Wystarczy spojrzec na wpisy fanpli 2020-24 by wiedzieć jak interpretować jego wpisy tutaj: bajeczki. Ale chodzi na walne i chociaż te info jest ciekawe jak się podzieli, naturalnie tam też wszystko interpretuje mega pozytywnie zawsze. A kurs jest tam gdzie pisałem kilka miesięcy temu, że będzie. Teraz pytanie na ile miesięcy bądź lat na tych poziomach pozostanie.
dziwni są tacy jak breton posypać i owszem posypią i zwalą coś ale odkupić to łapy się trzęsą zawsze za drogo ot analitycy jak chcesz skorzystać to dyskutuj merytorycznie a nie banialuki ktoś manipuluje kursem nie wiem czy to gra na krótko czy jakiś zakład? w każdym razie ktoś znający się na AF powie ci, że spółka o 100 mln przychodach za trzy kwartały tego roku nie powinna mieć kapitalizacji 38 mln tylko dużo wyższą nie ma z kim dyskutować bo oprócz nielicznych tutaj większość ocenia fundamenty i potencjał poprzez notowania wiadomo - bankrut, trup w szafie i inne koszałki opałki >> osobiście nawet się cieszę, że mogę sobie spokojnie w miarę swoich możliwości dokupować oczywiście wracając do przeszłości to ten nie robi błędów co nic nie robi....
"...ktoś znający się na AF powie ci, że spółka o 100 mln przychodach za trzy kwartały tego roku nie powinna mieć kapitalizacji 38 mln tylko dużo wyższą..."
JSW przychody 13 mld kapitalizacja 3 mld - jeszcze gorzej niż pli.
Na giełdzie nie można żenić się ze spółką!! Trzeba trzeźwo oceniać sytuacje i podejmować adekwatne decyzje. Jak jest źle to trzeba ją rzucić i zapomnieć. Oczywiście każdy ma prawo interpretować sytuację spółki na własny sposób ale psycha ludzka działa niestety różnie w zależności od tego czy akcje się ma czy ich się nie ma. Dlatego właśnie to trzeźwe spojrzenie jest tak ważne.
Nie piszę tego ze złośliwością i szczerze życzę wzrostów!
Całkiem rozsądne ale tylko teoretycznie bo to zupełnie nietrafiony przykład.
Juz tłumaczę. Masz 10k ze średnią 21zl. Kurs oscyluje długo w granicach 23-27zł. I zaczyna spadać... Czy za zaczyna. sprzedać przy 23 czy czekać i zaczynać przy 20zl zwalając go jeszcze niżej. A jeśli to tylko korekta? Bo wiesz na co ty czekasz.... A jeśli przesłałeś ten moment i.kurs już oscyluje w granicach 15-16zł to sprzedawać? Ja uważam inaczej. Skoro wchodzę na tak mało płynna spółkę to liczę się z tym że tu może bujać w obie strony. Pakiecik 10k jest już duży a wiem że drobni mają tu i po 20k i po 50k i trzymają bo nie weszli tu na chwilę. Fakt jest slabo, ale chyba JSW powinno się teraz kupować, a nie sprzedawać? PLI moim zdaniem również więc skoro przegapiłem moment a mój pakiet nie jest tak łatwo zbywalny uśredniam sobie cenę i czekam na lepsze czasy. No chyba że spółka się wywróci wtedy będzie mało śmiesznie. Robiłem tak jak napisałeś gdy miałem pakieciki po 2k-3k. To było łatwe do zrobienia. Niestety na dziś albo stety w przyszłości mój pakiet jest sporo, sporo większy.
czepiać się i analizować wyniki historyczne to prawo każdego ale warto się skupić na giełdzie - tym bardziej jeśli się wyciąga naukę z błędów w przeszłości - na przyszłości i w wypadku spółek tzw wzrostowych mających relatywnie małą skalę biznesu a spółek typu przytoczone jsw na tym jaka jest najbliższa przyszłość dotycząca prognoz dla branży w jakiej działa dana spółka? nie wspomnę tu już o skarbie państwa w akcjonariacie co powoduje zawsze większą nieufność inwestorów a co za tym idzie wycenę branża efektów cyfrowych ma rosnąć r/r o ok 7% a więc, ceny węgla spadają, bogdanka tez ma kłopoty, szacuje sie coraz większy udział energii odnawialnej więc mniejsze spożycie węgla, do tego kłopoty ze starymi kopalniami, załogami ect... jsw w tym roku pokazuje mocny spadek przechodów, szacuje mniejsze wydobycie węgla, odpisy i stratę łączną po dwóch kwartałach 6 mld zł! okazja inwestycyjna? moim zdaniem nie bogdanka zaś po dwóch kwartałach...zaledwie 900 mln straty! warto? sami ocenicie platige owszem ma stratę ale versus przychody za ost 2 miesiące to bardzo niewiele porównuję dwa ost kwartały bo spółki węglowe nie podały w tym roku jeszcze wyników za 3 kw więc w wypadku jsw strata równa jest przychodom!, a w wypadku bogdanki to 1/2 sprzedaży >>> konkludując, przykład przedmówcy o jsw uważam za nietrafiony, oczywiście to takie akademickie rozważania bo jak można w ogóle porównywać spółki surowcowe do branży w jakiej działa platige?
