• Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.102.52.*]
    Dnia 2023-03-03 o godz. 10:53 ravcio napisał(a):
    > Arbez tak po starej znajomości jak będziesz miał dobry dzień i humor oraz nie będą Cię moje pytania drażnić a jeszcze jedno stwierdzisz że przeżyjesz to daj znać ;-) Wiem że obiecałem ale ja jak dziecko co obieca a potem go męczy...

Hmm, ……. bądź tu mądry i zgadnij co „poeta” miał na myśli?
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Oj po porostu tak naokoło chciałem spytać czy mogę jedno pytanie na temat FW.
    Nie wiem jak je zadać abyś nie pomyślał że pytam o Twoją grę bo o to miałem nie pytać i tego nie chcę wiedzieć co i kiedy.
    Może tak z perspektywy średnioterminowej jakie sygnały, zachowania rynku, ewentualnie co ostatnio wskazywało że to to miejsce gdzie trend spadkowy traci siłę a nawet się kończy ?
    Mi się wydaje że 1 ostrzeżenie było w piątek 24 lutego gdy bazowe mocno spadały a FW zostało obronione na 1810 i wyciągnięte na koniec. Wydaje mi się że wtedy już wyklarowała się strefa 1810-20 jako ta gdzie będzie problem niżej zejść. A co potem było sygnałem.
    Wydaje mi się że piątek tak do 16 to o niczym nie przesądzał i miś w miarę to pilnował. Poległ po 16 i to tylko na podstawie siły otoczenia. Miś spanikował i sam dobił rynek. Ale potem po naszym zamknięciu to już się wywróciło wszystko bo bazowe mocno w górę ruszyły i zmieniły sytuację.
    No i teraz może takie pytanie. Np. gram średnioterminowo gdzie wypadało by reagować ? Zakładając że w czwartek jeszcze mam S nie zaglądam np. w piątek bo mam oceniać po sesji a wtedy to już zastaję się trudną sytuację.
    Hm... jak przeczytasz to powiesz że pytanie zbyt powiązane z Twoją grą... Arbez jak chcesz nie odpowiadaj a jak możesz to przynajmniej może coś ogólnie powiedz :-)

• Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.42.3.*]
    Rynek można analizować na wiele sposobów.
    U mnie to zadanie spełnia algorytm który wylicza kilka danych które występują na koniec sesji.
    W przypadku mojego algorytmu sygnał odwrotu na L jeszcze się nie pojawił a czy to nastąpi np. dziś czy dopiero za jakiś czas to nie wiem.
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Czy L na dłużej to inny temat bo według mnie jeszcze nie przesądzone.
    Bardziej mi chodziło co wskazywało że S tracą potencjał i gdzie było miejsce albo sygnał że trzeba by profilaktycznie S sie pozbyć i stanąć z boku. Teoretycznie jest jeszcze wszystko do obronienia przez S ale sprawa się skomplikowała a rozliczenie blisko i tym bardziej mogą być na bananie nieoczekiwane ruchy.
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Benitor jakbyś w kreski patrzył.... Kanał rozumiem wybity wczoraj ale zerknąłbyś w kreski gdzie na dziś jest jego górna banda aby ocenić gdzie musieli by zejść by w niego wrócić i zanegować wybicie. Gdzieś okolice 1867 ? Wczoraj walka na 1869 to była gdzieś w okolicy górnej bandy ?
  • Re: takie - tam Autor: benitor [178.235.187.*]
    Tak jak to z kreskami bywa - zależy gdzie spojrzeć :)
    Na dziennym:
    Kanał regresji ma górną bandę na 1 873, kanał rysowany tradycyjnie "odręcznie" - 1 862.
    Na 15M:
    Oba kanały podobnie - 1 862.

Jankesi tuż pod górną bandą, długoterminowego kanału spadkowego (4 078). Wczoraj puknęli w tą bandę zadziwiająco precyzyjnie i lekko się wycofali.
    DAX tuż nad górną bandą 1 miesięcznej konsolidacji (15 670). Od dwóch dni "przykleili" się do tej bandy i nie odpuszczają.

Wygląda na moment zawahania, przed ewentualnym trwalszym wybiciem górą. Jeżeli dzisiaj nie będzie poważniejszych spadków, to by oznaczało, że wybicie coraz realniejsze.
    Dnia 2023-03-07 o godz. 09:31 ravcio napisał(a):
    > .......................... Wczoraj walka na 1869 to była gdzieś w okolicy górnej bandy ?

