• Re: dotacje z uni Autor: ~dpp [217.153.214.*]
    www.dotacje.info.pl
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ivii [83.17.134.*]
    Myslę o założeniu własnej firmy, czy mogę uzyskać dotację z unii? Gdzie dowiem się szczegółów na ten temat? Jakie są warunki do spełnienia?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~inwestor [83.27.111.*]
    Mam pytanie: Czy można i gdzie się o to starać żeby uzyskać dotacje z Uni na hotel i restauracje wybudowaną w centrum miasta i czy jest możliwa dotacja jeżeli restauracja już prosperuje a hotel jescze jest w trakcie urządzania.

Proszę o informację. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~maria [83.16.179.*]
    Czy możliwe jest otrzymanie dotacji dla fundacji.
    z jakich programów można skorzystać.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kobossann [217.75.51.*]
    Witam,mam pytanie jakich wiele.
    Chciałabym założyć działalność gospodarczą,w tej chwili obydwoje z mężem jesteśmy bezrobotni,mamy trochę oszczędności.Chodzi mi o dotację na otworzenie własnej działalności.Gdzie,co,jak,ile i na jakich warunkach?Dziękuję i pozdrawiam.
    Anna
  • dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~Ewa Skotarek [83.23.110.*]
    Dzień Dobry:)
    mam pytanie czy jest możliwość otrzymania dotacji na otwarcie działalności gospodarczej? jestem studentką, niedawno zdałam egzamin na agenta ubezpieczeniowego i w związku z tym chciałam otworzyć własna działalność
    Pozdrawiam
    Ewa Skotarek z Piły
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~dawid1978 [83.20.216.*]
    witam.chcialbym odkupic od firmy osrodek wypoczynkowy i prowadzic go.czy mam szanse na dotacje z UE?jesli tak to od czego mam zaczac? koszt samego kupna wynosci 330tys PLN oczywiscie potrzebny bylby remont wiec pieniazkow trzeba by bylo wiecej.bardzo prosze o odpowiedz.pozdrawiam

• co mam zrobic?? Autor: ~majran86 [87.105.41.*]
    co mam zrobic aby otrzymj jak naj wiecej pieniedzy na otwarcie pierwszej dzialalnosci chcialbym otwozyc solon fryzjrski. i jak to mam se zalatwic?? prosze o pomoc
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~dR.LasCa [83.19.147.*]
    Jak prawidłowo wypełnić wniosek na dotację z unii(słyszałem że to ok 11.000zł). Dodam że jest to działalność agenta PZU. Proszę pisać na emil. Dziekuje...
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~julia [83.23.16.*]
    jestem studentką i chce otworzyć własną działalność-sklep i czy mogę dostać dotację z Unii Europejskiej

• Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~Bercik [89.229.60.*]
    Ewa Skotarek Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Dzień Dobry:)
    > Jestem technikiem handlowym technikiem hotelarstwa oraz studentką 1 roku administracji na UMK w Toruniu. Chciała bym otworzyć butik z odzieżą młodzieżową. Chciała bym wiedzieć jakie są szanse na otrzymanie dotacji.

