Zapory z wysokim wolumenem ustawiane w pierwszej linijce mają za zadanie zachęcać graczy do omijania kolejki i kupowania/sprzedawania po cenie gorszej o 1 pkt.Nabierają się jeszcze na to głównie drobni gracze.
jak41 [91.231.60.*] 2023-11-14 11:41 Opublikowano przy kursie: 2 176,00 zł Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 4 no i jednak złapał wczoraj grubas do wora, mnie szybko wyleczyli dzisiaj z S ek 5pkt w plecy==== to już koniec świata ---jak41--- był na S ?????? hmmmmm to co ja robię cały czas na L ......? a mój guru 77777777777 ???? cóż .......
Przestancie pisac o tym dziecku 777777, ktory udaje eksperta, a jest zwyklym szarakiem na umowie zlecenie - chlopiec musi sie dowartoscuowywac na forach, po fakcie, zawsze mial dobra pozycje, jak go pojechali na kontraktach to nagle ma opcje hahahah
Myślę, że właściwie pytanie powinno brzmieć "czy jest możliwe odwrócenie na WIG20 wieloletniego trendu spadkowego?", wszak na WIG już dawno hossa od 2008 roku, a WIG20 falowanie i spadanie. Wygląda, że jednak KPO będzie, a wojna na Ukrainie skończy się prędzej niż później jakimś kompromisem, mamy nowe rozdanie polityczne, jakieś szanse są. Ciekawy jestem czy wy i wasi znajomi sprzedajecie już mieszkania pod wynajem i kupujecie kontrakty na ETF-y i akcje? Czy prawdą jest, że do funduszy akcyjnych ruszyła lawina gotówki? Ile w tym prawdy? Gdzie bliżej do 1350 czy 2600 i wyżej?
Izba Zarządzających Funduszami i Aktywami podała w swoim raporcie że w październiku krajowe TFI pozyskały ponad 2 mld nowego kapitału w tym fundusze akcyjne 171 ml dla których był to pierwszy dodatni wynik od grudnia ubiegłego roku.W porównaniu do kapitału którym dysponują zagraniczni uczestnicy naszego rynku jest to niewiele.Krajowi gracze narzekają że zagranica otrzymała zbyt wiele przywilejów od giełdy i została zachwiana konkurencja.Jednak nadal jest jak jest i nie wygląda na to by coś miało się zmienić w tym temacie.
Wcześniej pisałem że wiele dotychczasowych doświadczeń giełdowych trzeba odłożyć do lamusa.Dotychczas gracze wiedzieli o dystrybucji i akumulacji tyle że musi ona trochę potrwać gdzie kurs porusza się ruchem bocznym.Teraz to się zmieniło bo taka szybka gra jak dzisiejsza wymusza równie szybkie zmiany kierunku więc robi się to metodą dwa w jednym.
A teraz taki żarcik:)
Jeżeli ktoś otwiera pozycję na kontrakcie i od razu ustawia SL to oznacza że nie jest przekonany do swojej decyzji a to z kolei oznacza że nie powinien jej otwierać.
Co o tym sądzicie?
Jeden z forumowiczów na innym wątku zaproponował takie zagranie:
L 2260 SL 2240.
Jak widać SL się zrealizował zaliczając stratę 20 pkt a kurs powrócił na 2260.
LOP od otwarcia wzrósł ytlko o 420 netto bo do 11 spadał a teraz rośnie.Otwierają się obie strony ale moim zdaniem drobni gracze nadal obstawiają wzrost a grubasy spadek.Ważniejszy jest wolumen którego uzbierało się już ponad 47k co świadczy o tym że odbywa się nadal dystrybucja i akumulacja.Dalszy ciąg wczorajszej dlatego są takie przystanki.Myślę że jeszcze przed końcem sesji zobaczymy mocniejszy ruch kierunkowy.
Shutdownu nie było i nie będzie na razie, to już wiadomo. Dzisiaj spadki, ale do ilu, do 20215 w tym tygodniu? Dzisiaj strata : (
Ja to widzę tak że w te wzrosty i tak nikt nie wierzy, nawet ja, więc mogą jeszcze potrwać. Martwi mnie tylko że nie było dzisiaj maszynowego ssania po wychłodzeniu
Obie strony pozostały w swoich okopach bo w dogrywce zawarto tylko 60 kontraktów a po stronie kupna pozostał niezrealizowany wolumen 798 szt.Jeśli to nie jest fałszywka to wśród tych chętnych do kupna są też gracze chcący zamknąć swoje S a nie tylko otwierający nowe L.
Szkoda że straciłeś tyle wczorajszego zysku czekając na powtórzenie wczorajszego wzrostu ale może jeszcze trochę go uratujesz:)
Grasz na rynku terminowym który z natury rzeczy jest spekulacyjnym więc nie powinieneś narzekać.Dla spekulanta najważniejsza jest zyskowna różnica pomiędzy wejściem na rynek i wyjściem z niego a nie sam poziom.
Kurs kontraktu w ruchu bocznym przy rosnącym lopie to rynek niedźwiedzia.Tak piszą w mądrych książkach.Od otwarcia przybyło 0,9k nowych pozycji ale za to wolumen przekroczył już 12,4 zawartych kontraktów.