Wczoraj walka o bandę (wg benitora) toczyła się na 1867.

Dzięki za komentarz. W sumie miałeś rację kilka dni temu odnośnie bazowych.
  • Re: takie - tam Autor: piobor [79.185.3.*]
    2023-03-02 22:38 Witam, Czy możecie zerknąć czy możliwe jest, aby wykreślił się nowy kanał wzrostowy-min 22.02 i 02.03. Czy to może być wg Was nowy kanał wzrostowy? Bo jeśli przebiliby górną bandę obecnego spadkowego to mógłby chyba się takowy wykreślić. Dzięki za Wasza opinię. Wg mnie byłby jest dość płaski, co może świadczyć o dłuższym terminie. Pozdr

Kurcze czy faktycznie to się zadzieje?
    Mam pytanko do Panów Klapa i Benitor-czy scenariusz teraz może być następujący? Mini konsola w okolicach 1890-1895 i pod koniec sesji wybicie górą w okolice 1920 na FW? Dzięki za odpowiedź.
    Z tego co Ich znam to koledzy raczej w wróżkę nigdy się nie bawią ;-)
    Ale to nie jest wróżenie. To jest nowy kanał wzrostowy z zasięgiem 1920, a może i wyżej.
    Może odpowiedzą. Ja bym zadał inne pytanie. Z tego co pamiętam jak schodziliśmy w dół od szczytów to rejon 1890-96 był strefą wsparcia. Czy to przypadek że dziś jak na ten moment dojechali akurat pod 1890. Ma tamto wsparcie jeszcze znaczenie, dalej jest teraz oporem czy już nie ma znaczenia ?
    Dnia 2023-03-07 o godz. 11:55 ravcio napisał(a):
    > Może odpowiedzą. Ja bym zadał inne pytanie. Z tego co pamiętam jak schodziliśmy w dół od szczytów to rejon 1890-96 był strefą wsparcia. Czy to przypadek że dziś jak na ten moment dojechali akurat pod 1890. Ma tamto wsparcie jeszcze znaczenie, dalej jest teraz oporem czy już nie ma znaczenia ?

Można taką tezę postawić. Chociaż nie byłaby to (dla mnie) teza pierwszoplanowa.
    W momencie który wspominasz, wyrysowałem sobie strefę wsparcia 1893-1901 (niebieski prostokąt na moim wykresie). Może być jakimś oporem teraz, jednak to ciut naciągane.
    Dnia 2023-03-07 o godz. 11:34 piobor napisał(a):
    > Mam pytanko do Panów Klapa i Benitor-czy scenariusz teraz może być następujący? Mini konsola w okolicach 1890-1895 i pod koniec sesji wybicie górą w okolice 1920 na FW? Dzięki za odpowiedź.

1920 to raczej zbyt ambitnie.
    1900 to byłby sukces. Jednak i na to raczej za wcześnie. Niech byczek obroni 1870, to już będzie sukces.
    Dnia 2023-03-07 o godz. 10:53 piobor napisał(a):
    > 2023-03-02 22:38 Witam, Czy możecie zerknąć czy możliwe jest, aby wykreślił się nowy kanał wzrostowy-min 22.02 i 02.03. Czy to może być wg Was nowy kanał wzrostowy? Bo jeśli przebiliby górną bandę obecnego spadkowego to mógłby chyba się takowy wykreślić. Dzięki za Wasza opinię. Wg mnie byłby jest dość płaski, co może świadczyć o dłuższym terminie. Pozdr
    >
    > Kurcze czy faktycznie to się zadzieje?

