Dnia 2025-08-07 o godz. 19:17 ~emeryt napisał(a): > Wracając do tytułowego tematu watku...zagadka dlaczego zrezygnowal dla mnie nierozwiązana a juz mamy nową zagadke dlaczego powrócił espi cytat ....powołaniu z początkiem dnia 8 sierpnia 2025 roku do Rady Nadzorczej Energa SA wspólnej kadencji Pana Ireneusza Jana Fąfarę na funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki. Pan Ireneusz Jan Fąfara będzie pełnił funkcję w Radzie Nadzorczej Spółki bez wynagrodzenia, > > https://pap-mediaroom.pl/biznes-i-finanse/energa-sa-282025-zmiany-w-radzie-nadzorczej-energa-sa
wyszedł z RN, bo mieli ogłosić wezwanie; wrócił, bo chce przypilnować interesu. Robi dokładnie tak jak robił Obajtek.
Czyli teraz mamy na stołkach zarządu ludzi którymi kierują politycy z tylniego siedzenia I bez którego nic nie można zrobić? Czym to się różni od tego że polityk (obajtek) siedzi na pierwszym siedzeniu?
Pan Ireneusz Jan Fąfara nie wykonuje działalności konkurencyjnej wobec działalności Energa SA, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej wobec Energa SA jako członek organu spółki kapitałowej oraz nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organów, .....Z całokształtu sporu wyjawia się obraz że Orlen to konkurent ,okupant ,zaborca a nie partner / pozostaje miec nadzieje ze to sie zmieni/więc wychodzi na to że już lepiej mieć w akcjonariacie Skarb Państwa / pomijam wypowiedzi polityków czy ustalanie przepisów ze szkodą dla spółek w których państwo jest akcjonariuszem / czyli ze szkodą dla państwa a majątek którym zarządza państwo jest obywateli więc ze szkodą dla nich i innych akcjonariuszy danej spółki
Dnia 2025-08-07 o godz. 20:40 ~darek napisał(a): > Pewnie jeszcze sporo obajtkowych kretów w Orlenie zostało,skoro on wie takie rzeczy. > > https://www.instagram.com/reel/DMrwPKqNxUx/
No, ale trzeba przyznać, że Fafik jest w niewygodnym położeniu: kupi -źle, sprzeda - źle, nic nie zrobi - czas minął i wszyscy domagają się działań. Jak żyć?
Ogólnie bedą musieli podjąć decyzje ....wariantów jest wiele i nie każdy jest drogą do przyszłych ponadprzeciętnych zysków ale bez róznicy jaki wariant będzie grany to kurs powinien wspiąć się na wyższe poziomy ...
W marcu tego roku prokuratura Regionalna w Łodzi zakończyła śledztwo dotyczące byłego prezesa Orlenu Jacka Krawca. Rzecznik PR powiedział, że nie znaleziono podstaw do skierowania aktu oskarżenia.
Obajtek to by chętnie wykupił resztkę akcji, bo tam z koleżkami kilkadziesiąt baniek trzyma. Jak wróci PiS to zapłacą 25-30 złotych i zgarną sto milionów zysku
bajania Karo o tym jakoby grupa "poważnych" akcjonariuszy Energi negocjuje z Orlenem cenę wykupu ich akcji pękła jak bańka mydlana;-) teraz Karo idzie w narację,że jak wróci Obajtek,to swoim kolesiom godziwie zapłaci,a fakty są takie,że gdyby było w tej teori odrobiana prawdy to mógł to zrobić w I połowie 23',gdy wolumen za sprawą 'niewidzialnej ręki rynku" spadł ponizej1%
Myślę, że wtedy Obajtek się nie spodziewał że przegrają wybory i mu się nie spieszyło. Zebranie 7 milionów akcji przy tamtych obrotach to jest jednak robota na 1,5 roku. Poza tym wtedy to kurs był po 8-9, a to żaden zysk. Trudno by mu było nagle zrobić wezwanie na 20. Co do negocjacji z poważnymi akcjonariuszami, to to jest odrębną sprawą i proszę tego wątku nie mieszać. Nie zapominajmy że na rynku jest 37 milionów akcji, jest Esaliens, jest GG, są inni
proszę Cię,sami znowelizowali ustawę o ofercie publicznej i uchwalili,79/3a w ktorym półroczny wolumen poniżej 1% nakazuje zapłacić w/g wyceny,wolumen był(nieprzypadkowo)zapłaty godziwej nie było
Zgadzam sie z Karo tylko dodam ze skala ich "dzialalnosci " byla na tyle duza ze "ukryte " akcje musialy poczekac Do tego doszły procesy GG no i zaksiegowana cena ok 20 zł Z tym wszystkim trzeba bylo poczekac do wyborow - tansze paliwo itp dzialania wygladaly na pełny sukces A potem przedawnienie sprawy haniebnego wezwania i robta co chceta -przedawnienie chyba w nastepnym roku tak jak wygasniecie umow z GG Oj zaszaleją Moze tak?
