• Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Chciwy [88.151.231.*]
    Zgadzam sie, ze Zloto krotkoterminowo moze spasc ponizej 1700 bo Szulernia musi sie pozbyc papierowych szortow do konca roku, w zwiazku z Basel 3. Co do sredniego i dlugiego terminu to jestem spokojny w wzrosty. To co sie teraz dzieje w swiatowej gospodarce mozna tylko porownac, ze latami 70 ubieglego wieku. Szok energetyczny i podazowy nie zostanie rozwiazany szybko, i byc moze potrwa nawet do 2 lat. Rysuje sie nie inflacyjny scenariusz a stagflacyjny, co jest dobre dla Zlota. No, ale zobaczymy co Powell powie w srode?:)
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Krystio2 [85.210.147.*]
    No i jak Panowie nastroje po wypowiedziach Powella? Wydaje mi sie, ze popyt powinien ruszyc lada dzien, FED znalazl sie w potrzasku, dla mnie wyglada to dobrze w srednim terminie dla zlota
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Chciwy [88.151.231.*]
    Zgadzam sie z Kolega, Zloto i Srebro wyglada dobrze:) Tak jak sie spodziewalem, zmiany byly kosmetyczne:) Zima zapowiada sie ciezko na rynku surowcow energetycznych, o lancuchach dostaw juz nie bede pisal. Chyba coraz mniej inwestorow wierzy w "przejsciowa" inflacje Powela:)
  • 2000USD byc moze w tym roku? Autor: ~Golden [185.243.32.*]
    W zeszlym roku Zloto wypadlo ponizej oczekiwan, mimo rosnacej inflacji. Oilman ma racje, nasuwa sie tu analogia do lat 70 ubieglego wieku, gdzie po poczatkowym wystrzale inflacji, Zloto praktycznie stalo w miejscu. Potem jak poszlo, to przez pare lat roslo, prawie wykladniczo!

Teraz bedzie podobnie, i nawet Goldman ostatnio zrewidowal swoje prognozy co do Zlota na obecny rok. Wszystkie znaki na Ziemi i Niebie pokazuja, ze Inflacja wymknela sie z pod kontroli i FED raczaj bedzie ja gonil, niz faktycznie z nia walczyl:)
  • Re: 2000USD byc moze w tym roku? Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Pytanie do "ekspertów" oilmana i Goldena: kiedy cena złota zacznie rosnąć wykładniczo podobnie jak w latach 70-tych XX wieku?
    Czy wspaniałe długoterminowe perspektywy dla złota już się skończyły, czy będzie jeszcze jedna silna fala wzrostowa rzędu 5% ?
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Seweryn [91.145.156.*]
    Do końca 2022 ja obstawiam że na pewno przy takiej inflacji, dlatego ja dokupuję w mennicy skarbowej złote i srebrne monety bulionowe. Wole miec metale szlachetne niz pieniądz papierowy
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Eskimos [37.30.114.*]
    +2% 1862 S.
    Dawno tego nie grali, wychodzimy z marazmu.
    Zarówno Putinowi jak i Amerykanom chyba jest na rękę wzrost ceny złota.
    Straszą i straszą ;)
  • Cena musi wyjsc powyzej 1900 na tygodniowym Autor: ~Golden [155.190.34.*]
    Dopiero jak cena Zlota zamknie sie powyzej 1900 na tygodniowym wykresie, bedziemy mogli mowic, ze droga do 2000USD stoi otworem.

Na obecna chwile Zloto jest sterowane przez Geopolityke, czyli napiecie na linii Rosja-Ukraina.