pozdrawiam
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~aneta [83.21.15.*]
    WITAM!chciałabym otworzyć restauracje, a zasadzie spaghetterie,w przyszłym roku kończe licencjat.Jakie sa wymogi by dostać pieniądze na dofinansowanie?nie mam wykształcenia gastronomicznego,ale mój narzeczony jest kucharzem i on by gotował ja zajmowałabym sie księgowością! mam 21 lat, czy moge liczyć na dofinansowanie?czy po otrzymaniu tych pieniedzy ja moge zatrudniać pracowników np kucharzy??
    PROSZE O POMOC!
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~andrzej rzeznik [91.94.209.*]
    Ewa Skotarek Napisał(a):
    > Dzień Dobry:)
    > mam pytanie czy jest możliwość otrzymania dotacji
    > na otwarcie działalności gospodarczej? jestem
    > po szkole stolarskiej , czeladnikiem
    > montuje neble, kuchnie , podlogi itp.
    > potrzebuje pieniedzy na otwarcie dzialalnosci
    > czy jest ktos kto mogby mi doradzic muj. tel. 516245482
  • Dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~Arkadiusz Czeryba [89.25.212.*]
    Dzień dobry. Jestem emerytem, posiadam swój dom i działkę. Chciałbym otworzyć działalność gospodarczą, w związku z czym mam pytanie. Czy mogę uzyskać kredyt na otwarcie takiej działalności i jakie warunki muszę spełnić?
    Arek z Czerwionki- Leszczyny
  • Re: dotacje na otwarcie działalności gospodarczej Autor: ~Ewusia825 [80.51.153.*]
    Dzień Dobry:)
    mam pytanie czy jest możliwość otrzymania dotacji
    na otwarcie działalności gospodarczej? Mam 26 lat, jestem zarejestrowana jako bezrobotna, chcę otworzyć salon kosmetyczny i w tym celu szukam dofinansowania
  • Re: dotacje z unii na remont lokalu gastronomicznego Autor: ~tomm [83.17.133.*]
    chciałem się dowiedzieć czy mogę się ubiegać o dotacje na remont i rozbudowę istniejącego lokalu gastronomicznego
  • Re: dotacje z uni Autor: ~tonia [83.29.165.*]
    chciałam uzyskać informacje na temat dotacji z uni dla dzieci rolników
  • Re: dotacje z uni Autor: ~MAREK-ANGLIA [92.0.251.*]
    WITAM