Fakt, procesy z GG też pewnie powodowały że chcieli poczekać. Teraz Fafara wraca do rady nadzorczej, bo się po prostu do wyborów już nic nie wydarzy. A to znaczy, że lepiej mu być tam w radzie i patrzeć na Staszaka. Zobaczycie, że będę mieć rację. Zmieni się władza i będzie wykup po 25-30 złotych. Po drodze się jeszcze 2 elektrownie wybudują i wszystko cacy
wladza jest stabilna i to niezaleznie od tego kto rządzi bo łacza ich min etaty w SSP Duzy przepływ akcji mowi ze notowania spolki nie zostały zostawione same sobie - to ok ,tylko trzeba poczekac na przedawnienie haniebnego wezwania
akurat w tej kwesti rownież ja podzielam teza postawiona przez Autor: ~Karo [188.146.34.*]2025-08-08 13:33 ....dużo można byłoby powiedziec gdyby przeanalizować listę wszystkich akcjonariuszy spółki Energa którą posiada KDPW ..a tymczasem Krzysztof Berliński, doradca podatkowy nadzorujący kwestie podatkowe w Orlenie został powolany do rady nadzorczej społki ENERGA SA ...dlaczego ? czy bedzie realizowany wariant w którym szczególnie potrzebna będzie wiedza doradcy podatkowego ...czy taką wiedzą Pan Berliński nie mógł swojej wiedzy przekazywac bedąc zatrudniony w Orlenie bez powoływania do rady nadzorczej ENERGA SA
Bartłomiej Sawicki w artykule w gazecie Parkiet zatytułowanym Orlen umacnia się w Enerdze link poniżej
za dziwny zbieg okoliczności uznaje że ta nominacja następuje po tym jak szefem rady nadzorczej Energi został prezes Orlenu Ireneusz Fąfara.Dodatkowo autor zauważa że w kontekście niepewnej, giełdowej przyszłości Energi, istotnym może być fakt, że Pan Berliński był także liderem obszaru w trakcie największych przedsięwzięć restrukturyzacyjnych, w tym połączeniowych w Polsce.
Pan Sawicki / według mnie słusznie / uważa że w tle zmian jawi się trwająca dyskusja o przyszłości spółki w ramach Grupy Orlen. dodatkowo przypomina że Orlen rozpisał w lipcu przetarg na analizy dotyczące przyszłości Energi w ramach Grupy Orlen. Rozpatrywane są scenariusze, łącznie z ponowną procedurą zdjęcia spółki z giełdy.
moim zdaniem,nawet prezes Orlenu nie ma prawnej możliwosci wglądu w listę akcjonariuszy Energi,więc opowieści "dziwnej treści"że powodem np.braku wykupu pozostalego ff po godziwej cenie są "podejrzane powiązania" "grubszego"akcjonariatu z tą, czy inna opcją polityczną to brednie,zawsze jakieś polityczne uklady będą,bez różnicy kto rządzi.
ja nie twierdzę cytujac ciebie ....że powodem np.braku wykupu pozostalego ff po godziwej cenie są "podejrzane powiązania" "grubszego"akcjonariatu z tą, czy inna opcją polityczną ...choć też nie można tego wykluczyć ale jaka prawda ???.....ja twierdziłem jedynie że w akcjonariacie zostały króliki ekipy Obajtka i to już znacznie wcześniej o tym pisałem zanim pojawił się Karo /przy okazji nie z wszystkimi jego wpisami się zgadzam/....Osobiście kibicuję aby był grany wariant który przybliży Nas do ponadprzecietnych zysków a jak będzie dopiero się przekonamy
co by nie pisać,prezes Orlenu,przewodniczącym rn Energi oznacza przynajmniej na razie brak jakiegokolwiek wezwania/wykupu/wymiany akcji Energi,bo to konflikt interesów.
2024-06-14 Orlen nie odpowiada na pytania dziennikarza śledczego, nasyła za to na niego agencję PR
Jan Piński, redaktor naczelny Wieści24.pl, zadał Orlenowi kilka niewygodnych pytań na temat działaczy PiS, zatrudnionych w tej spółce. Ta, zamiast odpowiedzieć milczy, ale z Pińskim skontaktowała się za to agencja PR… – 28 maja skierowałem do was poniższe pytania. Dlaczego do tej pory nie otrzymałem na nie żadnej odpowiedzi? Pomijając próbę dotarcia do mnie przez firmę PR z pytaniem: czego chcę, aby przestać pytać? – napisał Jan Piński.
1.Czy prawdą jest, że pani Agata Borowiec, była posłanka PiS w Sejmie VIII kadencji i siostra Andrzeja Borowca, członka Suwerennej Polski, zastępcy b. wiceministra sprawiedliwości Marcina Romanowskiego w lubelskich strukturach SP i b. dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie, pracuje w Grupie Orlen na stanowisku dyrektorskim lub eksperta? Na jakim dokładnie stanowisku i w której spółce jest zatrudniona? 2.Czy prawdą jest, że dyrektorem Biura Komunikacji w spółce PGNIG Termika z Grupy Orlen jest p. Kamil Szafrański , były dyrektor biura poselskiego Jacka Sasina? 3.Czy prawdą jest, że zastępcą dyrektora ds. zakupów w PGNIG jest p. Paweł Szymański, były asystent byłego wiceprezesa zarządu PKN Orlen Roberta Perkowskiego (byłego burmistrza Ząbek i radnego PIS, człowieka Jacka Sasina)? 4. Czy prawdą jest, że w Biurze Komunikacji Orlenu pracuje p. Artur Barański, zaufany człowiek posła PiS Rafała Bochenka, były pracownik PGNiG, a następnie pracownik biura prasowego PiS, skąd do pracy w Orlenie powrócił po wyborach parlamentarnych w 2023 r.? 5. Czy prawdą jest, że dyrektorem ds. komunikacji wewnętrznej w Orlenie jest p. Hanna Beister, zatrudniona w spółce przez byłego wiceprezesa Orlenu Adama Buraka, zaufana i bliska współpracowniczka byłego prezesa spółki Daniela Obajtka?
Czyli co moze byc tak ze mamy do czynienia z ponadpartyjnym porozumieniem / ? / i nawet wczorajszy duzy przepływ akcji staje sie bardziej zrozumiały - takie obroty nie powinny miec miejsca bo przy tych poziomach wczesniej wybierane były one wiele razy To moze dlatego nawet premier nic nie moze zrobic choc Pomorze naciska wrecz nachalnie