Dnia 2025-11-13 o godz. 13:26 ~Delaware napisał(a): > > > Dalej trzymamy util 100%. Reszta danych później, bo chyba gołębie z danymi im jeszcze dzisiaj nie doleciały. > > > > > ### > > Doleciały !!! Ale mają problem jak to przedstawić, bo niektóre pożyczone akcje są przedmiotem podwójnej lub potrójnej krótkiej sprzedaży. :-)))) > > > > ~Ka, powodzenia w liczeniu ! > > > > ### > No powiem Ci…matematyczne gołąbki tam dzisiaj widzę :-D . Trzynastego wszystko zdarzyć się może… ;-) > Spadek pozycji ogółem o 20 tys przy braku oddanych, ale za to przy dopożyczonych 18 tys :) Zobaczę później czy i jak to skorygują. > > Przynajmniej już poprawili ten wczorajszy wskaźnik short score, który nie wiedzieć czemu nagle zapikował o 20 punktów w dół, gdzie ewidentnie powinien wczoraj wzrastać. > We wczorajszej dacie jest już poprawiony na 86,69/100, wzrost z 86,63/100 > > Short ogółem 11,864 mln spadek z 11,882 mln > CTB 4,64%, wzrost z 4,43% > UTIL 100 % > 22,3 % z FF >
Podciągnęli Short score do 86,80/100 , czyli kolejny wzrost
Wygląda na to, że w Ortex jeszcze nie jest uwzględnione zwiekszenie pozycji przez te dwa fundusze, które miało miejsce w poniedziak. Ewentualnie druga opcja. te te fundy miały pozyczone akcje od jakiegoś czasu i dopiero w poniedziałek je sprzedały.
Dnia 2025-11-13 o godz. 15:02 ~Antoni napisał(a): > Wygląda na to, że w Ortex jeszcze nie jest uwzględnione zwiekszenie pozycji przez te dwa fundusze, które miało miejsce w poniedziak. Ewentualnie druga opcja. te te fundy miały pozyczone akcje od jakiegoś czasu i dopiero w poniedziałek je sprzedały.
Wam to się strasznie musi w ciągu dnia nudzić. Gdyby tak podawać liczby z dokładnością do 15 miejsca po przecinku to dopiero mielibyś zajęcie, hehehe
Wówczas zapotrzebowanie na energię byłoby większe niż wszystkich datacenter i układów AI razem wziętych :-))
Dnia 2025-11-13 o godz. 15:10 ~Kosiarz napisał(a): > Dnia 2025-11-13 o godz. 15:02 ~Antoni napisał(a): > > Wygląda na to, że w Ortex jeszcze nie jest uwzględnione zwiekszenie pozycji przez te dwa fundusze, które miało miejsce w poniedziak. Ewentualnie druga opcja. te te fundy miały pozyczone akcje od jakiegoś czasu i dopiero w poniedziałek je sprzedały. > > Wam to się strasznie musi w ciągu dnia nudzić. Gdyby tak podawać liczby z dokładnością do 15 miejsca po przecinku to dopiero mielibyś zajęcie, hehehe > > Wówczas zapotrzebowanie na energię byłoby większe niż wszystkich datacenter i układów AI razem wziętych :-))
## To tłumaczy dlaczego taka głodna jestem, trzeba coś na ruszt wrzucić :-D
> ## > To tłumaczy dlaczego taka głodna jestem, trzeba coś na ruszt wrzucić :-D
### Jesteś głodna o 15.40., ale za to kol.~kosiarz był lepszy od Ciebie, stał już od rana w długiej kolejce pod darmową jadalnią po chochle żurku !! :-))))) Pakiet pampers z Mops-u też odebrał :-))))))))))) Ale chłop zaradny !!! :-))))
Dnia 2025-11-13 o godz. 15:02 ~Antoni napisał(a): > Wygląda na to, że w Ortex jeszcze nie jest uwzględnione zwiekszenie pozycji przez te dwa fundusze, które miało miejsce w poniedziak. Ewentualnie druga opcja. te te fundy miały pozyczone akcje od jakiegoś czasu i dopiero w poniedziałek je sprzedały.
