Forum Unia Europejska

Re: dotacje z uni

W ubr. skorzystałam z dotacji z PUP i wzięłam 10.500 dotacji z PUP. Już wtedy załatwiając formalności pytałam czy będę musiała odprowadzić od tej kwoty podatek od osób fizycznych za 2004 r. (Kwotę otrzymałam jako osoba fizyczna, mimo że miałam już formalnie zarejestrowaną i zgłoszoną działalnośc gospodarczą). W PUP i w US otrzymałam informacje, że dotacja nie podlega opodatkowaniu , a zakupy z niej poczynione będą rozliczane w ramach utworzonej firmy.
Od kilku dni wiem, że dotacje zostały jednak przez Ministerstwo Finansów opodatkowane. Wiceminister Kulpa w wielu materiałach prasowych i we wczorajszych Faktach (TVN) twierdzi, że osoby, które skorzystały z tej pomocy (a jest ich w Polsce ponad 2.700)muszą taki podatek do 2 maja odprowadzić. W moim przypadku jest to kwota 1.995 (19%).
Proszę o kontakt osoby znajdujące się w podobnej sytuacji, które znalazły jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu. Pomijam tych, którzy mają możliwości zapłacenia bez najmniejszego finansowego uszczerbku tej kwoty.
Miałabym osobiście inny odbiór tej sprawy gdybym była poinformowana przed podjęciem decyzji o takich finansowych skutkach. Przede wszystkim ujęłabym je w Biznesplanie. Proszę o kontakt.
A.W.Pressowa