o kosmosie 2380 myślisz ? test 2320-30 to już byłby wyczynem na takim rynku. Nie obrażam się na rynek ale nie wchodzę na wariata nic nie ucieknie ani szansa na zarobek ale i na stratę. Będę miał chwilę czasu i głowę do tego to pomyślę o grze.
Liczyłem, że dziś pięknie wyciągną ponad 2300. Nie wiem czy komuś w ogóle zależy na wybiciu 2400 ? Ale kiedy jak nie teraz? DAX, Sapinka - Czy u nas zawsze musimy po dnie szorować? Czas chyba zamykać i zmykać. I szukać znów miejsca żeby wygrać z shorciarzami :-)
Rząd PiS był bezdyskusyjnie zły i do usunięcia ale od dawna powtarzam, że PO to nie jest alternatywa (ludzie zapomnieli że PiS wygrał z PO dwa razy z rzędu nie tylko z powodu 500+). Dziś chyba już na zielono nie zamkną jak to ostatnio często się zdarzało bo dzienny wykres zaczyna przypominać wodospad...
A co tu czarować. Po powyborczym entuzjaźmie wchodzimy w realia i wielki syf w polityce. Połowa spółek w WIG20 sa Panstwowe a reszta i tak mocno napompowana. Zagranica widząc co u nas się dzieje powoli ucieka
Jak zagranica uzna, że u nas jest zły klimat do inwestowania w akcje, to będzie lipa: Mniejsze szanse na środki z KPO, banki mocniej w dół https://stooq.pl/mol/?id=190
Dnia 2024-01-11 o godz. 12:05 ~e_gregor_z napisał(a): > ...a do tego złotówka silna względem dolara więc z USA nasze ostatnie szczyty wyglądają na jeszcze wyższe niż dla nas
Ale to też mówi o tym że rynek rośnie się rozwija i daje zarobić. Klaustrofobiczne myślenie możesz przypisywać "nam" ale nie jankesom najogólniej to trend is your friend z tym, że z naszego pkt ten rynek wciąż jest w trendzie bocznym.
To nie jest jeszcze ucieczka zagranicy z GPW. To tylko delikatne ustawianie pozycji przez kierownika. Jeśli dojdzie do ucieczki zagranicy a przypadkiem nałoży się to na spadki na bazowych to będzie bardzo ostro i szybko. Dalej zakładam że bez falki spadkowej na bazowych u nas raczej rejonu 2250-60 nie będą mocniej atakować. Według mnie poczekają.
Zależy z jakiej perspektywy chcesz to rozpatrywać. Wydaje mi się, że długoterminowo mamy rosnący, krótkoterminowo boczny ale stednioterminowo - spadający
Dnem bym tego nie nazwał. Pod kątem dywidend na IKE chcę dokupić trochę akcji banków ale nie na takich poziomach. W krótkim terminie straciły ale nadal są bardzo wysoko
Co do trendu długoterminowo mamy boczny - perspektywa lat, średnio mamy raz taki raz taki(ostatnio od 2022 wzrostowy) krótko podobnie ostatnio był wzrostowy i obecnie niby zalążek sadkowego - wybite zamknięcie pod minimum z ostatnich 3 słupków wzrostowych dla mnie niedopełnione i wciąż ważymy. Obecnie rozbijamy się troche na lewo trochę na prawo poziomy są w równowadze względnie(dzisiaj zrobili 287 nie wybili prosto w dół choć były podstawy)
ps. mając na uwadzę wartość indeksu i stan waluty jesteśmy na próbie wybicia i wejścia w trend wzrostowy albo w stanie skrajnego przeszacowania rynku i będzie jazda w drugą stronę potencjał jednak jest.
Powołana przez PiS i podważona przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych w Sądzie Najwyższym orzekła dziś, że wybory z 15 października 2023 r. są ważne - fake news czy co ? :))))
Piobor nie wygłupiaj się że dane super bo one są dla misia. Od pewnego czasu grają pod szybki spadek inflacji i obniżkę stóp. Pod to były wzrosty. Wyższa inflacja to późniejsza obniżka lub ich mniej więc to nie info dla byka.
Co niektórzy są wielkimi optymistami, ale z chwilą przebicia 2400 pkt w dół krótkoterminowy trend wzrostowy od października padł. Nie znaczy to, że nie będzie rosło. Będzie, tylko trzeba znaleźć punkt zwrotny kiedy osiągniemy lokalne dno. Może to być np. poziom 2200 pkt lub 2130-50, bo tam była ostra walka i stamtąd były wzrosty ponad 100 pkt w jedną sesję. A takich sesji mieliśmy 3. Pierwsza sesja to było po info o wygranych wyborach przez koalicję antypis, ale wtedy poziomy na kontraktach były jeszcze niższe, niż tu podałem. W każdym razie trzeba być czujnym, bo obecna sytuacja nie sprzyja grze na L, szczególnie w kontekście politycznym, a zagranica na razie patrzy i się zastanawia ... Takie jest moje zdanie, ale nie sugerujcie się tym, co napisałem, przy podejmowaniu decyzji. Zresztą drobnica nie ma wpływu na to, co robią grubasy. Może się jedynie podłączyć i spróbować zgarnąć okruchy z pańskiego stołu. :) W każdym razie życzę samych trafnych inwestycji
Sytuacja wisi coraz bardziej na włosku. Coraz bardzie testują rejon 2250-60. Waluty prawdę mówią jakie były dane. Wszytsko jeszcze do wybronienia ale JAnkes już po sporym odbiciu z dołka. Może dziś zawrócić a wtedy u nas przedział będzie pod presją.
Zdecydowałem się na prośbę pań, że wszczynam postępowanie ułaskawieniowe. Chcę, żeby to postępowanie zostało przeprowadzone absolutnie według wszystkich standardów konstytucyjnych i ustawowych, zgodnie z przepisami konstytucji i zgodnie z przepisami kodeksu karnego. To procedura wszczęta w trybie prezydenckim. Coraz ciekawiej :))))
Ravcio, no tak na chłopski rozum. Niższa inflacja, to obniżka stóp. Obniżka stóp to kapitałowy staje się atrakcyjniejszy. No proste i logiczne. Wtedy ludziki kupują akcje i rośniemy :-) Fundy sprzedają i dopiero wtedy hop.
Inflacja była wyższa niż prognoza. Rynki założyły i wyceniły szybki spadek inflacji a tak się nie dzieje. Lki boją sie zostać z pozycją. Lop spada a rynek się osuwa.
Mam bardzo mieszane uczucia czy warto było zamykać. Ale stało się jutro też jest dzień. Nawet lepiej bo jutro będzie mi rano ciężko zajrzeć to głowa spokojna. Tyle że może być to dzień kiedy Jankes się posypie ale u nas stoimy nad mocnymi poziomami. Nie powinni ich łatwo oddać jutro. A jeśli oddadzą to idzie kolejna fal w dół i będzie czas na S.
Nie mówię że już rozstrzygnięte bo jutro zadecyduje bądź może jednak jeszcze nie jutro. Chwilowo rogaty leży na deskach i myśli czy da radę zebrać jeszcze siły by się poderwać i na szarżę rozpaczy czy może już jutro przyjdzie klepać ogonem po macie.
Benitor stoisz z boku czy coś próbujesz ? Ostatnio to chyba nie jest rynek pod Twój sposób gry ? Choć ruchy 50 pkt. to dyrygent zdąży na jednej sesji otworzyć i pierwszy TP załapać.