• Re: @harap1 Autor: prof_wiatr [95.49.26.*]
    W IKZE można oszczędzać na emeryturę praktycznie w każdym wieku, ja zacząłem wprawdzie już kilka lat temu, ale dalej tam inwestuję, pomimo tego, że przeszedłem już na emeryturę, ponieważ jest to najbardziej opłacalna obecnie forma oszczędzania!
    > Wielkość wpłat jest tam niestety ograniczona (w tym roku 7106,4 zł), ale dodatkowe wpłaty z dywidend już nie!
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jak sam napisałeś, nie jest to kwota która zwala z nóg.
    Wole płacić mniejszą prowizje, a ta zależy od obrotu który zależy od Ciebie.
    To dla mnie byłoby dodatkowe zajęcie, a i tak na giełdzie (3 konta) ledwo sie wyrabiam.
    Ale dzięki za info.

Ps. 1.Cały czas obserwuje otoczenie (DAX, SP7500, USD/PLN... itd), i zaczyna to nie wyglądać ciekawie.
    Mnie udało się w grudniu (dzięki, optymalizacji podatkowej),mieć dużo wolnych środków, i w momencie kiedy wybuchła wojna miałem kasę na kupowanie akcji różnych spółek w "okazyjnej" cenie.
    Ale przy tym co się dzieje zastanawiam się , czy nie zacząć realizować zysków.

2. co do krytyki tych 25%, (liczę w sposób "amerykański", wyjaśnię:
    Oczywiście 25/75 daje 33%, co tez nie jest prawdą, bo jest to 33,3333333%, lub dla bardziej "zorientowanych" zgodnie z regułami matematyki 33,(3)% (tzn w okresie.
    Dla ludzie znający amerykański system to tzw, .padding to a quarter

• Re: @harap1 Autor: prof_wiatr [95.49.26.*]
    Chyba dzisiaj przebije 100zł, a po świętach gawiedź będzie marzyła o tym aby kupić po 100.
    Dobrych inwestycji życzę.
  • Re: @harap1 Autor: harap1 [195.136.40.*]
    Przebicie 100 stał się faktem i to chyba na dłużej!
    Teraz czekam na przebicie dotychczasowego maksimum, czyli 120 i ustanowienie nowego szczytu na poziomie +/- 130!
  • Re: @harap1 Autor: ~Jo [31.60.128.*]
    Wtedy się zredukuje pozycje. Zbyt duża waga w portfelu będzie
  • Re: @harap1 Autor: harap1 [195.136.40.*]
    Z pewnością niektórzy wykorzystają szansę i sprzedadzą z zyskiem przed odcięciem, ale będzie też sporo takich, którzy dokupią i wezmą wysoką dywidendę, z nadzieją że kurs szybko odrobi stratę, zwłaszcza, że perspektywy na ten rok są bardzo dobre!
    Niestety nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko, a szkoda ;)
  • Re: @harap1 Autor: prof_wiatr [95.49.23.*]
    No i jak się czujecie, jak wam pociąg odjechał ?
    Wiem, wiem wszyscy zapakowani po uszy......
  • Re: @harap1 Autor: prof_wiatr [95.49.23.*]
    Kurs doszedł do ograniczenia 106,00-106,80 zł, jeśli to zostanie pokonane to następny opór 113-115 zł..
    szkoda, że wyniki za 1Q 2022 12maja.

• Re: @harap1 Autor: ~gruby [91.212.223.*]
    Na budimexie gdzie naganiałeś tez pociąg odjechał, tyle, że w druga stronę
  • Re: @harap1 Autor: ~Leon [5.174.90.*]
    Tutaj szybko odrobimy odcięcie dywidendy. Wyniki za 1q będą rekordowe zobaczycie.
  • Re: @harap1 Autor: ~gruby [91.212.223.*]
    Pożyjemy zobaczymy
  • Re: @~gruby Autor: prof_wiatr [95.49.97.*]
    Dnia 2022-04-13 o godz. 14:45 ~gruby napisał(a):
    > Pożyjemy zobaczymy.
    -------------------------------
    Filozofie, i co zobaczyłeś, tył pociągu ???
    Czekaj dalej
    Średnioterminowy opór na 106,20 pokonany z marszu, teraz zobaczymy jak będzie z następnym oporem.
    No ale ty jako "wytrawny" inwestor wiesz o jaką wartość chodzi, wiec nie śmiem nawet pisać.
    Ps. Warto na dzisiejszej poświątecznej c\sesji porównać Rokitę z innymi spółkami.

• Re: @~gruby Autor: ~Gruby [46.204.38.*]
    Miało być szybko up po ogłoszeniu dywidendy.i nie było szybko up. Twoje prognozy sprawdzają się jak na Budimexie...
    Psy szczekają karawana jedzie dalej.
    I o to chodzi.
    W ciągu tygodnia wycena 108/99= 9% dla mnie ok.

• Re: @~gruby Autor: ~gruby [37.190.215.*]
    Napisz to na forum Budimexu gdzie uważali cię za autorytet do niedawna. Teraz jakby cię złapali...to byś inaczej piszczał
    Dnia 2022-04-19 o godz. 13:56 ~gruby napisał(a):
    > Napisz to na forum Budimexu gdzie uważali cię za autorytet do niedawna. Teraz jakby cię złapali...to byś inaczej piszczał

Wydaje mi sie, że z podstawowymi pojeciami masz problem.
    Co do Budmimexu , poczytaj, policz, a potem pisz.
    Tak lepiej.(taki mały wykład gratis)
    Np. dzisiaj Budimex, to 221zł.
    Dywidenda 23,47 zaliczka za 2021r
    Dywidendy za 2020 14,90+16,70=31,60.
    Z samych dywidend masz 63,20zł
    To spółka na LT, podobnie jak Rokita.
    To gruby, nie dla cienie, leć na Mercator, Mabion i inne wydmuszki, tak masz szanse zarobić.
    Tyle.
    Na Rokicie gram/inwestuje, od kilku lat podobnie jak na Handlowym, Dondev i nie narzekam.
    To co piszesz jest słabe.
    Nie jest moją winą, że nie wskoczyłeś do pociągu w odpowiednim czasie, lub w innym wypadku dyndasz na wysokiej gałęzi.
    Za swoje inwestycje odpowiadasz tylko ty....... a brak swojej wiedzy starasz się zwalić na innych.
    Tyle.

• Re: @~gruby Budimex Autor: prof_wiatr [95.49.97.*]
    I jeszcze Ci dodam, że w marcu kupiłem ładne pakiety miedzy 206- 210zł, i po miesiącu mam ok 6% zysku a za chwile dywidenda, powyżej 10%.
    Może to nie wiele jak dla ciebie (mistrzu), ale mam nadzieje, że na tej ZŁEJ, spółce spokojnie pokonam inflacje.
    Moja rada, jak market jest zbyt trudny, załóż sobie konto oszczędnościowe.

• Re: @~gruby Budimex Autor: ~gruby [91.212.223.*]
    pierdzieliłeś ludziom, że Budimex będzie po 350 o ile dobrze pamiętam. Napisz po ile jest teraz i czy kiedykolwiek twoje prognozy się sprawdziły? bo nie przypominam sobie żeby od tamtej pory Budimex był po 350 czy nawet się zbliżył do tej ceny...

[x]
PCCROKITA -1,52% 71,20 2026-02-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.