Po wczorajszym przebiciu 1877, można się pokusić o taki kanał. Trochę jeszcze niepewny, ale może być.
  • Re: takie - tam Autor: argentarius [212.180.227.*]
    https://images90.fotosik.pl/650/e64853efe1c8a993med.jpg

Moim zdaniem rysuje nam się formacja ABCD. Punkt D w okolicy 1900 ale być może dojdzie wyżej bo widzę lukę do domknięcia na 1908. Korci mnie aby manualnie grać L, ale system każe stać z boku i się tylko przyglądać, więc nie gram. Podejrzewam, że cena po dojściu do punktu D spadnie do dołu o paręset pkt. Szkoda, że system nie dał sygnału na L, był już blisko raz, ale się nie zdecydował, więc nie gram, tylko się przyglądam.
    Dzięki za odpowiedź.
    Dnia 2023-03-07 o godz. 10:09 benitor napisał(a):
    > Tak jak to z kreskami bywa - zależy gdzie spojrzeć :)
    > Na dziennym:
    > Kanał regresji ma górną bandę na 1 873, kanał rysowany tradycyjnie "odręcznie" - 1 862.
    > Na 15M:
    > Oba kanały podobnie - 1 862.
    >
    > Jankesi tuż pod górną bandą, długoterminowego kanału spadkowego (4 078). Wczoraj puknęli w tą bandę zadziwiająco precyzyjnie i lekko się wycofali.
    > DAX tuż nad górną bandą 1 miesięcznej konsolidacji (15 670). Od dwóch dni "przykleili" się do tej bandy i nie odpuszczają.
    >
    > Wygląda na moment zawahania, przed ewentualnym trwalszym wybiciem górą. Jeżeli dzisiaj nie będzie poważniejszych spadków, to by oznaczało, że wybicie coraz realniejsze.

Sorry poprawka:
    Na 15M jest tak samo jak na 1D.

Chyba powoli można będzie uznać że wybicie z kanału było fałszywe. Zobaczymy jak dziś skończą.
    Jeśli by aż tam dziś to 1834-35 to według mnie miejsce gdzie misiek by się pewnie poczuł.
    Dnia 2023-03-09 o godz. 10:37 ravcio napisał(a):
    > Chyba powoli można będzie uznać że wybicie z kanału było fałszywe. Zobaczymy jak dziś skończą.

Na razie tak wygląda.
    Jednak nie przekreślałbym tego wybicia:
    Świeżutki kanał rosnący postulowany niedawno przez Piobor-a (od 22.02)
    - tradycyjnie rysowany - dolna banda na 1830 (wsparcie?);
    - mój kanał regresji - dolna banda na 1840 (wsparcie?).
    Flaga jest spadkowa, więc codziennie górna banda jest niżej. Na teraz nie odeszliśmy od niej zbyt daleko - tradycyjna 1855, regresji 1865.
    Poza tym, może okaże się prawdą moja myśl -
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-takie-tam,59361935.html 
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-takie-tam,59324323.html 
    1850 +-25pkt

Nie przesądzam o tym ale nieśmiało na to liczę i buduje się szansa.
    Okolice 1840 mocno zabudowane ale jeśli DAX nie zacznie odbicia a my i on będziemy się trzymać blisko dziennego min. to może pojawi się szansa na próbę ugryzienia 1840.
    Ale trzeba też uwzględnić że obrót dziś i wczoraj mały. Na małym obrocie raczej nie ruszą mocniej w dół niż to co obecnie. Do rozbicia 1840 potrzebny byłby mocny impuls takie np. zjazd DAXa na - 1,5 % albo lot w dół Jankesa po otwarciu. Musiały by banki mocniejszy zjazd zacząć.
    Z ostrzeżeń dla misia to fakt że ostatnio banan po 16 bywa mocny.
    Benitor a Ty jaki kierunek grasz ?

BP trzeci dzień.
  • Re: takie - tam Autor: kawcia [213.134.161.*]
    NO to śpimy !
    Benitor nie wiedziałem że dyrygent ma taką cierpliwość by tyle czekać :-)

Fixu jeszcze nie było ale w sumie jak do tej pory nie wiem jak sesję ocenić. Byczek walczy i broni 1840. Ale i miś wreszcie zaczyna z podłogi wstawać.
    No i jakaś odmiana po 16 że nie ma rajdu w górę choć ta słabość po 16 jakaś podejrzana.
    A jednak Dyrygent wepchnął mnie w krótką, w ostatniej godzinie sesji.
    Zobaczymy, ale trochę jestem sceptyczny.
  • Re: takie - tam Autor: pati_ [91.227.156.*]
    Witaj Benitor.

