Nie wiem czy tam jest az taki potencjał spadku osobiscie obstawialem dno w ok 19 zł e spokojnie zobaczymy co bedzie dej. Mi zakup testowy sie tam nie udał wiec czekam
obecnie X ma c/z 10,9 (c/wk=1,43)to dużo jeśli weźmiemy pod uwagę fakt że zysk spółki spada a nie wzrasta, możliwy jest kolejny kwartał kiepskiej marży - Z komunikatu z początku września wynikało że oczekują poprawy wyników (marży) w kolejnych kwartałach - czyli kolejnych nie w obecnym. Pozbud ma c/z = 7,3 (c/wk= 1,01)i raczej z kwartału na kwartał wyniki będzie poprawiał ( przynajmniej przez najbliższe 1,5 roku. Ja jeszcze się nie wgłębiałem mocno więc nie wiem jak (i kiedy) na wyniki i koszty X wpływ miało kupno jakiejś niemieckiej spółeczki, i jakie ona marże generowała w przeszłości - bo nie musi to być analogoczne do polskiego rynku
Ja juz tez X obserwuje od jakiegos czasu ale oni zawsze wydawali mi sie za drodzy mimo ze oczywiscie spolka miala podstawy do takich wycen. Teraz wydaje mi sie ze to moze byc okazja by ja kupić klopot w tym ze jest konkurencja czyli pozbud tanszy a szybciej bedzie rosnać na Kontraktach kolejowych OZE a jak jeszcze wypali im wpadnie ten kontrakt z Nokii/Nexery to bedzie sie rozwijac jeszcze szybciej niezapominajmy ze export stolarki otworowej do stanow nadal szybko rosnie.. Ale zgoda X jest ciekawy i gdyby nadal spadał...
No właśnie - i dlatego można czekać co sie z kursem X będzie działo i jak spadnie do 16 to wiadomo że warto. Myślę że X po powrocie do wcześniejszych marż może osiągnąć około 35 zł - ale raczej najszybciej po wynikach za 1 kw 2022 - ale bardziej obstawiam po wynikach 2 kw.. A na pozbudzie do sierpnia 2022r to wiele pozytywnego może się zdarzyć. No i wielu tu obstawia 9 zł w kilka miesięcy ( 80% wzrostu)a jak będą jakieś większe niespodzianki na + to pewnie znacznie więcej. a na X - wychodzi mi na dzień dzisiejszy 80% w rok i raczej niewiele więcej ( może jak zaczną budować apartamenty nad morzem to to da jakiś impuls ale to i tak nie tak szybko) A do Pozbudu to jakoś nie wiem dlaczego na forum jest mowa o tym że Nokia/Nexera będzie chciał z nimi realizować kontrakt na 3 mld zł - w to wątpię.
Dlaczego wątpisz ?? przecież właśnie taki kontrakt Nokia Pozbud Wasko i Herkules robią teraz dla PKP .... ale potem mogą pracować dla Nexery to firma w której większościowym udziałowcem jest Nokia wiec na pewno to ona będzie realizować ...
"Nexera sp. z o.o., hurtowy operator telekomunikacyjny, rozwijający światłowodową sieć dostępową o wysokiej przepustowości (NGA), to wspólne przedsięwzięcie Infracapital, europejskiego funduszu infrastrukturalnego ze znaczącym doświadczeniem w inwestycjach w sektorze telekomunikacyjnym i Nokii, które połączyły siły, aby zbudować zaawansowaną technologicznie sieć światłowodową w Polsce. Plan operatora zakłada docelowo objęcie siecią światłowodową ponad 1 mln gospodarstw domowych oraz jednostki edukacyjne w blisko 2 000 lokalizacji w 4 regionach Polski: Świętokrzyskim, regionie Warmii i Mazur, Łódzkim oraz regionie Kujaw z Pomorzem i Mazowszem. Szacowany koszt inwestycji to blisko 3 mld zł, wynika także z materiału."
Jeśli właśnie realizują podobny ogromny kontrakt dla PKP to po zakończeniu go naturalne była by realizacja tego nowego ... zanim dojdzie do budowy przez półtorej roku zrobią papiery uzyskają zgody i pozwolenia itd itp.. a w tym czasie zakończą ten dla PKP to chyba idealne rozwiązanie bo przecież wszyscy sie tu zastanawiamy co będzie robić Pozbud po tym wielkim kontrakcie przecież Agnes dalej będzie chciało prowadzić takie prace jak obecnie. Czemu by mieli nie chcieć tego robić ? Nokia na pewno weźmie pod uwagę obecnych współpracowników jeśli dobrze im się pracuje na dla PKP
tylko w 2018 przetarg na GSM-R wygrało całe konsorcjum "Nokia wraz ze swoimi partnerami, firmami Herkules, Pozbud i Wasko podpisali z PKP Polskie Linie Kolejowe (PKP PLK) pięcioletni kontrakt na wdrożenie ogólnopolskiego systemu GSM-R i sieci telekomunikacyjnej. Konsorcjum złożyło najlepszą ofertę (2,8 mld zł) " a tu mamy inną sytuację No i budowa światłowodu dla gospodarstw domowych jest raczej mniej skomplikowane niż kopanie i kładzenie kabla wzdłuż torów kolejowych - gdzie nie ma studzienek i rur na kable pod chodnikami. Światłowód dla domów będą kładli etapami - formalności to pewnie z 3-4 miesiące bo to nie jest skomplikowane i dla każdej gminy to będzie priorytet - więc Pozbud nie skończy jeszcze kontraktu dl PKP więc ludzie co ewentualnie sie na tym znają nadal będą zajęci . Tu jest potrzebna posiadania ludzi co umiąej ciągnąc druta ( ja kiedyś byłem ministrantem- ale to nie ma związku :P ), kogoś kto umie spawać światłowód, kogoś kto sprawdzi poprawność działania i podłączy kabel do domu do routera . no i jest troche kopania (ale raczej mało) oraz zapewne jakiś specjalistyczny sprzęt wysyłający i odbierający sygnał będzie potrzebny- co tu miałby robić pozbud ? no i raczej wezmą jakiegoś podwykonawcę z rejonu prac - bo powinno to być tańsze. Ale mam nadzieję że się mylę Może Pozbud przejmię Nexera :) Przy okazji w GSM-R za rękojmie należyte wykonanie terminowe, gwarancje itp jest odpowiedzialnośc solidarna - a nie idzie tam współpraca wzorcowo ( np w sierpniu 2020r) https://www.telko.in/herkules-pozwal-nokie-na-45-mln-zl-w-kontrakcie-gsm-r A X ładnie spadło na końcówce oby tak dalej :)
Pozbud nie orzejmie Nexery nokia niw wypusci jej z rąk. Sprawdz oferte Pozbudu na ich stronie to wlasnie ich dzialalnosć:
"Spółka, poprzez podmioty zależne – SPC2 Sp. z o.o. oraz AGNES S.A. ma znaczący udział w realizowanym dla PKP PLK S.A. kontrakcie „Budowa infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R na liniach kolejowych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach NPW ERTMS”. Celem strategicznym Spółki jest uzyskanie założonych parametrów finansowych na realizowanym zgodnie z harmonogramem do roku 2023 kontrakcie, uzyskanie referencji umożliwiających kontynuowanie działalności w segmencie budowy infrastruktury światłowodowej."