Co to znaczy nieomylna? Mogłeś zamknąć całość S po 2435 i otworzyć L, kiedy zaczęło się odbicie zarabiając 20 pkt. A później znowu S. Ale ty tak grać nie potrafisz.
Dnia 2024-04-15 o godz. 17:00 ~piątek napisał(a): > Co to znaczy nieomylna? Mogłeś zamknąć całość S po 2435 i otworzyć L, kiedy zaczęło się odbicie zarabiając 20 pkt. > A później znowu S. Ale ty tak grać nie potrafisz.
"Komentatorzy giełdowi, analitycy i doradcy inwestycyjni nie lubą trendu bocznego, a sprzedawcy systemów podążających za trendem wręcz go nienawidzą, bo co chwilę generuje fałszywe sygnały kupna i sprzedaży. Za to profesjonaliści uwielbiają trend boczny, bo wiedzą jak na nim zarabiać".
Ci Amerykanie są jacyś dziwni. Zamiast się cieszyć, że ich gospodarka jest silna (spółki podają dobre wyniki) i nie potrzebuje dodatkowych stymulatorów w postaci obniżek stóp to oni narzekają.
Jutro znowu wyższe otwarcie i zygzakowanie, czyli ulubiony sposób gry zawodowców wszelkiej maści - malutkich skrzatów, drobnych, grubszych i bardzo grubych. "Trendowaci" będą znowu mieli ból głowy.
My tak mamy, jak nie martwimy się co w Stanach albo w Izraelu to martwimy się o azjatycką gospodarkę. Zawsze się jakiś powód do spadków znajdzie. Prawda jest taka, że oni sobie poradzą i dadzą radę z tymi sprawami, o które my się tak martwimy niczym Matka Teresa. Jesteśmy cierpiętnicą całego świata.
No i "straciłeś" min. 8 pkt, co za gracz co tyle oddaje jakby powiedzieli "znafcy".
Ja czytając ostatnio forum to widzę, że ludzie co realnie zarabiają (ravcio, wilku itd) choć ich gra podobnie jak moja bywa hazardowa, to są cieniaki bo "stracili" 2 albo 20 pkt zamykając zyskowną pozycję. Albo sugerowanie, żeby zamykali na stracie, ich sprawa co robią ze swoją kasą i jak grają, dla mnie W/L ratio nie ma znaczenia, liczy się jak najwięcej podatku do zapłacenia na koniec roku i tyle ;)
Dobrze, że "znafcy" otwierają w 'dołku' L i zamykając na 'górce' od razu lecą z S, oczywiście pozycja powinna być coraz większa, bo zarobek solidny. Co nie?
I bez sarkazmu: jeśli ktoś tak potrafi czytać giełdy, to szacun naprawdę, ale mimo wszystko jak dla mnie jest w tym też fart bo wystarczy, ze automaty zagrają inaczej niż mówi kreska.
Dokładnie tak jak piszesz. Po sesji i na kartce to łatwo rozpisać co kiedy można było. Trudniej to wykonać. Da się częściowo takie ruchy wyjmować oczywiście nie w punkt ale kiedyś opisywałem jak to wygląda jak tak robiłem. Długi to temat i nie warty kolejnego opisywania. Osoby które uważają że tak łatwo i prosto niech spróbują w prawdziwej grze a na forum niech opiszą na bieżąco zagrania to wtedy podyskutujemy o ich umiejętnościach. Zresztą ja nie będę oceniał i komentował innych.
Ubierają w L na grubo: pod zamknięcie luki, obronę trójkąta czy długoterminowego opór złamany w lutym. Więc powinno się tu trochę mielić nad 2380 ale potem nie będzie jeńców.
Nasi jakby ciągle na DAXa zerkali czy odbije i próbowali to do odbicia wykorzystać. Daxowi odbicie nie bardzo wychodzi ale też jakoś dno na nim trzyma. Podobnie u nas. Wąski przedział pilnują i na coś czekają. Sytuacja otwarta bo mają możliwość odbić w rytm DAXa ale i dobić jeszcze rynek. Jak dla mnie 50/50 co dziś zrobią.
Porównując do naszego wczorajszego zamknięcia, to jesteśmy po takich samych spadkach co kontrakty bazowe i dlatego reagujemy na ich zmiany bez wychodzenia przed szereg. Rosnący LOP w trakcie konsolidacji wskazuje raczej na rynek niedźwiedzia, ale nie zawsze tak bywa.
Na S bym uważał bo jednak KPO wpłynęły świat się uspokaja a janki mogą od 5k odbić i niekoniecznie walić na 4800 więc teraz bezpieczniejsze L bo jakieś odbicie będzie ale trza pilnować tylko dla tych co mają czas.
Dnia 2024-04-16 o godz. 11:22 ~mark33 napisał(a): > Dnia 2024-04-16 o godz. 10:32 ~Mikołaj napisał(a): > > Masz rację, to wystraszona spadkami drobnica otwiera L :-) > > Gruby otwiera S a drobnice w L. Jakąś trudność w czytaniu ze zrozumieniem ?
409-11 na ind to fibi itp, w dziennym poziom akumulacji. zejście w 370-80 itp to już wskaźnikowo nie za bardzo za to cenowo dopuszczalne (poprzednio ważki poziom przy wyjściu we wzrosty - rynek lubi wracać i dawać szansę na wyjście po minimalnych kosztach). KGH odbił się od 135 wcześniej mówiłem że wszystko co powyżej to promo na sprzedaż jeżeli odbije/obroni to gitara. W mojej ocenie na w20 można się doszukiwać potencjalnej trójki spadkowej zamkniętej. 5fal od 514 i sieknięcie ze szczytu jako jedynka.
KPO to tylko rozliczenie międzybankowe stąd wycena banków jaka jest. Robimy za jelenia banksterzy będą zarabiać bo oddasz przy eurosie za 5.00+ odsetki, skończeni naiwniacy wierzą że to socjalna zapomoga od dobrego wujka.