Silniejszy ten rynek się zrobił :) druga 5ka na c ? dłuższa od a kasowy jeszcze do 2347 ma miejsce ale wypada Miśkowi walczyć rgr z szyją na 2260 w grze ?
Jankes w amoku. Jest powiedzenie że gracz zauroczy się w rynku i chyba to taki przypadek - nie widzi wojen, huraganu, wyborów, wskaźników - wszystko to przysłaniają codziennie drożejące akcje.
No z małego klina wyszli w górę w większym się wspinają od początku sierpnia :) u nas dystrybucja od mają pod spadkową trendową inna bajka :) ale nadal Janki w sell z d1 są ...
Dziś nad ranem mogą 4 metrową falę na Florydzie poczuć przed wyborami jak będą nadal sondaże remisowe nie wytrzymają zapewne czy trump przyzna sprawiedliwy wybór ? Po za tym nie wiadomo czy baiden powstrzyma Izrael przed odpowiedzią Iranowi
Myślę , że ma to wyglądać na euforię .. ale naprawdę chodzi o wywalenie wysoko gorących kartofli i ucieczkę przed sezonem wyników , który zaczyna się w piątek . Wątpię , żeby wyniki okazały się znacznie lepsze od rentowności obligacji , zwłaszcza , że PMI dla globalnego przemysłu ciągle spada co nie wróży dobrze .
No ale Goldman wieszczy 6000 dla S&P na koniec roku a jak wiadomo "prognozy" GS - to nie prognozy tylko wskazówka gdzie planują wyciągnąć .. :-))
Cóż - z niecierpliwością wypatruję ... np. poziomów w lutym 2025 bo teraz raczej będą wyciągi pod wybory , potem FED i rajd św. Mikołaja , następnie efekt stycznia .... :-))
..... z drugiej strony te absurdalne poziomy , euforia i ogólna sielanka w sytuacji która opisał Klapa ( kataklizmy , wojny + niewyobrażalne długi ) brzydko pachną ... wskazana wielka ostrożność dla byczka
Pytanie brzmi : co zrobią , skoro z tego długu nie ma wyjścia ?? Bankructwo systemu finansowego ?! ... to będzie ciekawe bo bez wątpienia jest realistyczne !
Klapa , zwróć uwagę , że od kiedy Goldman ma największe obroty na GPW a "przyjazna koniunktura" dla GS nastała za p. Morawieckiego to prawie zawsze chodzimy odwrotnie do USA !
Wniosek 1 : ponieważ GS jest jednym z głównych graczy w USA i wie co zrobi tam za chwilę .. za godzinę .. za dzień ... to przerzuca środki tak żeby zawsze były "gotowe" na kolejny ruch w USA
Wniosek 2 : posiłkując się ruchami na płytkim rynku GPW znacznie łatwiej się gra na kontraktach w USA , bo np. jak u nas dziki wyciąg - w USA szykuje się zjazd .. no i odwrotnie ...
Wiemy o tym i tyle , nic na to nie poradzimy poza tym że musimy się starać jakoś odnaleźć w otaczającej rzeczywistości. Dlatego to trudna i niebezpieczna "zabawa"
Dnia 2024-10-11 o godz. 10:36 klapa_ napisał(a): > Wiemy o tym i tyle , nic na to nie poradzimy poza tym że musimy się starać jakoś odnaleźć w otaczającej rzeczywistości. > Dlatego to trudna i niebezpieczna "zabawa"
Ok. południa banki z USA powinny podać wyniki pytanie : czy pokażą stopę zwrotu atrakcyjniejszą od obligacji ? Słowo "atrakcyjniejsza" oznacza : wyższa + dyskonto dużego ryzyka .. ?!
Ciekawie wygląda także sytuacja na wig - banki D1 EMA50 i SMA200 są niebezpiecznie blisko siebie i gotowe do przecięcia które generowałoby tzw. krzyż śmierci. Dzisiejsza D1 - obecnie, jednak wybija się ponad te średnie próbując w ten sposób zanegować zagrożenie.
A na dziennym FW trójkącik jak marzenie. Na razie jeszcze dosyć szeroki zakres - na najbliższe dni 2300-2400, ale z tego będzie zwałka jak nic. Nie dziś to jutro. Nie jutro to pojutrze :-)
Dnia 2024-10-14 o godz. 12:07 7777777777777 napisał(a): > @benitor potencjalna rgr z szyją 2260 ? Lewe ramię 7 sesji prawe już 4 grają z debiutem żabki szyja powinna być testowana ...
Nie jestem pewien, czy wiem o którym miejscu mówisz. Jednak ja nie szukałbym RGR-a po spadku ze szczytu 2613 (20.05). Moim zdaniem to było G RGR-a, który cały czas jest w grze. Na moje oko nie został zanegowany, ani się nie wyczerpał (dołek 2169 to za mało). Moja ogólna ocena FW to trend spadkowy ( zasięgiem nawet do 2000), który wystartował w maju. Byłbym zdziwiony wyjściem nad 2400. Nie przeszkadza mi to grać również L. Z rana wywaliło mnie z długiej z 6 pkt straty. Ale próbować trzeba :)