Czy moge uzyskac jakies informacje na temat dofinansowan w kraju(URZAD PRACY) i z UE na budowe sali weselnej polaczonej z niewielka restauracja.Chce zatrudnic 5 os.Gdzie mam szukac informacij na ten temat.
    Z powazaniem MAREK
  • Re: dotacje z uni Autor: ~ballanga [80.49.26.*]
    Moi Kochani..Szukać! :)
    Dla Tonia - SPO rol. 1.5 - Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych
    SPO rol. 2.4 - Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa - wiećej informacji dość dobrze i po ludzku opracowane jest na http://www.dotacje.fortisbank.com.pl/fundusze_ue_strukturalne.html
    Warto też zajrzeć do najbliższego ARMIRu lub Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
    Do inwestor - zależy jak długo działasz.http://www.msp.money.pl/firma/firma_ue/talento/?reff=039 -polecam tą stronę, bo są tam "Fundusze dla Twojej Firmy" w podzieleniu na poszczególne inwestycje wraz z propozycjami funduszy.Dla działających poniżej 3 lat działanie 3.4 ZPORR, dla powyżej 2.3 SPO WKP..Ale nie koniecznie. Proponuje zapoznać sie z wytycznymi! :)
    Zresztą warto też zagladać na stronę www.parp.gov.pl
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~kasia24 [83.25.232.*]
    mój brat wzioł z urzędu pracy bezzwrotną dotacje z UE na otwarcie działaności. Wygląda to tak składasz plik dokumentów z planami otworzonej działaności, dotacja wynosi 11 000 bezzwrotnie, jesli przejdziesz musisz miec dwie osoby,które poręczą ci te dotacje-pożyczkę. Masz dokładnie miesiac od wpłyniecia srodków na konto na wydanie 65 procent tej sumy na utworzenie ekspozycji stałej, nie na sprzedaż, a 35 procent mozesz wykorzystac na produkty które potem odsprzedaz. Od dotacji płącisz podatek 2tys. W razie splajtowania w przeciagu roku oddajesz pełną sume spowrotem plus odsetki.
    Nie ma to tamto tu nie da sie wykomibnowac,musisz w miesiąc wydać całe 11 000 tys ufakturować sie, inaczej dupa, co do złotówki, no i 2 tys zabiera ci państwo, wiec lipa, bo musisz wydać 11000 tys i ze swoich wyłozyc 2tys na podatek, no to tyle.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~wojtaszek [83.24.168.*]
    chcę kupic maszynę poligraficzną - rozbudować zakłąd produkcyjny, zatrudnic 4 pracowników, jak starać się o dotacje??? co trzeba zrobić
  • Re: dotacje z uni Autor: ~pressowa [80.55.250.*]
    W ubr. skorzystałam z dotacji z PUP i wzięłam 10.500 dotacji z PUP. Już wtedy załatwiając formalności pytałam czy będę musiała odprowadzić od tej kwoty podatek od osób fizycznych za 2004 r. (Kwotę otrzymałam jako osoba fizyczna, mimo że miałam już formalnie zarejestrowaną i zgłoszoną działalnośc gospodarczą). W PUP i w US otrzymałam informacje, że dotacja nie podlega opodatkowaniu , a zakupy z niej poczynione będą rozliczane w ramach utworzonej firmy.
    Od kilku dni wiem, że dotacje zostały jednak przez Ministerstwo Finansów opodatkowane. Wiceminister Kulpa w wielu materiałach prasowych i we wczorajszych Faktach (TVN) twierdzi, że osoby, które skorzystały z tej pomocy (a jest ich w Polsce ponad 2.700)muszą taki podatek do 2 maja odprowadzić. W moim przypadku jest to kwota 1.995 (19%).
    Proszę o kontakt osoby znajdujące się w podobnej sytuacji, które znalazły jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu. Pomijam tych, którzy mają możliwości zapłacenia bez najmniejszego finansowego uszczerbku tej kwoty.
    Miałabym osobiście inny odbiór tej sprawy gdybym była poinformowana przed podjęciem decyzji o takich finansowych skutkach. Przede wszystkim ujęłabym je w Biznesplanie. Proszę o kontakt.
    A.W.Pressowa
    Do kasia24
    „Na posiedzeniu w dniu 24 lutego 2005 r. Naczelna Rada Zatrudnienia jednomyślnie przyjęła stanowisko o konieczności podjęcia przez Ministra Finansów decyzji (wydania rozporządzenia) w sprawie ZANIECHANIA poboru podatku dochodowego od osób fizycznych - od przyznanych bezrobotnym z Funduszu Pracy środków na podjęcie działalności gospodarczej.”
    Pomogę chętnie rozwiać każde pytanie, ale jest tu zbyt wiele!
    Proponuje się ze mną skontaktować na ballanga79@o2.pl, ale proszę o odpowiedzi na pytania
    1. Skąd państwo są? Dobre nawet miasto, bo mogę wskazać jakąś organizacje, która ewentualnie może pomóc w bezpośredniej rozmowie
    2. Jak długo działa firma
    3. I na co KONKRETNIE chcieliby Państwo przeznaczyć pieniążki z dotacji?
    Pozdrawiam
    Aaa, i jeszcze jedno To pytanie się powtarza i powtarza :)
    To oferta dla rozpoczynających i nowo powstałych firm. Oczywiście to nie wszystkie informacje, zawsze należy zapoznać się z wytycznymi lub regulaminem:
    1. Bezzwrotna dotacja z Urzędu Pracy. Udać się do najbliższego urzędu pracy i dowiedzieć się szczegółów - dotacja około 10 tyś zł.
    2. Działanie 2.5 PROMOCJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI ZPORR gdzie można starać się o tzw. 700 zł/miesiąc na pół roku lub dotacje do 5000 Euro (75% dofinansowania) lub/i szkolenia, doradztwo. Niestety-nie jest to działanie bezpośrednio adresowane do firm. Pośredniczyć będą instytucje okołobiznesowe. Warto zainteresować się gdzie w danym województwie są przyjmowane wnioski do działania 2.5 (są to Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju)i dowiedzieć się, kto otrzymał dotacje na działanie 2.5 ZPORR i tam się udać... Dla firm powstających.
    3. 3 możliwość to działanie 3.4 MIKROPRZEDSIĘBIORSTWA ZPORR. Wnioski też są przyjmowane albo przez Urzędy Marszałkowskie lub Regionalne Agencje Rozwoju. Działanie adresowane dla mikroprzedsiębiorstw (do 9 zatrudnionych), dla ludzi prowadzących działalność gospodarczą PONIŻEJ 3 lat, maksymalna dotacja 50 000 Euro, brak minimum. Dofinansowanie uzależnione jest od miejsca - od 35% do 65% wartości projektu.
    Na razie tyle. Czasem pojawiają się programy, w ramach których można wziąć pożyczki nisokooprocentowane. Warto śledzić regionalną prasę. I zajrzeć
    http://www.bgk.com.pl/fundusze/inne/absolwent.jsp
    To kredyt (a dla chcących rozpocząć jest ich jak na lekarstwo), ale dla młodych ludzi chcących rozpocząć działalność gospodarczą i nie tylko. Proponuj po prostu poczytać.. Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~papuga [157.25.5.*]
    Wytam serdecznie
    Dotacje z UE uzyskuje się składając wniosek (wraz z złacznikami) w konkursie w ramach jednego z programów UE. Trzeba mieć jednak jakiś pomysł na przedsięwzięcie, a jaki to zależy wyłacznie od właściciela firmy.Po złożeniu wniosków trzeba czekać jakiś czas bo Twój wniosek musi przejść weryfikację formalną, a następnie merytoryczną.
    Są firmy, które pomagają w przygotowaniu niosku np nasza

