Jankes przeskoczył 4100 i nawet 4110... Zobaczymy za kilka godzin, czy pójdzie na pn (4200), czy sobie odpuści... DAX poleciał pięknie. Nie sądziłem, że tak łatwo przeskoczy 13.350...
Pozycje pozamykane. S okazała się być zgniłym jajem dzisiaj... Dzień na lekkiej stracie, ale strach zostać na noc. W przeciwieństwie do niektórych komentujących, moim zdaniem w każdej dosłownie chwili może SP spaść na główkę (kilka % dziennie). Jest na takim poziomie, który spokojnie może być punktem do odtrąbienia końca korekty...
JSW jedna rekomendacja sprzedaj 36 zł, druga kupuj 74 zł. Ciekawe czy pociągną jutro JSW czy dalej pompka na bankach. Bo to że bedzie pompka nie ma wątpliwości. Pewnie po południu się opamiętają. Zobaczymy.
W Bloombergu piszą że jazda do góry to efekt przekonania że inflacja osiągnęła już szczyt. Jutro mają sie pojawić dane na ten temat. Obojętnie jakie będą to oprocentowanie kredytów prędko nie spadnie a może jeszcze wzrosnąć. To raczej gra na "wyciśnięcie" krótkich.
Witam,
Od rana zanosi się na wysokie otwarcie, czy znowu tylko po to aby wykreślić odpowiednią świecę....?
Bazowe wysoko, aż chciałoby się powiedzieć że za wysoko...
Nic zobaczymy co z tym wymyślą, zazwyczaj przy zmianie serii robią cyrk...
Dokąd odbicie to nawet nie planuje ale już ostatnio twierdziłem że równowaga w przyrodzie być musi i skoro czołgają byczka to przyjdzie zmiana i postraszą misia. Więc straszą misia a czy to tylko straszenie czy coś więcej to zobaczymy.
Oj nie bądź taki pewien że wrócimy w tym tygodniu..... Bazowe już w miarę strawiły i wyceniły to co najgorszego może FED zrobić na najbliższym posiedzeniu i może już nie być gry pod FED bo była z wyprzedzeniem a banankowi może wystarczy nie przeszkadzać mocno. Nie panuje za daleko ale zakładam że grubas mógł się obrócić i na to stawiam.
A co spowodowało taki pogrom na bananie wcześniej ? Jaki był powód ? Wszystko idzie ustawić jak będzie taka wola i potrzeba. Na spadki była a czy będzie na wzrosty zobaczymy.
Dnia 2022-09-13 o godz. 09:52 pati_ napisał(a): > Ciekawe jak dzisiaj zachowają się Stany,na SP500 postawili już czwartą dużą białą świecę, czy będzie korekta ?
DAX zbilża się do górnego kanału na wykresie tygodniowym...
Nie przejmuj się ja też ciągle dostaję czerwone łapy, za każdy wpis. Tu jest dużo frustratów, którzy muszą gdzieś się wyładować, takie pesymistyczne forum.
Dnia 2022-09-13 o godz. 11:24 ravcio napisał(a): > Niedługo to nikogo tu nie będzie skoro za niewinne pytanie o kolegę zaraz czerwona łapka. Znów ktoś ma uczulenie na mnie ?
Ravcio - żadne uczulenie. Łapka w górę - TAK, widziałem. Łapka w dół - NIE, nie widziałem.
Swoją drogę mogliby zmienić te łapki, bo same z nimi problemy... ;)
ostatnio chyba w zeszłym tygodniu:) widać ,że 1557 kreska dobra, wprawdzie intra przechodzą czasem, ale to nie problem, zobaczymy jak dalej się zachowa...
