Lentex bedzie po 25 to i Novita po 50 .Nie trzeba szukac głupich .Było po 10 i nikt nie brał a teraz po 30 biorą.
Logika godna ubolewania., a przeciez juz wzrosło 200% i kupiec jakoś sie pojawia po 777 sztuk by brał , przeciez nie na swoja zgubę.
Po 30 zł biorą i będą brać bo jest tyle warta ,ale po 50 zł w tej sytuacji na rynku ,trzeba być niespełna rozumu ,co zaś tyczy Lentexu to nie wiadomo jeżeli wykładziny będą się sprzedawały jak obecnie ,-może być rewelacyjnie i wymiana 1do 1 może być bardziej opłacalna dla Novity niż dla Lentexu .Powtarzam to po rozmowach w dziale handlowym w Lublińcu ,ropa tania ,euroi dolar drogie eksport opłacalny ,inne podmioty wróciły do Lentexu bo zakup włóknin za granicą nie opłacalny.
Niepokoi mnie jedna rzecz co do dywidendy ,inaczej chceZarząd niż Rada Nadzorcza - a może więcej kasy dla Piczaka skłoni go do manewrów z Lentexem .Zarząd mówi o realiach firmy ,a Rada zachęcając do współpracy chce negocjować warunki wymiany .
Dnia 2009-04-27 o godz. 09:50 ~pełen wątpliwości napisał(a):
> Niepokoi mnie jedna rzecz co do dywidendy ,inaczej
> chceZarząd niż Rada Nadzorcza - a może więcej kasy dla
> Piczaka skłoni go do manewrów z Lentexem .Zarząd mówi o
> realiach firmy ,a Rada zachęcając do współpracy chce
> negocjować warunki wymiany .
RN to lentex, a oni chcą dywidendy większej, bo więcej spłynie do lentexu. Poza tym dzień wypłaty dywidendy RN chce ustalić na 22 czerwca, co sugeruje, że chcą to mieć w raporcie za II kwartał i śródrocznym. im szybciej i więcej tym lepiej. zarząd to politycy. musieli coś naskrobać i naskrobali. a o wysokości dywidendy i tak zadecyduje walne czyli akcjonariusze
Nie ma trudnych pytań są tylko trudne odpowiedzi ,istnieje zasadnicza różnica 1 milion dla Pana Piczaka ,który od 5-ciu lat nie liznął z Novity grosza i milion dla dużej firmy jaką jest Lentex ,którą można ewentualnie pobrać z Novity.Zarząd mówi o koniecznośći zaciągnięcia kredytu na tę okoliczność ,a więc propozycje R N mogą mieć też inny kontekst i w tym miejscu podzielam wątpliwości wątpiących -ale jak będzie czas pokaże ja mam tyle Novity że jest mi wszystko jedno 1234 szt.
No tak produkcja wykładzin jest rentowna , dlatego lentex jeszcze jako tako przędzie , bo nie ma konkurencji.
Ale biznes to schyłkowy.
W Novicie to zrozumieli juz lata temu .
gdyby nie emisja akcji po 4,30 moze i byłaby szansa na wymiane z lentexem 1/1, ale przecież nikt ni wymieni akcji wartych 30 pln na akcje po 4,30 sztucznie podbite.
Nie pisz więcej bzdur tylko zrozum ,że za pieniądze z emisji zbudowano nowy agregat za ok. 30 mln zł ,pobudowano nowy magazyn włóknin za ok 7 mln ,dokonano remontów ciągów technologicznych i innych zmian pomimo ,że z emisji uzyskano ok 23 mln to powiększono majątek o ok. 40 mln co ma więc emisja po4,3 zł do zwiększenia wartości firmy .Emisji akcji można dokonywać po 50 gr.co wcale nie znaczy ,że w przyszłości można używać argumentu że są tyle warte
Należy do tego dodać jeszcze ok 30 mln warta odkupiona Novita i ok .7mln Hygienika ,razem powiększono majątek ok.70 mln zł .Otym wszystkim wie Piczak i gdyby Moska był bardziej grzeczny już dawno doszli by do porozumienia ,ale kryzys łagodził nie takie konflikty ,a więc jest dobra pora na zgodę.