Informacje na temat dotacji z fundusz strukturalnych znajdziecie na stronie www.konkurencyjność.gov.pl
    powodzenia
    JUŻ NIE BĘDĄ PŁACIĆ! :)
    http://biznes.interia.pl/news?inf=597720
    „Bezrobotni, którzy dostali dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej nie będą płacili od niej podatku. Resort finansów - także po interwencjach RMF FM - naprawił błąd w przepisach.
    Sytuacja wyglądała tak: bezrobotny dostał 10 tys. zł na rozkręcenie własnego interesu. Zakupił potrzebne sprzęty, np. komputer, fax, zapłacił VAT i ZUS. Nikt go jednak nie poinformował, że państwu musi dać jeszcze 19 procent, czyli ok. 2000 złotych. Gdy się o tym dowiadywał, zazwyczaj pieniędzy już nie miał. W tej sytuacji jest 2000 osób.
    Resort zmienił zdanie, bo urzędnicy zrozumieli absurdalność przepisów. Anna Adamkiewicz z Ministerstwa Finansów przyznała, że wcześniej nikt się nad tym nie zastanawiał. - Twórcy ustawy nie wystąpili z prośbą o zwolnienie z podatku tych kwot wypłacanych bezrobotnym - mówi urzędniczka.
    Resort opracował rozporządzenie, znoszące ten podatek i bezrobotni nie będą musieli już płacić podatku dochodowego. Także ci, którzy już wzięli dotację.”
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Sławek [83.23.76.*]
    Mam pomysł na firme ale nie wiem jak zdobyc pieniądze na rozwój firmy?Chciał bym wiedziec jak to zrobić czekam na odpowieć dziekuje.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~iza [213.76.4.*]
    Sposób uzyskania dofinansowania z funduszy unijnych na małą działalność dospodarczą?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~wp [83.142.72.*]
    http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/8875,unijne-dofinansowanie-i-terminy-skladania-wnioskow.html

http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/8876,by-otrzymac-wsparcie-trzeba-zainwestowwac.html

http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/8877,kredyt-pomostowy.html

