Zaglądam na forum a tu znowu jacyś niedouczeni głupole wymyślają jakieś bzdury na tema wykupu ( przymusowego?) akcji Lentex. Ba! nawet wymyslają cenę wykupu na 10-12 zł!
Pora więc wyprostować i sprawdzić jakie sa fakty: 1. Otóż do wykupu przymusowego akcji potrzeba mieć minimum 95% akcji spółki - art 418 KSD 2. Cenę przymsowego wykupu okresla natomiast art 417 p. 1 KSD i wynosi ona średnia arytmetyczna z 3 ostanich miesięcy.
Więc gdyby nawet miało dojść do wykupu teoretycznie za miesiąc to cena wynosiła by średnia z 3 ostatnich miesięcy a więc około 8 zł. Oczywiście musi być taka chęć i musza być zebrane 95% akcji.
Czym zupełnie innym są z kolei próby polubownego zebrania pakietu akcji przez jednych akcjonariuszy od innych. Ale rozumiem że nie o to chodziło tym co pisza o wykupie akcji.
Minęły 2 miesiące od mojego ostatniego wpisu. Co się zmieniło na Lentex? Nic pozytywnego. Za to dużo negatywnego :( Kurs z 8,8 spadł kolejne -15% do poziomu ok 7,30 Czyli w ciagu roku o ponad -30% dodatkowo inflacja zżarła kolejne -15%
No nic zajrzę za ok miesiąc. przewiduję że kurs będzie wówczas na poziomie 6,2 - 7,2
Dnia 2022-07-13 o godz. 14:34 ~Benq napisał(a): > Minęły 2 miesiące od mojego ostatniego wpisu. > Co się zmieniło na Lentex? Nic pozytywnego. Za to dużo negatywnego :( > Kurs z 8,8 spadł kolejne -15% do poziomu ok 7,30 > Czyli w ciagu roku o ponad -30% > dodatkowo inflacja zżarła kolejne -15% > > No nic zajrzę za ok miesiąc. > przewiduję że kurs będzie wówczas na poziomie 6,2 - 7,2
Tak jak napisałem wcześniej zaglądam po miesiącu. I co? Mamy kurs na poziomie ok. 6,70 czyli dokładnie w połowie tego co napisałem miesięc temu. Nic pozytywnego nie widać na wykresie, informacji ze spółki także nie ma żadnych konkretnych. Cóż, zajrzę za miesiąc.
P.S.ostatnia taka okazja była można było sprzedać każdą lość po 11.3 sprzed.po 10.9 i pospies,yłem się z odkup.po 8.34.teraz spokojnie czekam na następną okazję.to jest moja metoda może ni błyskotliwa ale skuteczna
To jest Twoja opnia-moja krańcowo różna-obaj mamy racje-punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Ale zgodzisz się że to ciągłe plucie osłabia lt.Pozdrawiam
Wydaje mi się że kolega Benq nie pluje tylko trzeźwo ocenia fakty. A fakty sa takie że to kiepska spółka. Nie nadaje się aby być notowana na giełdzie. nie ma w tym sensu.
Jak dla mnie Lentex kompletnie nie nadaje się na inwestycje. Inwestuje się w spółki które są w trendzie wzrostowym lub płaca regularnie dywidendę. A tu nie ma ani wzrostów ani dywidendy. A że jest tania? Giełdy pełne sa tanich spółek...
reasumując: właściciele zgarnęli kasę przy wejściu na Gpw, teraz dalej kontroluja spółkę więc dla nich wycena nie ma żadnego znaczenia czy sa akcje po 1 zł czy po 20.