Do wyborów myślę daleko od akcji się trzymać ... wyjątkiem może tu stanowić PXM
Fw20 2690 i tam można złapać L ...
Jeżeli wygra Trzaskowski GPW pójdzie do góry jeżeli Nawrocki będą spadki .
Nic nie piszę od dawna ponieważ rynki sa tak podatne na politykę Drumpa że wszelkie dłuższe ruchy kierunkowe wynikają jedynie z jego działania. Oczywiście ruchy intraday to zupełnie co innego i tu każda strategia oparta o 50% skuteczność jest dobra.
Ruchy kierunkowe wywołane działaniami Drupma sa gigantyczne w krótkim czasie mogą zdewastować konto jeżeli nie ma się odpowiednie strategi MM.
Na Pzu mieliśmy ATH przy 64. Kiedyś zapowiadałem ten poziom jako docelowy w impulsie wzrostowym. Obecnie jest korekta i powinna dojśc do strefy 55-55,60 utrzymanie jej powinno dać kolejny impuls w górę na nowe ATH
Długoterminowo siędzę w akcjach PKN Orlen od 54 i moim celem jest albo dywidenda albo poziom 78
a tymczasem Prezes Nawrocki czyli KARIERA NIKODEMA DYZMY."Spójrzcie na jego gębę, na jego prostackie maniery!" https://www.youtube.com/watch?v=jxYd2VO-Fwk
Dużo lepszy od Prezesa Dyzmy .Sutener co Ma ''kibolskie''tatuaże i wciaga podczas debaty : https://x.com/TW_Marek_69/status/1924480403533856972/photo/1
Pan Prezes Nawrocki a instrument .Jaki? Może mandolina : https://www.youtube.com/watch?v=DtxK1jtUCMw
Zastanawia mnie Orlen. Też mam jego akcje, ale kupione z perspektywą sprzedaży na koniec roku. Po odebraniu dywidendy i "zasypaniu" odcięcia. Widzę jednak, że potężnie wzrasta już teraz. Nasuwa się pytanie: skąd te wzrosty? Pod dywidendę? Przy kursie 80 zł, dywidenda to będzie 7,5%. Może to stało się atrakcyjne?
Moim zdaniem po wygranej Nawrockiego fw20 pod koniec sierpnia powinien znaleźć się na poziomie 2480-2500 i stamtąd L .
Rhett ,
Jak widzisz Nasz rynek na okres wakacyjny?
Dnia 2025-05-29 o godz. 17:58 ~janek napisał(a): > Moim zdaniem po wygranej Nawrockiego fw20 pod koniec sierpnia powinien znaleźć się na poziomie 2480-2500 i stamtąd L . > > Rhett , > > Jak widzisz Nasz rynek na okres wakacyjny?
Ciężko coś obecnie przewidywać na naszym rynku. Ja gram jedynie intraday pozycje L ale po korektach. Na indeksach zachodnich też gram jedynie intraday pozycje L. Do momentu wyjścia na nowe ATH
Powinna się pojawić jakaś korekta na jankesach i Dax ale kiedy i jak głęboka trudno wyznaczyć. Generalnie jest czas do spekulacji intraday lub skalpów. Techniki dowolne z odpowiednim MM
Na rynkach dalej mamy wielką zmienność, dosłowna huśtawka nastrojów sterowana przez polityków i działania geopolityczne. Parę zdań. Jankesi zmierzają na nowe ATH o którym pisałem kilka tygodni wstecz. Osobiście połowę pozycji L skasowałem przy 6140 a drugą połowę skasuję zaraz powyżej Ath. Ropa po wystrzale ponad 78 byłe ewidentnie do gry Short co wykorzystałem zwłaszcza że wszystkie media ogłaszały że idzie na 120-130 usd :) Daxa nie rozgrywałem Na wig 20 mam pozycje Long i trzymam do Ath tak skasuję duży zysk, tak myślę. Na Orlenie skasowałem zysk przy 78,88. Tutaj grałem 3 razy pozycje Long. Kurs doszedł wczoraj do 83,80 dzisiaj rano było cofnięcie co wykorzystałem do ponownej gry Long i celuję obecnie w poziom 86,20
Jak jankesi wyjdą na nowe Ath wówczas zastanowię się nad zagranie swinga Short ale albo będzie musiał wystąpić jakiś znak geopolityczny albo na wykresach. spodziewam się nadbicia Ath u jankesów ale jak wysokiego na razie trudno wskazać, moim zdaniem może dojść nawet do strefy 6250-6400 na spx bossa To samo planuję z wig20, wyjście ponad Ath i w zależności od reakcji może zagram swinga S.
Pzu - tu moim zdaniem będzie teraz kolejny impuls wzrostowy i moim zdaniem może dojść nawet do strefy 68 - 69,50
Dnia 2025-06-25 o godz. 07:40 ~janek napisał(a): > Pięknie rhett, > > Gratulacje za wyczucie rynku ... Pkn dłuższy TP to 120 . > > Jak widzisz Gold? Niektórzy celują nawet w 3800
O złocie większość teraz pisze, że spodziewają się korekty. Ale moim zdaniem dopóki strefa 3200 -3280 jest utrzymywana to obowiązuje ruch w górę. 3800 - 4000 w tym roku może spokojnie być.