## To jest, bo data obliczenia tych pozycji to 7 listopada, a 12.11 tylko raporty do rejestrów trafiły z powodu święta i nieczynnego biura w pon., Delawere wyjaśniał ten opóźniony meldunek. Raczej to w piątek poleciało w rynek.
Ogłoszenie parafialne: Poblokujcie te swoje akcje na jakimś przyzwoitym poziomie, ile tam chcecie, to jest większa szansa, że się brokerzy szybciej o część upomną, bo z tego ronda trzeba by jakoś wyjechać w końcu ;-) Skróci się jeszcze bardziej dostępność.
Dnia 2025-11-13 o godz. 16:34 ~Mat napisał(a): > To CTB jest raczej bez znaczenia dka szorta no chyba ze by bylo 20% ## Sięga coraz częściej skokowo do 18,85 % w ciągu dnia. To nie jest przeciętne 0,5%. Im mniej w wolnym obiegu do pożyczania tym wyższe oprocentowanie i depozyty. To nie jest równa walka, ale trzeba zrobić wszystko co można.
… a kurs jak spadał tak spada, shorty dalej zwiększają, nikt nie broni, a my jaramy się util 100%, zacieramy ręce przed short squeez a shorty się z nas śmieją. Tu brakuje wiedzy, coś jeszcze jest na rzeczy, nie wiemy wszystkiego, spekulujemy o ważności wskaźników z Ortex a być może to nic nie znaczy. Gdyby miało być pewne, że shorty mają już związane ręce ktoś by to wykorzystał a tak boi się schodzić w tryby. Trzymam i czekam na wyższe poziomy, pewnie gdzieś do połowy 2026 ale nie jaram się już tymi danymi - nic nie znaczą.
Dnia 2025-11-14 o godz. 13:47 ~CCC100 napisał(a): > … a kurs jak spadał tak spada, shorty dalej zwiększają, nikt nie broni, a my jaramy się util 100%, zacieramy ręce przed short squeez a shorty się z nas śmieją. Tu brakuje wiedzy, coś jeszcze jest na rzeczy, nie wiemy wszystkiego, spekulujemy o ważności wskaźników z Ortex a być może to nic nie znaczy. Gdyby miało być pewne, że shorty mają już związane ręce ktoś by to wykorzystał a tak boi się schodzić w tryby. Trzymam i czekam na wyższe poziomy, pewnie gdzieś do połowy 2026 ale nie jaram się już tymi danymi - nic nie znaczą. ## Dane nie są do „jarania się”, ani nie są wyrocznią, warto znać i tyle. Poza tym ogółem short pozycje od 2 tyg pomału jednak spadają, a przynajmniej nie wzrastają tak jak wcześniej w sposób istotny.
Sorry ka, robisz dobrą robotę. trochę mi dziś nerwy puściły jak spojrzałem na dzisiejszy wykres. Śledzę dane, które podsyłasz i w zasadzie wkurzyło mnie brak korelacji z tym co się dzieje na akcjach. Zwykle ludzkie zirytowanie za co Cię przepraszam :-)
Dot. funduszy amerykańskich, które pożyczają swoje akcje. Limit udzielania pożyczek narzucony przez SEC wynosi 33 % (1/3) w stosunku do całkowitych aktywów danego funda, co odpowiada limitowi udzielania pożyczek wynoszącemu od 40 do 60 % w stosunku do aktywów netto. Więc wystarczy, że będą „żonglować” swoimi całkowitymi aktywami pomiędzy swoimi córkami/fundami, a ulit w Ortex będzie skakał jak „pajac na sprężynie”.
Dnia 2025-11-14 o godz. 14:04 ~Rerefasola napisał(a): > Delawere czekamy na wyjasniemie watku swapow #### Pisałem kilka razy, ale admin forum mnie blokuję. Nie wiem dlaczego ?