http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/8878,skad-otrzymac-dotacje.html
  • Re: dotacje z uni Autor: ~beta [62.111.215.*]
    mam pytanie dotyczace dotacji z uni mam firme która zajmuje sie malowaniem konstrukcji obecnie wynajmuje hale na te potrzeby ale chciała bym ją kupić czy jest taka mozliwosć abym otrzymała dofinansowanie z uni?
    beta - próbować zawsze można, ale.. Kupno hali nie może być celem samym w sobie. Musi być ono powiązane z czymś co będzie sie wiązało z innowacyjnością. I tak, moze pani kupić maszynę i do tego wybudować część hali, wyremontować ją.Oczywiście niezwykle trudno uzasadnić zakup hali za np: 500 000 a maszynę za 40 000. Proponuje sie zapoznać na stronach www.parp.gov.pl (zakładka fundusze strukturanle, działanie 2.3) z najczęsciej popełnianymi błędami i to tymi formalnymi, jak i technicznymi czy merytoryczynymi.Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Dami [83.27.185.*]
    Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą a słyszałem,że są dotacje z uni.Czy ktos mi pomoże?
  • Re: dotacje z uni Autor: ~PAPSON [83.21.21.*]
    Witam

Mam pytanie , jestem uczniem jednej ze szkół językowych prowadze działalność gospodarczą .
    We wrzesniu 2004 dyrektor placówki poprosił nas o złożenie wniosków o dotacje unijne.
    Dotacje uzyskał , część uczniów korzysta z dotacji w formie mniejszych stawek za godzine lekcyjną , warunkiem dla tych osób by powyzsze przywileje otrzymac jest przyłaczenie sie do wiekszej grupy lekcyjnej minimum 10 osób.
    Ja choc wniosek mój został przez pania dyrektor złożony nie moge kożystac z dotacji.
    Mam pytanie:
    - W jakiej formie szkoła jezykowa moze korzystac z dotacji oraz z jakich
    - Czy uzyskane dotacje są przeznaczone dla szkoły , czy dla uczniów składajacych wnioski.
    - Czy pani dyrektor szkoły rozpożądzajac środkami unijnymi według własnego uznania działa prawnie.

Pozdrawiam i bede bardzo wdzieczny za udzielona odpowiedz

PAPSON
  • Re: dotacje z uni Autor: ~krzysiek [83.29.34.*]
    Krzysiek ma 26 lat pragne otwozyc wlasna dzialalnosc lecz niestety mam malo srodkow finasowych pragne sie dowiedziec gdzie mugbym uzyskac wiadomosci na temat PORZYCZEK BEZZWROTNYCH gdyz dowiedzialem sie ze takie wystempoja prosze o pomoc gdzie mozna zaczerpnac takich informacji..

• Re: dotacje z uni Autor: ~Sezar [193.151.25.*]
    Chce otworzyc Dom weselny czy istnieje jakos mozliwosc dotacji z uni europejskiej ?? jestem osoba pracujaca i mam 27 lat i nie uregulowana słuzbe wojskowa czy jest to mozliwe ??

• Re: dotacje z uni Autor: ~KAMILA [213.77.41.*]
    Chce otworzyc Dom weselny czy istnieje jakos mozliwosc dotacji z uni europejskiej
  • Re: dotacje z uni Autor: ~KRZYSIEK [80.244.128.*]
    Mam taki sam problem jak wiekszosc osób chciałbym rozpoczac działalnosc gospodarcza i nie wiem jakie musze warunki spełnic , i gdzie mam sie udac by sie tego dowiedziec prosze o pomoc.
  • Re: dotacje z uni Autor: ~grzegorz adaszyński [217.153.211.*]
    KRZYSIEK Napisał(a):
    > Mam taki sam problem jak wiekszosc osób chciałbym
    > rozpoczac działalnosc gospodarcza i nie wiem jakie
    > musze warunki spełnic , i gdzie mam sie udac by
    > sie tego dowiedziec prosze o pomoc.