Zeby mowic o trwalym tredzie wzrostowym na Zlocie, Rynek musi uwierzyc, ze FED nie bedzie agresywanie walczyl z Inflacja.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~kamil [86.84.213.*]
    Złoto najlepiej jest kupić w Mennicy Skarbowej. Mają świetną ofertę i przede wszystkim nie trzeba też długo czekać na dostawę to jest też wielki plus
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Chciwy [45.91.22.*]
    Nienawidze Mennicy Skarbowej i nigdy tam nic nie kupie!:))) Poza tym Zloto wita sie z poziomem 1900:))) Do 2000 niedaleko:)
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: oilman [178.235.176.*]
    Ciezko sie handluje na Zlocie, bo Zloto ma swoja specyfike:) Wydawalo sie, ze przy takiej Inflacji powinnismy byc grubo powyzej 2000USD .... a tu??? Przy okazji Zloto to nie tylko zabezpieczenie przed Inflacja, ale przedewszystkim BEZPIECZENSTWO! Widac to w kontekscie wojny na Ukrainie! Dalsze wzrosty ceny sa uzaleznione od polityki FEDU i ekskalacji wojny na Ukrainie. Jak to wszystko podsumuje to wydaje mi sie, ze 2000USD osiagniemy do polowy Marca?
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Po raz kolejny złoto dało ci po nosie marzycielu :-)
    Widać jak na dłoni, że cena złota nie będzie rosnąć bo międzynarodowa szulernia nie gra na zwyżki.
    Przy takim splocie czynników jak wojna na dużą skalę na Ukrainie i rekordowa inflacja kurs złota spada z 1970 na 1890 w ciągu jednej sesji !!!
    Dajcie sobie spokój wróżbici z Koziej Wólki ze swoimi mrzonkami bo prędzej wam siwe brody urosną niż zarobicie się na złocie.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: oilman [178.235.176.*]
    .... ale przeciez mozna bylo sprzedac dzisiaj czesc pozycji na gorce i taktycznie wejsc w szorta:))) Mi dzisiejszy dzien przyniosl niezly zarobek:) Widac musze Kolege nauczyc jak sie zarabia na Gieldzie?:) No chyba, ze Kolega z tych "Inwestorow", co to chca kupic i zapomniec?:)
  • Do "Obserwator" Autor: oilman [178.235.176.*]
    Chyba witamy sie z 2000$? Jestem ciekawy co "znawca od szulerni" niejaki "Obserwator" ma do powiedzenia?:)))
  • Re: Do "Obserwator" Autor: boguslaw1234 [5.184.229.*]
    Nic nie ma do powiedzenia bo to forum umarło śmiercią naturalną.
    Zaraz tylko przyleci gość i będzie wypisywał w jakiej mennicy kupować złoto bo tam oczywiście wg niego najtaniej.
    To forum o złocie to jeden wielki śmietnik do wyrzucenia. Nikt nic mądrego się tu nie dowie.
  • Re: Do "Obserwator" Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Oilman: masz duże poczucie humoru a ja mam z Twoich prognoz niezłą bekę. O silnej fali wzrostowej na złocie pisałeś ponad rok temu. Od tego czasu złoto poszło po wielu miesiącach kilka procent w górę by wczoraj zanurkować ponad 3% w jedną sesję.
    Rzeczywiście ogromne wzrosty na złocie, jakieś 3-4 procent w ciągu roku.
  • Re: Do "Obserwator" Autor: oilman [178.235.176.*]
    Wyobraz sobie, ze uzywasz dzwigni x20, nie mowiac o wyzszej:) Wiec ile mozna zarobic?:) ... nawet jak uroslo 4%. Ja sie pomylilem o rok, co z mojej perspektywy nie ma znaczenia. I tak swoje zarobilem:) Tak jak Ci juz wytlumaczylem, mozna zarabiac stawiajac longi i szorty. Teraz czekam na odpal na Srebrze i Platynie:) Milego Dnia:)

P.S. Jak tam twoja Szulernia?:))) Teraz chyba kupuja?:)))
  • Re: Do "Obserwator" Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Dnia 2022-03-10 o godz. 15:45 oilman napisał(a):
    Teraz czekam na odpal na Srebrze i Platynie:)
    ------------------------------------------------------------------------
    Aha, czyli "wspaniałe długoterminowe perspektywy dla złota" zakończyły się mniej więcej 7% wzrostem przez półtora roku a teraz ekspert oilman oczekuje podobnego odpału na srebrze i platynie :-)

• Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: cubiform [196.245.161.*]
    Ze względu na międzynarodowy konflikt toczący się między Ukrainą a Rosją uważa się, że ceny złota wyrażone w USD (XAU/USD) będą miały tendencję spadkową.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~mariusz [192.161.188.*]
    Złoto jednak jest najlepiej zamówić w Mennicy Skarbowej, ponieważ tutaj wybór jest bardzo duży i z łatwością dobierzecie coś dla siebie. Dodatkowo na dostawę też nie trzeba długo czekać, więc jest to także duży plus
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~ania [5.133.11.*]
    Akurat ja niedawno złoto kupiłam w Mennicy Skarbowej i jak dla mnie oferta tutaj jest najlepsza. Duży wybór i na dostawę nie trzeba długo czekać
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [93.174.30.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Long [91.145.156.*]
    W długi terminie średnioroczny zwrot ze złota to 8-12% mi to odpowiada bo przede wszystkim ma utrzymać wartość, a wybieram uncjowe monety kupujac je w mennicy skarbowej.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Nori [91.145.156.*]
    Zobaczymy jak to będzie, ja kupuję na długi termin złote monety uncjowe w mennicy skarbowej także raczej nie ograniczam się do tak krótkich terminów.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~jarek [185.13.184.*]
    Mnie dużo osób polecało właśnie Mennicę Skarbową ze względu na dobrej jakości metale szlachetne i co ważne wybór jest też dosyć duży
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Ta [31.61.181.*]
    Mam nadzieje ze zarabiacie i omijacie złodziejskie marże mennicy skarbowej
    Nie dać się okradać
    Zysk ma być dla was
    Dlatego tavex lub metal market nigdy mennica skarbowa
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: yavvor [77.254.204.*]
    Teraz z cenami jest różnie, ale gdybyście szukali dobrej oferty to na pewno Mennica Skarbowa jest dość solidna jeśli mowa tu o cenach.
  • Re: Zloto po 2000USD do konca roku! Autor: ~Lenek [103.125.235.*]
    W złotówkach nadal złoto zyskuje, no najważniejsza jest dywersyfikacja i przemyślane oszczędności dlatego warto sprawdzić sobie mennice skarbową. Pozdrawiam, samych udanych kroków inwestycyjnych!