Dnia 2025-11-14 o godz. 14:11 ~Rerefasola napisał(a): > To teraz napisz. Juz chyba cie nie blokuje, jak widac
### The GS Group, INC pod swap wystawił 2 384 678 szt. akcji buCCCików.
Ten fakt można sprawdzić, np. w samej Spółce Akcyjnej CCC.
Pozdrawiam wszystkich niedowiarków !
Ps. mam akcje buCCCików, i tego typu info jest dla mnie plusem. Dlaczego ? Bo shorty bez względu na okoliczności MUSZĄ i TAK odkupić akcje BuCCCików, żeby wywiązać się z zaciągniętych pożyczek. A jak zacznie się odkup ponad 11 mln akcji, to wiadomo w którą stronę ruszy kurs.
Dnia 2025-11-14 o godz. 14:09 ~Delaware napisał(a): > Dnia 2025-11-14 o godz. 14:04 ~Rerefasola napisał(a): > > Delawere czekamy na wyjasniemie watku swapow > #### > Pisałem kilka razy, ale admin forum mnie blokuję. Nie wiem dlaczego ? >
## Ja też dzisiaj stoczyłam walkę o dwa posty, ale tak mnie to już irytuje, że każdy napisany post sobie kopiuję do schowka przed wysłaniem i potem tylko do bólu - „wklej”. Napisz o tych swapach jeszcze raz.
Goldman w zawiadomieniu ujawnił, że jest stroną 10 letniego swapa na akcje CCC rozliczanego w gotówce. Nie mają akcji ponieważ w w rubryce direct shareholding pokazują tylko ~300 tys akcji. Sposób raportowania wskazuje na ekspozycję long. Drugą stroną swapa jest jakiś posiadacz akcji, który od Goldmana otrzymuje oprocentowanie. Na koniec okresu strony rozliczają różnicę w cenie akcji.
Ilość akcji myślę że ma znaczenie ake np koszt pozyczki jest bez znaczenia chyba ze będzie w okolicach 20% narazie to widać zebpowoli schodzi z ilość akcji a kurs w zasadzie leci pionowo w dół. Problemem jest płytkość rynku przy obrocie jaki mamy dzisiaj to oni moga mielic tymi samymi akcjami praktycznie dla nich zerowymi kosztami. To co ktos sprzeda to ich nadwyzka i to mogą oddać. Niestety ale zarząd CCC siedzi cicho I to mnie naprawdę zaczyna zastanawiać. Moim zdaniem tubbylo by grube odbicie np gdyby z prezes lub ktoś z zarzadu kupil akcje, dal sygnał że będą reagować. Jak narazie to wystarczy 20 pare mln zloty by zbic kapitalizacje o 300mln.
Przecież oni mają wyrąbane jakie jest cena akcji. Po co mieliby dokupywać jak zapewne ich znajomi mają pootwierane którkie pozycje i trzepią kasę. To jest zwykła zabawa i manipulacja. Całe gadanie o PPK i Ike że to one podniosą wyceny spółke jest zwykłym Pierd... Tu rządzi zagranica. Lepiej dla nas gdyby nie było tego syfu z zachdu , wole małe wzrosty ale bez takie uzależnienia od ich widzimisię.
Dnia 2025-11-14 o godz. 13:59 ~Mat napisał(a): > Ilość akcji myślę że ma znaczenie ake np koszt pozyczki jest bez znaczenia chyba ze będzie w okolicach 20% narazie to widać zebpowoli schodzi z ilość akcji a kurs w zasadzie leci pionowo w dół. Problemem jest płytkość rynku przy obrocie jaki mamy dzisiaj to oni moga mielic tymi samymi akcjami praktycznie dla nich zerowymi kosztami. To co ktos sprzeda to ich nadwyzka i to mogą oddać. Niestety ale zarząd CCC siedzi cicho I to mnie naprawdę zaczyna zastanawiać. Moim zdaniem tubbylo by grube odbicie np gdyby z prezes lub ktoś z zarzadu kupil akcje, dal sygnał że będą reagować. Jak narazie to wystarczy 20 pare mln zloty by zbic kapitalizacje o 300mln. ## ~Mat, trzeci raz Ci piszę, że pożyczki dzienne sięgają w tej chwili do 18,97%. Priorytetem jest wyrwanie jak największej ilości z rynku jak najtaniej. Zobaczymy zamknięcie dzisiaj.