Właśnie spojrzałam na wykres dzienny naszego FW20 i zwróciłam uwagę na pewien wycinek wykresu, tzn od 22.02 2023 do dzisiaj. Czy ten odcinek zakwalifikowałbyś jako początek trendu wzrostowego, bo tak ładnie zaczyna wyglądać. :)
    Uważam, że inflacja jednak będzie wyhamowywać, a wiosna temu będzie sprzyjać, więc czemu ma nie rosnąć? ( mniej zużytej energii, stanieją warzywa i owoce, itd..), no chyba, że wojna da czadu .
    Czy może za wcześnie jeszcze na takie spekulacje?
    Jeszcze druga kreska, chyba ciekawsza, zaczepiłam ją od 22.11. 2022 do 22.02 2023, To już jest na pewno jakaś tendencja wzrostowa i tutaj czekałabym na L w punkcie 1815.

Jeśli masz czas odpowiedzieć... to, plis :)

Dnia 2023-03-09 o godz. 17:46 pati_ napisał(a):
    > Jeszcze druga kreska, chyba ciekawsza, zaczepiłam ją od 22.11. 2022 do 22.02 2023, To już jest na pewno jakaś tendencja wzrostowa i tutaj czekałabym na L w punkcie 1815.
    ..............

Akurat do tej kreski nie mam przekonania. Sorry, ale to jedna z setek, które można pociągnąć, bez przekonywującego powodu.
    Nie przeczę, że może wyrosnąć taki kanalik w przyszłości, jednak nadal uznałbym go za "podrzędny". Dołek 22.11, to taki śróddołek, których mnóstwo na wykresie.
    Jak rysuję kanał tradycyjnie (po dołkach i górkach) to szukam takiej kreski, której równoległy odpowiednik jakoś zgrabnie wpasuje się w charakterystyczne punkty wykresu. Wykreślona przez Ciebie linia, odłożona po dołkach, nijak nie pasuje do górek. Owszem można to uznać za wsparcie lokalne (nie bandę kanału), które może zadziałać - podobny punkt wskazuje dłuższy kanał wzrostowy, z górną bandą na wyraźnych szczytach 15.11 i 11.01, i równoległą bandą zaczepioną o super wyraźny dołek 13.10.

Pozdrówka

Pati
    Pomysł kanału od 22.02 już był podnoszony przez Piobor-a kilka sesji temu - https://www.bankier.pl/forum/temat_re-takie-tam,59417051.html 
    Pan Jacek Rzeźniczek też go wyrysował - https://stooq.pl/mol/?id=31719
    Na razie byłem i jestem lekko sceptyczny, co do niego - https://www.bankier.pl/forum/temat_re-takie-tam,59421723.html 
    Trochę jeszcze jest nieukształtowany. Po pierwsze to bardziej takie szwędanie się trochę poniżej a potem trochę powyżej 1840.
    Po drugie praktycznie cały wspomniany kanał, mieści się w zakresie spadkowej flagi (oprócz wybicia z 6-7.03), co nie daje powodu, aby traktować go jako trend zmieniający dotychczasowy obraz falowania we fladze.
    Jeżeli jutro nie połamiemy jakoś wyraźnie 1835 (dolna banda tego trendziku), to obserwujmy, czy zdołamy wyjść ponad 1862 albo chociaż 1852 (górne bandy flagi - patrz obrazek https://www.bankier.pl/forum/temat_re-takie-tam,59347489.html żółty i czerwony kanał). Niestety równie dobrze możemy podążyć w kierunku dolnej bandy flagi.
    Ja, pomimo podyktowanej przez mojego Dyrygenta pozycji Short, jeszcze pozostaję w przekonaniu, że najdalej w przyszłym tygodniu zostanie nadany kierunek Long.
    Dzięki Benitor .
    Ale ze mnie gapa, że pytam o to samo co Piobor. Sorry.
    Też zwróciłam uwagę na poziom 1835, w sumie to tylko kilka punktów, a w tle mam obraz podwyżek stóp w Stanach i reakcja na nią, dlatego wolę zostać BP
    Teraz u Jankesów spadek, więc pewnie jutro zarobisz. :)
    "podobny punkt wskazuje dłuższy kanał wzrostowy, z górną bandą na wyraźnych szczytach 15.11 i 11.01, i równoległą bandą zaczepioną o super wyraźny dołek 13.10."

Tak, też ciekawa sprawa.