Jakie bzdury , kolego?
z emisji uzyskano 23 miliony , które zrównowazono sprzedażą Tkanin technicznych za 25 mln. , które nastepnie wydano na skup akcji.
Efekt jest taki ze jest ponad 10 mln akcji a majatek taki sam jak był przy 5,4 mln.
Zdajesz się zapominac o tych jakze znamiennych faktach, które budza w akcjonariuszach Novity tyle kontrowersji.
Novita z 3,884 mln akcji umorzyła 1,334 mln akcji i ma teraz 2,5 mln akcji nie licząc 1% ,ktory jest na rachunku Novity.
Powiekszenie majatku w Lentexie to mit .
i widac ze sie nie znasz.
lentex przy przekraczajacej 4 krotnie ilosci akcji nie wypracowuje nawet podwójnych przychodów w stosunku do Novity. a zysk ma nizszy.
gdyby zamianiac akcji Novity na lentex 1/1 akcjonariusze novity beda mieli nie 2,5 złotego zysku na akcje ale 50 groszy i to tez jakby dobrze policzyc , bo lentex konsoliduje juz zyski całej novity w rubryce zysk brutto.
Wniosek z tego taki ,że na wartość 20 zł Lentexu ,aż 18 zł pochodzi z Novity ,a pozostałe 2 zł to są dwie fabryki wykładzin i włóknin i 10 % Hygieniki -już teraz wiem dlaczego podpisujesz się Boguś ,a nie Bogdan -bo najpewniej tak na Ciebie wołają .
hehe Bogus to nie jest zdrobnienie od Bogdan, ale gwoli prawdy lentex w jednej akcji lentexu jest tylko 8% akcji Novity i 92% czystego lentexu . Czyli jak Novita zarabia 2,50 na akcje to z tego spływa na 1 akcje lentexu tylko 0,20 groszy .
oczywiscie przy takim udziale jak ma lentex w tej chwili.
jednak bez tych 20 groszy na akcje wyniki samego lentexu to 45 groszy czyli ponad 5 razy mniej niz Novita.
Re: co dalej? Autor: ~czytający rozumnie [83.6.70.*]
Bez przerwy mówisz o wartości akcji odwołując się do ostatnich wskażników ,a nie do wartości firmy ,to jedno ,a drugie liczysz na odzyskanie pieniędzy zakładając realizację twojego scenariusza -zarówno jedno jak i drugie jest założeniem błędnym .Słuchaj ,będzie cud jak Lentex da po 30 zł za sztukę ,mam zarówno jedno jak i drugie i na więcej nie liczę ,bo nikt nie jest głupi ,chyba że wyjątkowo lubi zabierać głos na tym forum .
odwołuje się do wartości fundamentalnej firm.
przeciez Lentex nie jest 4 razy wieksza firma niz Novita .
Lentex 20ha gruntów , novita 12 ha .
Lentex ok 500 osób pracuje Novita mniej niz 250 .
lentex 170 mln przychodów rocznie Novita 85 mln.
Gołym okiem widac jaka wartość przypada na 1 akcję Lentexu i 1 akcje Novity.Otóz na 1 akcje lentexu przypada połowa wartości tego co przypada na 1 akcje Novity i połowa to mało powiedziane, ponieważ sam lentex uwaza ,ze
----Większość nakładów inwestycyjnych Grupy Kapitałowej kierowana będzie do najbardziej rozwojowego sektora włókninowego---
----.Słuchaj ,będzie cud jak Lentex da po 30 zł za sztukę.---
Płacili zawsze powyzej 35 , wiec o cuuudach lepiej sie nie wypowiadaj. przez ostatnie 2 lata Novita wypracowała 14,40 pln na akcję ,a to nie jest mało, bo całe 36 milionów PLN.
Z tego 12 mln przypada na fiundamentalny wzrost akcji Novity posiadanych przez Lentex.
