Jak włączacie się do dyskusji to proponuję uwżać na daty. Co raz obecny prezes rękami Johnny, FOMO czy innego plastra odświeża stare wątki żeby robić ferment, wielu się nabiera i wznawia dyskusję rozpoczętą ponad rok temu. Jeden rozmarzony mówi 800 zł/akcję, inny niby bardziej rozważny mówi "2 x nominał jest ok" itd... Taka dyskusja n.t. wartości akcji w ogóle nie ma sensu z powodu niewiadomych, a nawet wartości hipotetycznej bo nie wiadomo czy w ogóle się coś ułoży, a może Petrol jest załatwiony na amen i jest faktem tylko że skrywanym przez obecny Zarząd. Wiem wiem, Jonna prezesiunio przyłoży od razu swoich dziesięć czerwonych łapek i kilku innych też, bo jak śmiem wywoływać wilka z lasu. Przecież marzenia pisane muszą zamienić się w rzeczywistość, hehe , a tu nagle taki grzyt w wypowiadanych zaklęciach :-)
Warto zwrócić uwagę, że @Lukas i @Jaks w swoich wyliczeniach oparli się o współczynnik 7%, co jak wiemy dla RM i PAM był nieakceptowalny i dlatego RM nie podpisał umowy z inwestorem. I co teraz, jest lepszy współczynnik, czy jest zerowy?
Dnia 2022-06-03 o godz. 17:34 ~eliasz napisał(a): > Zarówno u Ciebie jak i u wielu nowonickowców Bankiera pojawiła się maniera obniżania możliwej do osiągnięcia ze sprzedaży ceny za jedną akcję Petrola.Było tak między innymi w założonym przez Borysa wątku{1.06 środa) w którym ostro zareagowałeś na wysuniętą przez Rampampam-a sugestię,że ze sprzedaży jednej akcji możemy dostać 800 złotych.Z formy i treści twoich pisanych wypowiedzi wynika,że jesteś osobą wykształconą {nie robisz nawet błędów interpunkcyjnych).Dlatego mocno dziwi mnie tak słaba umiejętność prymitywnej arytmetyki. > No więc skup się.Gdyby przyjąć hipotetycznie i szacunkowo następujące principia: > 1.ORLEN kupuje udziały w działce Shyrak 1 dające prawo do eksploatacji 1-go (wartość zaniżona) miliarda baryłek ropy poprzez kuno wszystkich akcji PAM-u. > 2.Pozostali akcjonariusze tzn.grubasy,gamonie i trochę drobnicy mający w sumie 80% akcji będą związani umową eksploatacyjną z Totalem na zasadzie fifty-fifty.Mają oni 4 mld baryłek > Gdyby tak było, to łatwo policzyć,że przy aktualnej cenie ropy i przy 7%-12% od watości PAM posiada > 110$ za 1 baryłkę*4,2zl *1mld baryłek*7%=30miliardów złotych. > zatem jedna akcja to co najmniej 10tys .zł. > Teraz już wiesz Realisto.
o kurcze - przeszacowałem? - pisać bo mdleję i nie wzywać pogotowia
A co Ty byś zrobił gdybyś spuścił olej z silnika rodzinnego samochodu i próbował nim jeździć, co skończyłoby się jego zatarciem. - Też siedziałbyś cicho. Tak samo Małecki - wyrzucając Kazachów zatarł mechanizmy Petrola, więc siedzi cicho, bo wie, że już nigdzie nie pojedzie.
No wiesz, jakiś ratunek zawsze jest. W zatartym silniku można wymienić cylindry, tłoki, pierścienie etc., tyle tylko, że to kosztuje, ale są ludzie, którzy najgorsze graty ożywiają.