A propos, jak obserwuję notowania np kontraktu DAX online, to widzę jak grają technicznie w punkt. Rysuję wcześniej jakąś kreskę np na 15min i czekam, dochodzą i odbijają się, Podejrzewam, że to są boty. Cóż Świat schodzi na psy :)

Pozdrawiam.
    Na razie wygląda na to, że wszystkie moje przewidywania wsparć, mogą iść do lamusa.
    Pozostaje dolna banda flagi. Flagę rysowaną kanałem regresji zmodyfikowałem, ponieważ ostatnie "wybicie" należy chyba wziąć w cudzysłów. Teraz traktuję je jako kolejną górkę w formacji spadającej flagi. Dzisiaj dolna banda 1760.
    1760 to jeszcze spora odległość. Ale jeśli w kolejnych dniach nic nie wywróci atmosfery na rynkach całkiem realne.
    Benitor coś tam przykróciłeś pozycję ? Ja delikatnie tak..... Zobaczę czy się rozprawią z dziennymi min. i co zrobią po Jankeskich danych.
  • Re: takie - tam Autor: ~benitor [178.235.187.*]
    Trzymam.
    TP na dzisiaj 1787,

SL na dzisiaj 1811
    Takiego TP raczej dziś nie sięgną. Czasu braknie bo Jankesa chyba zatrzyma na jakiś czas 3900.
    Benitor napisał byś potem jakie poziomy u Jankesa obecnie wynikają z AT.
    Moje przekonanie, że Jankesi nie złamią 3900, zostało przekreślone. Niby dzisiaj odzyskali barykadę, ale to nic pewnego.
    Od dołu 3825 - dolna banda wzrostowego kanału regresji. Kanał ciągnięty od 13.10.2022. Potem 3788 - dołek z 22.12.2022.
    Od góry 3925 - ostatni dołek z 02.03.

Benitor przesunąłeś piątkowy TP w dół ? Mnie częściowo w konia zrobili i jestem niepocieszony.... Dobrałem S na koniec w piątek w i postawiłem TP na 1785 dla tej części. Nie za bardzo się z tego rano cieszyłem no ale musiałem zniknąć po owtarciu FW i tak zostało z myślą że może za dużo w górę nie odbiją a potem się zobaczy a jak wróciłem to już zlecenie się zrealizowało. Jakbym był przed komputerem jak w dół po 9 ruszyli bym je anulował i obserwował co będzie. Raczej trochę mi szkoda bo ruch fajny a pozycja się zmniejszyła.
    Benitor gdzie na dziś mamy dół ostatniego kanału delikatnie poniżej 1760 ?
    Dnia 2023-03-13 o godz. 10:01 ravcio napisał(a):
    > Benitor gdzie na dziś mamy dół ostatniego kanału delikatnie poniżej 1760 ?

1753
    Na razie nie stawiam zleceń.
    Poczekam z godzinkę.
    BARDZO WSTĘPNIE SL1780, TP1757.
    Ja mam dziś dzień spotkań i nie mam jak śledzić sytuacji. Trochę źle się ułożyło. o 11 znikam i wrócę praktycznie na wejście Jankesa.
    Delikatnie więc jednak jeszcze pozycję skróciłem na 1770 i stawiam na resztę SL na 1782 i niech samo się pilnuje.
    Bardzo rzadko stawiam SL ale dziś rynek dynamiczny.
    Jak będę przed notowaniami to będę najwyżej próbował jakiś ruch z ręki łapać dodatkowo.
    3 raz zatrzymali się na 1765 i to przy dociskanym DAXie. JAkiś powód jest że nie zeszli niżej. Ostrzeżenie dla misia ale jak będę i zaczną poziom łamać to się chyba dorzucę do tego ;-)
  • Re: takie - tam Autor: masturbant [37.248.201.*]
    SL pozwoli skupić się na pracy a nie myśleć tylko o FW

Swoją drogą przykładając się ostro do fw mógłbyś olać prace
    Niby tak ale ja lubię swoją robotę a po drugie nie miałbym tego komfortu że FW to dodatek i nie muszę na nim zarabiać bo z tego nie żyję i wtedy stres mniejszy jak nie idzie bo nic mnie nie goni.
    Sorki jeśli ktoś na tym stracił z L ale com obiecał tom uczynił. Jak zebrali wszystko z 1765 i automaty się wahały pyknąłem zlecenie S na 1764 i jakoś poszło dalej samo ;-)
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.