Niech poczekaja jeszcze ze dwa lata , to Novita bedzie bez długów , lub bedzie miała jeszcze jedna maszyne za free. I wtedy przychody w porównaniu z Lentexem nie bedą juz 1/2 .
------Łączna kwota przychodów z tytułu sprzedaży produktów i usług
w Grupie Kapitałowej „Lentex” wyniosła w 2008 r. 242,8 mln zł.
W działalności tej przychody ze sprzedaży uzyskane przez
poszczególne spółki były następujące:
- Zakłady ”Lentex” S.A. (spółka dominująca)
151,7 mln zł (62,4% przychodów Grupy)
- Grupa „Novita” S.A. (grupa zależna): 85,1 mln zł (35,0%)-----
na 1 akcje lentexu 14,87 (lentex) +2,72(novita) razem przychody na 1 akcje ok 17,59 pln
na 1 akcje Novity przychód wynosił w 2008 roku 34,04 pln
Jesteś znakomicie przygotowany ,ale co powiesz w kontekście nowej sytuacji ,które się zapowiada w 2009 r i chyba w następnym ,gdzie przychody tych firm zmienią się jak 3 do 1 t.j 200mln do 65 mln ,a zysk netto 15 mln do 5 mln -wcale nie chcę przez to powiedzieć ,że Novita to zła firma ,tylko w kryzysie sytuacja się odwróciła i Lentex dzięki Majchrzakowi zostawił wykładziny i zaczyna liczyć pieniądze i uważam ,że właśnie teraz jest idealny czas na połączenie tych spółek.Mam nadzieję że Pan Piczak to rozumie i skoro trudno mu się dogadać w pieniądzach to może dogadają się w sztukach ,a spieniężyć można zawsze póżniej po wymianie.
Kontekst nowej sytuacji jet taki ze to własnie w Novicie jest miejsce i mozliwosci zainstalowania nowej maszyny do włóknin. dzieki tej maszynie mozna liczyć na wzrost przychodów w Novicie do poziomu przychodów niewiele odbiegającch od przychodów samego lentexu.
Majchrzak był dyrektorem TT w Pabianicach , a te akurat zostały spienięzone , wiec mowa o tym ze coś zostałe dzięki temu panu są smieszne.. Tak samo zostana spienięzone wykładziny, bo zakład jest juz wydzielony i czeka na kupca.
Sam Lentex w raportach mówi ze nie zamierza inwestować w wykładziny , ale wyłacznie we włókniny .
Warunki do inwestycji sa najlepsze w Zielonej Górze, ale Novita tez moze byc przedmiotem sprzedazy dla inwestora Indyjskiego...
Z tego co mówisz to Novita kupi Lentex ,bo jest jedyną firmą włókninową w Polsce ,która ma szansę przeżycia ,widzę ,że lubisz opowiadać dowcipy z których wyłącznie sam się śmiejesz ,dla wyjaśnienia mam Novity sporo ,Lentexu sporo i zależy mi na tym ,żeby zarobić,ale uważam połączenie obydwu za szansę dla obydwu- natomiast przekomarzanie się ,która lepsza przypomina mi trochę walkę dwóch wróbli na końskim gównie .Te ściereczki z których żyje Novita to przekazany produkt z Lentexu ,a Hindusi jeżeli chodzi o ścisłość to mogą kupić ale po połączeniu bo dla nich sama Novitka jest zbyt malutka ,żeby w tej części Europy rozwinąć poważny interes .
Tu nie chodzi o przekomarzanie , ale o to zeby pamietać ,ze akcja Novity nie kosztuje 4,30.
Skoro Novita generuje 34 złote przychodów na akcje (we włókninach) a lentex 15 złotych z tego tylko 7 złotych w segmencie włóknin . Wszystko nadrabia rozwodnieniem akcji , bo jako ze ma ich 4 razy wiecej we włókninach jest prawie takim samym producentem jak Novita.
