Piobor się pytał o szorcenie to teraz jest lepszy moment niż owe30-33 okolice 45-50 strefa podaży i potencjalnej spadkowej. Przynajmniej powinno zareagować i zrobić 4tą
Widzę że trochę się zadziało od rana nim zajrzałem. Już nawet hasła o 2400. Koledzy wyluzujcie z planami dokąd bo dalej to tylko odbicie. Wiadomo jak szybko na bananie potrafi się zmienić. Fajnie wygląda chwilowo dla L też i lepsze miejsce na S się zrobiło.
Pibor Z tym LOP-em to bym się mocno wahał, czy to miś ucieka. Patrząc na drobniejszą kompresję (np. 15M) największe spadki LOP notuje na wczorajszym spadku pod koniec sesji, oraz dzisiaj na spadku po osiągnięciu szczytu. Spadek LOP na obniżającej się cenie, to raczej nie jest ucieczka misia. Jednak z analizą LOP zawsze jest problem interpretacji, dlatego zostawiłbym to z boku.
Trzeba też uwzględnić że drugi dzień zanosi się na spory obrót. Więc albo tak jak pisałem wczoraj patrząc wprost ktoś wchodzi lub przygotowanie pod głębszy spadek i obecna siła to czarowanie. Czyli wiem że nic nie wiem :-) Ale to mały problem bo nie mam czasu na dłuższą grę.
Niemniej wiele przemawia za byczkiem. Nawet PLN nadgryzło 4,30 od góry. F.S&P wykaraskało się powyżej 4350 (nie wiadomo czy utrzyma). F niemieckie i Europa dopiero się przymierzają (15.570 - 15.600) do sforsowania problemów. Analogiczny problem u nas, to 1970-80. Jak bazowe staną na wysokości zadania, to damy radę
Miejsce godne potyczki. Jeśli popatrzymy na średnie EMA50 i SMA200 to: na wykresie dziennym bronimy przed utworzeniem się krzyża śmierci a na tygodniowym przeciwnie, o wygenerowanie złotego krzyża. Jest o co się bić bo ta potyczka może sporo pokazać jaki będzie sentyment w dłuższym terminie.
Na bazowych według mnie to obligacje decydują co dalej. Chwilowo mamy korektę na obligacjach Jankeskich ale to chyba tylko chwilowo. Płynność dalej znika z rynku i kaski na ciągnięcie wzrostu tak jak dawniej było już coraz mniej.
Przy obecnym ukł falowym nie ma opcji aby nie było jeszcze przynajmniej jednej spadkowej - ja tego nie widzę. Nie musi to być zaraz krzyżyk której kolwiek ze stron. Co do tego czy będzie więcej spadkowych to Kat76 się może wypowiedzieć ;).
Dziś nie pęknę i nie zamykam ale dzień w plecy. No i byczek ma dziś w garści większość argumentów. Trudno jutro druga runda. Może jutro moja pozycja będzie miała lepszy dzień :-)
Nie wszystko zawsze będzie jednakowo. Zbyt proste by to było.
Jankeskie obligacje zawróciły przed 16 ale dzień jeszcze długi. Szanse na podwyżkę w Stanach zmalały wczoraj i mamy optymizm do czasu aż coś nowego wymyślą.