Może głupio to zabrzmi u osoby która gra na FW i podejmuje duże ryzyko ale obligacje developera to dla mnie zawsze było zbyt duże ryzyko. Obligacje banków, PKN, PZU akceptuje i mam ale nie dewelopera. Wystarczy mi ryzyka na FW a dla reszty kasy coś bardziej bezpiecznego.
jo imo ta emisja tylko po to aby przetrzymać kryzys , który nadciąga, niektórzy mówią,że już jest , ale imo dopiero nadejdzie... Pewnie nie wszystkie branże dotknie, ale teoretycznie powinien objąć wszystkie, bez wyjątku
Nie znam sytuacji Echo i mówię ogólnie o branży ale uważam że w deweloperkę mocno kryzys na rynku nieruchomości uderzy a nawet myślę że jacyś deweloperzy upadną. A ceny nieruchomości spadną a wtedy tak jak żartowałem na wiosnę sprzedam swoją obligację i kupię za nią mieszkanie.
Dnia 2022-09-13 o godz. 12:32 ravcio napisał(a): > Nie znam sytuacji Echo i mówię ogólnie o branży ale uważam że w deweloperkę mocno kryzys na rynku nieruchomości uderzy a nawet myślę że jacyś deweloperzy upadną. A ceny nieruchomości spadną a wtedy tak jak żartowałem na wiosnę sprzedam swoją obligację i kupię za nią mieszkanie.
3 dni temu rozmawiałem z budowlańcem (montuje balustrady na budowach) - mówi, że deweloperka stanęła. Jeszcze są jakieś remonty, kończenie starych inwestycji, ale mieszkaniówka zamarła...
Kat źle sformułowałem zdanie i chyba mnie źle zrozumiałeś :-) Nie myślę o kupowaniu na wiosnę bo też uważam że ciężkie czasy dopiero nadejdą. Kupował to bym za jakieś 2-3 lata jak ceny tąpną. Mam gdzie mieszkać ale dzieci rosną to się kiedyś przyda. A z wiosną chodziło mi o to że na wiosnę sobie to wymyśliłem jak kupowałem obligacje. Wziąłem zeszłoroczny zysk + to co na wiosnę wpadło i obligację kupiłem. Z jednej strony miało to też na celu żeby sobie swobodę gry ograniczyć ;-) Bo jak za dużo kasy leży na depo to się może łatwo stracić a jak nie ma tej swobody to trzeba się bardziej spinać aby nie brakło a jak braknie to znak że z grą jest coś nie tak i trzeba grać mniejszą pozycją by zarobić na większe szaleństwa :-) I to akurat nie żart tylko poważnie piszę że tak sobie wymyśliłem i wykombinowałem i sam siebie ograniczyłem :-)
Goldmany piszą że w Polsce hossa od wakacji 2023 i że przesilenie na wiosnę a teraz boczny ja jeszcze wierze w wzrost ale to tylko wiara na nowej chyba S otwierają bo niżej od starej a obroty na indeksie marne więc zabawa co grubcio zaplanuje.
W wersji optymistycznej zbieranie trwa i teraz podwalina hossy z zasięgiem okolice 1850p ale gruby wie co nam przygotował. Jeśli patrząc na jego cwane ruchy to najbardziej mu się góra teraz opłaca.
Jedyne co przemawia za wzrostami to że węgiel i prąd od Ukrainy dostaniemy gaz pewnie się też znajdzie i jak zdoja kasę z rynku to pójdzie info jest ok daliśmy radę dzięki europejskiej współpracy. 2 wojna na Ukrainie przechodzi w stan wyciszenia 3 Chiny bardzo póki co nie zareagowały na wycofanie USA z ich rynku firm technologicznych piszą że z pół roku będzie hossa suma suma sumarum czas i poziomy nie dzialaja na korzyść misia
Witam kolegę Arbeza czyli czasem jeszcze tu zaglądasz :-) Chyba wiesz o co chcę spytać :-) Czy to już te rejony i okoliczności gdzie błogi spokój się zburzył i może misiek musi choć gnaty podnieść z posłania i w wykresy spojrzeć ;-) Mi się wydaję że trwalsze wyjście ponad 1560 oraz podejście pod 1600 to już byłby sygnał ostrzegawczy dla średnioterminowca ale ważne też są okoliczności i styl odbicia. Ciężko mają wyżej ale też dziś na cofnięci nie spanikowali aż tak bardzo jak wczoraj.