@benitor napisał: "Może kogoś przekona fakt, że banki premiują grę intra przez obniżenie prowizji. Oczywiście chodzi im o jak najczęstsze zawieranie transakcji. Jednak nie musieli by dawać rabatu, gdyby taka gra była bezpieczna. Wyceniają ryzyko Gracza i wiedząc, że to śliski temat, zachęcają niższą prowizją."
Po pierwsze to nie banki, tylko biura maklerskie, które przeważnie należą do tej samej grupy kapitałowej co banki, ale to odrębne podmioty. Niska prowizja wiąże się z generowaniem wysokich obrotów w wymiarze miesięcznym, ale nikogo nie obchodzi czy dany gracz ją uzyskuje grając jednosesyjnie niedużą liczbą kontraktów, czy w dłuższym horyzoncie, ale ich dużą ilością. To tyle w tym temacie.
Słaby rynek by obietnic tak nie kupił ale że trafiło na okres mocy to dodatkowy impuls. Możliwe że jednak info przetrawią i rynek zgaszą. Jak mówił Premier o energetyce jądrowej to coś wspomniał o prywatnym kapitale. To już nasze perły nie będę same sponsorować ? Gorzej jak za kilka dniu uzupełni że główny ciężar to PGE, Orlen i KGHM.
Rozumiem że PGE rośnie bo zapowiadane inwestycje w energetyką to modernizacja sieci ale z drugiej strony jak mówią o tanim prądzie to kto za niego zapłaci ? Nie wymuszą na PGE dokładania do tańszego prądu ?
Ravcio, ty grasz na FW20 czy na spółkach z jego instrumentu bazowego? Jeżeli już chcesz się interesować akcjami z WIG20 to obserwuj jego notowania, bo to one odwzorowują jako ich średnia, zachowanie wszystkich spółek w niego wchodzących.
Aby taniej produkować prąd to trzeba atom a to za wiele lat i nim powstanie to ktoś musi ogromne pieniądze wyłożyć na budowę (kto ?). To plany na wiele lat do przodu a tani prąd ma być już bo coś trzeba dać ludowi teraz i przed następnymi wyborami bo je w końcu przebębnią,
ravcio ale patrz jak to kupują te akcje. Zawsze dla Ciebie za drogo, a tu proszę widzą potencjał w naszym tuzach :-) Ale mnie zawsze śmieszyły te Twoje komentarze i Pani Zofiii. No i mataczą czy nie mataczą? :-)
Nawet jak KGHM zapłaci niższy podatek, to i tak ta kasa pójdzie w INWESTYCJE. Długoletnie i cholernie kosztowne... Spółki z udziałem Skarbu Państwa przez dekady nie będą wypłacać dywidend, ale przynajmniej kasa nie pójdzie bezpośrednio z budżetu, co będzie miało wpływ na deficyt... Dlatego też, ja bym wiał z wielkich spółek energetycznych i w ogóle z tych, w których SP ma mocne udziały...
Żeby była jasność - inwestycje są niezbędne, ale niekoniecznie dla akcjonariuszy...
@benitor napisał: "Wierzę, że są też (obecnie) algorytmy zawierające setki transakcji na godzinę (nie u nas). I jestem przekonany, że nie przegrywają."
Śmiać się czy płakać? GPW od 2 września 2013 roku uruchomiła usługę kolokacji i szybkiego dostępu do systemu UTP - High Performance Access ( HPA )
ravcio od zawsze się umartwiasz kto to później kupi tak drogie akcje. Co to się martwić na zapas? Przecież wiadomo, akcje drożeją, później tanieją i tak na przemian. A Ty zafiksowałeś się na spadki-bez sensu jak widać :-) same straty to przynosi.
Ja powiem tak... głosowałem na obecną koalicję choć nie na PO więc niby ich wybrałem. I żeby nie było że krytykuje bo jestem przeciw ale fajnie się słucha jak mówił tak na luzie ale dobrze wiem że nic z tego i to tylko gadka przed wyborami pod publikę. Gdyby nie coraz gorsze sondaże to by pewnie im się nawet nie chciało kitów wciskać bo tak byli pewni wygranej a teraz zaczynają mieć wątpliwości to wszystko obiecają jedni i drudzy.
Media trochę dołożą a lud to kupi a przynajmniej GPW już kupiła. Np. słuchałem moment jak Premier zwrócił się Brzoski a później w radiu o tym mówili. Całkiem inaczej to przedstawili. Jakby to było uzgodnione wcześniej i jakby miała być wspaniała współpraca z przedsiębiorcami.
Dnia 2025-02-10 o godz. 14:26 ravcio napisał(a): > Media trochę dołożą a lud to kupi a przynajmniej GPW już kupiła. > Np. słuchałem moment jak Premier zwrócił się Brzoski a później w radiu o tym mówili. Całkiem inaczej to przedstawili. Jakby to było uzgodnione wcześniej i jakby miała być wspaniała współpraca z przedsiębiorcami.
Potrzebuje tylko kolejnego zderzaka do wyborów. Będą najwyżej we dwóch latać po kasę do tej Brukseli. Za którymś razem to może to coś da, zawsze jakiś plus :)))
no ja tez zapakowany w s ki na maxa za grosz nie wierze DT, deficyt gigant a on bedzie zwalnial z podatku kghm ktos w to uwierzył, takie gadanie pod wybory a potem sie powie sorki, ale swoja droga dziekuje koledze ze podał info na forum o tym podatku dzieki temu zdolalem sie ewakuować i rzeczywiscie za kilka minut takie info podał Domanski
Dnia 2025-02-10 o godz. 13:44 ~gracz napisał(a): > @benitor napisał: > "Wierzę, że są też (obecnie) algorytmy zawierające setki transakcji na godzinę (nie u nas). I jestem przekonany, że nie przegrywają." > > Śmiać się czy płakać? > GPW od 2 września 2013 roku uruchomiła usługę kolokacji i szybkiego dostępu do systemu UTP - High Performance Access ( HPA )
Oooo, widzę, że kolega wraca do dawnego zwyczaju komentowania komentatorów. Śmiej się i płacz na zmianę jeżeli pragniesz, ale usilne szukanie okazji, żeby zamanifestować swoją wyższość jest żałosne.
Nie twierdzę, że w Polsce nie ma technicznych możliwości. Twierdzę, że to nie jest miejsce na stosowanie tej strategii. Chodzi mi o płynność rynku i jednopunktowy krok FW. Zaangażowanie poważnej technologii, żeby na FW zagrać kilkaset razy 10 kontraktami (z realnym ryzykiem poślizgów nawet przy 10 kontraktach) byłoby śmieszne.
Jaka wyższość, po prostu zabierasz głos nie orientując się w temacie. Poczytaj sobie jak grają na kontraktach zdalni członkowi naszej giełdy to może coś zrozumiesz, chociaż nie bardzo w to wierzę.
Zrobiło się dynamiczniej na giełdzie to i na forum nerwowo i zaczyna się wytykanie graczom co robią i co powiedzieli. Mam nadzieję że pewne teksty w komentarzach na drugim forum nie były do mnie.