Przykład JSW był tylko po to żeby udowodnić, że są na rynku inne firmy które mimo gigantycznych przychodów są wyceniane na ułamek tej wartości i nic poza tym. Porównywanie obu firm nie ma sensu. Ja wyznaję starą i znaną zasadę, że rynek ma zawsze racje. Zróbmy na przykład taki eksperyment: ktoś pokazuje Ci dzisiaj wykres PLI ale nie masz zielonego pojęcia co to za firma, w jakiej branży działa, jakie ma przychody/zyski, itp. Zainwestowałbyś widząc, że za chwilę padnie mega ważne wsparcie? Rynek ewidentnie czegoś się obawia i pokazuje to w cenie. To jest własnie moment trzeźwego spojrzenia i ponownego przeanalizowania swoich założeń i celów.
Żeby była jasność Panowie. Nie piszę tego żeby udowodnić Wam, że nie macie racji co do rozwoju całej branży i samego PLI. Nikt tak naprawdę nie wie jak to będzie wyglądało za rok, dwa czy pięć. Chodzi mi jedynie o to, że na ten moment rynek widzi przyszłość PLI tak jak wygląda wykres... czyli słabo.
rynek zawsze ma rację? a słyszałeś o zasadzie - większość się myli? zresztą na giełdzie większość spółek jest albo przeszacowanych albo niedoszacowanych jak platiż nieliczne są wycenione jak powinny, niestety... warren buffett świetnie kiedyś powiedział i oddaje to obecną sytuacje platige: cyt “O wiele lepiej kupić wspaniałą firmę za uczciwą cenę, niż uczciwą firmę za wspaniałą cenę.”
@Piter Nie ma problemu, nie odbieram tego jako ataku, możemy podyskutować Zgoda. Rynek ma zawsze racje. Tylko, że znowu teoretycznie. Rynek na PLI? Rozumiesz, że gdybym wywalił swój pakiet PKC to miałbyś 2zł na kursie? Czy firma faktycznie byłaby tyle warta? Czy wycena na giełdzie odpowiada wycenie rzeczywistej? Dlaczego właściciele różnych firm ściągają je z rynku skoro rynek wycenia je prawidłowo? A jazda po SL? Rynek tak wycenia, ale czy to jest rynek czy.... Bo znają realną wartość swojej firmy, znają jej perspektywy. tak masz sporo racji rzucając okiem na wykres nie analizując nic więcej raczej na 99% nie kupiłbym akcji, ale.... Szperając co się stało, że z progresu przeszli w cztery kwartalne straty pod rząd zobaczyłby to i owo. Nt core biznesu, nt przyczyn takiej sytuacji itd itd. Zobaczyłbym też szansę no i oczywiście zagrożenia bo tych nie brakuje.Tak tu też zgoda,że rynek słabo widzi przyszłość PLI na ten moment! A jak ma widzieć? Dam ci inny przykład CCC. Czy rynek czyli sprzedający mylili się jakiś czas temu czy kupujący cy po 30-40zł? każda inwestycja to swego rodzaju zakład, bo nigdy nie masz pewności czy się uda czy nie. Czas pokaże, czy sprzedający mają rację czy kupujący. Na razie rację mieli sprzedający po 20zł pod warunkiem zę nie zadrży im reka by odkupić w czas. Bo to działa w drugą stronę także i nie wiadomo czy to powrót do wzrostów czy tylko korekta spadków.
Problemem jest tylko to, że firma jest niedoszacowana już klika lat - poczekamy i zobaczymy za ile lat ją doszacują. Ja jednocześnie dziękuję bogu,że większość swojego pakietu sprzedałem na wiosnę 2021 i jednocześnie płaczę jak widzę co się z kursem dzieje, bo jednak trochę akcji sobie zostawiłem. Myślę, że poniżej 10zeta nie zejdzie cena, bo kurs od 2-3 dni jest ostro broniony na tych wartościach, przez ludzi ze spółki, których też na pewno strach obleciał jak widza co się dzieje....
Nie zejdzie poniżej 10 PLN przed kolejnym słabym raportem? I następnym po nim? Margines jest niewielki, więc to co napisałeś odbieram jednak jako życzeniowe myślenie. Tym bardziej, że nie przesadzałbym z tą obroną kursu. Podaż cały czas jest chętna jak tylko coś się pojawia. Gdzie jest teraz prezes, dlaczego nie ściąga z rynku? Fajnie się dostawało akcyjki po nominale, a teraz co? Nie wierzy w spółkę?
W sumie możesz mieć troche racji, Granica 10zł działa na naszą psychikę i na przysłowiowy chłopski rozum powinno się jej bronić, lecz dla zarządu to bez różnicy i bardziej opłacalne jest dla nich rozpoczęcie skupu niżej - bo po co skupować za 10 jak można za 7.
nie chcę wam psuć teorii, ale było dzisiaj poniżej 10zl (9,7800 zł), nikt tego poziomu nie broni, więc nie ma co się łudzić, że nie spadnie niżej. Spółka nie przynosi zysku, a jak przynosiła przez chwilę, to zysk był przejadany na dywidendy i program motywacyjny dla zarządu, kto ma to odkupić?