Zgadzam sie, ze Zloto krotkoterminowo moze spasc ponizej 1700 bo Szulernia musi sie pozbyc papierowych szortow do konca roku, w zwiazku z Basel 3. Co do sredniego i dlugiego terminu to jestem spokojny w wzrosty. To co sie teraz dzieje w swiatowej gospodarce mozna tylko porownac, ze latami 70 ubieglego wieku. Szok energetyczny i podazowy nie zostanie rozwiazany szybko, i byc moze potrwa nawet do 2 lat. Rysuje sie nie inflacyjny scenariusz a stagflacyjny, co jest dobre dla Zlota. No, ale zobaczymy co Powell powie w srode?:)
No i jak Panowie nastroje po wypowiedziach Powella? Wydaje mi sie, ze popyt powinien ruszyc lada dzien, FED znalazl sie w potrzasku, dla mnie wyglada to dobrze w srednim terminie dla zlota
Zgadzam sie z Kolega, Zloto i Srebro wyglada dobrze:) Tak jak sie spodziewalem, zmiany byly kosmetyczne:) Zima zapowiada sie ciezko na rynku surowcow energetycznych, o lancuchach dostaw juz nie bede pisal. Chyba coraz mniej inwestorow wierzy w "przejsciowa" inflacje Powela:)
W zeszlym roku Zloto wypadlo ponizej oczekiwan, mimo rosnacej inflacji. Oilman ma racje, nasuwa sie tu analogia do lat 70 ubieglego wieku, gdzie po poczatkowym wystrzale inflacji, Zloto praktycznie stalo w miejscu. Potem jak poszlo, to przez pare lat roslo, prawie wykladniczo!
Teraz bedzie podobnie, i nawet Goldman ostatnio zrewidowal swoje prognozy co do Zlota na obecny rok. Wszystkie znaki na Ziemi i Niebie pokazuja, ze Inflacja wymknela sie z pod kontroli i FED raczaj bedzie ja gonil, niz faktycznie z nia walczyl:)
Pytanie do "ekspertów" oilmana i Goldena: kiedy cena złota zacznie rosnąć wykładniczo podobnie jak w latach 70-tych XX wieku? Czy wspaniałe długoterminowe perspektywy dla złota już się skończyły, czy będzie jeszcze jedna silna fala wzrostowa rzędu 5% ?
Do końca 2022 ja obstawiam że na pewno przy takiej inflacji, dlatego ja dokupuję w mennicy skarbowej złote i srebrne monety bulionowe. Wole miec metale szlachetne niz pieniądz papierowy
Ciezko sie handluje na Zlocie, bo Zloto ma swoja specyfike:) Wydawalo sie, ze przy takiej Inflacji powinnismy byc grubo powyzej 2000USD .... a tu??? Przy okazji Zloto to nie tylko zabezpieczenie przed Inflacja, ale przedewszystkim BEZPIECZENSTWO! Widac to w kontekscie wojny na Ukrainie! Dalsze wzrosty ceny sa uzaleznione od polityki FEDU i ekskalacji wojny na Ukrainie. Jak to wszystko podsumuje to wydaje mi sie, ze 2000USD osiagniemy do polowy Marca?
Po raz kolejny złoto dało ci po nosie marzycielu :-) Widać jak na dłoni, że cena złota nie będzie rosnąć bo międzynarodowa szulernia nie gra na zwyżki. Przy takim splocie czynników jak wojna na dużą skalę na Ukrainie i rekordowa inflacja kurs złota spada z 1970 na 1890 w ciągu jednej sesji !!! Dajcie sobie spokój wróżbici z Koziej Wólki ze swoimi mrzonkami bo prędzej wam siwe brody urosną niż zarobicie się na złocie.
.... ale przeciez mozna bylo sprzedac dzisiaj czesc pozycji na gorce i taktycznie wejsc w szorta:))) Mi dzisiejszy dzien przyniosl niezly zarobek:) Widac musze Kolege nauczyc jak sie zarabia na Gieldzie?:) No chyba, ze Kolega z tych "Inwestorow", co to chca kupic i zapomniec?:)
Nic nie ma do powiedzenia bo to forum umarło śmiercią naturalną. Zaraz tylko przyleci gość i będzie wypisywał w jakiej mennicy kupować złoto bo tam oczywiście wg niego najtaniej. To forum o złocie to jeden wielki śmietnik do wyrzucenia. Nikt nic mądrego się tu nie dowie.
Oilman: masz duże poczucie humoru a ja mam z Twoich prognoz niezłą bekę. O silnej fali wzrostowej na złocie pisałeś ponad rok temu. Od tego czasu złoto poszło po wielu miesiącach kilka procent w górę by wczoraj zanurkować ponad 3% w jedną sesję. Rzeczywiście ogromne wzrosty na złocie, jakieś 3-4 procent w ciągu roku.
Wyobraz sobie, ze uzywasz dzwigni x20, nie mowiac o wyzszej:) Wiec ile mozna zarobic?:) ... nawet jak uroslo 4%. Ja sie pomylilem o rok, co z mojej perspektywy nie ma znaczenia. I tak swoje zarobilem:) Tak jak Ci juz wytlumaczylem, mozna zarabiac stawiajac longi i szorty. Teraz czekam na odpal na Srebrze i Platynie:) Milego Dnia:)
P.S. Jak tam twoja Szulernia?:))) Teraz chyba kupuja?:)))
Dnia 2022-03-10 o godz. 15:45 oilman napisał(a): Teraz czekam na odpal na Srebrze i Platynie:) ------------------------------------------------------------------------ Aha, czyli "wspaniałe długoterminowe perspektywy dla złota" zakończyły się mniej więcej 7% wzrostem przez półtora roku a teraz ekspert oilman oczekuje podobnego odpału na srebrze i platynie :-)
Ze względu na międzynarodowy konflikt toczący się między Ukrainą a Rosją uważa się, że ceny złota wyrażone w USD (XAU/USD) będą miały tendencję spadkową.
Złoto jednak jest najlepiej zamówić w Mennicy Skarbowej, ponieważ tutaj wybór jest bardzo duży i z łatwością dobierzecie coś dla siebie. Dodatkowo na dostawę też nie trzeba długo czekać, więc jest to także duży plus
W długi terminie średnioroczny zwrot ze złota to 8-12% mi to odpowiada bo przede wszystkim ma utrzymać wartość, a wybieram uncjowe monety kupujac je w mennicy skarbowej.
Mam nadzieje ze zarabiacie i omijacie złodziejskie marże mennicy skarbowej
Nie dać się okradać
Zysk ma być dla was
Dlatego tavex lub metal market nigdy mennica skarbowa
W złotówkach nadal złoto zyskuje, no najważniejsza jest dywersyfikacja i przemyślane oszczędności dlatego warto sprawdzić sobie mennice skarbową. Pozdrawiam, samych udanych kroków inwestycyjnych!