Tak tylko na ile te dane Ortex sa realne na ile Orietacyjne. Trudno mi uwierzyć ze ktoś przy zdrowych zmysłach brał by pożyczkę akcji na 18% chyba że ta spółka to jakis nowy biznes Krauzego. Na JSW przecież tez są oprocentowania wysokie a jakis ciągle kiszą tam tego szorta.
Dnia 2025-11-14 o godz. 14:34 ~Mat napisał(a): > Tak tylko na ile te dane Ortex sa realne na ile Orietacyjne. Trudno mi uwierzyć ze ktoś przy zdrowych zmysłach brał by pożyczkę akcji na 18% chyba że ta spółka to jakis nowy biznes Krauzego. Na JSW przecież tez są oprocentowania wysokie a jakis ciągle kiszą tam tego szorta. ## Co do zmysłów to się nie wypowiadam. Jak przycisnęła potrzeba, to nawet dużo drożej brali na JSW niż te 18 % tutaj, a kiszą się tam drugi rok. Tylko to ekstremalnie inna sytuacja w samych spółkach, bo tu są historyczne wyniki i rozwój, a tam tematy do rozwiązania. Dane są z zapadalnych transakcji. Na JSW średnie dzienne oprocentowanie pokazuje się obecnie w przedziale 7-9%, a tu >13 %, bo takie strzały po 18% podbijają. W pon. Ci nawet print scr z Live short podrzucę, to sam pooglądasz.
~Ka, wciąż nie widze w Ortex momentu kiedy Qube i marshall po raz ostatni zwiekszali krótka pozycję. Przeciez jednego dnai zwiakszyli pozycje o ponad 140 000 akcji ( o ile dobrze pamietam), a na Ortex wciąż spadki ilości pozyczonych akcji. I ani razu nie było tak dużej ilości "dopożyczonych". Więc albo jest spory poślizg w raportowaniu w Ortex, albo te dwa fundy pożyczali akcje przez kilka dni i sprzedali w środę (czy w poniedziałek, nie pamietam)
Dnia 2025-11-14 o godz. 16:57 ~Antoni napisał(a): > ~Ka, wciąż nie widze w Ortex momentu kiedy Qube i marshall po raz ostatni zwiekszali krótka pozycję. Przeciez jednego dnai zwiakszyli pozycje o ponad 140 000 akcji ( o ile dobrze pamietam), a na Ortex wciąż spadki ilości pozyczonych akcji. I ani razu nie było tak dużej ilości "dopożyczonych". Więc albo jest spory poślizg w raportowaniu w Ortex, albo te dwa fundy pożyczali akcje przez kilka dni i sprzedali w środę (czy w poniedziałek, nie pamietam)
## Mogli zbierać „pod wyniki” przez kilka dni i wywalić w pt 07/11, ale jakie to ma teraz znaczenie po tygodniu?
"wciąż nie widze w Ortex momentu kiedy Qube i marshall po raz ostatni zwiekszali krótka pozycję".
###
Jeśli nie będzie tego widać w poniedziałek lub we wtorek w Ortex, to znak, że poszło to na "boku", np. (inna z wielu opcji) zostały sprzedane na grę na krótko w tajemniczym koszyku swapowym, tzw. „niestandardowa wymiana koszyka”. I pytanie, ile tego jest obecnie na "boku" ?
