Jak ktoś wyczyści Ci konto m to jest złodziejstwo. Jak na GPW wyczyścili akcje , jest wszystko zgodnie z prawem.Cała sprawiedliwość w Polsce. Dziękujemy panie Ziobro. Powinni tez ludziom wyczyścić kredyty. A chciałem miesiąc temu założyć lokatę, ale coś poszło nie tak i pieniądze wróciły. Czyli już coś było wiadomo miesiąc temu.
Nietykalny to jest prezes, pani Ala zostanie pozbawiona środków ze sprzedaży i będzie musiała wyrównać debet, a skąd u licha piszecue o trzech dniach rozliczenia?
Odp. Prosta, sprzedałeś wczoraj masz zapis na koncie kasy, choć fizycznie jej nie masz, ale mozesz za to kupić inne akcje. Kupuj więc za tą nierozliczoną kase inne akcje i koniec.
KGHM juz kupiony za naleznosci. Tylko w poniedzialek naleznosci szlag trafi i trzeba bedzie KGHM splacic. A jak nie to DM sam sprzeda kghm. Chcialbym zobaczyc jak wyglada kasy z konta jezeli masz zobowiazanie wobec DM :) moze w noble by przeszlo
Transakcja anulowana straciłam te pieniądze a sprzedałam. Ktoś kupił to znaczy chciał mieć te akcje a ja nie… czemu ja mam cierpieć a temu komuś się udało? :( to jest w ogóle legalne i etyczne???
Po cenie nawet 16 gr. to wychodzi 556 tys. walorów. Czyli jakieś 60% całego wczorajszego obrotu.... Skarbie... A głupole ci postów nawalili, że książkę można napisać...
Zasada księgowania obrotu akcjami jest taka sama jak w przypadku dywidendy. Jeszcze raz powtarzam ,że robi to KDPW/ Załóżmy ,że dzień D (dywidendy) przypada np. w środę, więc akcje trzeba kupić na GPW najpóźnie w poniedziałek. gdyż potrzebne są dwa dni aby KDPW zapisał te akcje na koncie. Żeby otrzymać dywidendę nie muszę tych akcji trzymać aż do środy. mogę je sprzedać już we wtorek a dywidendę i tak dostanę Podobnie jest z Getinem. Osoba która sprzedała akcje 29 września ma na swoim koncie pieniądze a nie sprzedane akcje. Za te pieniądze np 30 września może kupić inne akcje, ale gdyby chciała je wypłacić to musi poczekać do środy. Jak ktoś ma internetowy rachunek ( sadzę ,że większość tu piszących ) to widać to jak na dłoni. Tak więc osoba ,która sprzedałs akcje Getinu 29 września nic nie straci. Tej operacji nie można odwrócić. Kropka.
Tez tak mysle ze nic nie straci to musieliby wszystkie transakcje anulowac z 29 to ile to zachodu stracili ci co kupili nawet jak nie sa wlascielami ale dokonali transakcji
Nie rozumie jednej rzeczy. Kupując akcje np. na Xtb na otwarciu giełdy mogę przecież sprzedać o 9:05 i o 9:06 kupić inne akcje albo zrobić przelew na konto bankowe. Jeszcze tego samego dnia kasa wpłynie na konto. Jakie czekanie 2 czy 3 dni? Gdzie wy macie rachunki maklerskie?
Natychmiast po sprzedaży akcji na koncie maklerskim pojawiaja się jedynie należności za które natychmiast mozna kupic kolejne dowolne akcje a nie gotowka ktora możecie sobie przelać na konto
Zywa gotowka do przelania na koncie maklerskim ktora możecie sobie przelać na zwykle konto pojawi się po 2 dniach od sprzedaży akcji
Koniec kropka
No powiem ci szczerze, że dalej nie rozumie. Kilkanaście minut temu sprzedałem akcje Bumechu na podbitce po tym gdy kupiłem je w piątek gdy krwawiły. Dosłownie przed chwilą zrobiłem zlecenie wypłaty środków ze sprzedaży tych akcji i wiem, że być może jeszcze dziś, najdalej jutro kasa będzie na koncie. Rachunek Xtb, nawet bez prowizji.