W IKZE można oszczędzać na emeryturę praktycznie w każdym wieku, ja zacząłem wprawdzie już kilka lat temu, ale dalej tam inwestuję, pomimo tego, że przeszedłem już na emeryturę, ponieważ jest to najbardziej opłacalna obecnie forma oszczędzania! > Wielkość wpłat jest tam niestety ograniczona (w tym roku 7106,4 zł), ale dodatkowe wpłaty z dywidend już nie! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak sam napisałeś, nie jest to kwota która zwala z nóg. Wole płacić mniejszą prowizje, a ta zależy od obrotu który zależy od Ciebie. To dla mnie byłoby dodatkowe zajęcie, a i tak na giełdzie (3 konta) ledwo sie wyrabiam. Ale dzięki za info.
Ps. 1.Cały czas obserwuje otoczenie (DAX, SP7500, USD/PLN... itd), i zaczyna to nie wyglądać ciekawie. Mnie udało się w grudniu (dzięki, optymalizacji podatkowej),mieć dużo wolnych środków, i w momencie kiedy wybuchła wojna miałem kasę na kupowanie akcji różnych spółek w "okazyjnej" cenie. Ale przy tym co się dzieje zastanawiam się , czy nie zacząć realizować zysków.
2. co do krytyki tych 25%, (liczę w sposób "amerykański", wyjaśnię: Oczywiście 25/75 daje 33%, co tez nie jest prawdą, bo jest to 33,3333333%, lub dla bardziej "zorientowanych" zgodnie z regułami matematyki 33,(3)% (tzn w okresie. Dla ludzie znający amerykański system to tzw, .padding to a quarter
Przebicie 100 stał się faktem i to chyba na dłużej! Teraz czekam na przebicie dotychczasowego maksimum, czyli 120 i ustanowienie nowego szczytu na poziomie +/- 130!
Z pewnością niektórzy wykorzystają szansę i sprzedadzą z zyskiem przed odcięciem, ale będzie też sporo takich, którzy dokupią i wezmą wysoką dywidendę, z nadzieją że kurs szybko odrobi stratę, zwłaszcza, że perspektywy na ten rok są bardzo dobre! Niestety nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko, a szkoda ;)
Dnia 2022-04-13 o godz. 14:45 ~gruby napisał(a): > Pożyjemy zobaczymy. ------------------------------- Filozofie, i co zobaczyłeś, tył pociągu ??? Czekaj dalej Średnioterminowy opór na 106,20 pokonany z marszu, teraz zobaczymy jak będzie z następnym oporem. No ale ty jako "wytrawny" inwestor wiesz o jaką wartość chodzi, wiec nie śmiem nawet pisać. Ps. Warto na dzisiejszej poświątecznej c\sesji porównać Rokitę z innymi spółkami.
Dnia 2022-04-19 o godz. 13:56 ~gruby napisał(a): > Napisz to na forum Budimexu gdzie uważali cię za autorytet do niedawna. Teraz jakby cię złapali...to byś inaczej piszczał
Wydaje mi sie, że z podstawowymi pojeciami masz problem. Co do Budmimexu , poczytaj, policz, a potem pisz. Tak lepiej.(taki mały wykład gratis) Np. dzisiaj Budimex, to 221zł. Dywidenda 23,47 zaliczka za 2021r Dywidendy za 2020 14,90+16,70=31,60. Z samych dywidend masz 63,20zł To spółka na LT, podobnie jak Rokita. To gruby, nie dla cienie, leć na Mercator, Mabion i inne wydmuszki, tak masz szanse zarobić. Tyle. Na Rokicie gram/inwestuje, od kilku lat podobnie jak na Handlowym, Dondev i nie narzekam. To co piszesz jest słabe. Nie jest moją winą, że nie wskoczyłeś do pociągu w odpowiednim czasie, lub w innym wypadku dyndasz na wysokiej gałęzi. Za swoje inwestycje odpowiadasz tylko ty....... a brak swojej wiedzy starasz się zwalić na innych. Tyle.
I jeszcze Ci dodam, że w marcu kupiłem ładne pakiety miedzy 206- 210zł, i po miesiącu mam ok 6% zysku a za chwile dywidenda, powyżej 10%. Może to nie wiele jak dla ciebie (mistrzu), ale mam nadzieje, że na tej ZŁEJ, spółce spokojnie pokonam inflacje. Moja rada, jak market jest zbyt trudny, załóż sobie konto oszczędnościowe.
pierdzieliłeś ludziom, że Budimex będzie po 350 o ile dobrze pamiętam. Napisz po ile jest teraz i czy kiedykolwiek twoje prognozy się sprawdziły? bo nie przypominam sobie żeby od tamtej pory Budimex był po 350 czy nawet się zbliżył do tej ceny...