Dnia 2025-11-14 o godz. 18:17 ~Delaware napisał(a): > "wciąż nie widze w Ortex momentu kiedy Qube i marshall po raz ostatni zwiekszali krótka pozycję". > > ### > > Jeśli nie będzie tego widać w poniedziałek lub we wtorek w Ortex, to znak, że poszło to na "boku", np. (inna z wielu opcji) zostały sprzedane na grę na krótko w tajemniczym koszyku swapowym, tzw. „niestandardowa wymiana koszyka”. > I pytanie, ile tego jest obecnie na "boku" ?
Z całym szacunkiem... niby wnikliwe pytanie ale takie bez sensu, raczej retoryczne lub prowadzące do sytuacji gdy więcej pytań niż odpowiedzi. Ja was podziwiam z tym Ortexem. Co za świnia wam to uczyniła? :D
Dnia 2025-11-14 o godz. 18:38 ~Kosiarz napisał(a): > Dnia 2025-11-14 o godz. 18:17 ~Delaware napisał(a): > > "wciąż nie widze w Ortex momentu kiedy Qube i marshall po raz ostatni zwiekszali krótka pozycję". > > > > ### > > > > Jeśli nie będzie tego widać w poniedziałek lub we wtorek w Ortex, to znak, że poszło to na "boku", np. (inna z wielu opcji) zostały sprzedane na grę na krótko w tajemniczym koszyku swapowym, tzw. „niestandardowa wymiana koszyka”. > > I pytanie, ile tego jest obecnie na "boku" ? > > Z całym szacunkiem... niby wnikliwe pytanie ale takie bez sensu, raczej retoryczne lub prowadzące do sytuacji gdy więcej pytań niż odpowiedzi. Ja was podziwiam z tym Ortexem. Co za świnia wam to uczyniła? :D
## Twórców Apki nie znam, ale pamiętam kto mi przypadkiem ‚załatwił’ 50 % rabatu :D.
Kolega ~Delawere z premedytacją udziela gmatwających odpowiedzi na pytania retoryczne, jeszcze delikatnie próbując ludzi wkręcić w liczenie niepoliczalnego „na boku” :) Aż mi pociemniało w oczach na samą myśl o takich matematycznych rozpiskach jakie są na kopalni…
> Kolega ~Delawere z premedytacją udziela gmatwających odpowiedzi na pytania retoryczne, jeszcze delikatnie próbując ludzi wkręcić w liczenie niepoliczalnego „na boku” :) Aż mi pociemniało w oczach na samą myśl o takich matematycznych rozpiskach jakie są na kopalni… > ### Tylko skromnie przypomnę , że na GME przed short squeeze było ponad 15 mln szt. akcji pożyczonych , poza wielkościami podanymi przez Ortex. Jakim cudem ? Sprawdź sobie w internecie ? A szczęka Ci opadnie ! Jeśli nie pasują Ci rozpiski na "koksowym", to co tam robisz od miesięcy ?
Dnia 2025-11-14 o godz. 19:47 ~Delaware napisał(a): > > > Kolega ~Delawere z premedytacją udziela gmatwających odpowiedzi na pytania retoryczne, jeszcze delikatnie próbując ludzi wkręcić w liczenie niepoliczalnego „na boku” :) Aż mi pociemniało w oczach na samą myśl o takich matematycznych rozpiskach jakie są na kopalni… > > > ### > Tylko skromnie przypomnę , że na GME przed short squeeze było ponad 15 mln szt. akcji pożyczonych , poza wielkościami podanymi przez Ortex. Jakim cudem ? Sprawdź sobie w internecie ? A szczęka Ci opadnie ! > Jeśli nie pasują Ci rozpiski na "koksowym", to co tam robisz od miesięcy ? > > Bez odbioru ! > ## Ale po co tak nerwowo zaraz? Żartowałam tylko… wiadomo, że tu też nie wszystko widać, tak jak na JSW. Nie neguję tego w żaden sposób tylko się śmieję, że jeszcze chcesz Antoniego wkręcić w podobne rozrachunki na 2 str A4 codziennie.