Pkn 120? Zobaczymy. Ja nie gram z obecnego poziomu tak długich ruchów w górę. Co innego gdyby się skorygował po dywidendzie do okolic 60 -65
Dnia 2025-07-01 o godz. 17:34 ~janek napisał(a): > Rhett, > > Zrealizowałeś Sp500?
Wakacje! Do okolic 9.07 kiedy będą się ważyć cła nic się wielkiego nie wydarzy. Może na jakesach jakaś korekta od połowy lipca do połowy sierpnia. Jak w zeszłym roku? Grają algorytmy
"Nie pracujemy nad podatkiem od nadmiarowych zysków banków..." . Co znaczy zawsze możemy zacząć.
Z drugiej strony.
"Ministerstwo Finansów pracuje nad podatkiem dotyczącym odsetek od rezerwy obowiązkowej utrzymywanej przez banki w Narodowym Banku Polskim - poinformował w środę minister finansów Andrzej Domański."
Grzebanie przy bankach może "zmieść" PZU z planszy.
.....Przecież pisałem, że przewiduję od połowy lipca korektę na rynkach. Może się dzisiaj zacznie, mamy około połowy lipca :) Po korekcie, która jak najbardziej się należy myślę że rynki ruszą dalej w górę. Koniec roku powinien być wyżej niż obecnie.
Po ustanowionym przebitym szczycie z 2011 roku obstawiam zejście fw20 o 250 pkt do października i stamtąd ponownie pozycja L.
ATT możliwe jeszcze zejście do 16zl . Akcje które kupiłem trzymam.
Co prawda jeszcze mam urlop ale dzisiaj zagrałem pozycję swing Short na SPX Pozycja zajęta przy 6418 sl na 6568 a tp na 6118\ Jest to zagrania przy R:R jak 1 do 2 Wykres co prawda nie pokazuje jeszcze odwrócenia trendu ale moja strategia daje mi podstawy do zagrania. Jak kurs spadnie do 6400 przestawiam na be.
lacjum desideratum a teraz rów marianski UTwory AI dla automatów https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDoxSwWc3v1DU&start_radio=1 https://www.youtube.com/watch?v=4B6Tvg30zRk&list=RD4B6Tvg30zRk&start_radio=1 i Rhett juz zarabia BRAWO!
Dnia 2025-07-25 o godz. 14:02 ~Kptnemo napisał(a): > TP na 6118? To dość głęboki spadek. Jaki horyzont czasowy? > > Dzięki
Głęboki spadek? 4,5% po wzroście o ponad 20% Normalna korekta. Ale na razie wygląda to słabo, rynek broni 6400 i jest presja w górę... Czas: do rolowania, lub osiagnięcia sl lub tp
Zapowiadało się, zapowiadało się :) Wczoraj grałem pozycje Short na miedzi ugrałem kilkaset usd, wieczorem zamknąłem ostatnia pozycję S a po godz 20 kurs spadł -20% !!! Gdybym zostawił pozycje na noc byłbym bogatszy o 32,5 tyś usd Tak więc nie rozpamiętuj...
Gram teraz pozycje Long na miedzi ale długoterminowo. Do tego S na Spx Zmienność króluje!
Dnia 2025-07-31 o godz. 18:36 ~126p napisał(a): > Dnia 2025-07-31 o godz. 17:52 ~Rhett napisał(a): > > Gram teraz pozycje Long na miedzi ale długoterminowo. Do tego S na Spx > > Zmienność króluje! > > A DAXa teraz nie rozgrywasz? > Jak USA skorekcą to niemiec chyba też powinien oddać? >
Nie gram niemca od jakiegoś czasu choć ruchy ma szerokie. Gram jankesa ropę miedź Korekta na rynkach musi być Wakacje...
Dnia 2025-08-01 o godz. 08:33 ~janek napisał(a): > rhett, > > Ważne , że zarobiłeś na miedzi... Wszystkiego nie przewidzisz ... > > Masz jakiś plan na gold?
Zarobiłem póki co dobrze na S Spx i liczę że jeszcze spadną złota nie gram póki co
Zamknąłem z ręki Shorta na Spx, biorę +160 pkt to bardzo dobry wynik jak na spx. Myślę że spadki na giełdach będą w sierpniu, we wrzeniu uspokojenie i ostatni kwartał roku wzrostowy. Natomiast trzeba kasować zyski. To podstawa spekulacji
Pewnie będzie jakieś odbicie w górę i kolejny impuls spadkowy.
Dnia 2025-08-01 o godz. 17:36 ~126p napisał(a): > Dnia 2025-08-01 o godz. 15:58 ~Rhett napisał(a): > > > Pewnie będzie jakieś odbicie w górę i kolejny impuls spadkowy. > > A możesz coś więcej napisać o DAX, jakie przewidywania na przyszły tydzień i sierpień. > Jeżeli będzie odbicie to jakie maksymalne poziomy widzisz? >
Tak jak napisałem wcześniej, nie grałem Daxa od dłuższego czasu.... Na D1 widać że w całym lipcu była konsolidacja na szczytach a ostatnie 24 tp 1000 pkt zjazdu W ogóle wystrzał wczoraj jankesów to była parodia :) Dax ma wsparcie z D1 na strefie 23000-23300 dopóki trzyma mamy trend wzrostowy. Opór to okolice 24000 Z niższych interwałów ciężko cos powiedzieć. Trzeba obserwować i pograć na skalpy zobaczyć jak reaguje na M5 i M15
jak nie masz doświadczenia poczekaj na październik