Po tym jak prezes w wywiadzie 9 wrzesnia czyli na niecale 2 miesiace przed obnizeniem prognoz zastanawial sie o ile pobija 2mld ebitdy nic mnie tu juz nie zaskoczy. Wiarygodnosc jakikolwiek zapowiedzi jest bliska zeru
Jak dla mnie są dwie opcje. Pierwsza to postanowili zmniejszyć tempo otwarć aby nie obciążać bardzo kosztami otwarć wyniku kwartału. Druga, że coś zaczęło iść z konceptem nie tak. Widać to po przychodach z m2.
Co do powierzchni to prezes już zaczął symulować awarię modułu obietnic
"I my otwierając te 350 000 m czy 300 000 m,
my się deklarowaliśmy 200 250 proszę
pamiętać, nie? Jeżeli ktoś mówi, że ja
nie dowiozę, no to do czego się
odnosimy? Do 350 czy do 200 000 m? Nie,
ja dowiozę 300 ponad m kwat, to jest duży sukces. To jest 300% więcej
niż w jakimkolwiek okresie."
Tak samo slabo wyglada to tlumaczenie ze w q3 zaksiegowali juz koszty otwarc z q4. Czyli tych kilku sklepow ? Od jakiegos czasu nie trzyma sie tu nic kupy.
Chodzi o wiarygodnosc ktora zarzad traci kazda taka pomylka - i nie mowimy tu o poymce o kilka sklepow. Tak samo jak nie mowimy o zmianie prognozy o kilka procent. Bardzo niskanaktualna wycena jest jedna z pochodnych tego typu komunikacji. Stwarza to obraz ze za bardzo nie wiedza co sie dzieje ze spolka.
Weź pod uwagę że przy otwarciach takich obiektów w zasadzie 90% nie zależy od CCC a podwykonawcach czy samych galerii. Ja zakładam ze te miejsca nie sa puste i tylko czekają a ktoś je weźmie.
No tak otwarciami nie da się w żaden sposób zarządzać. Dlatego otwarcie 3 sklepów należy interpretować jako sukces spółki a nieotwarte sklepy to sprawka galerii i wykonawców.
Jak byś porobił trochę na budowach zwłaszcza na trochę wyższych stanowiskach to różnie to bywa. Czasem zwykła glupora sie nie ruszy bo ktos pojechać na wakacje i tyle. Nie mówię ze to jest powód zawsze ale przy takich rzeczach 3 miechy obsuwy to jak o czasie. Pozatym przecież HP to szajs i to tylko kłopot z tego co tu ludzie piszą na bankierze to o co wam chodzi?
Smentealista, na trawie pelno kup. Idz, przytrzymaj sie. Przez twoje posty wiekszosc ma rozwolnienie. Walnij ty cos na depreche, co? I ty masz akcje ccc? Chyba z monopoly...
Aktualizacja. Coś się mocno ruszyło. Pojawiły się nowe sklepy w Hiszpanii, Bułgarii, Chorwacji, Słowenii...
Razem w 4q otwarli 12 sklepów. Do planu zostało 28 sklepów.