Jak czegos nie rozumiesz to cytuj, bo wtedy mozna sie ustosunkowac do faktów , a nie mitów.
na Bankierze jak zauwazyłem panuje przekonanie ze nikt z oponentów nie bierze pod uwage faktu ,ze Novita ma ponad 4 razy mniej akcji niz Lentex , ale to w sumie mało istotny szczegół dla piewców wielkości lentexu. którzy opanowali ten watek.
Nie rozumiem po co włazić na watek . Sprzedac śmiecia i zapomnieć, albo pisac prawdę i trzymac akcje.
lentex zapłacił 35 złotych najmniej za akcje Novity . Przez dwa lata Novita zarobiła 15 złotych na akcje (spadek zobowiazań i zysk). jesli 35 było wartością fundamentalna w 2007 to na teraz wartościa fundamentalna jest 50 złotych( 35 + 15).
Za rok bedzie to kolejne 7 złotych wiecej , a złozy sie na to kolejny spadek zobowiazań i wypracowany dodatkowo zysk. Oczywiscie mozemy zmniejszyc to o planowana dywidendę ale i tak nie zmienia to faktów.
Re: co dalej? Autor: ~długo dystansowiec [83.6.57.*]
to dlaczego Kaczmarek nie ma kasy na wypłatę dywidendya nawet po 60 groszy tylko musi brać kredyt ,twój sposób liczenia do złudzenia przypomina liczenie Piczaka .Odnoszę wrażenie ,że te historyczne 120zł też z łatwością możesz wytłumaczyć ,Ja wiem jedno jeżeli Moska oddał po 29 zł ,a nie musiał to one tyle są warte -oczywiście liczę na 35 ,ale boję się że czas działa na niekorzyśc Novity .Jeszcze jedno Novita nie jest śmieciem chociaż kupowałem ją po7,6 zł ,jest dobrze ,a Piczak po 2zł a więc jeszcze lepiej.
Mosiek w lentexie planuje dywidende po 1 złotówce i tez kasy nie maja oprócz tej wyzebranej w Novicie,a to jest dopiero wyzwanie , bo lentex zarobił w zeszłym roku 4,9 mln a Novita 6,2 . Do tego ta poczwórna ilosc akcji w lentexie .lentex kase ma bo w rubryce srodki pienięzne podkazuje kredyt w rachunku biezacym,ale ile ma gotówki , to chyba niewiele, bo rok temu kupił 5% Novity i zaraz brał kredyt refinasujacy te zakupy.Raptem 4 miliony a tu zaraz kredyt , bo płynnośc zachwiana, a było to wiosna zeszłego roku , kiedy o kryzysie mało kto mówił i lentex osiagał lepsze wyniki niż w tym roku.
historyczne 120 było i tak mniejszym przekretem niż 98 na lentexie,bo tych 120 na akcje mozna sie doszukac w majatku Novity , ale 98 w lentexie jakoś trudno sie doliczyć.
To po ile sprzedał Moska i po ile kupił nie jest zadnym odnośnikiem ,a juz tym bardziej ceny po których kupował Piczak . Czy to było 2 złote czy 10 nie bede sie spierał, bo bylo to lata swietlne temu ale zakupowi akcji zawsze towarzyszy ryzyko albo się zarobi albo nie.
kazdy mógł kupic i trzymac latami ,ale nie ma to zadnego ozdwierciedlenia w biezacej wycenie akcji a tym bardziej w fundamentach.
Nikt nie zmusi Piczaka to sprzedazy akcji , wiec tylko przystanie na jego warunki gwarantuje powodzenie przedsięwziecia, a cena 54 złote nie jest wygórowana.
Fundamentalnie miesci się w granicach w której jest w tej chwili wyceniany lentex czyli 2-2,5 raza novita powyzej wartości lentexu.
Najwazniejsze jest to ze Piczak ma akcje bez podatku, wiec zadne tam parytety i inne emisje nie wchodza w grę bez wykupu od niego przynajmniej 15% za gotówke.
Wiem ze jak Piczak nie sprzeda Lentexowi to sam zacznie rozmowy z Hindusem albo z pegasem .lentex nie ma tu zadnej wyłącznosci poza tym ze moze dac uczciwa cene czyli 54 i kupić pakiet.