• Re: dotacje z uni Autor: ~Marcin Stasierowski [83.238.68.*]
    Witam serdecznie, mam pytanie czy Jednostka OSP należąca do systemu KSRG może ubiegać się o dotacje na zakup sprzętu medycznego i gaśniczego. Pozdrawiam...
  • mam podobne pytanie Autor: ~damian [80.51.247.*]
    mam taki sam problem!!mógłbys mi powiedziec czy dowiedziałeś sie juz czegos na ten temat??czy jest to mozliwe??
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Paweł Gierach [213.76.2.*]
    Witam.
    jestem komendantem Ochotniczej Straży Pożarnej i chcemy dobudować łazienkę. Czy można dostać dotacje z UE na ten cel?
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Aneta [83.17.44.*]
    Witam
    Chce otworzyc osrodek pomocy dzieciom niepełnosprawnym oparty na rehabilitacji za pomoca hipoterapii,prosze o informacje skad moge uzyskac srodki
    dziekuje
  • Re: dotacje z uni Autor: ~malgosiakamil [89.229.5.*]
    Aneta Napisał(a):
    > Witam
    > Chce otworzyc osrodek pomocy dzieciom
    > niepełnosprawnym oparty na rehabilitacji za pomoca
    > hipoterapii,prosze o informacje skad moge uzyskac
    > srodki
    > dziekuje
    Tez bym chciała wiedziec coś na ten temat tylko ze ja chce otworzyć osrodek hipoterapeutyczny
  • Re: dotacje z uni Autor: ~viola04 [194.63.132.*]
    jestem osoba bezrobotna i chcialbym otworzyc firme budowlana a zarazem skorzystac z pozyczki bezzwrotnej chce sie dowiedziec jakie musze spelniac warunki na otrzymanie takiej pozyczki
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Tomasz Pietrzyk [194.204.191.*]
    Czy jest możliwość dostania dotacji z Uni Europejskiej na zakup samochodu Bojowego dla OSP koszt takiego samochodu to ok 120000 zł
  • Re: dotacje z uni Autor: ~lukasz123 [77.254.233.*]
    Z
  • Re: dotacje z uni Autor: ~Michał Leśniowolski [213.76.113.*]
    Witam

Mam 23 lata i planuje otwarcie działalności godpodarczej na własny rachunek. Chcę otworzyć ośrodek wypoczynkowy.
    1. Jak i Gdzie mogę otrzymać dotacje na rzecz otwarcia działalności?
    2. Czy są jakieś dotacje bezzwrotne?
    3. Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją działalność?

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • Re: dotacje z uni Autor: ~urszula swiderska [83.18.102.*]
    Michał Leśniowolski Napisał(a):
    > Witam
    >
    > Mam 30 lata i planuje otwarcie działalności
    > godpodarczej na własny rachunek. Chcę otworzyć
    > działalnosc gastronomioczna
    > 1. Jak i Gdzie mogę otrzymać dotacje na rzecz
    > otwarcia działalności?
    > 2. Czy są jakieś dotacje bezzwrotne?
    > 3. Jakiego typu dotacje mogą obejmować moją
    > działalność?
    >
    > Proszę o pomoc.
    > Pozdrawiam
    >

• Re: dotacje z uni Autor: ~aneta dawidowska [77.114.224.*]
    Chcialabym otworzyc placowke partnerska jednego z bankow dzialajacych w Polsce. Okola 5 lat temu mialam otwarta dzialalnosc gospodarcza,ktora po roku zamknelam.Aby otworzyc taka placowke musze ponownie zalozyc dzialalnosc.Bede zatrudniac 3 osoby.
    Czy jest mozliwosc osiagniecia dotacji na taki rodziaj dzialalnosci.Jesli tak to na jakich warunkach.

Prosze o informacje
  • Re: dotacje z uni Autor: ~rafi123 [78.131.154.*]
    moze pani starac sie o dotacje z urzedu pracy na otworzenie dzialalnosci gospodarczej w wys ok 18000zldopiero po dzialaniu firmy 12 miesiecy staje sie ona bezzwrotna jak do roku musi pani zwrucic po dwuch latach dzialania dopiero o dotacje na firme 25000zl podstawy + koszty narzedzi biurowych czy tez za osobe zatrudniona tez pani moze dotacje pobrac w sumie wszystko razem ale tak jak mowie po 2 latach dzialania firmy to jest wymog stawiany firmom my cala dokumentacje pod dotacje wykonujemy rowniez wiec z wykonaniem nie ma problemu zadnego
    pozdrawiam
    wojcik